Recht hebben en recht halen zijn twee heel verschillende dingen, en daar loop ik vaak tegenaan als mensen bij me komen omdat ze menen recht te hebben op een domeinnaam. Of het nu een concurrent is, een domeinkaper of een domeinslaper, vaak is er wel een juridische claim te verzinnen gebaseerd op het handelsnaamrecht of een eventueel geregistreerd merk.
Alleen: moet je die weg wel bewandelen? Het is namelijk een dure grap. Wil je naar de geschillenregeling van SIDN, dan kost dat 1500 euro alleen al aan administratieve kosten. De kantonrechter is ook een optie, als het gaat om een handelsnaam. Je bent dan 297 euro griffierechten kwijt. Bij een merk zul je naar de rechtbank moeten, en dan hebben we het over minstens een dikke 300 euro. Maar of je nu de arbiters van SIDN, de kantonrechter of de echte rechtbank neemt: zonder advocaat of jurist sta je een stuk zwakker, maar zo’n deskundige inschakelen is duur.
Wie beschuldigd wordt van inbreuk, weet dat ook, en kan daar gebruik van maken: bied als schikking aan de domeinnaam over te dragen maar vraag daar wel een redelijke vergoeding voor. En die valt dan toevalligerwijs net zo uit dat het zakelijk gezien beter is om er op in te gaan dan om die juridische procedure te gaan doorlopen. Dat is dan ook het advies dat ik meestal geef.
Het voelt niet lekker om zo’n domeinkaper geld te geven voor iets dat in wezen jouw eigendom is. Maar ja, principes kosten geld.
Arnoud
Aanvullend er is interessant leesvoer te vinden mbt een geschik over het domein van een voor en achternaam van een bekend voetballer. Dhr Jaliens. Een kaper registereerde deze domein naam en bood deze te koop aan (dat is altijd slecht het actief aanbieden). Uiteindelijk werd de kaper in het ongelijk gesteld en veroordeeld tot de kosten van de zitting en de advocaat kosten Dit bedrag was meer dan 9.000 euro. Dus dat is wel even goed om te weten dat rechtzaken erg duur kunnen uitvallen voor de ongelukkige verliezer.
Wat betreft handelsnamen, schijn je al beschermd te worden wanneer je actief naar buiten treed en dus handelt onder een bepaalde naam. Via een domeinnaam kan je dus in sommige gevallen al worden beschermd tegen handelnaams kapers die jouw bedrijfsnaam wel registreren bij de KVK en dan op jou mooie domeinnaam azen. Dit is goed om te zien en goed om te weten.
Echter inactieve domeinen en domeinen die verwijzen naar andere websites, zoals concurrerende bedrijven worden begrijpelijk niet beschermd en ook een geregistreerde handelsnaam die niet in gebruik is zal niet beschermd worden, Echter zal er dan geen mogelijkheid zijn om een bedrijf te starten (in te schrijven bij de KVK) onder deze naam. Dit is dus mijn aanvullende opmerking:
Check het handelsregister goed via de KVK website en check het merkenregister, aangezien ook bedrijven uit andere eu landen (enzelfs daarbuiten) die eerder handelde onder een vergelijkbare dan wel indentieke bedrijfsnaam kunnen het voor jou onmogelijk maken om in Nederland te mogen handelen onder deze naam. Dus check of er (wereldwijd) bedrijven of merken zijn met een vergelijkbare dan wel indentieke bedrijfsnaam.
Uiteraard zijn er wel veel mogelijkheden wanneer het gaan om complete andere diensten / producten, dit is algemeen bekend zie voetbalclub Ajax en de brandblusser Ajax en er zullen nog talloze bedrijven zijn die iets anders doen dan voetbal met de naam Ajax die deze naam legitiem mogen voeren. Ook kan je ervoor kiezen om de vestigings plaats toe te voegen. Bijvoorbeeld schoonheids salon happy kan niet als naam worden gekozen kies dan voor Schonheidssalon Happy Amsterdam ofzo.
En vooral oppassen dat je je domeinnamen op tijd gaat verlengen want zodra dit is afgelopen kan een kaper deze overnemen.
