Misleidende aanbieding op afstand van RWE energie

Via je telefoon kun je ook internetten, dus dit valt ook onder internetrecht wat mij betreft. Zaterdag werd ik gebeld door energiebedrijf RWE dat mij graag als klant wilde hebben. Men wilde mij een ietwat onduidelijke aanbieding doen over energielevering. Nee, aan de telefoon hoeft u geen ja te zeggen want dat vindt niet iedereen prettig, zo werd mij verteld. Gelukkig had het bedrijf daar een fijne oplossing voor: ze sturen me een informatiepakket toe, en dat moet ik dan binnen zeven dagen terugsturen en dan zit ik nergens aan vast.

WTF? Wat een verwerpelijke vorm van misbruik van de regels uit de wet koop op afstand. Wie via de telefoon een contract voor een dienst zoals energielevering afsluit, mag daar binnen zeven dagen weer vanaf. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je die bedenktermijn zo gaat presenteren.

Sterker nog, dit valt gewoon onder de nieuwe regels voor misleidende handelspraktijken. Op deze manier mensen verleiden om “ja” te zeggen aan de telefoon, en ze zo aan een contract te binden waar ze binnen zeven dagen weer vanaf kunnen, is een misleidende manier van zakendoen. Die zeven dagen is namelijk een wettelijk recht, en wordt hier voorgesteld als een onderscheidend kenmerk van deze leverancier. Dat staat op de zwarte lijst van art. 6:193g lid j van het binnenkort in werking tredend wetsvoorstel. Daarmee is het aanbod misleidend en dus verboden.

Verder lijkt dit heel sterk op wat er in artikel 7:7 lid 4 BW allang verboden is: iets toesturen dat je als consument moet terugsturen om niet aan een dienst vast te zitten.

Update (26 oktober): RWE nam per e-mail contact met mij op en gaf deze tekst als reactie.

Wij zijn ons bij RWE bewust van het feit dat de werkwijze van RWE Callcenters bij sommige consumenten tot ontevredenheid leidt. Wij betreuren dit gevoel uiteraard ten zeerste. Wel zijn wij blij met de uitgesproken reacties, deze kunnen ons helpen de werkwijze van de RWE Callcenters en onze algehele dienstverlening te verbeteren.

RWE heeft in Nederland ambitieuze plannen, op verschillende vlakken. Van het leveren van energie tot het opwekken hiervan. De consument staat bij al onze plannen centraal, vandaar ook de keuze van RWE voor een persoonlijke, eenvoudige en begrijpelijke dienstverlening en productaanbod.

Bij een dergelijke houding hoort de behoefte om ervaringen van consumenten te ontvangen. RWE spoort consumenten aan om ons op de hoogte te houden van eventuele klachten. Maar we horen natuurlijk ook graag de dingen die wél goed gaan. Dit kan natuurlijk via weblogs, maar ook via het contactformulier op onze website.

Graag benadrukken we dat wij alle reacties met betrekking tot de dienstverlening van onze callcenters in behandeling nemen. Inmiddels zijn de scripts van onze callcenters, mede dankzij de reacties van consumenten, aangescherpt met de vraag “u bent zich er van bewust dat u van energieleverancier wisselt?” Wij vertrouwen erop dat deze vraag de duidelijkheid brengt die volgens sommigen ontbrak.

Arnoud

86 reacties

 1. Volgens mij maakt het niet uit dat je via de telefoon niet kan Internetten, de wet voorziet immers in de definitie “dat er van kopen op afstand sprake is wanneer consument en verkoper elkaar bij de aankoop niet hebben gezien.”

 2. Vindt u een besparing op uw telefoonkosten interessant? werd me gevraagd. Waarop ik moest lachen en ja zei. De retorische vraag is superpopulair bij telefonische verkopers, maar zo bont als deze is ‘ie zelden. (“Hebt u schulden?” is ook heel populair, en de niet gespeelde verbazing als ik “nee” zeg is kostelijk. Blijkbaar sta ik bij de BKR geregistreerd.) Deze begon meteen door te vragen naar informatie die haar in staat zou stellen geld van mijn bankrekening te plukken in ruil voor hun ongetwijfeld nutteloze product. En toen ik daarop kwaad werd, werd zij ook kwaad. Wat ik trouwens heel knap vind, al die realistisch gespeelde woede en verontwaardiging van telefonische verkopers als je ze vertelt wat je van hun verkoopstijl vindt.

  Waar zag ik die gigantische plank voor de kop laatst nog meer? … Oh ja, Chris Anderson, hoofdredacteur van Wired, heeft ooit eens honderden e-mailadressen van spammende PR-bureaus op zijn blog geplaatst. De commentaren op die posting bestaan voornamelijk uit replieken van zeer verontwaardigde voorlichters die vinden dat Anderson hier een groot onrecht begaan heeft. Immers, spammers zouden deze adressen kunnen misbruiken.

  Ik heb mijn aantekeningen van dit gesprek nog ergens liggen, voor het geval ze me zouden dwingen aangifte van oplichting te doen, maar die kan ik nu zo gauw niet vinden.

