Een linkverzameling kan ook handelsnaaminbreuk zijn

electro-online-screenshot.pngHet blijft toch uitkijken met domeinnamen met andermans merk of handelsnaam erin. Afgelopen vrijdag oordeelde de Haarlemse rechtbank dat de site Electroonline.nl inbreuk opleverde op de handelsnaam Elektroonline. Onder het motto “Handig en overzichtelijk zoeken bij alle online electronica zaken voor zowel particulier als professioneel!” bood de site een pagina met links naar elektra-bedrijven en een iframe van Beslist.nl.

De belangrijkste vraag voor het handelsnaamrecht is altijd of hier wel sprake is van gebruik als handelsnaam. Een domeinnaam is nog geen handelsnaam. Je moet kijken naar hoe de naam gebruikt wordt op de site zelf. Zo zou de handelsnaam van deze site eerder “Internetrecht door Arnoud Engelfriet” of “Iusmentis” zijn dan “blog.iusmentis.com”.

In dit geval wordt de domeinnaam als handelsnaam gebruikt:

De website biedt immers aan zowel particuliere als aan professionele gebruikers de mogelijkheid om te zoeken naar online electronica zaken. Daarnaast kan er op de site worden geadverteerd (“Adverteren op deze site? (klik hier!) en vraag naar de mogelijkheden!”). In de zoekbalk en op de webpagina zelf komt bovendien de naam “electroonline.nl” voor, zodat er voorshands vanuit moet worden gegaan dat de website gebruikt wordt ter aanduiding van bedrijfsactiviteiten van F.T. Promotions onder de naam electroonline.nl.

De volgende vraag is dan of er verwarring kan optreden tussen de beide bedrijven. De domeinnaam verschilt slechts één letter, en men richt zich op ongeveer dezelfde markt: “(deels) gelijksoortige handelswaar in de vorm van elektro(tech)nische artikelen aanbieden.” Daarmee is de verwarring gegeven.

Oftewel, een startpagina met advertenties onder een bepaalde naam is handelsnaamgebruik van die naam. Mijn voorbeeld van het TomTomForum zou hier dus ook tegenaan kunnen lopen. Hoewel daar wel de nodige mogelijkheden zijn om verwarring te vermijden, bijvoorbeeld door geen navigatieproducten aan te bieden of een duidelijke disclaimer te voeren.

Opmerkelijk is nog dat de domeinnaam niet hoeft te worden overgedragen. De gedaagde had deze al sinds 2001, en op grond van het principe “wie het eerst komt, die het eerst maalt” hoeft hij deze niet af te staan.

Daarbij is van belang dat de registratie door F.T. Promotions niet met zich brengt dat [eiser] wordt belemmerd om zich met zijn onderneming op het internet te profileren. Weliswaar kan [eiser] niet over de domeinnaam www.electroonline.nl beschikken, maar hij beschikt wel reeds over de domeinnamen www.elektro-online.nl en www.elektroonline.nl.

Dit doet denken aan het Yonex-arrest van 2008, waarin de eigenaar van yonexbadminton.nl deze niet hoefde af te staan aan het bedrijf Yonex. In tegenstelling tot yonexbadminton.nl moet de eigenaar van electroonline.nl de website wel offline halen, omdat die site immers handelsnaaminbreuk oplevert.

Arnoud

9 reacties

 1. Beetje merkwaardig is het wel. Ik kan me voorstellen dat je als host van electroonline.nl (site is overgens stuk, alleen een stukje HTML en CSS) je niet bewust bent van een site die elektroonline.nl (redirect naar elektro-online.nl, overgens). Het merkrecht is toch vooral bedoelt om misbruik tegen te gaan (bijvoorbeeld domain-parking, wat hier trouwens best het geval zou kunnen zijn, of om het bedrijf met merkrecht belachelijk te maken)?

  Ik kwam trouwens net dit tegen op /.. De titel ‘AU Authority Moves To Censor Net Filtering Protest Site’ is wel misleidend, aangezien het gaat om het intrekken van een domein-registratie en niet het filteren (domein stephen-conroy.com, het lijkt een protest-site tegen de internetcensuur die Australi? wil gaan toepassen, gericht tegen deze Stephen Conroy).

 2. Gelukkig is er maar 1 startpagina die dus met de naam van een van haar subdomeinen in de fout zou kunnen gaan als de naam van dat subdomein identiek is aan de naam van een geregistreerd handelsmerk (etc.)

  De overige “linkverzamelingen” zijn dan de directorys die actief zijn, zoals ook dmoz.org een directory is.

  Mijn betoog zal duidelijk zijn, het noemen van de website Startpagina vind ik ietwat teveel opkloppend van de simpele feiten werken.

  Elke website, of het nu een linkverzameling is, startpagina zelf, of een directory, maar ook om het even welke andere website dan ook, kan natuurlijk niet zomaar inbreuk plegen op de rechten van de gelijke naam van de “rechthebbende”.

  E.e.a. heeft dus, zo zie ik het, niets uitstaande met het feit dat het een “linkverzameling” betreft.

  In de aangehaalde zaak gaat het in feite alleen om om de naam Elektroonline en dat als domein, dus Elektroonline.nl en het bedrijf Elektroonline.

  Dat het een linkverzameling betreft lees ik niet uit de citaten.

  Het zal de door mij meestal gewaardeerde auteur sieren als deze verwarringen uit elkaar worden gehaald, er geen onnodige toeters en bellen (zoals Beslist.nl) die niets ter zake doen bij worden gehaald en er dan ook geen onnodige misverstanden zullen ontstaan.

 3. Als de domeinnaam-speculant F.T. Promotions er een startpagina met links naar bijvoorbeeld pornosites onder had gehangen, dan had de site niet offline gehoeven? Dan was er immers geen ‘verwarring’ mogelijk tussen beide bedrijven…

  Jammer dat er (voor zover ik weet) nog geen ?chte mogelijkheden zijn om domeinnaam-speculanten aan te pakken…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.