Ryanair ruziet met ticketwebsites, annuleert tickets

ryanair-scrapen.jpgLuchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een hoogoplopend conflict met enkele vliegwebsites meldde Nu.nl gisteren. De sites zouden de ticketprijzen van de site van Ryanair ‘scrapen’ om daarmee leuke aanbiedingen met een minstens zo leuke marge er bovenop te kunnen doen.

De truc is dat een robotje van de vliegwebsites zich aanmeldt op de site van Ryanair, zogenaamd als onschuldige consument op zoek naar een ticket. De actuele prijzen van Ryanair worden zo uitgelezen (die kunnen per dag of zelfs per query veranderen) en met de bovengenoemde leuke marge getoond als speciale aanbieding op de vliegwebsite. Wil een bezoeker daar van die aanbieding gebruik maken, dan meldt het robotje zich weer bij Ryanair om met de gegevens van die bezoeker het ticket te bestellen.

Mag dat zomaar? Het scrapen van andermans site is juridisch nogal tricky. Je krijgt te maken met databankrechten, auteursrechten en geschifte, pardon geschriftenbescherming. Ryanair heeft al een paar jaar geleden een creatieve eigen manier bedacht om aan deze praktijken een einde te maken. Men weigert simpelweg tickets te leveren wanneer zo’n robotje het ticket bestelt namens een klant. Die manier van werken is verboden in de algemene voorwaarden van Ryanair.

Maar waar maakt Ryanair zich zo druk om? Een klant is een klant, zou je zeggen. Vliegwebsite Ebookers.ie verklaart in Silicon Republic dat het Ryanair te doen zou zijn om de extra’s die men naast de goedkope tickets probeert te slijten. Op hotel- en autohuur verdient Ryanair meer dan op de tickets, aldus Ebookers. En omdat anderen ook onder die prijzen gaan zitten, wil Ryanair hen het leven moeilijk maken.

Ryanair heeft aangekondigd te gaan lobbyen voor meer juridische bescherming van prijsinformatie en het via robotjes laten doen van bestellingen. Zucht.

Arnoud

4 reacties

  1. Het kan natuurlijk ook een goede marketingcampagne zijn om te laten zien dat de prijs bij RyanAir nog lager ligt. In een citaat uit het persbericht, las ik dat daar een prijs in werd genoemd in de context van: “Andere websites vragen dan 120 euro voor een ticket dat bij RyanAir direct slechts 85 euro kost..” etc. Dat viel bij mij wel een beeeeeetje op moet ik zeggen.

  2. Ik heb er geen moeite mee als RyanAir er zeker van wil zijn dat passagiers niet meer betalen dan nodig. Volgens mij hoeft RyanAir hier geen intellectuele eigendomsrechten bij te halen; het overeenkomstenrecht is voldoende.

  3. Een mogelijk beroep op IE rechten (i.c. ligt een databankrecht het meest voor de hand) biedt Ryanair wat meer mogelijkheden. Waar ze op grond van de voorwaarden in haar overeenkomst het recht zou kunnen hebben om bijvoorbeeld nakoming te weigeren (redelijk passief dus), kan ze op grond van een eventueel IE-recht een verbodsactie instellen (eventueel gekoppeld aan een dwangsom) en mogelijk ook vergoeding van schade. Dat laatste zal wat lastig zijn omdat ik mij slecht kan voorstellen hoe eventuele schade onderbouwd zou moeten worden. Een verbodsactie daarentegen heeft toch een aantal commerci?le voordelen. Zo is het bijvoorbeeld aan Ryanair om te bepalen wanneer zij hiermee naar de rechter stapt, terwijl wanneer ze nakoming zou weigeren ligt de keuze voor een gang naar de rechter meer bij de ???inkopende??? partij.

    (edit: duplicaat verwijderd)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.