Hoe beveilig je vooral niet een USB-stick

Vandaag op Tweakers: Secustick biedt schijnveiligheid.

USB-sticks bevatten steeds meer gevoelige gegevens, en zijn natuurlijk kwetsbaar voor diefstal en ongeautoriseerde toegang. Een verstandige gebruiker zorgt er dan ook voor dat zijn stick voorzien is van encryptie-software en andere beveiliging. Dat kun je zelf doen (met b.v. Truecrypt) maar er komen ook steeds meer sticks met ingebouwde beveiliging.

Eentje daarvan is de Secustick. Niet alleen werkt deze met een wachtwoord, maar een hij vernietigt zichzelf als te vaak een verkeerd wachtwoord wordt ingevoerd. Klinkt spannend, zeker als je bedenkt dat het nog helemaal niet makkelijk is om een USB-stick zichzelf te laten vernietigen. Waar haal je de energie vandaan? En mag zo’n ding eigenlijk nog wel door de controle bij het vliegveld?

Vragen die ze zich bij Tweakers ook stelden. In een zesdelig verslag werd het ding eens flink aan de tand gevoeld. En daarbij deden ze een paar opmerkelijke ontdekkingen, die leidden tot de volgende conclusie:

Ons advies mag duidelijk zijn: iemand die 130 euro over heeft voor een mooie metalen usbstick met ophangkoordje kan gerust een Secustick aanschaffen; degene die graag zijn gegevens veilig meeneemt doet er verstandiger aan een beter exemplaar te zoeken of een gewone stick te gebruiken met een programma als TrueCrypt.

Mooi stukje doghouse security dus.

Arnoud

2 reacties

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.