Nou dat zeker Wim, maar als je je bedrijf / belang goed beschermd door inschrijving KVK en actief er mee naar buiten te treden (met de handelsnaam) dan zal het gekaapte domein waardeloos zijn. Desondanks is het zonde om een domeinnaam (kost jaarlijk 10-30 euro) op te zeggen doodzonde. Want dat zit je dus weer tijd te verspillen aan juridische zaken enzovoorts. Beter dus inderdaad gewoon verlengen.
🙂
Ik ben onlangs een bedrijf begonnen (sept. 2013) en heb mijn mijn handelsnaam geregistreerd bij de KVK. Van bijna alle extensies (.com, .be etc) heb ik mijn handelsnaam weten te registreren. Afgezien van de .nl.
Ik kan de naam niet als woordmerk beschermen. Intussen ben ik actief aan het deelnemen in het economisch verkeer zoals dat heet. We hebben oa 1000+ Facebook fans, in meerdere kranten, blogs en magazines gestaan.
Het .nl domein proberen we echter over te nemen van Sonexo B.V. Deze heeft de naam een jaar eerder ( +- sept. 2012) geregistreerd. Zij tonen nu Google advertenties die doorlinken naar concurrenten. De domeinnaam is exact gelijk aan onze .com handelsnaam tevens de handelsnaam zoals hij geregistreerd is bij de KVK.
Wij zijn nu actief onder .com. We zijn overigens alleen actief op de Nederlandse consumenten markt.
Ik heb proberen te onderhandelen met Sonexo, maar ze vragen een behoorlijk hoog bedrag – overigens net onder de geschil kosten van SIDN. Slim dat wel.
Nu is een bemiddeling via SIDN niet bindend en een uitspraak van de rechter wel. Even afgezien van de advocaat kosten.
Is het zinvol Sonexo te dagen en proberen de kosten op hun te verhalen – of kan je toch beter het gevraagde bedrag betalen. Hoewel ik er niet mee zit om meer te betalen als het via het gerecht gaat. Dan krijgt Sonexo sowieso niets.
Wat zijn mijn kansen als ik dit via de rechter speel.
Bedankt
Als je Sonexo gewoon betaalt dan ben je er meteen vanaf en heb je geen lange procedures te gaan. Voordat je via de rechtbank je gelijk krijgt ben je mogelijk al snel een jaar of twee verder, als Sonexo gewoon probeert alles te vertragen en ook nog eens in hoger beroep gaat. En of je het wint is dan nog maar de vraag…
Je kunt natuurlijk ook besluiten om een andere domeinnaam.nl te registreren voor je bedrijf. Eentje waar wel een woordmerk op kan. Of een andere omschrijving. Door de .com, .be en andere domeinnamen geregistreerd te houden kun je gewoon wachten tot Sonexo uiteindelijk die domeinnaam weer opgeeft omdat ze er niets mee kunnen omdat er anders inbreuk met jouw domeinnamen ontstaan waardoor ze de .nl versie mogen inleveren. Maar neem nu alvast contact op met een goede jurist om te bepalen of ze nu al inbreuk plegen. Dan heb je een kans. Anders? Nope… Dan krijg je het probleem dat bol.com heeft met het bol.nl domein…
Ik denk dat je een redelijk goede kans maakt. Ze maken inbreuk op je handelsnaam door advertenties te laten zien van directe concurrenten. Door dat goed te documenteren maak je een goede kans dat ze die inbreuk moeten stoppen. Daarmee heb je niet per definitie de naam in handen maar zal de waarde van de naam wel flink lager worden.
Je kan natuurlijk ook altijd dreigen met de zaak en zo kijken of de prijs naar beneden kan.
@NP, Feggels geeft aan dat het geen woordmerk betreft dus een meer algemene naam. En ze tonen niet direct advertenties van concurrenten maar dat gebeurt via Google Adworks of zo. Zo zullen er vast wel meer advertenties kunnen verschijnen. Die inbreuk kun je mogelijk wel stoppen maar daarmee krijg je nog niet meteen de domeinnaam. Dan gaan ze hem misschien gebruiken voor ads voor seks-sites en datingsites of zo. Dat maakt het eigenlijk alleen erger. Het betreft hier een domeinkaper maar dat is lang niet altijd illegaal in Nederland. Hier tegen strijden is in het Nederlands recht zacht gesproken erg frustrerend. Eventuele onkosten kun je mogelijk verhalen op de tegenpartij, zolang die niet failliet gaat. Maar de tijd en energie die je erin moet steken is gewoon de moeite niet waard in de meeste gevallen. Simpele alternatieven zijn dan om de kaper te betalen en zo er snel van af te zijn of om een andere domeinnaam te zoeken die wel beschikbaar is…
Hij geeft aan dat Sonexo zijn handelsnaam.nl heeft geregistreerd. Op die site staan advertenties naar concurrenten en daarmee maken ze inbreuk op zijn handelsnaam.
