Mag de reparateur zomaar mijn harde schijf formatteren?

Een lezer vroeg me:

Onlangs ging mijn computer defect. Deze had twee harde schijven, waarvan ik er een voor Windows gebruikte en de andere voor diverse data. Ik zat nog in de garantieperiode, dus heb de computer meteen teruggebracht ter reparatie. Er bleek nogal wat stuk, kreeg ik later te horen: het moederbord en de grafische kaart waren volledig kapot, en de schijf met de Windows installatie was ook gecrasht en niet meer te repareren. Dat was allemaal vervangen, maar mijn dataschijf (waar dus niets mis mee was) bleek ook maar geherformatterd. Gelukkig had ik een recente backup maar ik vraag me toch af of dat zomaar kan?

Bij computerdefecten is het vaak onvermijdelijk dat er gegevens kwijtraken, dus het is een goede zaak dat de vraagsteller backups heeft gemaakt. (Hoe oud is jullie laatste backup?) Hier is de data verdwenen tijdens de reparatie. In deze zaak (met dank aan Alex’ gastpost over data recovery) bleken na een reparatie allerlei gegevens van een harde schijf verdwenen te zijn. Daar keek de klant nogal van op:

Vast staat daarnaast dat [gedaagde] niet aan [eiser] heeft meegedeeld dat het formatteren van de harde schijven een standaardonderdeel is van de reparatieprocedure; niet heeft gevraagd of er gegevens op de harde schijven stonden of dat daarvan kopieën waren gemaakt; niet heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van de formattering en dat hij [eiser] niet de gelegenheid heeft gegeven om voorzorgsmaatregelen te nemen om het wissen van de bestanden te voorkomen terwijl hij evenmin zelf maatregelen heeft genomen om de bestanden te behouden.

Dit was volgens de rechter onzorgvuldig gedrag van de reparateur. Hij had niet zomaar die harde schijf mogen formatteren.

Als de schijf dusdanig defect is dat een low-level formatteeractie de enige mogelijkheid is om de data terug te krijgen, dan mag het natuurlijk wel. Alleen zou ik dan wel verwachten dat daarover iets gemeld wordt in het verslag van wat er gerepareerd of vervangen is. De eerste stap is dus opheldering vragen: waarom is die schijf opnieuw geformatteerd?

Ik vermoed alleen dat het antwoord iets zal zijn als “bij grote reparaties is het beleid dat we alle gegevensdragers in originele staat terugbrengen”. En dat is dus net iets te onzorgvuldig om legaal te zijn.

Arnoud

18 reacties

 1. Hoe oud is jullie laatste backup? Dat is een bedrijfsgeheim (heb ik wel eens als antwoord gekregen)

  Garages maken vooraf afspraken over wat er wordt hersteld en over wat te doen als er opeens een defect zichtbaar wordt. Is natuurlijk niet geheel vrijwillig. Roedels boze klanten, negatieve pers en rechtzaken is niet iets waar men op zit te wachten.

  Een gelijkende mate van klantvriendelijk optreden is in de HDD formateerbranche duidelijk nog geen standaard beleid. Dus tot die tijd: maak vooraf duidelijk wat je wel en niet toestaat.

 2. Zelf vind ik het erg prettig om een PC te gebruiken met twee fysieke schijven erin, waarvan eentje voor het besturings-systeem en de tweede voor mijn data. (Dus geen twee parities op dezelfde schijf.) Dit brengt als voordeel mee dat als een van beiden defect raakt, de ander nog steeds bruikbaar is. Ofwel mijn data blijft intact maar ik moet Windows opnieuw installeren, of Windows blijft intact maar ik moet mijn data van de backup herstellen. Beiden is vervelend maar niet echt een probleem.

