Het nut van een disclaimer

Software-licenties, met name open source licenties, hebben altijd uitgebreide en vergaande disclaimers. De OpenBSD open source licentie zegt bijvoorbeeld:

THE SOFTWARE IS PROVIDED “AS IS” AND THE AUTHOR DISCLAIMS ALL WARRANTIES WITH REGARD TO THIS SOFTWARE INCLUDING ALL IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS. IN NO EVENT SHALL THE AUTHOR BE LIABLE FOR ANY SPECIAL, DIRECT, INDIRECT, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES OR ANY DAMAGES WHATSOEVER RESULTING FROM LOSS OF USE, DATA OR PROFITS, WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, NEGLIGENCE OR OTHER TORTIOUS ACTION, ARISING OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE USE OR PERFORMANCE OF THIS SOFTWARE.

De basisregel uit het recht is dat je aansprakelijk gehouden kunt worden voor onrechtmatig gedrag, en ook voor beloftes die je niet nakomt. Als je dus claimt dat je software perfect werkt, en er blijkt een fout in te zitten, dan heb je een probleem. Vandaar dat iedereen roept dat de software niets kan en nergens geschikt voor is.

Zo’n disclaimer werkt echter niet altijd. Zo mag een bedrijf in relaties met consumenten niet zomaar elke aansprakelijkheid uitsluiten. Als ik een wasmachine koop, dan moet deze gewoon werken en de leverancier kan niet met een sticker “This washing machine is provided as-is” daar onderuit komen.

Waarom trouwens met hoofdletters? Omdat Amerikaans recht (de Uniform Commercial Code, artikel 2-316) eist dat je bepalingen over aansprakelijkheid “conspicuous” weergeeft. En wat dat is, staat weer in artikel 1-201(b)(10):

“Conspicuous”, with reference to a term, means so written, displayed, or presented that a reasonable person against which it is to operate ought to have noticed it. Whether a term is “conspicuous” or not is a decision for the court. Conspicuous terms include the following: (A) a heading in capitals equal to or greater in size than the surrounding text, or in contrasting type, font, or color to the surrounding text of the same or lesser size; and (B) language in the body of a record or display in larger type than the surrounding text, or in contrasting type, font, or color to the surrounding text of the same size, or set off from surrounding text of the same size by symbols or other marks that call attention to the language.

Het hoeft dus niet per se in hoofdletters, maar in een plat tekstbestand heb je weinig andere keus.

Arnoud

11 reacties

 1. Das een beetje een kromme vergelijking, van die wasmachine. De software die “provided” wordt “as is”, is doorgaans gratis. Wasmachines zijn dat meestal niet. Die hele disclaimer zegt eigenlijk: “Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.”

 2. Heb je gelijk in. Als de software onderdeel is van een product dat een consument koopt, dan heeft de leverancier niets aan dat “AS-IS” in zijn relatie met de consument. Als Miele haar wasmachines baseert op FreeBSD (om eens wat te noemen), en de wasmachine gaat stuk door een bug in dat FreeBSD, dan moet Miele nog steeds de wasmachine repareren. Zij kan niet zeggen “sorry de software is as-is”.

  Arnoud

 3. Bij een consumentenkoop (verkoop van winkel aan consument) is het voor de winkel verboden om iets te verkopen zonder garantie. Je zou kunnen zeggen dat gratis weggeven geen “verkoop” is.

  Ik vraag me wel af waarom Miele dat zou doen. Misschien omdat ze het terugverdienen met het waspoeder? 🙂

  Arnoud

 4. Iets weggeven is een schenking. We hebben ook te maken met een verwachtingspatroon. Als ik een mp3 speler van 17 euro, van een onbekend merk koop, heb ik daar lagere verwachtingen bij dan bij een Creative Zen met een opslagcapaciteit van 30gb voor 300 euro. Toch gaat het bij schenking volgens mij in beginsel ook nog om verwachtingen. Tenzij uiteraard de gever zegt dat hij het product in kwestie geeft AS-IS.

 5. 1 hoe belangrijk is het om afspraken vast te leggen in een contract. en waarom zou je een contract samen stellen. 2 wat kun je doen als je geen contract hebt opgesteld maar een mondelinge afspraak hebt gemaakt?

  3 hoe belangrijk is het om een contract te maken als je in het zaken leven bezig bent. als je dingen verkoopt bijvoorbeeld.

  ik hoop snel op een antwoord om duidelijkheid te krijgen

  gr imme

 6. Beste Imme, een contract kan erg handig zijn om duidelijk vast te leggen wat de verplichtingen van beide partijen zijn. Een mondelinge afspraak is ook rechtsgeldig, maar het is vaak lastig om later aan te tonen wat er nu precies gezegd is en hoe dat bedoeld was. Een stuk papier met daarop netjes uitgewerkt wat de partijen wilden is dan een stuk handiger.

  Een contract is dus niet verplicht maar wel handig in het zakenleven. Zeker als de verplichtingen langere tijd in beslag kunnen nemen. Denk aan een lening, een verkoop met uitgestelde betaling of een huur van een auto.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.