  Wat heeft spam met telefonische fraude te maken? Niet zo heel veel, maar:

  1) Telefonische verkoop is spam. Ergens in een database staat een profiel van je, en als dat profiel matcht met dat van de doelgroep van het product, wordt je gebeld, of er nu reden is om aan te nemen dat het product nuttig voor je is of niet. Daarbij maken de bellers gebruik van vooraf opgestelde zogeheten telefoonscripts: dat is een vragenboom, waar bij elke ja/nee een pijltje staat naar de vervolgvraag. Met andere woorden, er wordt bulk gebeld en met onpersoonlijke toon. De klassieke definitie van spam.

  2) Wie spam toepast, heeft ook geen enkele morele of ethische grond om andere misdrijven achterwege te laten. Dat lijkt niet alleen voor de hand liggend, de weinige data die we hierover hebben wijst hier ook op. Zo maken e-mailspammers massaal gebruik van gehackte PCs, wat in veel jurisdicties gewoon een misdrijf is. Wie telefonisch spamt is dus of een misdadiger, of heeft het geweten van een misdadiger, maar is in elk geval niet te vertrouwen.

  3) Vanwege het onpersoonlijk karakter van het belscript kun je er met gemak van uitgaan dat de firma die jou probeerde op te lichten dat precies zo doet bij ieder ander die ze bellen. Het is dus geen foutje dat begaan is door de nieuwe, nog niet ingewerkte stagiaire. Ook de vraag “Hebben meer mensen dit soort telefoontjes gehad?” is dus een retorische.

  Misschien een ideetje voor de recherche: honeypotidentiteiten opstellen. Niet bestaande personen met ideale profielen in databanken laten opnemen, en de resulterende gesprekken als bewijsmateriaal opnemen. Met een niet bestaand bedrijf kun je ook spookfacturen opvangen.

  Anyway, I digress…

 3. Dat een bedrijf een bepaling in de wet gunstig uitlegt vind ik niet zo’n groot probleem. De bepaling in de zwarte lijst kunnen ze gemakkelijk omzeilen door een langere termijn te hanteren. Bovendien is het net zo verleidelijk als het bedrijf de wetgever de credits geeft. Hier is meer aan de hand.

  Het bedrijf geeft misleidende informatie over de wijze waarop de overeenkomst gesloten wordt.

  Het bedrijf wekt de indruk dat er telefonisch geen overeenkomst wordt gesloten. Als dat het geval is dan zit er dus ook niet aan vast op het moment dat er het informatiepakket houd. De verplichting om het informatiepakket terug te sturen kan alleen volgen uit een overeenkomst die wel telefonisch is aangegaan. Ik vraag me dus af: was er nu wel of niet een overeenkomst tot stand gekomen via de telefoon?

 4. Internet provider Het Net heeft ook zoiets gedaan. Mijn ouders werd per telefoon gevraagd: “Heeft u interesse?” Nadat als antwoord: “Ja, stuur maar informatie” werd gegeven, stond enige dagen later de koeriersdienst met ADSL-Modem voor de deur. En omdat Het Net natuurlijk geld wil verdienen werd ook maar meteen geld afgeboekt, zonder dat daarvoor toestemming gegeven was. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is alles teruggedraait.

 5. Ik heb dergelijke telefoontjes van meerdere bedrijven gehad; de meeste lol met “Pretium Telecom” gehad… (stukken discussie geselecteerd en geherformuleerd voor optimaal entertainment)

  Ja, ik ben geinteresseerd in goedkoper bellen, zeker uw ‘gratis belminuten aanbod’, dat is wereldwijd neem ik aan. Ja… wereldwijd, nou dat moet ik even nazoeken… Nee alleen Benelux. Nou dan wordt Uw aanbod opeens een stuk minder interessant.

  Uw aanbod is dat u 10% lagere tarieven dan KPN garandeert, bij dezelfde kwaliteit. En verder geen kleine lettertjes. Ja, nee, ja, we hebben algemene voorwaarden. Kunt U die dan even oplezen voor ik accepteer. Nee, maar U kunt ze nalezen op onze website. Sorry, maar Uw website werkt niet met mijn browser. gegrom aan de andere kant van de lijn

  Ja, U mag mij Uw aanbod schriftelijk toesturen, als vrijblijvend aanbod, zodat ik niets hoef te doen als ik Uw aanbod niet interessant genoeg vind. Dat kunnen wij niet. Mag ik dan zeggen dat Uw organisatie naar mijn mening onvoldoende kwaliteit en flexibiliteit heeft om zaken mee te doen.

 6. Mijn man werd ook gebeld, en hij heeft helaas ingestemd met het toesturen van informatie. Mijn man heeft ook gezegd dat wij eerst op vakantie gingen dus wij wilden de info later ontvangen. Na terugkomst van de vakantie lag de info er al en stond er dus in de brief dat wij binnen 7 dagen hadden moeten reageren want anders zit je er aan vast. Er waren al 2 weken verstreken dus konden wij niet meer onder het contract uit. Ik heb mijn rechtsbijstand ingeschakeld etc etc maar niemand kan ons helpen. Ik ben heel tevreden over Greenchoice en daar gaan wij dus over een paar dagen bij weg door dit soort vieze vieze praktijken. Ik ben zo woedend hierover want op deze manier strikken zij dus mensen!! Ben allerminst blij dat wij nu bij RWE onze energie krijgen!! Heeft iemand een idee hoe wij er vanaf kunnen?

