MSN toch merk voor chatten

De naam MSNLOCK maakt inbreuk op het merk MSN van Microsoft, besliste de rechter gisteren. Eind april werd het bedrijf Unicaresoft gedaagd door Microsoft over de naam MSNLOCK voor antichatsoftware. De vraag was of de kreet “msn’en” ondertussen verworden was tot synoniem voor chatten met een instant messenger. Van Dale vindt van wel, en ik ook – maar de rechter ziet nog steeds een duidelijke link met de MSN Messenger van Microsoft.

Om te kijken of een merknaam verworden is tot soortnaam moet je allereerst kijken wat het relevante publiek is. In dit geval is dat duidelijk: chatters. Als je dan marktaandelen van messengersoftware bekijkt, dan is duidelijk dat MSN (Live) Messenger verreweg het meest gebruikt wordt. Gebruikers noemen dat “msn’en” of “chatten”. Daarnaast wordt ook veel gebruikt van Hyves om te chatten. Ik Hyves niet (en msn ook niet trouwens), maar dat zou bekend staan als “hyven, kwekken of chatten”.

De vergelijking met Hyves snap ik niet helemaal, maar de redenering is terecht. Nergens bleek uit dat mensen iets anders gaan doen dan de MSN Messenger gebruiken als ze aankondigen “te gaan msn’en”. En dat is op zich een argument om het merkrecht op MSN overeind te houden.

Als Unicaresoft andere chatsoftware had kunnen vinden die veel gebruikt wordt en waarbij mensen ook zeggen te gaan msn’en, dan had dit anders uit moeten vallen.

Arnoud

4 reacties

  1. Toch is het nog een beetje vreemd, want Microsoft gebruikt het merk MSN niet alleen voor chatten. MSN staat voor Microsoft Network en http://www.msn.com/ is een portal voor “Hotmail, MSN Messenger, MSNBC News, Fox Sports, Slate Magazine and more information you care about”. Op http://nl.msn.com/ (msn.nl) gaat het over “nieuws, sterren, games, video en muziek” (en zo te zien nog veel meer).

    Volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Network omvat MSN o.a. Hotmail/Windows Live Mail, MSN Exporer, MSN Search/Windows Live Search, de portal site msn.com en in Amerika opereert Microsoft ook als internetprovider onder de naam MSN. En zelfs voor hun eigen chatdienst gebruiken ze niet altijd de naam MSN, want naast MSN Messenger heb je ook Windows Messenger en Windows Live Messenger die van het MSN-protocol gebruik maken.

    Hoezo MSN is direct verbonden met chatten? Ongeveer alle internetactiviteit van Microsoft is verbonden met de naam MSN. Niet dat dat een ander het recht geeft om de merknaam MSN te gebruiken natuurlijk, maar ik heb verder weinig verstand van recht (daarom kom ik er hier over lezen).

  2. Ben het eens met de rechter hoor. MSN’en heeft wel een iets bredere betekenis gekregen dan ‘het gebruiken van MSN Messenger’, maar zodra je iets anders gebruikt, zoals Gtalk, iChat, Jabber of de Hyves-kwekker, zou vrijwel niemand dat ‘MSN’en’ noemen. De vergelijking met Hyves wordt gemaakt omdat die ook een instant messaging-functie heeft, vergelijkbaar met MSN Messenger: je ziet wie op dat moment online is in een vriendenlijst en kan daar rechtstreeks mee chatten. Zie http://www.hyves.nl/chat/download/

  3. Overigens heeft Van Dale aangekondigd gehoor te geven aan het verzoek van Microsoft om ‘msnen’ te schrappen uit hun woordenboek. Van Dale zou dit altijd doen indien bedrijven hun merkenrecht doen gelden. Dat laatste lijkt me niet reeel overigens.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.