Dat die advertenties verzorgt worden door Google maakt niet uit, Sonexo heeft Google hiervoor opdracht gegeven.
Dat je niet automatisch ook de naam krijgt weet ik maar de kans dat je het wel krijgt is redelijk en als je de naam niet krijgt zal de waarde van de naam wel stukken minder zijn. Natuurlijk zijn er alternatieven maar ik proef ook een beetje een principe kwestie bij Freggels….
Eerst en vooral: principes zijn kostbaar… Het enige wat je wint is dat de inbreuk stopt maar zoals gezegd, dan komen er links naar datingsites en porno in de plaats van de advertenties. De kaper heeft weinig belang bij de waarde van de handelsnaam, alleen de domeinnaam is interessant. En omdat iemand deze graag wil zal deze niet snel in waarde dalen. En een rechter zal het niet waarderen als je meteen naar de rechtbank stapt om de inbreuk te bestrijden. Dan zul je moeten uitleggen waarom je niet eerst minder zware middelen gebruikte om de inbreuk te stoppen. De SIDN zal mogelijk niet veel kunnen helpen. Via de rechter krijg je mogelijk je gelijk maar tegen die tijd zijn we misschien wel twee jaar verder. De vraag is dan vooral of bezoekers van de site door hebben dat dit niet de site van Feggels betreft of iets anders. Die Google advertenties zijn daar in het algemeen vrij duidelijk in dat ze advertenties betreffen en dus nauwelijks verwarring opleveren voor bezoekers. Het klikken op een advertentie brengt je naar een andere site zodat dit adres niet als handelsnaam wordt gebruikt door Sonexo. En daar is de wet duidelijk over: dit mag. (Zie deze recente zaak.) Of, in het kort: Sonexo gebruikt [feggels].nl niet als handelsnaam, dus geen inbreuk. Geen verwarring, geen misleiding, geen inbreuk. Nou ja, een beetje door de advertenties maar zolang de site niet hetzelfde doet als Feggels geef ik Feggels weinig kans om het te winnen… Misschien dat @Arnoud er anders over denkt?
Zo wat een reacties gelijk al. Bedankt voor alle input.
Heb al proberen te onderhandelen met Sonexo, maar ze zijn behoorlijk onwelwillend. Betekende dat ze nog steeds een fors bedrag eisen. Domein is overigen niet Feggels.nl – het gaat hier om een ander domein.
Kwestie is wel dat advertenties getoond worden van mijn directe concurrenten (ook in een anonieme browsersessie). Dit mag gewoon? De naam is geregistreerd als handelsnaam bij de KVK en dus beschermd.
Mijn bedrijf levert via bedrijfsnaam.com aan consumenten. Via bedrijfsnaam.nl worden consumenten echter door Sonexo doorgelinkt naar directe concurrenten. Dit lijkt mij toch gebruik ter kwader trouw. Evenals dat verwarringsgevaar toch redelijkerwijs aangetoond kan worden, iets wat bij B2B lastiger aan te tonen is.
Het ging mij er meer om, dat als ik toch al €1500,- moet betalen voor een geschillencommissie via SIDN, dat het kiezen voor rechtsgang een kleinere stap is, gezien je al een heel bedrag moet betalen. Daarnaast is het pluspunt van naar de rechter gaan dat dit bindend is. Bij uitspraak van SIDN geschillencommissie kan Sonexo beslissen alsnog naar de rechter te stappen. Ben ik er nog steeds niet helemaal vanaf. Dan gelijk maar goed.
En eerlijk gezegd: nee ik gun het ze inderdaad niet. Ben er in ieder geval al wel achter dat het een dure domeinnaam gaat worden. Op de vraag of ze willen stoppen met het tonen van advertenties naar concurrenten hebben ze geen gehoor aangegeven. Dan antwoorden ze de email gewoon niet meer.