 7. @Boekelaar: voor zover er een overeenkomst met RWE zou zijn ontstaan, kun je die overeenkomst vernietigen met een beroep op art. 95m lid 5 Elektriciteitswet 1998, wegens strijd met art. 95m lid 1 jo. lid 6 sub h Elektriciteitswet 1998. Vernietiging kan bijv. per fax of aangetekend schrijven aan RWE.

  Daarnaast kun je de Nma verzoeken om op grond van art. 77i lid 1 sub b Elektriciteitswet 1998 aan RWE een boete op te leggen (die kan oplopen tot 10% van de omzet van RWE).

 8. Nou ben zojuist ook door ze gebeld. Spraken me met mijn meisjesnaam aan, wat al vreemd was, aangezien ik nooit een rekening betaald heb op deze naam maar op naam vsan mijn partner. Hij kon geen antwoord geven hoe hij aan onze gegevens kwamen en deed erg vaag. We konden ons tarief voor 3 jaar vast zetten. Bij de vraag of rendo of essent hem had ingeschakeld kwam eerst geen duidelijkheid, hij deed zich voor of hij namens deze bedrijven belde.

  O ja las ook nog wat over die Pretium, afstraffen deze lui, heb nog steeds 60 euro tegoed waar ik nooit en te nimmer opdracht voor heb gegeven.

 9. ja ik heb die telefoontje gehad voor zogenaamde vast zetten van de tarief van mij huidige leverancier toe ik had gezegd dat ik tevrede ben met mijn huidige leverancier zeiden zij dat ik daar ook zal blijven en dat zij allen mijn energieprijs vast gingen zetten ik wil gewoon mijn huidige leverancier houden maar pas over 2 weken krijg ik bericht van hun heef iemand advies van wat ik kan doen thnx

 10. Ben ook gebeld door het callcenter van RWE. Ik gaf aan geen interesse te hebben en dik te tevreden te zijn met Nuon en vroeg meteen hoe men aan mijn tel.nr kwam (is namelijk een geheim nr.). De hoorn werd er meteeen opgegooid. Zegt mij genoeg, als je op zo een normale vraag al geen antwoord wil geven!

 11. Ik ben net ook gebeld door dat bedrijf en aangezien we hier de stroomrekening niet op mijn naam hebben is het vreemd te noemen dat ze mij gebeld hebben. Ze belde in de eerste instantie al met een geheim nummer en meestal neem ik dat soort telefoontjes niet eens meer op omdat dat meestal bedrijven zijn die iets van je moeten. Op de vraag of ik tijd had voor het gesprek zei ik ligt eraan waar het voor is daarna werd er iets vaags geroepen over vast zetten van een bepaald bedrag toen had ik het eigenlijk al wel gehad zonder eigenlijk nog te weten wat voor bedrijf het was zoals ik hierboven heb gelezen. Ik heb ze afgewimpeld door te zeggen geen interesse te hebben waarop ik de vraag kreeg waarom ik geen interesse had ik zei omdat ik geen interesse heb.

 12. Ik ben ook gebeld door RWE! En heb me de info wel toe laten sturen, maar bij nadere bestudering, werd het me heel duidelijk! Niet doen! Ze vertellen een mooi verhaal, maar er klopt niets van, ze durven zelfs te zeggen, dat de prijzen sowieso met 20% gaan stijgen in Januari! Dit is totale bullshit! Alles gaat retour en ik blijf lekker bij Essent, rijk word ik toch niet meer in dit leven, dus voor die paar euro, bespaar ik me liever een hoop ellende.

 13. Ik ben ook gisteren gebeld met dezelfde misleidende informatie en belofte als hier al eerder beschreven. Op mijn opmerking dat wij al een vast contract hadden bij NUON werd mij zelfs gezegd dat wij gewoon bij NUON zouden blijven maar dat ze alleen ons vaste tarief met 3 jaar zouden verlengen. Ik vind het een zeer verwerpelijke zaak dat men mensen op een dusdanige manier misleiden. Bijkomend is nog dat op hun website geen adres te vinden is om eventueel al eerder de “aanbieding” stop te zetten. Kan mezelf alleen maar voor mijn hoofd slaan dat ik zo na?ef heb kunnen zijn en door deze gang van zaken heb laten misleiden. Het is te hopen dat met het terugsturen van de bevestigingsbrief de zaak ook weer opgelost kan worden.

 14. Ik ben zojuist ook gebeld door RWE, beetje hetzelfde verhaal als wat ik hierboven lees. Ze beginnen met te zeggen dat het gaat om tarieven vast te zetten voor de komende paar jaar, en tussen neus en lippen door wordt even vermeld dat zij dan de energie gaan leveren. Als je even niet goed oplet heb je al ja gezegd. Gelukkig had ik het al eens eerder aan de hand gehad met een soortgelijk bedrijf (naam even kwijt), dus ik heb ze gewoon afgewimpeld met ‘geen interesse’.

