Belgisch verbod op koppelverkoop verboden

friet-mayo.pngKoppelverkoop is bij ons in Nederland legaal (zolang je geen machtspositie misbruikt om dingen te koppelen), maar bij de zuiderburen ligt dat anders. Zo kun je daar geen goedkope GSM in combinatie met een abonnement krijgen, omdat dat in strijd is met de Belgische Wet op de Handelspraktijken (“Wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument”). En die wettelijke bepaling is nu zelf weer in strijd met Europese regels, zo bepaalde het Europese Hof van Justitie onlangs.

U weet wellicht nog dat we sinds kort de wet over oneerlijke handelspraktijken hebben, die is gebaseerd op Europese Richtlijn 2005/29/EG. En die Richtlijn is genuanceerder dan de Belgische wet, zodat die wet nu aangepast zal moeten worden op dit punt.

De belangrijkste reden voor deze beslissing is dat deze Richtlijn volledige harmonisatie van het Europese recht over oneerlijke handelspraktijken nastreeft. Daarmee mogen alleen die dingen toegestaan of verboden zijn die de richtlijn toestaat of verbiedt. Die Richtlijn heeft een zwarte lijst, en die dingen mogen dus keihard verboden zijn. In andere gevallen moet er echter altijd een afweging worden gemaakt, en dat doet de Belgische wet niet.

Dit arrest kan ook nog best eens belangrijk zijn voor Nederland: het feit dat alleen praktijken die in die Richtlijn staan oneerlijk kunnen zijn, is wel een verrassing. Ik ga het wetboek eens doorbladeren, wie weet wat voor leuks er nog te vinden is.

Update (4 mei): Ywein van den Brande vond er al een paar. Zo blijken in België ook “verkopen met verlies, uitverkopen naar believen en solden aanbieden buiten het seizoen” categorisch verboden, maar zegt de Richtlijn niets over deze zaken.

Arnoud

2 reacties

  1. Mijn zoon is atleet en omdat hij ook Nederlander is wil hij graag aan het Nederlands Kampioenschap langlauf deelnemen. Hij moet dan ook verplicht lid zijn van de NSV , wat normaal is om van een bond lid te zijn. Maar deze bond heeft het NK ondergebracht bij Vasasport die arrangementen maakt en wij willen alleen aan het NK deelnemen en niet aan het programma daarom heen. Toch worden we verplicht gesteld om een duur paspartout te kopen voor 5 programmapunten of een paspartout voor alles, dit is een dure grap als je alleen aan het NK meedoet want dat zijn maar 2 onderdelen en sommige sporters doen alleen 1 discipline. Kan dit tot koppelverkoop gerekend worden en zo ja kunnen wij er dan onderuit om een paspartout te kopen. Want dit is toch misbruik van een machtpositie?? Als topsporter die ook internationaal wedstrijden loopt heb je toch echt geen behoefte aan lessen. Ik plaats de clausule hierna

    2.1.1 Passe-partout of passe-par5 Met een passe-partout kunt u aan alle wedstrijden en Sneeuwactiefonderdelen deelnemen. Met het passe-par5 kunt u aan maximaal 5 onderdelen uit het wedstrijdprogramma en SneewActiefprogramma deelne-men, bijvoorbeeld 4 klassieke- en skatinglessen en de afdaaltraining of 2 wedstrijden, een snowshoetocht, het rodelen en de skipreparatie. Alle afzonderlijke lessen en tochten tellen als 1 activiteit. Er kan niet voor losse onderdelen betaald worden. Als u aan slechts 1 activiteit wilt deelnemen, dient u ook het passe-par5 aanschaffen. Een passe-partout of passe-par5 is persoonsgebonden. Bij de inschrijving moeten de programmaonderde-len waaraan u wilt deelnemen meteen ingevuld worden. Eventuele wijzigingen zijn alleen mogelijk als ze uiterlijk 24 uur van tevoren bij de NSkiV-Infostand in Reit im Winkl zijn doorgegeven. 2.1.2 Prijzen programma ProgrammaprijzenLid NSkiVGeen lid NSkiVPassepartout ??? 95 ??? 115 Passepar5 (max. 5 wedstrijd- en SA-onderdelen)??? 55 ??? 70 Jeugdpassepartout (t/m jg 92)??? 60 nvt Jeugdpassepar5 (t/m jg 92)??? 35 nvt Korting passepartout in combinatie met Vasa-arrangment-??? 15 -??? 15 losse onderdelen niet mogelijkNK-deelname alleen voor NSkiV leden

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.