Of advertenties wel of niet mogen is een beetje grijs gebied volgens mij. In Nederland gaat het vooral om of een domeinnaam verwarring kan veroorzaken met een handelsnaam. Of dat het geval is, is lastig te beoordelen zonder de site te weten. Als het inbreuk betreft dan is dat een onrechtmatige daad en zul je naar de civiele rechter moeten stappen. Omdat je Sonexa al hebt aangeschreven over de inbreuk en zij hier geen gehoor aan geven kun je nu wel makkelijker naar de rechter stappen maar ik zou daarvoor eerst overleggen met een goede jurist. Sowieso kun je ze beter per post aanschrijven dan per email, inclusief ontvangstbevestiging. Het bewijs is dan lastiger te ontkennen en maakt duidelijk dat je het serieus meent. Als je kunt aantonen dat je direct al schade ondervindt door deze gekaapte site dan kan dit de rechtzaak bespoedigen. Echter, dergelijk bewijs zal zeer lastig te vinden zijn. Reken er dan ook op dat deze kwestie vrij lang kan gaan duren. Het zal maanden duren voor de zaak voorkomt en dan nog eens maanden voor de uitspraak, waarop eventueel nog een higer beroep kan volgen die er nog veel maanden bovenop gooit. En al die tijd zul je feggels.nl niet kunnen gebruiken. (Ja, ik noem het zo, als voorbeeld.) Het tarief van je eigen advocaat/jurist tikt ondertussen door en als je in het gelijk gesteld wordt en Sonexo je kosten moet vergoeden dan is Sonexo mogelijk zelfs failliet. Hoe je dan je geld krijgt zou ik niet weten. En of je je domeinnaam dan krijgt of dat je bij faillissement gewoon moet gaan onderhandelen met de curator is ook maar weer de vraag.
Via de KvK kun je extra informatie over Sonexo opvragen. Let daarbij even op hoe gezond het bedrijf financieel is. Als ze verlies maken dan is de kans op faillissement ook meteen groter en de kans op een pyrrhus overwinning dus groter.
Verder, ga niet op Internet verkondigen dat je het hun niet gunt. De Rechter zou dat als kwader trouw kunnen beschouwen, alsof je er bewust op uit bent hen een hak te zetten… Blijf beleefd, vriendelijk en netjes en spaar je emoties tot de kwestie is afgelopen.
Wim: Het tonen van advertenties is helemaal geen grijs gebied, ze bieden links aan naar concurrenten en dat is voldoende voor inbreuk op de handelsnaam. Gezien de business van Sonexo kan je ook nog stellen dat de kans op herhaling van de inbreuk groot is en dat ze daarom de naam moeten overdragen.
Verder ben ik het met je eens dat het niet de makkelijkste weg is en ook niet de snelste maar misschien wel de meest interessante en de weg die de meeste voldoening geeft. Bedenk wel dat Sonexo niet nieuw is in deze tak van sport en dat ze zeker wel weten wat ze doen….
Maar een domeinnaam is geen handelsnaam! En ze gebruiken dit domein ook niet als handelsnaam. Bij handelsnamen gaat het erom of het gebruik van een domeinnaam verwarring oplevert met een handelsnaam. Dat is in dit geval niet het geval. Arnoud heeft eerder geblogd over merknamen en advertenties. Maar dan gaat het om een woordmerk en dat is hier niet het geval! Er is geen woordmerk en daarmee staat Feggels al zwakker. Er moet sprake zijn van een duidelijke verwarring door de wijze van handelen van Sonexa en dat lijkt mij niet het geval. (Ik kan het ook niet beoordelen zonder de site te zien.) Een andere blogpost van Arnoud gaat ook over handelsnamen en domeinnamen en maakt nogmaals duidelijk dat een domeinnaam geen handelsnaam hoeft te zijn. Met het merkenrecht zou Feggels sterker staan, maar hij heeft geen woordmerk.
Ik ben er absoluut niet op uit om ze een hak te zetten, hoewel het wel zo kan overkomen als ik het teruglees. Indien ze een redelijke vraagprijs vroegen zou ik best bereid zijn het domein hiervoor over te nemen. Ze vragen echter €1400+ voor een domeinnaam die voor nog geen €1,- per jaar kan worden geregistreerd. Lijken mij behoorlijke woekerwinst praktijken. Vandaar mijn opmerking.