 15. Van de week ook gebeld door RWE en ze begonnen ook over het vastzetten van de energieprijs, dus ik had gezegd stuur maar informatie op, maar toen ze al mijn bankrekeningnummer wilde weten en ze een bandopname wilde starten heb ik gezegd dat dat niet hoefde en geen interesse meer had. Vanochtend werd ik dus weer gebeld en toen heb ik gelijk gezegd dat ik geen interesse had en niet meer terug hoefde te bellen. Ik ben benieuwd of ze nog een keer bellen.

 16. Hallo,

  helaas is mijn vader midden september ook telefonisch benaderd door RWE. Ook hij gaf aan dat hij informatie opgestuurd wilde krijgen. Echter, nadat RWE vroeg om zijn bankrekeningnummer, heeft mijn vader aangegeven geen zaken te willen doen en het gesprek (netjes) be?indigd. Toen hij de volgende dag weer opgebeld werd en hem werd aangeboden dat een medewerker langs zou komen voor een gesprek, is hij accoord gegaan dat deze persoon langs zou komen. Deze heeft tot op heden mijn vader niet bezocht. Echter, RWE heeft wel in de tussentijd een brief gestuurd. Door priv?-omstandigheden is deze pas vorige week geopend, waarin aan werd gegeven dat mijn vader sinds half september klant is geworden van RWE! Uiteraard met 7 dagen annuleringstijd. Die annuleringstijd was al voorbij toen de brief werd geopend (dit klinkt vergelijkbaar met de zaak van D. Boekelaar).

  Vandaag telefonisch contact gehad met RWE, waarvan de Klantenservice aangeeft dat deze zaak onderzocht zal worden, m.b.v. de bandopname die zij hebben gemaakt, die zij zullen aanhoren. Daar krijgen we binnen 2 weken uitsluitsel over en zo mogelijk ook de bandopname zelf te horen. Fijn…hoe kan ik vertrouwen hebben in een onderzoek van een bedrijf dat zelf dit soort aggressieve verkooppraktijken kent?

  Daar komt nog bij dat we bij onze huidige leverancier de kans lopen op een boete, vanwege contractbreuk. Dit hoorde ik nadat ik ook vandaag onze huidige energieleverancier over deze zaak heb ingelicht.

  Ongelofelijk dat dit mogelijk is. Op dit moment hebben we een aangetekende klachtenbrief naar RWE gestuurd, met daarin aangegeven dat er geen overeenkomst is tussen mijn vader en RWE. Daarnaast ook de huidige leverancier ingelicht.

  Omdat ik eigenlijk geen 2 weken passief wil wachten op een uitspraak van RWE, heeft iemand een goed idee om nog andere stappen te zetten? Een klacht bij de ‘geschillencommissie Energie en Water’ zal ik zeker in overweging nemen.

  Ik hoop van harte dat RWE op duidelijk wordt gemaakt dat dit gewoonweg niet kan.

 17. Genoemde werkwijzen zijn een kopie van onze ervaring met de nederlandse energie maatschappij (nem) een paar jaar terug. Zou het werven volledig aan dezelfde call centers of eigenaren worden uitbesteed? Wel interessant om te weten, misschien is zo meer ellende met andere maatschappijen te voorkomen?

 18. Ook ik ben gebeld door RWE. Een onduidelijk verhaal over het geweldige voordeel dat je krijgt. Je kunt alleen info krijgen als je klant wordt. Je hebt dan nog 7 dagen om op te zeggen. De tarieven zijn moeilijk te vergelijken. De politiek laat de industrie zijn gang gaan. Dit heeft onder andere de woekerpolis opgeleverd en ook de krediet crisis. Ik denk dat duizenden mensen problemen hebben met dit soort energie leveranciers. Het zou niet moeten kunnen, dat je via de telefoon ergens aan vast zit.

 19. Een behoorlijk pijnlijk zij-effect van deze schofterige werkwijze is dat het vertrouwen van mijn vader erg geschaad is en hij gedemotiveerd is om de telefoon op te pakken. Hij werkt in een sector waar het normaal is dat hij gebeld wordt door bedrijven, met een bepaalde aanbieding, waarvoor hij gewoon informatie kon aanvragen. No strings attached, een prettige manier om informatie door te lezen (wanneer hij wil, ook pas n? 7 dagen) en wel of niet te reageren.

  Dit moet toch mogelijk blijven, zonder heel paranoia elke keer wanneer er telefonisch informatie wordt aangeboden door een (eerlijk) bedrijf, deze uit ten treure na te vragen of er een koopcontract of overeenkomst aan vast zit?

  Hoe is het mogelijk dat dit soort praktijken toegestaan zijn?

