Zit je vast aan een contract als je :thumbs-up: zegt in tegen een aanbod?

Een Saskatchewanse boer moet $61.000 betalen onder een overeenkomst, die hij was aangegaan door de duim-omhoog smiley te sturen in een appconversatie. Dat las ik bij de BBC (dank, tipgever). De agrarisch ondernemer had gesteld slechts een ontvangstbevestiging te hebben willen geven.

De feitelijke achtergrond:

The matter came to court after Mr Achter failed to deliver 86 tonnes of flax that grain buyer Kent Mickleborough was looking to purchase in 2021, prompting Mr Mickleborough to take legal action.
Als ik meen 86 ton vlas te mogen leveren en daarvoor betaald te krijgen, dan stap ik ook wel naar de rechter. Traditioneel laat je dan een ondertekend stuk papier zien, maar juridisch hoeft dat natuurlijk niet: een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding, wat op iedere manier kan gebeuren. Ook in Canada.
He then texted the farmer a draft of a contract, writing “please confirm flax contract”. Mr Achter responded with a “thumbs-up” emoji, but did not deliver the flax by the date specified.
De vraag is dan natuurlijk: ben je akkoord gegaan door zo’n emoticon (smiley, voor oude mensen) te sturen. Oftewel, wat betekent het als je dat symbool stuurt?

Uit een informele poll (n=1) haal ik dat het gewoonlijk betekent “prima, ja, oké, top, mooi, leuk”. De rechter pakte er een woordenboek bij:

[The judge] leaned on a Dictionary.com definition of the emoji, which states that “it is used to express assent, approval or encouragement in digital communications”.
En ja, wie zijn instemming stuurt op een aanbod die zit daaraan vast.

De agrariër had zelf aangegeven niet meer te willen zeggen dan “bedankt, ik heb het ontvangen en ga het nu doornemen”. Ik ken geen emoticon om specifiek die gemoedstoestand aan te geven (maar houd me aanbevolen).

Natuurlijk kun je dan ook de ? gebruiken, alleen creëer je dan onduidelijkheid bij de wederpartij. En die wordt dan in jouw nadeel uitgelegd: het gaat erom hoe die je mededeling redelijkerwijs mag opvatten gezien de omstandigheden, en niet wat jij in je hoofd bedoeld had toen je de mededeling deed.

Arnoud

20 reacties

      1. Ik snap welk onderscheid je maakt, maar ik zie aan een los bericht in dezelfde conversatie niet direct een inhoudelijk verschil. De reactie is natuurlijk heel summier (en is kennelijk multi-interpretabel), maar als mij iemand vraagt om een bevestiging, vind ik een duimpje niet per se een inhoudelijke bevestiging, maar een ‘oke’ op het gevraagde (en niet op een oke op de inhoud).

    1. Hangt ook af van wanneer: binnen een minuut na versturen van het document zie ik het zo goed als zeker een ontvangstbevestiging. Als na twee weken leestijd als een ‘go’.

      Hoe dan ook zijn beide partijen niet slim bezig. Om alleen zo te reageren, en om geen verduidelijking te vragen op zo’n onduidelijke reactie.

    2. Context is alles. In dit geval had de boer al eerder met een tekstbericht een contract bevestigd:

      Mr Mickleborough said that he had a long-standing business relationship with Mr Achter, and that the farmer had agreed to contracts via text message in the past, prompting him to believe the emoji had sealed the deal.

      1. En (potentieel) koper en verkoper hadden voor het versturen van het contract telefonisch contact gehad, mogelijk om prijs en hoeveelheid af te stemmen. Een sterke aanwijzing dat het contract niet uit de lucht kwam vallen.

  1. Als ik meen 86 ton vlas te mogen leveren en daarvoor betaald te krijgen, dan stap ik ook wel naar de rechter.

    Andersom toch? Als ik de eerste quote lees had de boer juist moeten leveren maar heeft die dat nagelaten. De man die naar de rechter is gestapt, heeft dat gedaan omdat hij niets ontvangen heeft, niet omdat hij niets mocht leveren.

      1. Ik vind de :inbox: of :inbox-tray: emoticons heel geschikt om aan te geven dat je het bericht ontvangen hebt en later met een antwoord zult komen. Ze zullen in ieder geval niet snel geïnterpreteerd worden als “OK”.

  2. Ik ben een aantal keer met mijn opa naar de veemarkt geweest en heb gezien hoe koeien daar met “handjeklap” verkocht werden, Het afrekenen (en overdracht van papierwerk) gebeurde dan later in het cafe, allemaal zonder schriftelijk contract.

    Maar ik zie in deze zaak geen fundamentele bijzonderheid. De rechter heeft gekeken naar wat de meest redelijke interpretatie was van het antwoord :duimop: dat de boer gegeven had na de toezending van het contract. Het zou me niet verbazen als de rechter daarbij het geheel van de discussie in overweging heeft genomen en niet alleen de laatste twee berichten.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.