Verboden Safari for Windows op Windows te installeren

Dat krijg je ervan als je je EULA’s via copy&paste maakt: Apple’s licentie voor de Windows-versie van de Safari webbrowser verbiedt het installeren op computers die niet het merk Apple dragen. Een tikkeltje onhandig nu Apple geen computers met Windows verkoopt.

safari_license_agreement.jpg

Ars Technica was gelukkig zo slim om Apple te bellen, en weet te melden dat Apple dit meteen gaat corrigeren.

Via The Register.

Wie heeft er meer gekke licentiebepalingen?

Arnoud

11 reacties

 1. Niet zo zeer een licentiebepaling, maar de installer voor ge-GPL-de software onder Windows verplicht je vaak expliciet akkoord te gaan met de GPL. Dat is volgens mij in strijd met de GPL die toegevoegde bepalingen niet toestaat (Section 7 van GPL v3 bijvoorbeeld). Nu zou je kunnen beweren dat de installer geen deel uitmaakt van de software waar de licentie onder valt, maar dat lijkt me spijkers op laag water zoeken, en tegen de intentie van de GPL in te gaan. Ironisch blijft het.

 2. Wat trouwens interessant is aan dat Apple-verhaal is dat de fabrikant de nieuwe Safari-versie voor Windows bijna als spyware verspreidt. De software die onder Windows je iTunes up-to-date houdt vraagt je tijdens het updateproces onopvalled of ‘ie misschien ook Safari moet installeren. Ik, en met mij miljarden, klikken bijna altijd automatsich door dat soort vervelende schermpjes heen. Apple verleidt je dus de wet te breken.

 3. Adobe heeft ook een leuke voor Photoshop Express:

  Adobe does not claim ownership of Your Content. However, with respect to Your Content that you submit or make available for inclusion on publicly accessible areas of the Services, you grant Adobe a worldwide, royalty-free, nonexclusive, perpetual, irrevocable, and fully sublicensable license to use, distribute, derive revenue or other remuneration from, reproduce, modify, adapt, publish, translate, publicly perform and publicly display such Content (in whole or in part) and to incorporate such Content into other Materials or works in any format or medium now known or later developed.

  Ze hebben snel gerectificeerd.

 4. Wat ik altijd vreemd vind is de bepaling bij veel gratis software dat je die maar op ??n computer mag installeren. Dus voor je tweede computer (notebook) moet je deze opnieuw downloaden?

  Lastiger is het bij software die bij mijn digitale camera zit. Die mag ik ook maar op ??n computer installeren. Wat heeft de producent hieraan?

  Verder vraag ik mij af of dit soort “fouten” en vooral de lange en slecht leesbare tekst waardoor bijna niemand de tekst leest de rechtsgeldigheid niet laten verwateren.

 5. Edwin, ik denk dat dat ook copy&paste-werk was van de bedrijfsjurist in kwestie. Men wil voorkomen dat jij die software gaat verspreiden of verhandelen. Dus gebruikt men de overeenkomst die een collega twee jaar eerder schreef waarin dat ook niet mocht. Maar die ging over een heel ander stukje software waarbij een beperking tot ??n PC zinvol was.

  Ik erger me al jaren aan dat soort onzin. Want ja, door zulke gemakzucht en onleesbaar taalgebruik maak je licenties onbegrijpelijk voor de doelgroep. En dat is jammer, want een licentie is een nuttig middel om aan te geven wat er wel en niet mag. Misschien zou er een Creative Commons-beweging voor EULA’s moeten komen. Oh ja, dat is er al: open source. 🙂

  Ik zou denken dat als jij de software op twee van je eigen PC’s installeert, er weinig aan de hand is. Zolang je de camera nog maar hebt natuurlijk.

  Arnoud

 6. Heel geestig.. Dit soort licentie-‘foutjes’ heb ik niet, maar ik moet nog wel ergens een systeem-diskje van Apple hebben met de opdruk “extra bedstanden.” Als ik de floppy niet met (verhuis)doos en al heb weggegooid dan 😉

 7. Een beetje late reactie misschien… hopelijk leest nog iemand het. Het gratis stukje software HashTab heeft een vrij aparte ‘License Agreement’, namelijk:

  HashTab is the coolest thing ever. Back / I Agree / Cancel

  Dus alleen als je daarmee akkoord gaat, en dus HashTab ’the coolest thing ever’ vind, mag je deze software gebruiken? Leuk is dat.

  Paul

 8. Met stip Windows 7 van Microsoft.

  Aantal gebruikers. Behalve voor zover anders bepaald in deze licentievoorwaarden mag u de software slechts door ??n gebruiker tegelijk op de gelicentieerde computer worden gebruikt.

  Kortom spelletjes spelen met elkaar, mag niet.

  Gelicentieerde computer. U mag de software gelijktijdig op maximaal twee processors in de gelicentieerde computer gebruiken. Behalve voor zover anders bepaald in deze licentievoorwaarden mag u de software op geen enkele andere computer gebruiken.

  Upgraden naar een Quadcore ook niet.

  Zie ook hier, ook een joystick aansluiten mag niet

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.