 20. Ik ben kwaad op het RWE. Aanvankelijk vond ik het interessant om VRIJBLIJVEND een informatiepakket te ontvangen, echter het meisje van RWE was ontzettend onduidelijk over of dit wel of niet vrijblijvend was. Toen zij begon over het opnemen op tape van mijn verzoek voor informatie, werd ik boos, want waarom wordt ik opgenomen op tape als ik alleen maar een informatiepakket wil ontvangen!! Ik vertelde haar dat ik geen informatie wenste te ontvangen en haar manier van benaderen erg misleidend vind. Sindsdien wordt ik 15 a 20 maal PER DAG!! gebeld door een anoniem nummer die of snel ophangt, of mijn voicemail een minuut laat vollopen met achtergrondgeluiden van een callcenter. Uit een van die voicemails hoorde ik de medewerkers RWE noemen. Aha, het kwartje viel, ik werd zovaak gebeld door het callcenter van RWE. Ik heb gisteren en vandaag vriendelijk doch dringend de helpdesk van RWE verzocht ervoor te zorgen dat ik niet meer gebeld word. Ik ben erg benieuwd of dit een storing in de callcentercomputer is of dat ik een erg irritante callcentermedewerkster als stalker heb! Een mevrouw van de helpdesk (die mij overigens vriendelijk te woord stond) vroeg naar mijn adresgegevens om te controleren of ik niet als lid stond, liet zich ontvallen dat een van mijn buren wel in de truc is getrapt en dus genoodzaakt was om binnen een week de annuleringsbrief te verzorgen!

 21. Ik werd gek van die irritante RWE mensen! In 2 weken tijd hebben zij mij 10x opgebeld met een geheim nummer, waarvan ik 3x heb opgenomen. In alle 3 gesprekken heb ik aangegeven dat ik nog bij mijn ouders woon, dus ik heb geen interesse in energie-rekeningen? De eerste 2 hebben netjes sorry gezegd, maar de derde drong aan dat zij mijn ouders wilde spreken en of ik hun thuisnummer kan doorgeven. Toen dacht ik: wat is dit? Jullie kunnen wel aan mijn mobiele nummer komen maar niet aan mijn ouders’ thuis nummer? Wat voor soort praktijk is dit? Als deze lui mij weer bellen, dan hang ik gelijk de telefoon op!

 22. ik ben vandaag maarliefst 8x gebeld door een anoniem nummer op mijn mobiel. bij keer no 9 was ik op tijd met opnemen en ja hoor, n knakker van RWE. ze hadden mij de vorige week ook al gebeld en toen heb ik a. vriendelijk bedankt voor hun services en b. gevraagd of zij aub mijn mobiele nummer uit hun bestand wilden halen ?f een notitie bij t nummer wilden maken dat ze mij niet meer moeten bellen. niet gewerkt dus… de nogal onvriendelijke meneer die ik vandaag aan de lijn kreeg wist van geen ophouden, ondanks mijn duidelijke verhaal dat ik echt echt echt geen interesse had en dat ook al aangegeven had. “maar mevrouw, met de kosten die u bij ons bespaart kunt u makkelijk op vakantie naar Turkije” ???? najah…heb maar opgehangen. erg vervelende manier van telefonische verkoop als je t mij vraagt…

 23. daarbij wil ik nog even vermelden dat ik het verbazingwekkend vind dat ze me op mijn mobiele telefoon bellen… en idd had ik de vorige week ook een volgepraatte voicemail met achtergrondgeluiden van een callcentre.

 24. hielden ze het maar bij bellen na tientalle telefoontjes waar bij steeds vermelden geen intresse te hebben beginnen ze nu brieven te sturen eerst zonder naam erbij van ons maar gewoon in de flat aan alle bewoners of we even de meter standen willen door sturen terwijl ik klant ben van essent en niets met rwe te maken wil hebben ofwel brief in de vuilnis bak nu vandaag een brief op naam van mijn partner dat het termijn voor de meter standen is verstreken maar kan die als binnen vijf dagen inleveren zonder problemen anders moeten ze de standen gaan schatten de extra kosten of te veel geschatte standen kunnen niet worden gecoriceerd nog effe en ze gaan ons rekeningen sturen terwijl we helemaal geen klant zijn is dit een misleidende manier trap je erin en vul je de standen toch in ben je dan ineens klant van hun ofzo dit is toch oplichting of niet soms , en hoe komen ze uberhaubt aan persoons gegevens dit word steeds zotter ik blijf klant van essent maar wanneer houd rwe op met lastig vallen !!

 25. Hallo

  Ook ik heb een telefoontje van RWE gehad. Mij is gezegd dat ik een informatie pakket thuis gestuurd zou krijgen. Maar ik had die dus niet opengemaakt omdat ik niet van leverancier wilde veranderen. Tot dat ik post kreeg van mijn eigen leverancier dat hun het spijtig vonden dat ik was overgestapt, en ik post van RWE kreeg met de vraag de meterstanden door te geven. Ik blijk er nu aan vast te zitten voor 3 jaar of moet ???125 per product betalen om eraf te komen. Ik heb de consuwijzer al om advies gevraagd, want ben het hier totaal niet mee eens!

 26. ow jah ik werd ook op mobiel gebeld wat ik ook erg vreemd vond. de consuwijzer adviseerde ons een aangetekende klacht te sturen. maar het PROBLEEM is nu op hun site kan ik GEEN ADRES VINDEN. Wie kan mij helpen???

