Hoe zeg je: “Dit werk is in het publiek domein”?

Stel je vindt op zolder een doos met oude foto’s van je overgrootvader. Die foto’s behoren tot het publiek domein: er zit geen auteursrecht meer op, want de beste man is meer dan zeventig jaar geleden overleden. Die foto’s kun je dan inscannen en op internet zetten, zodat iedereen daar mooie dingen mee kan doen. Maar hoe geef je nu op een duidelijke manier aan dat die foto’s inderdaad publiek domein zijn?

Creative Commons is daarom het CC Zero project begonnen. Net zoals Creative Commons-licenties machines-leesbaar zijn, is de CC0 aanduiding dat ook.

CC legt uit:

The CC0 Assertion will provide a means by which any person may assert that there are no copyrights in a work, within a system that permits others to judge the reliability of the assertion, based on the Asserter’s identity and other information the Asserter may provide. The CC0 Assertion (United States) is intended to address copyright status under US law. The Assertion may not be appropriate for Works created in or whose copyright status is governed by the law of other jurisdictions.

Dat laatste heeft te maken met het oude systeem van auteursrecht in de VS. In Nederland valt een werk pas in het publiek domein als de auteur 70 jaar overleden is, of er nu een copyright-vermelding op het werk stond of niet. Of je als auteur afstand kunt doen van je auteursrechten is niet helemaal duidelijk.

Tot 1978 moest een werk in de VS op zijn minst van een copyright notice voorzien zijn om auteursrechtelijk beschermd te zijn. Wie dus een oude Amerikaanse film ontdekt waar die notice niet op staat, kan via de CC0 aanduiding bekendmaken dat dit werk in het publiek domein rust. Volgens jurist Lauren Vanpelt zou dit ook moeten gelden voor Mickey Mouse trouwens, omdat de eerste film geen juiste notice had. Disney is het daar mee oneens, maar wie de slag met ze aan wil gaan, heeft nu een handige manier om de eerste stap te zetten.

Via Creative Commons.

Arnoud

3 reacties

 1. In Nederland valt een werk pas in het publiek domein

  Auw! Dat kan toch alleen maar slecht zijn voor zo’n werk? Tijd om het publiek domein af te schaffen. Je grote vriend McGreevy van de Europese Commissie is al aan dat klusje begonnen.

  (Nee, ik denk niet echt dat je een vriend van McGreevy bent, wel dat je woorden gebruikt die in een bepaald kamp thuishoren.)

  Het argument van rechtenstudente Vanderpelt is trouwens wat complexer: Disney is ??n keertje vergeten om op de miljoenen werken die het bedrijf heeft uitgebracht met de beeltenis van Mickey Mouse vergeten een copyrightmelding op te nemen. Na het volgen van allerlei juridische kronkels zou dan vervolgens moeten blijken dat er geen auteursrecht meer op de muis zit. Misschien heeft ze gelijk, maar het hebben en krijgen zijn twee verschillende dingen. Je hebt denk ik een grotere kans de public-domain-status van Happy Birthday bevestigd te krijgen.

 2. Ik begrijp je niet helemaal. “Valt in het publiek domein” is een normale uitdrukking. En feit is dat auteursrecht op een werk geldt tot 70 jaar na de dood van de maker. Welke foute associatie krijg jij met deze kreet?

  Ook rechtenstudenten mogen zich ‘jurist’ noemen trouwens.

  Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.