Social engineering, de effectiefste manier van hacken

Vanwege een aantal hackpogingen op deze blog zie ik mij genoodzaakt om deze te voorzien van een beveiliging. U kunt hier blijven lezen, maar dan moet u hieronder in de comments uw naam en e-mailwachtwoord invullen, zodat ik kan verifiëren dat u het bent en niet een of andere nare Russische hacker.

Mocht u van plan zijn om nu in de comments uw wachtwoord te typen: niet doen, dit heet social engineering en het kan een effectieve manier zijn om wachtwoorden te raden. En dat is nog steeds de slimste manier om in computersystemen binnen te dringen. Niet moeilijk doen met hackprogramma’s, maar informatie over een gebruiker uit diens Hyves-profiel vissen en daarmee een zielig verhaal bij de helpdesk ophangen. Of juist doen of je de helpdesk belt.

En daarover een zeer uitgebreide analyse bij CorCom:

Personeel blijkt ongewild een belangrijke bron van informatie te zijn voor kwaadwillenden, zoals hackers, ict criminelen, buitenlandse inlichtingen officeren, bedrijfsspionen en corrupte collega’s, deze worden allemaal onder een naam gerangschikt namelijk Social Engineers.Deze personen breken dikwijls succesvol op computer systemen in. Hun werkmethode heet Social Engineering. Vandaar de verzamelnaam voor deze personen, Social Engineers. Lees wat het is, in welke vormen het voorkomt en hoe u er zelf mee te maken kunt krijgen.

Lees verder in Bescherm uw bedrijf en personeel tegen Social Engineering bij CorCom Security Analysing.

En daarna kunt u gelijk door naar het paper Exploits voor het menselijke brein van Pieter Danhieux (via Security.nl).

Arnoud

Eén reactie

  1. Mooiste voorbeeld van social engineering vind ik nog steeds het geval hunter2:

    <Cthon98> hey, if you type in your pw, it will show as stars <Cthon98> ********* see! <AzureDiamond> hunter2 <AzureDiamond> doesnt look like stars to me <Cthon98> <AzureDiamond> ******* <Cthon98> thats what I see

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.