 27. ik werd op 17 oktober rond etenstijd gebeld door rwe, hu , ik stond in hun bestand, ik was klant bij hun?, met de naam van mijn ex, ik zei ook ben helemaal geen klant bij jullie, en ik heet zo allang niet meer, begonnen ze over dat mijn netwerk beheerder obragas was en rwe was samen gegaan met obragas, en dat het een stuk voordeliger was om netwerk en leverancier samen te doen, dus 1 bedrijf, was eigenlijk een hele berg gezeik over en weer, mijn eten stond op, tot ze ook begon over de tape, dan hadden ze de informatie tenminste helemaal up toe date, eigelijk ook overdonderd door hun en om er vanaf te komen, ik hoefde alleen maar ja te zeggen, begon een hele lijst vragen op te noemen, totdat ze bij de prijzen per kube kwam, dus ik onderbrak haar, ik zei jullie prijzen liggen een stuk hoger als bij essent, werd ze een beetje pissig, ja ze zegt dat doen we straks regelen, eerst de tape, ben een doos misschien maar had het helemaal niet door, ja ze mocht informatie sturen, over de prijzen hadden we het erna niet meer gehad, want toen haakte ze in eens af,

  ik heb toen later op het net eens zitten zoeken en dacht echt waar ben ik nu weer met mijn voeten ingetrapt, straks in een contract van 3 jaar vast, heb vandaag mijn essent gebeld en het verhaal uitgelegt en inderdaad, ik heb bij essent ook een contract dus het zou al contractbreuk gaan worden, essent heeft me netjes te woord gestaan en me hulp aangeboden, ik heb daarna rwe gebeld en die konden daar niets aan doen omdat dat door een callcentrum werd geregelt, rwe zei wel, zo snel mogelijk hele pakket terug sturen met een groot kruis er door heen met annuleer erop zetten, moest het wel terug sturen naar het callcentrum en niet naar rwe, omdat dat door callcentrum werd geregelt, dus ik wacht nu maar af

 28. Zojuist op mijn spaarzame vrije dag anoniem gebeld door ??n of andere dropveter van RWE Energie. Vertelde hem direct geen interesse te hebben, waarop hij een meewarig “Ooh . . . waarom nou niet?” uitkraamde. Toen ik hem weer vertelde geen interesse te hebben en ik hem een “Maar ik heb zo’n mooie aanbieding voor u” hoorde kirren, heb ik hem gevraagd of hij een ogenblikje had en heb ik vervolgens de hoorn naast mij neergelegd en ben gaan googelen naar dit bedrijf (waardoor ik dit forum vond). Toen ik na enkele minuten constateerde dat hij nog steeds aan de telefoon hing, heb ik hem gevraagd of hij dit nu niet zonde van zijn tijd vond en de hoorn weer opzij gelegd. Na weer enkele minuten bleek hij nog steeds aan de lijn en bleek zelfs hoorbaar een nieuwe belafspraak in te plannen. Mocht ik ??n van hen inderdaad weer aan de telefoon krijgen, zal ik hem eerst verwijzen naar een oorarts of hem proberen een hoortoestel te verkopen, aangezien hij duidelijk een hoorprobleem heeft en/of vragen naar zijn priv?nummer, zodat ik hem in het weekend zelf even terug kan bellen. Meestal zijn dit soort reacties voldoende om ze te laten beseffen dat ze aan mij geen potenti?le klant hebben. Of het bij RWE ook lukt weet ik niet . . . hij klonk wel heel erg dom! Hoop dat het met z’n allen lukt om dit soort telefoonterreur een halt toe te roepen. Arnoud: ga jij nog iets concreets doen met deze reacties?

 29. ook vandaag werd ik gebeld door een stumper van RWE met dezelfde lul verhalen over hoe goedkoop ze wel niet zijn. Echter zou mij een info map verzonden gaan worden en daarvoor werd een bandje gebruikt. Ik moest elke vraag met JA beantwoorden maar omdat ik voor dit soort praktijken toch voorzichtig ben, heb ik bij elke vraag duidelijk verteld dat ik dit alleen vrijblijvend wil ontvangen en bij de tarieven heb ik nogmaals duidelijk verteld dat ik dit alleen vrijblijvend wil ontvangen en dat ik geen toestemming geef om over te stappen. Echter plotseling werd de verbinding verbroken…..erg weird…??? OFWEL een bedrijf met een luchtje.

