Open source als concurrent, hoe bedoelt u?

| AE 1364 | Intellectuele rechten | 2 reacties

Soms lijkt het wel of de softwareindustrie nog in 2002 leeft, toen Linux nog als Lainux werd uitgesproken en SCO nog geloofwaardig was met haar claims van gestolen code. In een onderzoek van de European Software Association, waar ik ook nog nooit van gehoord had, las ik weer de bekende taal over open source als ‘bedreiging’ of ‘concurrentie’ voor de softwareindustrie. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Open source software is een ontwikkelmodel. Je schrijft (mee aan) software en stelt die beschikbaar onder een licentie waarmee anderen erop door mogen ontwikkelen. Je kunt kiezen voor een liberale licentie (BSD), of de eis stellen dat die anderen ook weer onder open source voorwaarden moeten doorontwikkelen (GPL). Dat komt in wezen neer op een hele grote samenwerkingsovereenkomst.

Als ik het zo lees, dan vinden de ESA-leden vooral dat idee van samenwerken eng, omdat je dan code beschikbaar stelt waar een concurrent wat mee mag doen. Iets waar “certain vendors, particularly those developing widely used applications” kennelijk nogal wat moeite mee hebben. Oh ja, en het feit dat overheden steeds vaker open source-oplossingen eisen is vervelend, want dan kan die overheid na oplevering van de software zomaar iemand anders vragen om het onderhoud te doen als je niet genoeg kwaliteit voor je geld levert.

Stel je voor zeg, straks moet je nog je best gaan doen als softwarebedrijf omdat iemand anders naar de concurrent stapt. Waar is de tijd gebleven dat je gewoon een matig stuk software kon opleveren en jarenlang grof geld kon opstrijken voor onderhoud en doorontwikkeling?

Arnoud

Deel dit artikel

  1. Goed dat je het opmerkte want dit initiatief heeft steun nodig. Ik had me nooit gerealiseerd dat je als overheid ook iemand anders kan vragen om je onderhoud te plegen.

    Zo is de business natuurlijk niet opgezet. 1 keer gekozen voor bedrijf x altijd gekozen voor bedrijf x.

    Het zou wat zijn, hoe moeten die bedrijven hun ontwikkelkosten dadelijk gaan betalen als ze geen langdurige contracten meer hebben??

    Dan moeten ze het zeker gratis gaan ontwikkelen, hahaha. Wie zou dat nu doen, gratis ontwikkelen.

  2. @Erik. Best wel een mooi business model: gratis software ontwikkelen en verdienen aan de after sales/service… nog een mooie: gratis ontwikkelen en het doorontwikkelen met gebruikers, die natuurlijk in ruil die software dan gratis mogen gebruiken en dan pas verkopen… gratis ontwikkelen en gratis weggeven, daarmee een relatie opbouwen en betrouwbaarheid laten zien en dan met een heel ander verkocht product aan die gebruiker geld verdienen… en zo kan ik er nog wel 10 verzinnen. Dus Gratis Ontwikkelen? Ja, dat zou best wel een kunnen….

    ps: wel eens van http://www.mindz.com gehoord?

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS