Geld verdienen met Youtube filmpjes, mag dat? (2)

Vaste lezers opgelet: voor geld verdienen met Youtube-filmpjes gelden nu andere regels. Een lezer wees me erop dat Youtube haar voorwaarden heeft aangepast. Men is nu veel strenger over verboden commercieel gebruik.

De voorwaarden vermelden nu expliciet:

Het is u niet toegestaan om zonder de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van YouTube ten behoeve van zakelijke toepassingen gebruik te maken van de Website of van enigerlei Dienst (met inbegrip van de YouTube-player).
Wie dus op welke manier dan ook geld verdient met Youtube-filmpjes, heeft toestemming nodig van Youtube. De voorwaarden noemen twee voorbeelden:

 1. Het doorverkopen van (toegang tot) filmpjes.
 2. Het opzetten van je eigen betaalde “Best of Youtube” site.

Beide voorbeelden hebben als gemeenschappelijk element dat je daarmee concurreert met Youtube. Je zou dus kunnen concluderen dat commercieel gebruik dat niet concurreert met Youtube geen probleem is, maar het algemene verbod sluit ook elk ander soort commercieel gebruik uit.

In de FAQ wordt wel gezegd dat filmpjes embedden op een blog met “algemene advertenties” geen probleem is. Dat helpt een beetje, maar lang niet genoeg voor iedereen. Hoe algemeen moeten advertenties zijn om hieraan te voldoen?

Heeft iemand wel eens een klacht van Youtube gehad dat zijn embedded filmpje eraf moest? Of kunnen ze dat gewoon zelfstandig aan hun kant uitzetten?

Arnoud

25 reacties

 1. In de FAQ wordt wel gezegd dat filmpjes embedden op een blog met ???algemene advertenties??? geen probleem is. Dat helpt een beetje, maar lang niet genoeg voor iedereen. Hoe algemeen moeten advertenties zijn om hieraan te voldoen?

  In ieder geval voldoen Google Ads niet, want die zijn juist zeer specifiek. ­čśë Google is trouwens de eigenaar van Youtube, naar ik meen…

 2. @bona fides: niet een link, maar hun embedded player. Maar wel een goeie vraag. Die player is auteursrechtelijk beschermd (het is een Flash-softwareapplicatie tenslotte). Alleen, verveelvoudig of openbaar jij die player door de <EMBED> link? De applicatie wordt dan op dezelfde manier ‘opgenomen’ in je site als de film die daarmee wordt getoond. Hij gaat vanaf de server van Youtube direct naar de bezoeker van je site, zonder dat jouw site ook maar ??n bit doorgeeft van de player. Dus feitelijk zou dan hetzelfde moeten gelden als bij het embedden van filmpjes zonder toestemming: het kan onrechtmatig zijn, maar inbreuk op auteursrecht is het niet.

  Youtube staat hier wellicht iets sterker omdat ze een licentieovereenkomst koppelen aan de player. Ga je akkoord met die overeenkomst als je de playercode overneemt op je eigen site?

 3. …dat zijn embedded filmpje eraf moest? Of kunnen ze dat gewoon zelfstandig aan hun kant uitzetten?

  Als je een filmpje upload, kun je als gebruiker een aantal zaken instellen, zoals of iedereen het filmpje mag zien, en of iedereen er commentaar op mag zetten.

  Er is ook een instelling “Embedding”, waar je kunt kiezen: o Yes, external sites may embed and play this video. o No, external sites may NOT embed and play this video.

  Ik neem aan, dat YouTube ook zelf het embedden voor een bepaald filmpje kan blokkeren.

 4. @Arnoud: voor zover ik weet blijft het een link, inderdaad naar de player. Een overeenkomst zie ik niet als de beheerder van de linkende/embeddende site ontkent ergens mee akkoord te zijn gegaan.

  Via onrechtmatige daad, wie weet, maar het lijkt me stug dat YouTube zelf regels mag opstellen waarin wordt bepaald wat onrechtmatig is en wat niet. (Dit kan wel als er een onderliggend auteursrecht zou zijn dat de handeling in beginsel verbiedt, want dan kan YouTube voorwaarden stellen waaronder die handeling wel is toegestaan.)

  Ik neem aan dat YouTube via de referrer URL specifieke sites wel van embedded kan uitsluiten.

 5. En hoe zit het dan met filmpjes downloaden? Er is geen downloadlink, maar je haalt ze zo uit je temporary map. Is dat toegestaan? Oftewel, mag je youtube materiaal op je PC hebben staan? En indien ja, mag je het materiaal dan ook bijvoorbeeld inkorten en op een andere server plaatsen. Inkorten is dus editen…

  Wie weet hier oets over?

 6. Begrijp er niets van Ik probeer contact te krijgen met You Tube met een vraag hierover, en dat is onbegonnen werk. Wij zijn een non-porfit stichting met ideologische instelleing dus niet commercieel. Op dit moment zijn we bezig met een docu over christen vervolging in India. Op you tube zie ik wat dingetjes staan die ik hierin wil verwerken. Wij verdienen er geen geld mee, integendeel zelfs. Mag dat nu wel of niet? Eentje is uit India zelf en heeft zijn email adres in de aftiteling, dus die kan ik gaan mailen, maar de rest????