 30. Hoi, Ik heb via de telefoon een soortgelijke aanbieding gekregen en kreeg te horen dat ik alleen maar iets moest terug sturen als ik wel over wilde stappen. Nu krijg ik een brief waarin staat dat ik over gaat naar RWE. Of ik er zonder kosten vanaf kan komen weet ik niet maar morgen ochtend ben ik de eerste die ze aan de lijn krijgen.

  gr. Robert

 31. Hallo, ook mijn man is er ingestonken…..

  Rwe belde maandag, dinsdag lag de brief op de mat… Ik kwaad, ik ga nooit op zoiets in, maar mijn man… ach…

  Vandaag gaat direct de brief er aangetekend uit!!! Hopelijk is daar de zaak mee afgedaan… eikels…

 32. Ze zijn erger dan je denkt! Ook wij kregen de “informatie” waaruit bleek dat we meteen klant werden. Het heeft 2 boze brieven gekost maar ben ook na de 7 dagen van hun af gekomen. Ten eerste geven ze in de eerste info totaal geen overzicht hoeveel er nu betaald moet worden dus is hun info onvolledig en voldoet niet aan de eisen. Die 7 dagen gaan dus pas in als je alle info hebt gekregen die nodig is om te bepalen of je inderdaad wel wil switchen. Die info staat pas in een veel latere brief die je nog ontvangt. Verder heb ik geeist het bandje met de opname te mogen beluisteren. Wat tips hierover zijn te vinden via consuwijzer, e.e.a. valt ook onder de wet koop op afstand. Wij ontvingen na de tweede brief in ieder geval excuses en een terugswitch naar de vorige energieleverancier. RWE heeft 1 maand onze stroom geleverd, zonder kosten. Heb wel gedreigd met de geschillencommissie, maar ze uiteindelijk niet nodig gehad.

 33. Hallo,

  Zojuist werd ik gebeld door RWE. Nog nooit van gehoord. De vriendelijke mevrouw vroeg of ik klant wilde worden. We konden gewoon bij onze huidige energieleverantier blijven zitten. Ze zou wel informatie toesturen. Als we het niet wilden moesten we de papieren binnen zeven dagen terug sturen. Ik heb deze mevrouw duidelijk gemaakt dat ik dit niet de juiste manier vind om klanten te winnen. Te zot voor woorden; informatie laten toesturen en als je niet of niet tijdig reageert zit je ergens aan vast. Ik heb deze vriendelijke dame duidelijk gemaakt dat ze maar anderen als klant moet zien te winnen. Vervolgens even googelen en loop je tegen gelijksoortige ervaringen op. Ben ik even blij niet met deze mensen in zee te zijn gegaan.

  K.v.Slt

 34. Hallo

  Ik heb dit zelfde telefoontje gehad. Toen ik de telefoniste aan de lijn had vertelde ik een tevrede klant van de nuon te zijn het vrouwtje in kwestie verzekerde mij dat ik dat ook gewoon bleef. 3 dagen na dat telefoontje werdt mijn zoontje ziek ik kreeg de envelop van RWE in de bus en deed dit eigenlijk af als reclame omdat mij gezegt was dat ik klant bleef bij nuon. 3 weken geleden hoorde ik van de nuon dat dit niet langer het geval was, ik ben toen direct overgestaprt terug naar de nuon. Ik heb zeggen en schrijven nog geen maand gebruik gemaakt van RWE en zit nu met een rekening van 780 euro. Ik ben nu aan het uitzoeken welke stappen ik kan ondernemen hier onder uit te komen en zou graag in contact komen met mensen die dat gelukt is.

 35. wij zijn afgelopen dinsdag gebeld. De verkoper was zeer agressief en vond ons nogal dom dat we niet begrepen waar het over ging. Toen ik vroeg of het van eneco uitging (mijn huidige energiemaatschappij)werd hij boos en zei dat het daar niet om ging maar dat we volgend jaar tientjes per maand duurder uit zijn. deze verkoper zei inderdaad dat we info konden krijgen en dan binnen 7 dagen erweer vanaf konden. Gelukkig hebben we dit niet gedaan. Ik vind het een zeer agressieve vorm van verkopen en deze man spoorde wat mij betreft niet. Ik kan me voor stellen als je dit soort praktijken bij oudere mensen doet, dat ze hier van schrikken en hier bang van worden. Het slaat werkelijk nergens op . De man zei dat hij geen profeet was en dat hij niet met ons wilde praten als we niet eens wisten waar hij het over had. hij was zeer onduidelijk over het geen hij wilde verkopen. We snapten hem dus gewoon echt niet. Zeker met deze verkoop technieken zal deze persoon niets verkopen. Deze man zou gewoon ontslagen moeten worden. Mensen stap niet met dit bedrijf in zee.. ze sporen daar niet. Tenzij je natuurlijk wel snapt waar deze knakker het over gehad heeft. Bedankt RWE……

 36. Na diverse “anoniempjes” als gemiste gesprekken op mijn telefoon te hebben gehad, vandaag weer het “geluk” gehad een RWE dombo aan de telefoon te krijgen, ditmaal een vrouw. Heb haar een hoortoestel aangeboden. Even was ze uit het veld geslagen en vroeg of ik het misschien vervelend vond dat ze belde, dus ik dacht: h? eentje die het snapt. Maar nee hoor, ze begon gewoon haar riedeltje opnieuw. Toen ik haar priv? adres en telefoonnummer vroeg om het hoorapparaat op te kunnen sturen, werd de verbinding overgeschakeld, ik denk naar een bandje want ik hoorde ruis, waarna ik de verbinding heb verbroken. Hoe lang gaan ze hiermee door? Kan je ze ook aanklagen wegens huisvredebreuk of stalken?