  In het algemeen zal de reparateur de originele installatie-disks gebruiken die bij de PC zat om het systeem weer te herstellen in zijn oorspronkelijke vorm, als het besturings-systeem bij de reparatie is gesneuveld. Maar wat als die oorspronkelijke installatie zo in elkaar is gezet dat deze gewoon alles wist? Dus ook de data-schijf? Is de reparateur dan ook verantwoordelijk terwijl hij gewoon de installatie-disk van de klant gebruikt? Of is de fabrikant van deze installatie-disk dan in gebreke gebleven? Of moet de klant dit maar slikken omdat dit de vaste procedure is van het systeem-herstel dat bij de PC is geleverd, en dat de klant zelf al een keer is doorlopen toen hij de PC kocht?

 3. Als de schijf dusdanig defect is dat een low-level formatteeractie de enige mogelijkheid is om de data terug te krijgen, dan mag het natuurlijk wel.

  Een harde schijf verwijdert alle data. De genoemde data krijg je er dus niet mee terug. Zo’n format forceert wel dat de harde schijf “bad sectors” als zodanig markeert en ze niet meer gebruikt. De kans is echter groot dat de schijf binnenkort volledig onbruikbaar wordt. Ik zou een low level format dus niet als een reparatie beschouwen, maar ik vergelijk het met het begraven van chemisch afval. Uitstel van executie.

 4. Foutje Hans? 🙂 Je hebt gelijk, als je een schijf in twee partities verdeelt ben je bij een crash toch alles kwijt. Mijn huidige systeem heeft echter een schijf van 320 GB op 10.000 RPM waar Windows Vista (64-bits) op draait. Mijn data schijf is “maar” een 7.200 RPM schijg maar bevat 1 TB aan ruimte.

  Mijn vorige PC had drie schijven, ieder van 250 GB, waarbij twee in een RAID-0 conbfiguratie waren samengevoegd. Op die twee was ook Windows geinstalleerd en die twee crashten, waardoor alles opnieuw geinstalleerd moest worden. De installatie-disk van mijn vorige disk was echter zodanig ingesteld dat deze kennelijk met behulp van Norton Ghost gewoon het systeem terugzette, waarbij dus alle schijven werden opgeschoond. Dus niet echt een installatie-CD waarbij je zelf door de setup kunt lopen. En een waardeloze installatie dus, omdat deze ook mijn data-schijf wist.

  Gelukkig maak ik regelmatig backups van de meeste van mijn data. Niet alles, want niet alle data die ik verzamel vind ik belangrijk genoeg om te bewaren. Ben soms gewoon te lui om weer eens wat te wissen. 🙂

 5. Toen ik eens een laptop wegzond ter reparatie werd er vooraf gezegd dat de harde schijf “bijna zeker geformatteerd zou worden” (het gebeurde overigens niet, maar dat terzijde). Ik kan me voorstellen dat het voor de fabrikant/reparateur eenvoudiger is om de harde schijf te formatteren, als is het maar omdat ook niet-hardwarematige problemen (malware) zo verwijderd zijn en de klant dus niet meteen opbelt en klaagt dat IE nog steeds allerlei pop-ups geeft. Maar ik had dus ook geen keus, terwijl deze reparatie onderdeel uitmaakte van de garantie; echt heel eerlijk vond ik dat dus niet.

  Maar goed, ik zou altijd een backup maken voordat je een computer wegstuurt ter reparatie.

 6. Voordat ik een pc ter reparatie aanbied maak ik niet alleen een backup van mijn data, ik verwijder fysiek de schijven die het nog wel doen. Deze blijven lekker thuis. Ook zal ik de schijven die mee moeten naar de reperateur eerst zelf formateren. Ik heb niets te verbergen maar ik houd er niet van als anderen in mijn data gaan zitten snuffelen.

 7. @Martijn: “Maar goed, ik zou altijd een backup maken voordat je een computer wegstuurt ter reparatie”

  Daar kan je beter van maken “Maar goed, ik zou altijd een backup maken”. Disks raken niet alleen data kwijt tijdens reparaties 🙂

  (En Mac OS X-gebruikers hebben, nu Time Machine er is, geen enkel excuus om geen recente backup te hebben.)

 8. @Jaap, maar hoe kun je dan een backup maken van een schijf indien de schijf het niet meer doet?

