CC op een BBQ

barbecue.pngJaja, ik ben weer terug van vakantie. En om in de vakantiesfeer te blijven, beginnen we met een vraag over CC op de BBQ, oftewel Creative Commonsmuziek op de bedrijfsbarbecue. Een lezer mailde me:

De instelling waar ik werk organiseert een barbecue en heeft mij gevraagd om de muziek te verzorgen. Nu hebben wij geen budget voor Buma/Stemra, dus leek het mij slim om Creative Commonsmuziek te gebruiken. Maar kan ik zomaar alle muziek draaien? Of moet ik bijvoorbeeld de NietCommercieel muziek weglaten?

Inderdaad, als je Creative Commonsmuziek (creativecommonsmuziek?) gebruikt, heb je niets te maken met Buma/Stemra. (Er vanuit gaande dat de muziek echt Creative Commons is natuurlijk.) Maar dat wil niet zeggen dat zomaar alles mag.

CC-licenties hebben toch diverse eisen waar je rekening mee moet houden. Omdat hier de muziek in originele vorm wordt afgespeeld, en dus niet wordt bewerkt, is eigenlijk de enige relevante eis die van commercieel gebruik. Een CC-licentie kan commercieel gebruik namelijk toestaan maar ook verbieden.

De term “commercieel” betekent in dit geval dat de aanbieder van de barbecue direct of indirect financieel voordeel haalt uit de muziek. Als je bv. een concert geeft en toegangskaartjes vraagt, dan is dat commercieel. Met zo’n bedrijfsbarbecue verdient de instelling geen geld lijkt me, dus dan is het geen probleem.

Er zijn natuurlijk altijd grijze gebieden: als klanten of prospects worden uitgenodigd, dan zou je kunnen zeggen dat hier indirect gehengeld wordt naar nieuwe opdrachten en dat zou het commercieel kunnen maken. Maar dat lijkt me nogal vergezocht.

Arnoud

8 reacties

 1. Hallo Arnoud,

  Een argument dat ik nog wel eens aangehaald zie worden dat er toch een indirect financieel voordeel uitgehaald wordt, is dat de werknemer op deze manier beter gemotiveerd is om voor het bedrijf te werken, harder werkt, waardoor het bedrijf meer verdient. Is dit eigenlijk een valide punt?

 2. Dat is het Buma/Stemra argument. Met muziek werk je beter, dus moet je betalen voor de muziek. Ik vind dat wel h??l erg indirect maar het is niet uit te sluiten. Wel denk ik dat het anders is of je permament muziek draait op het werk, of zoals hier een keertje op een barbecue. Gaan mensen harder werken omdat er leuke muziek op de bedrijfsbarbecue was? Dat lijkt me een verwaarloosbaar effect.

 3. @Arnoud Engelfriet | 17 augustus 2009 @ 10:01 Wat ik nooit begrepen heb is het volgende. Iedereen mag een radio hebben, iedereen mag er naar luisteren, maar op het moment dat je die aanzet in een bedrijf door de speakers moet je betalen (dus ook op de bbq). Nu betalen we allemaal al kijk en luistergeld via de belasting, dus ik zou denken dat het geen enkel probleem zou mogen zijn om op de bbq arrow classic rock op de achtergrond aan te hebben. Ik zie niet in waarom we nogmaals moeten betalen, dat heeft iedereen al gedaan via de belasting. (Cd’s en mp3tjes draaien is natuurlijk een ander verhaal.)

  Overigens is het volgens mij zo dat je alleen beter gaat werken van muziek die je echt leuk vindt, dus als er op een afdeling met meerdere mensen gemixed wordt geluisterd is het effect weer verwaarloosbaar.

 4. Dank je wel het was een leuke bbq en men vond de http://www.jamendo.com muziek die ik draaide mooi. er zaten ook een paar nummers van simuze.nl bij maar het was een mix van wel en niet commerceel te gebruiken muziek. Wij moesten alleen wat betalen voor onkosten vergoeding, dus het vlees en de salade die we aten hadden we in fijte zelf betaald.

  Ik ben heel blij dat ik ooit uw sites heb gevonden, want nu krijg ik te minst antwoord op mijn juridische vragen en durf ik meer te ondernemen, gewoon hier kijken of als het er niet staat even een mailtje sturen heel hartelijk dank voor de verschillende keren dat u mij al van een andwoord heb voorzien

  groetjes van reekje

 5. De vraag van verrekening is niet letterlijk bedoeld, maar of het niet billijk zou zijn. Oftewel de bestaande situatie gaat mank zoals Mike bedoelt onder 3. Er wordt namelijk drie keer, deels overlappend betaald.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.