 37. Vandaag is mijn vrouw ook gebeld, door een meneer die erg onduidelijk vertelde over hoe goedkoop RWE zou zijn voor ons. Het vreemde is dat ze haar aanspraken met haar meisjesnaam en op haar geheime mobiele nummer. Hoe komen ze aan deze gegevens. Ze wilden hier geen uitspraak over doen en deden net of ze de gegevens van Essent hadden gekregen. Gelukkig heeft ze aangegeven dat ze eerst met mij wilde overleggen voor ze haar iets mochten toesturen en na dit forum gelezen te hebben weet ik het antwoord al, mochten ze weer bellen.

 38. Hoi allemaal

  Ik ben dus 1 van de ongelukkige die wel in het RWE verhaaltje is gestonken. Men verzekerde mij dat ik gewoon bij de nuon zou blijven en 2 dagen nadat het contract (waarvan ik dacht dat het reclame was omdat ik bij nuon zou blijven) verlopen was kwam ik er door een telefoontje van de nuon achter dat ik overgestapt was na het duurdere RWE. Ik zit nu met een rekening van 780 euro. Ik heb RWE een brief gestuurd het hier niet mee eens te zijn en ben benieuwd wat hun nu gaan doen. Verder heb ik het programma kassa en radar een mail gestuurd met dit verhaal en ik wil iedereen die het gevoel heeft door RWE genaaid te zijn adviseren dit zelfde te doen. Hoe meer mensen klachten indienen hoe sterker wij staan.

 39. Beste mensen,

  op 13 en 14 oktober heb ik hier een posting gedaan over o.a. mijn vader, die – net als velen hier – n.a.v. een telefonisch gesprek met een RWE-medewerker plotseling vast zaten aan een RWE-overeenkomst. We hebben naar aanleiding hiervan een aantal boze telefoongesprekken met RWE gehad (klacht opgenomen door RWE) ?n een aantal brieven, die we hebben geschreven na consultatie bij de rechtsbijstand. Deze gaf aan dat RWE duidelijk niet correct heeft gehandeld, omdat ook RWE bij dit soort telefonische gesprekken (‘Koop op afstand’) verplicht is bepaalde informatie door te geven, w.o. informatie over de overeenkomst ?n een bepaalde periode van terugsturen (7 dagen). Aangezien ik overtuigd was dat dat niet is gebeurd (het gesprek duurde 1 minuut…), heb ik in de brief de onderstaande punten genoemd:

  1.Ik heb uw brief gedateerd [datum overeenkomst-brief RWE] ontvangen en kennis genomen van de inhoud. 2.Ik ben op geen enkele wijze een overeenkomst met RWE aangegaan en ik heb deze ook nooit gewild. 3.Uw brief van [datum overeenkomst-brief RWE] verbaast mij dan ook in hoge mate. Ik ga er van uit dat er sprake is van een misverstand van de kant van RWE. 4.Louter voor zover nodig ontbind ik hierbij de volgens u gesloten overeenkomst op grond van de Wet ‘Koop of afstand’. De termijn voor het ontbinden van de volgens u gesloten overeenkomst bedraagt 3 maanden, omdat u mij niet hebt medegedeeld dat ik een ontbindingstermijn zou hebben, v??rdat u mij de brief (gedateerd [datum overeenkomst-brief RWE]) toezond. 5.Ik ben u verder niets verschuldigd. 6.Ik verzoek u derhalve alle acties die u ondertussen heeft ondernomen om de overeenkomst die ik heb met mijn huidige energieleverancier op te zeggen weer terug te draaien. -> Graag verneem ik per omgaande een reactie van u.

  En…we hebben afgelopen week een brief van RWE ontvangen, met daarin de bevestiging dat de overeenkomst “niet op de juiste manier tot stand is gekomen” en dat RWE “zal voldoen aan ons verzoek” […om de overeenkomst te ontbinden en alle ondernomen acties weer terug te draaien]!

  Dus…als iemand bovenstaande briefinhoud kan gebruiken, be my guest! Mooi, in ieder geval dat het teruggedraaid gaat worden, maar het heeft ons aardig wat moeite, brieven, geld en spanningen gekost en ik moet nog zien of alles netjes wordt teruggedraaid: dat zal volgens een telefonische medewerker ongeveer 4-6 weken gaan duren. Een onkostenvergoeding ligt nu als klacht bij RWE.

  Nu dit bij mijn vader waarschijnlijk goed geregeld gaat worden, wil ik nu gaan kijken hoe dit soort praktijken van RWE in de toekomst bij anderen afgestraft kan worden. Zoals ik al eerder had aangegeven, wil mijn vader de telefoon nu niet eens meer opnemen en dat vind ik een kwalijke zaak.

  De geschillencommissie wordt in ieder geval ??n van de commissies bij wie ik ga aankloppen. Anderen nog goede idee?n?

 40. Kleine (positieve) update: per vandaag is de (kosteloze) heraansluiting geregeld via hetzelfde contract en bevestigd door onze energieleverancier. Sneller dan de verwachte 4-6 weken! De brief uit mijn voorgaande bericht heeft in ieder geval effect gehad.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.