Waar het om gaat als het op een rechtzaak uitloopt is dat jij vooral overkomt als een nettee zakenman die eerlijk zaken wil doen en Sonexa als de internet-crimineel die jou probeert af te persen. 🙂 Als je het op een rechtzaak wilt laten uitlopen zul je voorlopig dus even op moeten letten over wat je op het Internet hierover meldt. Het kan namelijk tegen jou gebruikt worden.
Je hebt helemaal gelijk. Ik ben uiteraard een zeer nette zakenman 🙂
Zo ik mijn opties bekijk, kan ik kiezen uit:
of
Mijn inziens gokken ze er gewoon op dat niemand een juridische procedure start gezien de kosten.
1) De snelste oplossing en dan ben je meteen van het gezeur af. Geen maagzweer, geen hoge advocaatrekeningen, geen juristen die je steeds weer om nieuwe informatie vragen, geen rechtzaak, geen publiciteit. Je zou dan over twee weken je domeinnaam al kunnen gebruiken… 2) Een dure grap, zeker als het SIDN je ongelijk geeft of Sonexo gewoon het oordeel weigert. 3) De keuze als je het een principe-kwestie vindt en je genoeg op je bankrekening hebt staan om een goedkope, nieuwe auto te kopen. Reken op mogelijk duizenden euros aan juridische kosten en overige zaken die je mogelijk pas aan het eind van het gehele traject pas kunt terugeisen. Feitelijk de duurste oplossing waarvoor je eerst even met een goede jurist moet overleggen over je kansen.
Mijn inziens hebben ze gewoon een groot aantal domeinnamen geregistreerd zonder te letten op eventuele merknamen of handelsnamen. Sonexo houdt zich bezig met internet-marketing, consultancy, websites en de bemiddeling in domeinnamen en dat alles valt dus gewoon onder hun handelsmethodes. Dat ze een zooi domeinnamen even geparkeerd hebben en via ads nog een paar centen mee proberen te verdienen is een bijzaak. Ik denk wel dat ze merknamen proberen te vermijden maar handelsnamen als domeinnaam registreren is aan minder strenge regels verbonden. Zo kunnen bol.com en bol.nl al jaren netjes samenleven op het Internet zonder conflicten. Probeer alleen geen boeken te zoeken op bol.nl… 🙂 Domeinnamen kunnen veel geld waard zijn voor de juiste persoon. Dat weten ze. Registratie van domeinnamen is goedkoop. Dat weten ze ook. Ze kunnen verder ook aan hun log zien hoe populair een domeinnaam is door gewoon het aantal bezoekers te tellen. Zolang dat hoog is, is het domein veel waard. Je vergeet dus optie 4: 4) Registreer een andere .nl naam en opereer voorlopig onder die nieuwe naam. Je hebt de handelsnaam feggels (voorbeeld-naam) al dus een concurrent van jou kan feggels.nl dus niet gebruiken. Probeer zo de waarde van feggels.nl omlaag te brengen zodat ze uiteindelijk met een redelijker bod akkoord moeten gaan of het zelfs gewoon opgeven. Dit kan net als een rechtzaak vrij lang duren maar is goedkoper en je kunt ondertussen gewoon onder je andere domeinnaam.nl zaken doen.
Optie 1 lijkt mij ook de beste optie. Voelt niet helemaal eerlijk, maar welkom in de wereld zeg ik dan maar. Ik ben nu ook op feggels.com (voorbeeld-naam) mijn bedrijf aan het uitbaten. Alle overige nuttige tld’s (.be etc) zijn ook in mijn bezit.
Ze zullen de domeinnaam moeilijk aan een andere partij kwijt kunnen. Het zou alleen fijn zijn als ze in de tussentijd (lees: tot ze met een betere prijs komen) geen advertenties tonen die naar directe concurrenten leiden. Probeer dit nu via Google gedaan te krijgen.
