Mag een antichatprogramma MSNLOCK heten?

Microsoft daagt moeder wegens antichatprogramma, meldden o.a. Zibb en Spitsnieuws gisteren. Het gaat om een Nederlandse vrouw uit Hoofddorp die een programma bedacht tegen overmatig chatten en dat MSNLOCK noemde. Een beetje zieligdoenerij is dat “moeder” wel: de software wordt gewoon bedrijfsmatig verkocht.

De juridische discussie gaat over de vraag of de naam MSNLOCK voor deze software inbreuk is op het merk MSN. MSN is beschermd als naam voor o.a. chatdiensten, en een programma dat chatten beperkt of blokkeert is een daaraan verwante dienst. Het is niet zomaar toegestaan om een sterk gelijkende naam voor verwante diensten te gebruiken.

Toch zijn er wel uitzonderingen. De belangrijkste is dat het programma bestemd is om samen te werken met MSN. Aangeven wat de bestemming is van je product mag, ook als je daarbij andermans merknaam moet gebruiken. Je moet het dan alleen wel bij een zakelijke, neutrale vermelding houden. “Blokkeert MSN-gesprekken” mag je dus gerust bij je software vermelden. De bestemming onderdeel maken van de productnaam is twijfelachtig: mensen zullen dan snel denken dat dit een onderdeel is van het officiële product, en dan is er sprake van merkinbreuk.

Het voornaamste probleem hier lijkt te zijn dat de naam MSN werd gebruikt als synoniem voor “chatprogramma”. MSNLOCK blokkeert namelijk meer dan alleen de software van Microsoft. En Microsoft wil natuurlijk voorkomen dat ze haar merkrecht verliest omdat “MSN” een beschrijvende term wordt. Net zoals Google altijd ageert tegen “googelen” en Startpagina boos werd over Startpagina.tv.

Maar veel kans geef ik Microsoft niet. In Nederland is de term “msnenal lang ingeburgerd als synoniem voor “chatten”. Dat maakt de beschermingsomvang van het merk MSN niet bepaald groot, waardoor Microsoft zal moeten tolereren dat mensen software maken die met onder andere MSN samenwerkt.

UPDATE: (23 april) zie ook mijn column Wanneer is msn’en merkinbreuk bij Marketingfacts.

Het programma is ondertussen omgedoopt naar Benzoy. In het ND verklaart de moeder dat het programma “absoluut niet te hacken” is. Het wachten is dus op de eerste twaalfjarige Tweaker die langer wil chatten dan zijn ouders toestaan.

Arnoud

18 reacties

 1. Het is ook structureel slechter dan gratis verkrijgbare software. ALLES wat je lokaal blokkeert, kan je omzeilen.

  In het geval van opvoeden kan je mijns inziens beter de computer(s) op een plek zetten waar je mee kan kijken en de boel loggen dan botweg blokkeren.

  Een paar manieren die me zo te binnen schieten om dit te omzeilen: – webbased chat via een proxy (Hamachi bijvoorbeeld) door een andere machine – OS op een disk met een usb-stick config gebruiken (bv. een CD’tje met Mandriva of Ubuntu) – een chat-prog proxyen via een ander protocol op een ander netwerk (ergens Miranda IM draaien en die laten tolken tussen Gadu-Gadu en MSN bv.)

  Hoed je voor software die “MSN” in de naam heeft en geld kost: negen van de tien keer is het nutteloze troep.

 2. Volgens mij is het, zeker in de open source wereld, gebruikelijk om de naam van andere op te nemen als het programma daar op gebaseerd is. Het forum phpbb maakt gebruik van de taal php en de bb komt van bulletin board.

 3. @Vorkbaard: ik zou zeggen dat je dan de naam ‘msn’ duidelijk gebruikt om de bestemming van de waar mee aan te geven. Dus dan mag het ook als ‘msn’ een geldig merk zou zijn.

  Tenzij Microsoft dan zou kunnen betogen dat je de naam niet uitsluitend gebruikt om aan te geven wat de bestemming van de waar is, maar dat je probeert aan te haken bij de populariteit van het merk.

 4. Van de voorzieningenrechter mag het niet, zie het vonnis.

  De advocaat van Unicaresoft lijkt last te hebben gehad van breeksprakigheid, zie rov. 4.5.

  De voorzieningenrechter is er niet van overtuigd dat msn’en een generieke aanduiding voor chatten is, en zelfs als dat zo was houdt dat zijns inziens nog niet in dat MSN tot soortnaam is verworden.

 5. Bedankt voor de link naar ’t vonnis. De logica van de voorzieningenrechter vermag ik niet te volgen; als “msn’en” een synoniem is voor chatten, volgt daar m.i. noodzakelijkerwijs uit dat MSN geen geldige merknaam voor een chatdienst kan zijn. Fietsen is een generieke aanduiding voor je per tweewieler voortbewegen, daarom kan FIETS geen merk voor dergelijke tweewielers zijn.

  Ik kom hier morgen op terug.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.