Geld verdienen met Youtube filmpjes, mag dat?

Let op (19 september) Deze tekst is verouderd omdat Youtube haar voorwaarden heeft herzien!

Een lezer vroeg zich af:

Op onze site willen we gebruik gaan maken van ‘embedded’ Youtube-films. Geen Hollywoordfilms, maar bijvoorbeeld grappige filmpjes of productpresentaties of interessante lezingen. Maar onze site is wel commercieel, en ik kan me voorstellen dat we dan toch ergens tegen de regels van Youtube aanlopen. Mogen we bijvoorbeeld advertenties vertonen op de pagina’s met filmpjes, filmpjes op een betaald deel zetten of reclame maken met dat wij de leukste filmpjes hebben uitgezocht?

Youtube is een commercieel bedrijf, en vindt het dus niet leuk als anderen geld gaan verdienen met ‘hun’ content. Vandaar dat de Terms of Service in artikel 4D verbieden dat gebruikers geld verdienen met filmpjes die op Youtube staan. Tenminste, als dat het hoofddoel is van het overnemen of embedden van de filmpjes.

Advertenties op een pagina met een embedded filmpje mag dus best, maardat moet niet het voornaamste doel van de pagina zijn:

Prohibited commercial uses do not include: using the Embeddable Player to show YouTube videos on an ad-enabled blog or website, provided the primary purpose of using the Embeddable Player is not to gain advertising revenue or compete with YouTube;

En in de FAQ wordt uitgelegd dat het doel van dit verbod is te voorkomen dat mensen pagina’s maken met alleen filmpjes en advertenties. Want de enige die dat mag doen, is Google zelf.

Natuurlijk moet je altijd wel uitkijken dat de filmpjes legaal op Youtube staan. Want een illegaal aangeboden film via de embedded player doorgeven op een commerciële site is vrijwel altijd onrechtmatig. De maker van de film kan dan een schadevergoeding indienen.

Ik vraag me nu wel af hoe Youtube zelf geld verdient als mensen filmpjes via de embedded player vertonen.

Arnoud

9 reacties

 1. Da’s volgens mij heel eenvoudig. Google is qua inkomsten een advertentiebedrijf. Ze leren je beter kennen aan de hand van welk filmpje je op welke externe site bekijkt. Oftewel: je “persoonlijke” advertentie-profiel wordt nauwkeuriger en de volgende keer dat je op een google of youtube-site (of andere site met “ads by google”) komt krijg je nog beter bij jou passende advertenties te zien.

 2. arnoud> Ik vraag me nu wel af hoe Youtube zelf geld verdient als mensen filmpjes via de embedded player vertonen.

  Als je een YouTube film m.b.v. HTML embedt in je pagina heeft kan YouTube een berg informatie uit de HTTP headers halen (IP-adres, HTTP referrer, etc.) en in sommige gevallen zelfs een cookie plaatsen. Als je dan vervolgens een website bezoekt waar (bijvoorbeeld) Google Ads op staan, dan weet Google naar wat voor fimpje jij gekeken hebt, vanaf welk blog je dat gedaan hebt en kan dan een gerichte advertentie laten zien. De kans is (vermoedelijk) groter dat je op een gerichte advertentie klikt; kassa!

 3. Ieder embedded filmpje is reclame voor YouTube als service; hoge kwaliteit reclame want het heeft redactionele goedkeuring en er staat geen financiele prestatie tegenover. En natuurlijk het tracken van bezoekers van de site, via alleen het tonen van de speler kan Google nagaan dat jij een bepaalde blog bezoekt, hoef je niet eens het filmpje te bekijken.

 4. Even terugkomend op de lezer (zie eerste regels van deze post) die geld wilde verdienen met filmpjes op z’n site. Op zideo bieden ze zo’n dienst aan. Voor elke 1000 views krijg je een bepaald geldbedrag op je account bijgeschreven. Je moet je wel aanmelden voor het ‘ik wil geld verdienen’ programma op de website. Je kunt precies bijhouden hoe vaak je video’s is bekeken en hoeveel je al hebt verdient. Natuurlijk is het ook mogelijk om de video’s die je post te verspreiden want ook de vieuws op andere pagina’s worden meegerekend.

 5. { En in de FAQ wordt uitgelegd dat het doel van dit verbod is te voorkomen dat mensen pagina???s maken met alleen filmpjes en advertenties. Want de enige die dat mag doen, is Google zelf. }

  Dit gebeurde ook met Google AdSense vroeger. Dat was nog wel in het tijdperk van web 1.0 maar zoals je merkt proberen mensen alles 😛

 6. Hoi, Ik ben op dit moment bezig met een website voor een zeemanskoor.. Nou staan er op you tube een aantal filmpjes waarop ze ZELF zingen maar uiteraard andersmans liedjes.. Mag ik dat nou wel of niet op hun website plaatsen ?

  Groetjes Annelies

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.