  Mijn vorige PC had meerdere defecten. Moederbord en grafische kaart werden vervangen, idem voor een van de drie harde schijven waar -toevallig- Windows op stond. Ik had de data schijf wel kunnen verwijderen maar ik was niet zeker dat deze onbeschadigd was. Doordat het moederbord beschadigd was, was deze schijf ook onbenaderbaar. (En ik heb niet een reserve-PC klaar staan om die schijf even mee te testen.)

 9. Er zijn bedrijven die dat kunnen. De goedkoopste methode om backup regiem te hebben. Van mijn computer wordt een maal per dag een backup gemaakt en die wordt verzonden naar een andere computer.

  Mijn huidige systeem heeft echter een schijf van 320 GB op 10.000 RPM waar Windows Vista (64-bits) op draait. Mijn data schijf is ???maar??? een 7.200 RPM schijg maar bevat 1 TB aan ruimte.

  Ik schat dat de 1TB 125% sneller is dan dan 320 GB.

 10. @Alex, om eerlijk te zijn heb ik de snelheid van beide schijven verder niet getest. Ik ben overgestapt van een 2.66 GHz systeem naar een Vista 64-bits Quad-core systeem, ook op 2.66 GHZ en met 12 GB aan RAM. Mijn vorige PC vond ik al stevig, toen ik hem kocht. Maar deze nieuwe PC is een waar race-monster. 🙂 Maar ik ben nu wel benieuwd om te weten waarom de 7.200 RPM schijf sneller zou zijn dan de 10.000 RPM schijf. Niet dat ik het merk…

  Overigens, ik heb nog maar 20% aan ruimte over op die 1 TB schijf. Mijn 320GB schijf heeft maar 60 GB aan applicaties en heeft dus meer ruimte. En ja, 800 GB dagelijks backuppen kan een ware dagtaak worden. 🙂

 11. Ik heb een paar maanden terug mijn laptop laten formatteren omdat hij erg langzaam werd. Dit had ik gewoon bij een winkel gedaan. Dit ging goed en heb er 80eu voor betaald. Later kreeg ik problemen met mijn beeldscherm, er kwamen strepen in beeld. Ik zocht op wat dit kon betekenen en het kon betekenen dat of mijn beeldscherm stuk was of mijn videokaart. Ik heb hem ter reparatie opgestuurd met de klacht dat het beeldscherm soms strepen gaf. Ik had een backup gemaakt voor de zekerheid omdat alles wat er op mijn computer staat mijn leven is. Ik heb nog gevraagd of ze mijn harde schijf niet wilde formatteren omdat ik dan weer helemaal overnieuw moest beginnen en die 80 euro gewoon weggegooid geld was.

  Ik kreeg hem paar weken later terug met een nieuw beeldscherm en een nieuwe harde schijf. Dit was best raar, want die harde schijf had niks met mijn klacht te maken. Ik belde ze op en vroeg waarom dat was. Ze zeiden dat er een defect in mijn harde schijf zat nadat ze een test hadden gedaan. Die test had niet eens gehoeven omdat het niks te maken had met mijn probleem. Toch moest ik weer helemaal opnieuw beginnen.

  Is dit wel normaal? Mogen ze dat zomaar doen?

 12. @jasmijn, dat ze iets repareren zonder daar van tevoren een afspraak over maken is natuurlijk fout. De vraag is alleen of de reparatie nog binnen de garantie valt of niet. Indien ze je daarna ook laten betalen voor de gerepareerde harde schijf dan nee, dat kan niet zonder dit van tevoren te bespreken. Maar als alles nog onder de garantie valt dan hebben ze je gehele systeem even goed nagekeken als extra service. Op zich best netjes. Als ze dan constateren dat je harde schijf ook defect is dan is dat ongevraagd, maar ik zou het zelf wel prettig vinden dat ze dit meteen mee repareren. Alleen, dit zomaar ongevraagd repareren is dan weer niet netjes, omdat daarmee ook jouw data verloren is gegaan. Ik ben wel benieuwd wat ze met jouw oude schijf hebben gedaan. Indien jij hebt betaald voor de reparatie dan heb je recht op je oude harde schijf. Die kunnen ze niet zomaar houden. Sterker nog, zonder overleg hadden ze je niet een nieuwe schijf mogen verkopen als onderdeel van de reparatie. Je kan dan eisen dat ze je oude schijf terug erin zetten en de nieuwe terugnemen, plus je geld teruggeven voor deze “onnodige” reparatie.

