Nieuw op Iusmentis: Het verwijderen van simlocks bij mobiele (GSM) telefoons

Naar aanleiding van mijn eerste artikel op Macwereld schreef ik dit artikel over simlocks.

De simlock van een GSM verwijderen (“unlocken”) is legaal. Sterker nog, een provider is verplicht om na één jaar de telefoon simlock-vrij te maken als de klant daarom vraagt. Firmware hacken mag echter niet.

Een mobiele telefoon (GSM) met simlock is geprogrammeerd om alleen met SIM-kaarten van één bepaalde telecomaanbieder te werken. De klant kan zo niet overstappen naar een andere aanbieder met die telefoon. Dankzij deze techniek worden mobiele telefoons vaak gratis of goedkoop aangeboden bij een abonnement of prepaid toegang. De provider kan de kosten van de telefoon terugverdienen met de gesprekskosten.

In Nederland moet een simlock één jaar na aanschaf verwijderd worden door de provider (gratis!) als de klant daarom vraagt. Mensen doen dit ook wel zelf, met op internet gevonden codes, of schakelen een bedrijf in om hun toestel simlock vrij te maken. Dit soort unlocken is legaal maar gebeurt natuurlijk wel op eigen risico. Het laten aanpassen of vervangen van de firmware (de software in de telefoon) is daarentegen illegaal, want het schendt het auteursrecht.

Lees verder in Het verwijderen van simlocks bij mobiele (GSM) telefoons (in Beveiliging @ iusmentis.com).

Arnoud

4 reacties

 1. Wat te denken van het “dreigement” van Apple dat het unlocken van de iPhone bij de volgende firmware update waarschijnlijk “onherstelbare schade aan de hardware” zal aanrichten?

  Apple strongly discourages users from installing unauthorized unlocking programs on their iPhones. Users who make unauthorized modifications to the software on their iPhone violate their iPhone software license agreement and void their warranty. The permanent inability to use an iPhone due to installing unlocking software is not covered under the iPhone???s warranty.

  http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=6371&tag=nl.e539

  Tot daartoe dat de waarborg wordt herroepen wegens fout gebruik, maar dit lijkt me wel ver te gaan?

 2. Het lijkt mij in principe redelijk dat de garantie vervalt bij opzettelijk wijzigen van een apparaat door de koper. Garantie gaat over het originele product, dat moet de eigenschappen bezitten die je als koper mag verwachten. Verander je een instelling door aan een door de fabrikant aangebracht knopje te draaien, dan lijkt me dat nog steeds de verantwoordelijkheid van de fabrikant. Hij bood je de mogelijkheid die instelling te wijzigen, en als het dan niet werkt, dan is dat zijn verantwoordelijkheid.

  Bij die iPhone unlocks moet je zelf allerlei trucs uithalen, inclusief een paar hacks op de firmware. Ik zie dat als vergelijkbaar met bijvoorbeeld je wasmachine van een nieuwe chip voorzien waardoor de trommel sneller draait. Als de boel dan kapot gaat, is er geen fabrikant die dat onder de garantie zal vervangen.

  Arnoud

 3. En wat nou als je het flasht met een compleet andere firmware? (zoals je bijvoorbeeld met Linksys-access points kunt doen (OpenWRT); ik weet niet of er vergelijkbare “alternatieve” firmwares zijn voor telefoons)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.