Leren presenteren van Bill of Steve

In de nieuwste post op Presentation Zen een vergelijking tussen de presentatiestijlen van Bill Gates en Steve Jobs. U kunt vast wel raden welke sheet van wie is:

Jobs heeft inderdaad een minimalistische stijl, wat een stuk rustiger overkomt. Maar het is niet alleen een kwestie van minder op je sheet proppen, zo schrijft Reynolds:

But the biggest difference is not the fact that Steve’s slides are simpler with fewer elements and fewer bullet points, the biggest difference is in the way they are used. If you want to appreciate the difference you have to watch both presentations. The difference is that Steve’s slides flow smoothly with his talk. Bill’s slides aren’t really necessary; they are more of an ornament or a decoration off to the side. Bill would have been better off just pulling up a stool and sharing his ideas and then answering questions that audience members could have submitted before the talk so that Bill could select which ones he’d answer.

Inderdaad. Ik roep het al vaker, maar toch nog maar een keer: Powerpoint is geen autocue. Sheets zijn er om je gesproken tekst visueel aan te vullen, zodat je boodschap beter overkomt bij je publiek. Niet om later terug te lezen wat jij verteld hebt.

Mensen luisteren namelijk met hun linker hersenhelft, en ze kijken met de rechter. Zet je alleen tekst op je sheet, dan moeten mensen hun linker hersenhelft gebruiken om die te begrijpen. Terwijl ze dat doen, kunnen ze niet naar jou luisteren. Als ze dus naar jou luisteren en tegelijkertijd een sheet bekijken met een visuele boodschap, wordt het effect van jouw tekst versterkt.

Meer tips in Laat je presentaties plakken.

Arnoud

3 reacties

  1. “Powerpoint is geen autocue.” Mooie uitspraak!

    Ik gebruik Open Office voor presentaties. En inderdaad vrij minimaal. Nadeel is wel dat je de sheets niet aan cursisten kunt uitdelen achteraf, of er een pdf van kunt bakken. Zonder verhaal snap je er niets van 🙂 Maar ja een goeie presentatie is als een live concert: je moet erbij zijn!

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.