 7. vraagje, stel je voor dat ik een site maak waarbij ik bijvoorbeeld een bepaald thema aan verbind en hier youtube filmpjes voor gebruik, zal dit worden toegestaan door youtube, in principe is het hetzelfde als een filmpje via youtube zelf bekijken….maar waarbij er misschien dmv advertentieopbrengsten dus wel geld verdient zal gaan worden…. via hyves worden ook filmpjes gedeeld en ik neem aan dat hyves hier ook niet voor betaald… ik bedoel dus gewoon een site waarbij het voor de viewer makkelijk is om gericht filmpjes te bekijken die betrekking hebben op een thema.

 8. ”En als je de content (verschillende Youtube filmpjes) voor bijvoorbeeld promotionele activiteiten gaat gebruiken voor een bedrijf?”

  Weet iemand hier al een antwoord op? Bijvoorbeeld als je de filmpjes in een zakelijke promotionele powerpoint presentatie gebruikt? Mag dit?

 9. Beste allemaal

  Onlangs heb ik de opdracht gekregen een powerpointpresentatie te maken en dit op te leuken met grappige animatiefilmpjes zoals een klein filmpje van Scrat van Ice Age… iets waarbij men zich even kunnen ontspannen. De presentatie bevat ten misten 100 dia’s met allemaal algemene informatie… info over de afdeling en de medewerkers en hoe de organisatie is verdeeld en achter elk hoofdstuk heb ik een klein filmpje geplaats van ten minste 2 minuten. Gewoon ter animatie… en te vermaak en afleiding…schenden wij hiermee de rechten? Wij verdienen hier geen centjes aan er zitten ook geen advertentie’s in… enkel algemene info over parkeren en afspraken maken etc… ook zou ik graag iets van national geographic dan wel animal planet erop willen plaatsen maar goed… voordat dit hopenlijk door kan gaan alsnog even navragen wat wel of niet kan.. wij zijn een zorginstelling… in een andere zorginstelling zag ik in een pati├źnenkamerpresentatie een weergave van het weeroverzicht en NOS nieuws – mag dit mbt mogelijk schending van de rechten van de auteurs? zoals gezegd wij verdienen hier geen geld aan… in die 100 dia’s zijn er 10 kleine filmpjes met animatiefilmpjes… Graag verneem ik van iemand of dit mogelijk is dan wel van Arnoud zelf…

 10. daarbij doen wij niets met embadden er is een presentatievorm prezi.com die al als optie heeft om You tube filmpjes in te voegen… je deelt alleen de url link.. is dat embadden? ben een leek nog wat dit betreft en de rechten… als prezi.com deze mogelijkheid biedt in presentatie’s dan zouden ze dit niet zomaar als invoegoptie erin zetten. Mochten de rechten geschend worden dan zou mijns inziens prezi.com hiervoor aansprakelijk zijn gezien zij dit aanbieden. Dan mag je er bijna vanuit gaan dat het is toegestaan (zonder dat je er erg in heb als leek en zonder dat je de intentie hebt hieraan centjes te verdienen). Het gaat om 10 filmjes in 110 dia’s.

 11. Stel dat je een blog maakt waarin je erg leuke filmpjes die je vindt wil delen met je bezoekers, en je verdient met die site geld doordat bezoekers op advertenties klikken. betekend dit dat je de copyrights van youtube schend en dus illegaal bezig bent?

  geld dit ook voor o.a. Vimeo.com?

 12. Ik vind de werkwijze van YouTube vervelend Ik krijg wel eens een melding dat ik auteurrechtelijk materiaal gebruik,terwijl het mijn eigen foto’s zijn.YouTube geeft niet de mogelijkheid om op zulke mails te kunnen reclameren dat ze onterecht zijn. Ook nu krijg ik commentaar op een Trailer van een video die wij linken aan onze website van de Evangelische Videotheek ter promotie voor de uitleen waar wij geen verdiensten aan hebben, vanwege onze ideologische non-profit instelling Trailers zijn trouwens vrij. Maar ook hier weer, je kan niet reclameren We gaan dat dus veranderen. Trailers gaan we downloaden van YouTube en toevoegen op onze eigen server. Raar bedrijf youtube, want ik zie hele films in delen staan en daar doet niemand wat aan. Ook sommige van onze opnamen staan in delen op YouTube geplaatst door iemand. Dus wat betreft rechten via YouTube neem ik niet meer serieus en hoeft u mij ook geen mails meer te sturen

  gr,. Ruud Dankelman

 13. Ik geef zelf training op basis van mijn buitenlandse ervaring, waar natuurlijk andere regels gelden, maar over het algemeen kun je met video’s die je zelf maakt – wat natuurlijk veel tijd kost – veel geld verdienen. In mijn training leg ik echter de nadruk op hoe je zonder zelf een video te maken geld kunt verdienen aan Youtube. En daar moet je dus creatief mee zijn. Wat ik zelf doe, is dat ik filmpjes goedkoop laat produceren in India, maar voor de Nederlandse markt is dat natuurlijk wat moeilijker. Het is me echter wel gelukt om bij – nog onwetende Youtube’ers goedkoop filmpjes over te kopen. Ik blij, zij blij. Win-win. Als je de rechten koopt, adviseer ik je dit wel schriftelijk op via de elektronische weg vast te leggen – voorkomt een hoop gedoe later.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.