  Toch vraag ik mij dan nog iets anders af. Zeker gezien het feit dat een harde schijf privacy gevoelige gegevens kan bevatten. Stel dat een PC binnen de garantie-periode defect gaat en de reparateur de schijf vervangt en de oude schijf in de afvalbak dumpt. Mag dat zomaar, gezien de data die daarmee mogelijk door iemand anders weer uit de afvalbak opgevist kan worden? Is niet alleen mijn data weg, maar tevens in handen van iemand anders, die ondertussen van alles kan uitspoken met mijn data… De software die ik heb aangeschaft, mijn emails, mijn projecten, mijn foto’s, mijn gerenderde plaatjes, allemaal opeens onder controle van iemand anders…

  Dus, stel dat een harde schijf wordt vervangen, heb ik dan recht op de oude schijf, ongeacht of de reparatie binnen of buiten de garantie valt? Heb ik het recht om toe te zien dat de oude schijf ook daadwerkelijk wordt vernietigd, zodat gevoelige data niet in verkeerde handen valt?

 13. ik wil zo graag iets zeker wetenm mijn schijf ging ratelen, en ik kreeg een nieuwe van packard bell maar verder moest ikalles er zelf weer op zetten ik wist niety hoe ik dat moest doen compter (expert) erbij gehaald hij vond vista en rotsysteem en ik emdat laten verwijdere nog nooit ergens zo’n spijt van gehad hij heeft alles eraf gehaald en windows xp professioneel er op gezet de oude schijf heeft hij leeggehaald en allemaal oooo’s erop gezet daa heb ik nou zo’n spijt van o.a. want zou ik helemaal geen manier meer kunnen verzinnen om mijn vista terug te krijgen maae het allerergste is en daar kwam ik van de week pas achter, ik heb geen C schijf meer hij heeft alles toegewezen aan een harde schijf I schijf ik vind dit heel raar want ik weet zeker dat ik ook nog een Dschijf had pachard bell beloofd nou al 3 weken cd’s op te sturendie bij mijn computer horen want ik ben nu toch wel overtuigd can vista weten jullie nog wat? ideeen groetjes van els maar doordat alles nou op de I zit ik had 500GB enik heb nu nog maar 149 over ik heb geen idee hoe ik dat kan veranderen had ik hem maar nooit laten komen we zijn nu ???190 armer en nog niks wijzer

 14. De reparateur kan je aanspreken op het feit dat hij bij plaatsing van de harddisk vergeten is om de cardreader los te halen van het moederboard alvorens te installeren. hierdoor wordt door Windows automatisch bij installeren de verwisselbare cardreadersrations letters toegewezen, waardoor automatisch de eerst vrije letter in jouw geval de I is, en dus heb je nu een kreupele windows XP installatie. Omdat je nog maar 149 GB over hebt, houdt in dat hij de rest van de harddisk niet heeft geinitialiseerd, slordig hoor… Als jij geen licentie hebt voor windows XPP dan mag er niet zomaar gedowngraded worden van Vista naar XPP. Elke respecterende IT-er zal dan ook Vista plaatsen conform de licentie. Ik denk dat je gewoon terug kan gaan naar de beste man, en hem de gelegenheid moet geven om dit slordige werk opnieuw uit te voeren zoals het een goed IT bedrijf betaamt. groetjes Lucienne

 15. Heel simpel je Data schijf hadden ze niet mogen formateren, alles moet men toestemming vragen aan de klant en zeker omdat het een D schijf is,waar prive data op staat vind ik het raar dat men daar aanheeft gezeten. Vooral als je C schijf kapot is tussen ()met?? en moederbord

  Dus je data schijf was goed dan had men daar vanaf moeten blijven.

  Mvg Martie

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.