Opzegtermijn van een dienstverlening op afstand

Wie iets koopt via internet, mag binnen zeven werkdagen na ontvangst van het product de koop ongedaan maken. Hij moet het product dan terugsturen (en zelf de verzendkosten betalen), en krijgt uiteraard zijn geld terug. Maar hoe zit dat bij het afnemen van diensten via internet? Denk aan een betaalwebsite of een via een 0900-nummer afgesloten abonnement.

Zeven werkdagen na sluiten overeenkomst<br/> De Wet Koop op Afstand zegt dat de bedenktijd van zeven werkdagen “van overeenkomstige toepassing” is op overeenkomsten voor dienstverlening (art. 7:46i BW). Dat betekent dat je binnen zeven dagen na de dag dat de overeenkomst wordt gesloten, deze mag ontbinden (art. 7:47i lid 6 BW). De dag dus dat de klant op de “Akkoord” of “Bestel”-knop drukt. Niet per se de dag dat je de bevestigingsbrief van de leverancier krijgt.

Alleen, art. 7:46c lid 2 eist dat de dienstverlener bepaalde informatie schriftelijk verstrekt bij de nakoming van de gesloten overeenkomst. Vanaf ontvangst van die brief heb je ook een zevendagentermijn om op te zeggen. In de meeste gevallen krijg je de brief natuurlijk pas enkele dagen later dan de dag waarop je de overeenkomst sloot, dus “zeven dagen vanaf de bevestigingsbrief” is een aardige vuistregel. Op tentamens E-commerce op juridische faculteiten krijgt dat antwoord echter niet het volledig aantal punten.

Als de dienstverlener vergeet de brief te sturen, of er onjuiste informatie in zet, dan verandert deze termijn in een driemaandentermijn. De leverancier heeft dan nog één redmiddel: hij kan de ontbrekende informatie nasturen, en dan heeft de klant ineens weer een termijn van zeven werkdagen na ontvangst van die informatie. De driemaandentermijn komt dan dus te vervallen.

Gratis proefabonnement?<br/> Nu lijkt het of je met deze bepaling bij elke dienst zeven dagen lang een gratis “proefabonnement” kunt nemen. Maar zo werkt het niet altijd. Art. 7:46i sub 5 BW zegt dat het ontbindingsrecht niet geldt voor dienstverleningen die met instemming van de klant zijn begonnen voordat de termijn is verlopen. Wie bijvoorbeeld een webhostingabonnement neemt, dezelfde dag nog inlogcodes krijgt en zijn website uploadt, kan zeven dagen later niet meer gebruik maken van de wettelijke opzegtermijn.

Als de leverancier vergeet te vertellen hoe het zit met de opzegtermijn, dan heeft de klant wel een bedenktijd en wel van drie maanden. Ook als hij meteen op dag één van de dienst gebruik kon maken. Ook hier kan de leverancier dan maar beter zo snel mogelijk de ontbrekende informatie nasturen: dan mag de klant binnen zeven werkdagen beslissen of hij er alsnog onderuit wil. Een zware sanctie voor de dienstverlener misschien, maar het is natuurlijk erg belangrijk dat de consument goed wordt geïnformeerd over de mogelijkheden van de geleverde dienst.

Arnoud

75 reacties

  1. Nee, zo’n regeling is er niet. Als bedrijf wordt je geacht goed na te denken voor je een contract aangaat. Als je nu een ZZP’er bent of een eenmanszaak dan kun je soms nog betogen dat je eigenlijk net een consument bent, en dan vanuit oogpunt van redelijkheid & billijkheid ook recht zou moeten hebben op zo’n ontbindingsregeling, maar dat gaat lang niet altijd op.

  2. Hallo,

    Hoe zit het met het opzeg termijn als een partuculier iets op maat laat maken? Kan het geleverde product dan nog binnen de termijn van 7 dagen terug gebracht worden? Verkopende partij kan product niet meer verder verkopen.

  3. hallo, iedereen heeft problemen met natuals en webcasso en directpay

    maar is er ook al iemand die daarover al een echte rechtzaak heeft gehad?????

    en hoe is dat afgelopen.? want dat lees ik nergens

    ik hoor van jullie

  4. Iedereen heeft inderdaad problemen met Natuals. Zelf heb ik nooit de proefpakket ontvangen. Maar bleven wel ??? 15,90 afschrijven. Contact gehad met Natuals callcenter. De medewerkster zou het telefonisch kunnen annuleren gaf ze aan. En zou dat ook gedaan hebben terwijl ik aan de telefoon was. Daarbij gaf ik aan mijn geld terug te willen waarvoor ik te laat was met storneren. Dus was op dat moment al ??? 31,80 kwijt van de reeds ??? 90 die ze hadden afgeschreven. De rest wel kunnen storneren. Maar zelfs daarna bleven ze incasseren. Besloten om contact te zoeken met de Agis en die gaf aan niets te kunnen doen maar was bekend met het probleem Natuals. Daarna heb ik een klacht ingediend bij consuwijzer over oplichterij en alles wat mis gaat bij Natuals. Nu inmiddels 21-06-2010 en twee brieven van het incassobureau verder. Want Natuals zou mij aangemaand hebben maar zelfs die brieven worden niet ontvangen bij ons thuis. Gebeld met het incasso bureau en aangegeven bereid te zijn om een rechtzaak te beginnen. Ze zal dit bij NATUALS gaan neerleggen dus ben benieuwd. Word vervolgt.