Als je toch bezig bent met registreren, registreer dan ook even feggels.nl… 🙂
Hallo mensen,
Voor mijn “voormalig” bedrijf had ik sinds 2011 een domeinnaam geregistreerd. Nu heeft mijn vorige host mij te kort gedaan en mijn domeinnaam zomaar opgezegd, hiervoor heb ik tot 2016 betaald bij dat bedrijf. Hun gingen failliet, kan gebeuren. Dus ik kreeg een mail, verhuis al je domeinnamen svp. Dus ik wil inloggen om de auth en epp codes te pakken en die ergens anders onder te brengen. Kon ik er in een keer niet meer bij. Daarna een berichtje gestuurd over facebook. En kreeg netjes een berichtje dat hij het zou herstellen. Hier een aantal dagen op gewacht en kreeg in een keer mailtje dat mijn registar mijn domeinen had opgezegd. (al mijn domeinen, waarvan ik 1 gebruikte voor de administratie van mijn domeinen) deed het dus niet meer na een aantal uur.
Dus ik kon niet meer mailen en kon er nergens meer bij. Nu ik contact opgezocht waar dat domein ondergebracht was, daar kreeg ik te horen dat ik na een quarantaine van 40 dagen mijn domein weer kon registreren. Dat kwam niet goed want ik zou op vakantie gaan. Daarvan eerder thuis gekomen om toch op de laatste dag mijn domein te registreren. Nu was tot mijn verbazing het domein al geregistreerd door een ander bedrijf. En die wilt er nu 750 euro hebben voor het domeinnaam dat ik al jaren had.
Nu is mijn vraag. hoe kom ik hier aan terug, zonder dat onbeschofte bedrag neer te tellen omdat hij in principe mijn domein gejat heeft.
Nu is mijn KVK uitgeschreven omdat ik / wij bezig zijn om een vereniging te worden. Dus hoe kan ik mijn domein naam terug krijgen zonder die onbeschofte bedragen te betalen.
Eerst en vooral is nu belangrijk of jij: * Kunt aantonen dat de domeinen op jouw naam stonden, en niet op naam van de hoster. * Kunt aantonen dat jij tot 2016 hebt betaald voor de registratie. Zoek al je gegevens bij elkaar betreffende je domeinregistratie en neem contact op met Arnoud of de andere juristen bij ICTRecht. Of een advocaat naar eigen keuze. Deze kwestie lijkt mij te complex om hier te behandelen. Deze kosten kun je in geval van een rechtzaak wel op de tegenpartij verhalen als je het uiteindelijk wint.
Tja, het is vervelend maar wellicht had je ook even moete kijken wat die quarantaine periode precies is. Door de naam niet binnen die periode weer te registreren, heb je hem vrij gegeven voor anderen. Die ‘kaper’ heeft de naam niet gestolen maar gewoon een vrije naam geregistreerd.
juridisch wordt het erg lastig denk ik totdat de nieuwe eigenaar inbreuk gaat maken op jullie handelsnaam.
Vergeet niet dat diverse registrars domeinnamen niet op naam van de klant registreren maar op hun eigen naam. De klant krijgt dan wel toestemming tot het beheer ervan maar is dan “officieel” niet de eigenaar. Bij .nl domeinen is dan ook de registrar als eigenaar geregistreerd, niet de klant. En registrars doen dit onder andere om klanten eventueel extra kosten te laten betalen als de klant wil verhuizen of om het domein direct door te geven aan een andere klant als de oude klant het contract opzegt. Overigens, op DomJur staan enkele rechtzaken beschreven met betrekking tot domeinnamen. In deze zaak is het misschien een optie om beslag te leggen op de domeinnaam, aangezien je tot 2016 ervoor hebt betaald en deze dus van jou is. Nogmaals, dat moet je kunnen bewijzen. Bij de SIDN is dit kosteloos maar je moet wel een advocaat inschakelen en je moet naar de rechter stappen. Een vrij zware straf maar diegene die je domein heeft “gejat” moet het verlies maar weer verhalen op de curator en de failliete host. Die ging immers in de fout. Tenzij het domein op naam van de host stond. Dan is het enorm jammer en als je dan ook de nieuwe eigenaar boos hebt gemaakt kon het wel eens meer dan 750 euro gaan kosten…
lang genoeg wachten tot er geen geld meer voor gevraagd wordt
Laat ik ook een wat algemenere vraag stellen (misschien is ‘ie impliciet al eens beantwoord, maar door de bomen zie ik zolangzamerhand het bos niet meer…) Ik heb al ruim 10 jaar het domein http://www.boschma.com. Daar staat wat technische hobby-rommel op, en verder geeft het mooie ‘lifetime’ email adressen (voor mij, m’n zus, ouders, dochter, etc.). Als er nu een bedrijf ‘Boschma’ aan m’n deur klopt dat ze m’n account willen overnemen, kunnen ze me dan juridisch dwingen? Ik zou geen goede reden weten, vooral ook omdat ik ze niet in de weg zit met m’n hobbysite. Hun enige reden zou zijn dat ze het domein graag willen hebben.
