Mag mijn werkgever me dwingen mijn BYOD te voorzien van Microsoftsoftware?

my workstations – windows laptop” by anotherjesse is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Een lezer vroeg me:

Mijn werkgever wil het BYOD beleid voor onze organisatie zodanig aanpassen, dat er alleen nog met laptops gewerkt kan worden, die volledig op Microsoft producten draaien. (Windows 11, Office365, enz). Ik heb gewetensbezwaren tegen het gebruik van software van Big Tech bedrijven en werk al 25 jaar zonder problemen met open source. Hoe sterk sta ik als ik bezwaar wil maken tegen deze beleidswijziging?
Ik moet nu even cru zijn: nee. De werkgever kiest de gereedschappen en bepaalt hoe het werk gebeurt. Gewetensbezwaren brengen vrijwel altijd met zich mee dat je ontslag moet nemen. Van je werkgever eisen dat die het werk anders inricht vanwege jouw gewetensbezwaren kan enkel heel soms bij een kernaspect van een religieuze overtuiging en alleen als er een reëel alternatief is.

Hier gaat het om bring-your-own-device beleid, waarbij werknemers de eigen laptop met eigen software mogen inzetten voor werkzaken. Dat kan, en in zo’n vrije setting is het dan helemaal prima dat jij dat met een laptop met FreeBSD en LibreOffice doet in plaats van Windows 11 en Office 365.

Maar ook als dit al enige jaren het beleid is, blijft de werkgever gerechtigd van gedachten te veranderen en over te willen stappen naar een meer gecontroleerde omgeving. Goed werkgeverschap vereist dat hij hier wel enige vooraankondiging en overgangstijd voor laat, dus niet op vrijdag 13:00 aankondigen dat iedereen maandag op Windows 11 moet zitten of dat om 9:00 de IT-afdeling langskomt met een installatie-CD.

Daar staat tegenover dat een werknemer niet verplicht kan worden de eigen laptop mee naar het werk te nemen. BYOD in deze vorm is een keuze, en die keuze impliceert niet dat je dat device voor altijd moet blijven gebruiken. Je kunt dus als werknemer met gewetensbezwaren de BYOD regeling opzeggen en een laptop van de werkgever verlangen. Wel zal daar dan natuurlijk Windows 11 en Office 365 op staan.

Arnoud Dit is een update van een vraag in de comments van een blog uit 2017. Ik ben sinds de discussie daar van gedachten veranderd.

5 reacties

 1. Daar staat tegenover dat een werknemer niet verplicht kan worden de eigen laptop mee naar het werk te nemen. BYOD in deze vorm is een keuze, en die keuze impliceert niet dat je dat device voor altijd moet blijven gebruiken. Je kunt dus als werknemer met gewetensbezwaren de BYOD regeling opzeggen en een laptop van de werkgever verlangen. Wel zal daar dan natuurlijk Windows 11 en Office 365 op staan.

  Ik denk wel dat je hier de spijker op de kop slaat als het om het standpunt van de werkgever gaat: Steeds vaker zie ik ‘BYOD’ geroepen worden als een bezuinigingsmaatregel. In de praktijk komt dat dan eerder neer op “Koop maar zelf een telefoon en laptop”. En werkgevers gokken er dan een beetje op dat er geen werknemers zijn die dat escaleren naar een arbeidsconflict, want als ze zonder device (wat door de werkgever aangeboden moet worden) hun werk niet kunnen doen, dan is het natuurlijk eerst de werkgever die daarover gaat steigeren.

  Net zo goed als dat BYOD niet betekent dat je je mail op je werktelefoon binnen krijgt en dus maar verwacht wordt om buiten werktijd nog je mail te beantwoorden of de werktelefoon op te nemen, want ‘je hebt hem toch bij je’. In een niet BYOD situatie verdwijnen de telefoon en laptop na werktijd in de la, dus buiten werktijd kun je die dan sowieso niet opnemen.

  1. BYOD is verre van een bezuiniginsmaatregel, het is een manier om de schaduw-ICT onder controle te krijgen. Het is voor het bedrijf veel goedkoper om in bulk 1 type laptop en smartphone te kopen en die dichtgetimmerd aan de gebruikers uit te leveren. Meestal gaat het ook niet om devices die het eigendom zijn van de werknemer maar managers die van hun budget voor zichzelf of hun medewerkers “betere” of “coolere” devices (lees Apple) kopen dan degene die de ICT-afdeling standaard levert.

 2. Is BYOD nog een ding tegenwoordig, in organisaties waarbij een device een essentieel onderdeel is van de werkzaamheden (99% van de kantoorbanen bijvoorbeeld)?

  Want of als bedrijf ben je terughoudend in de beveiligingsmaatregelen waarbij je risico’s introduceert voor je bedrijfsnetwerk door suboptimaal beveiligde devices toe te laten.

  Of je neemt wel passende maatregelen en de medewerker is in privégebruik ernstig beperkt in wat deze met het toestel kan. Een optimale tussenweg is er niet.

  Dus ben gewoon een professionele baas en regel zakelijke devices. Die kun je ook nog eens mooi aan laten sluiten bij de branding en het is voor werknemers makkelijker om de werk-privébalans in acht te nemen. Zakelijke devices doe je netjes uit of op stil bij einde werktijd.

  Bovenstaande geldt trouwens ook voor winkelketens die medewerkers een telefoon laat gebruiken om aan klanten te laten zien wat online ook nog te krijgen is. Want het staat ook niet professioneel als een medewerker de online shop demonstreert aan een klant en de klant en passant getrakteerd wordt op notificaties van smeuïge appjes.

  1. Wanneer te een aanwijsbare vergoeding voor “YOD” krijgt verschuift dat in mijn ogen de balans van wat een werkgever redelijkerwijs kan vragen van het device een beetje. Aan de andere kant heb je als werknemer een precedent om aan jouw werkgever een vergoeding voor de licentiekosten van de te installeren software te vragen.

   (Wat ik tegen werkgevers zeg: een Linux systeem kan ik prima zelf beheren, bij een Windows systeem wil ik hulp van een systeembeheerder.)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.