  5. Beste Arnoud,

    Ik heb enkele weken geleden telefonisch ja gezegd op een jaar dienst van e.on. Zij zouden mij in een korte tijd een schriftelijke bevestiging sturen. Nu is de 7 dagen bedenktijd op, maar ik heb in deze tijd nog steeds geen schriftelijke bevestiging gekregen. Alleen een welkoms brief. Er word nog geen stroom geleverd. Maar is het nog mogelijk dit af te zeggen?

    Mvg, Michelle

  6. Als het telefoongesprek nog geen drie maanden geleden is, en levering niet is begonnen, dan mag je alsnog opzeggen. Men heeft je niet geinformeerd over de zeven werkdagen, en dus wordt die periode volgens de wet verlengd naar drie maanden.

    Stuur ze een brief, het liefst aangetekend zodat je bewijs hebt dat je deze hebt verstuurd. Vermeld in die brief dat je de overeenkomst annuleert op grond van de wet koop op afstand en dat dit tijdig is omdat men niet art. 7:46c lid 2 BW heeft nageleefd.

  7. De 7 dagen bedenktijd werd wel toegelicht bij het telefonisch gesprek zelf. Maar ze hadden ook een schriftelijke bevestiging beloofd. Die bevestiging heb ik alsnog niet gehad. Is het dus als nog onmogelijk om af te zeggen?

  8. Volgens de wet moeten ze je een brief sturen, zie art. 7:46c lid 2 BW:

    Tijdig … moeten aan de koper op duidelijke en begrijpelijke wijze schriftelijk … de volgende gegevens worden verstrekt, behoudens voor zover zulks reeds is geschied voordat de koop op afstand werd gesloten: a. de gegevens, bedoeld in de onderdelen a-f van lid 1; b. de vereisten voor de gebruikmaking van het recht tot ontbinding overeenkomstig de artikelen 46d lid 1 en 46e lid 2 ;

  9. Blijkbaar had ik de brief niet goed doorgenomen bij ontvangst en was het inderdaad een schriftelijke overeenkomst. Heb ik het dan goed dat mijn laatste optie het voortijdig opzeggen is en 50euro te betalen? Ik zie namelijk tegenstrijdige dingen op de ConsuWijzer website… http://www.consuwijzer.nl/Ikwiladviesover/Energie/Energiebedrijvenvergelijkenenoverstap/Procedureoverstappen/Veelgesteldevragen/IkwiloverstappennaareenanderenergiebedrijfWatisdeopzegtermijnenmoetikbetalen

  10. Is het eigenlijk ook rechtsgeldig als ze de werkelijke bewoner van het huis zelf nooit daadwerkelijk toestemming hebben bevestigd en is er geen handtekening nodig ter bevestiging van dit soort contracten?

    (het spijt me een beetje van al deze vragen, ze komen nu pas in me op.)

  11. Beste Arnoud,

    Hier ook een specifieke situatie met betrekking tot de ‘wet koop op afstand’. Wij hebben ons recentelijk in geschreven bij een bemiddelingsbureau voor huishoudelijke hulp (http://www.ikzoekhuishoudelijkehulp.nl/). Na het inschrijven kan een aanvraag worden gedaan voor het zoeken naar een hulp – daarbij wordt overigens akkoord gegaan met de algemene voorwaarden.

    De volgende dag hebben wij direct een e-mail ontvangen van de organisatie – deze e-mail bestaat uit een kopie van een ‘databaserecord’ van de organisatie en een factuur voor de ‘bewezen diensten’. Of de hulp uit het bijgevoegde databaserecord daadwerkelijk door ons geschikt wordt bevonden, of uberhaupt beschikbaar is lijkt er niet toe te doen. De kosten uit de factuur zijn tijdens het doen van de aanvraag niet expliciet genoemd – elders op de site is wel een berekening te maken van de kosten.

    Geldt de wet koop op afstand hier, ondanks dat de organisatie deze van de hand wijst in de algemene voorwaarden? Ik ben het namelijk niet eens met de ‘dienst’ zoals die geleverd word. De betreffende site staat bekend om zijn ‘methode’. Daar ik weinig behoefte heb aan gerechtsdeurwaarders (daar staat het bedrijf achter de site ook om bekend) mijn vraag: moet ik betalen of is er een redelijke grond voor ontbinding van deze ‘overeenkomst’?

    Helaas pas achteraf gevonden wat er allemaal mis is met deze organisatie – maarja, dat is achteraf praten…

    Met vriendelijke groet,

    Bob

  12. ik las hierboven ergens dat regels en bedenktijd niet geld voor kleine bedrijven
    ik las op een andere site het volgende: Gelden de nieuwe regels ook als ik zakelijke klanten bel die een eenmanszaak of VOF zijn? Ja. De nieuwe regels gelden als je consumenten belt. Ze gelden daarom ook wanneer je eenmanszaken of VOF???s belt. Andere zakelijke klanten kun je gerust bellen, daarvoor gelden de regels niet. gevonden op http://mkbservicedesk.nl/3096/veelgestelde-vragen-over-nieuwe.htm

    dus vraag mij nu echt af hoe het nu zit mijn partner is als beginnend eenmanszaak benaderd door d m o service bv gesprek werd op genomen en nu staan wij geregistreerd op online bedrijfgegevens .nl en kregen een rekening van 420 euro! twerwijl wij geen interesse hebben heb al geprobeerd te bellen maar die mensen reageren heel raar en is geen discussie mogelijk kan ik hier nu nog wat aan doen want wij voelen ons er echt ingeluist

  13. De nieuwe regels gelden als je consumenten belt. Ze gelden daarom ook wanneer je eenmanszaken of VOF???s belt.

    Rare formulering. De Telecommunicatiewet spreekt niet van “consumenten” maar van “abonnees”. Een eenmanszaak of VOF kan abonnee zijn, maar ook een BV of NV of stichting. Artikel 11.7 lid 1 Telecommunicatiewet verbiedt net zo hard het ongevraagd commercieel bellen van dergelijke clubs.

    Wel is er lid 2 die toestaat dat je “gebruik maakt van elektronische contactgegevens die door de abonnee daarvoor zijn bestemd en bekendgemaakt”. Denk aan een persberichten@nu.nl adres, waarheen je dus zonder nadere toestemming persberichten mag sturen. Of een pagina op de site waar staat “stuur offertes naar inkoop@example.com“. Daar mag je ongevraagd offertes heen sturen.

  14. hm snap het nog niet zo goed hoor na tel contact we heeft hij als ondernemer (eenmanszaak) dus omtrent dit het zelfde recht als een consument dus ook 7 dagen bedenktijd? is nooit een contract ofzo toegestuurd ook nooit ites ondertekend1is wel een factuur door hun gestuurd met opdrachtbevestiging aande hand van opgenomen telefoongesprek !op 20 sept 15.42 dit is eigenlijk al de 2e x dat dit gebeurt een paar weken terug stuurden ze ook al zon factuur ook toen hebben we contact op genomen met ze en verteld geen interesse te hebben .vervolgens komt er weer zo”n factuur en na tel. contact vandaag vertellen ze mij helemaal niet eerder contact met ons gezocht te hebben of gehad dat dat wel een ander bedrijf zal zijn ! vervolgens laten ze mij het gesprek horen wat ik ook dubieus en vaag vind mijn partner zeg nooit dat ze het nooit over een geld bedrag hebben gehad ik hoor hun dat wel zeggen maar duidelijk is te horen dat mijn partner ongeinterreseerd klink en alleen maar zachtjes ja of nee zeg meer niet tel .na dit contact met hun vandaag zeggen ze dat het al vanaf july loop en als ik hun er op aanspreek dat ze eerder hebben verkondigd niet eerder contact met ons te hebben gehad word de mevrouw heel onbeschoft en verbreek de verbinding vind het toch vreemd allemaal en volgens een consumentendie ik ook tel gesproken heb geld het annulerings recht niet voor ondernemers maar voor consumenten rare wet geving hoor ! gr wanni

  15. ja oke dat was mij wel al duidelijk maar is er dan niks wat ik er tegen kan doen ? als beginnend ondernemer word je behoorlijk vaak gebeld onder het mom van gegevens controleren zoals ze bij de kvk staan zo beginnen ze meestal wie weet waar we nog meer aan vast zitten nu ?

  16. Beste Arnoud,

    Geldt de wet ook voor aankoop van een SIM-only abonnement bij een telecom-provider? Ik heb een abonnement genomen met bellen, sms-en en internet, maar met mijn toestel kan ik niet internetten. Afgelopen vrijdag heb ik de SIM ontvangen en toen bleek pas dat internetten op mijn Blackberry niet ondersteund wordt door de telecom-provider. Op het online aanvraagformulier is nergens gemeld dat de dienst niet voor alle toestellen beschikbaar is. Daarom wil ik van het abonnement af (binnen de zeven dagen termijn), maar mijn telecom-provider doet erg moeilijk, omdat zij zeggen dat de volledige dienst wel afgenomen kan worden. Dan had ik me vooraf beter moeten informeren door hun helpdesk te bellen. Wat niet echt logisch lijkt als je online iets kunt kopen.

    Met vriendelijke groet,

    Robert Verbeek

  17. Beste Arnoud,

    Als ik een offerte online aanvraag en deze opdracht vervolgens (per ongeluk) accepteer. En de opdracht wordt doorgespeeld naar een onder-aannemer, die behoudens een telefoontje aan mij verder geen werkzaamheden heeft verricht. Dezelfde dag annuleer ik ook de opdracht aanvraag bij de vergelijkingsstite. Mag ik dan ook van de koop afzien? Of mag de doorverwijzende partij (vergelijkingssite in dit geval) hiervoor 30% (á 70 euro) kosten in van het offerte bedrag in rekening brengen?

    Met vriendelijke groet,

    Silva

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.