Ze kunnen je altijd proberen te dwingen. Ze kunnen zelfs een stel advocaten op je af sturen met een hele hoop herrie eromheen. Maar of ze het zullen winnen is waar het om gaat. Maar je hebt goed recht op dat domeinnaam want het is je familienaam. En als er toevallig een bedrijf genaamd ‘Boschma’ is die jouw domein wil hebben dan hebben ze pech, tenzij jij bereid bent deze te verkopen. Je pleegt geen inbreuk en hebt het al 10 jaar in gebruik dus jouw domein zal wel veilig blijven. Je moet je alleen niet laten overbluffen. Het kan ook zijn dat ze het van je proberen te kopen en dan moet je bepalen of je wel wilt verkopen en voor hoeveel.
neen het is je EIGENDOM, als een immobilie je kan er veel geld voor vragen
Zie ook: http://blog.iusmentis.com/2013/03/22/gaat-een-merk-boven-een-voornaam/
Deze zomer ben ik gaan samenwerken met een bedrijf en daarvoor hebben we onze software + database + websites samengevoegd. We leveren ongeveer dezelfde diensten, maar nu kwam er onenigheid en zijn we uit elkaar gegaan. Die directeur + software leverancier weigeren om mijn domeinnaam terug te geven. Het erge is nog dat het andere bedrijf mijn naam, emailadres en telefoonnummer op de website hebben staan en moedwillig gebruiken om mijn netwerk te verkrijgen en mij ook zwart te maken, omdat ze vaak niet reageren op mails. En mensen denken dat ze mailen met mij, maar niemand reageert. De naam van het bedrijf heb ik al sinds 2010 geregistreerd inclusief domeinnaam bij KvK en nu is mijn vraag wat moet ik doen? Waar ga ik de minste kosten maken? En moet ik bij de softwarewebsiteleverancier zijn om mijn domein te krijgen of bij de directeur van dat andere bedrijf? Beiden weigeren om mee te werken. Ik ben ook zo stom geweest om het contract met de it boer over te laten zetten op dat andere bedrijf en de afspraken die we onderling hadden niet hebben getekend. De directeur zou namelijk de website + software + database teruggeven als we uit elkaar zouden gaan en hij zou me betalen ervoor en heeft hij ook nooit gedaan. Het maakt me enorm kwaad!
Begrijp ik het goed dat je niet meer de ‘houder’ van het domein bent in de database van de SIDN? (www.sidn.nl)
Ik was sowieso niet de houder van het domeinnaam, want ik heb deze ondergebracht met hosting en registratie bij de software/websiteleverancier. En via die leverancier heb ik mijn overeenkomst overgedragen aan dat andere bedrijf voor de samenwerking. De samenwerking is nu dus beeindigd en beide bedrijven werken niet mee.
Ik denk dat je dit via advocaten en een rechter moet gaan uitvechten want er is niet snel even advies te geven waarna je de boel meteen terug hebt. Waar het om gaat zijn de afspraken die jij hebt gemaakt met deze andere partijen en in hoeverre deze op papier staan. Mondelinge afspraken tellen ook wel mee, maar die zijn moeilijker te bewijzen als de tegenpartij jou gaat tegenspreken. Je zou kunnen beginnen om te controleren of je een rechtsbijstands-verzekering hebt die dit gaat dekken. En je zult je moeten voorbereiden op gerechtelijke procedures die misschien snel klaar zijn, maar eerder vele maanden, zoniet jaren geduld gaan vragen. Het hangt uiteindelijk allemaal af van wat er is afgesproken en in hoeverre de tegenpartij meewerkt. In ieder geval leer je er een hele dure les van. Overweeg om voorlopig even een andere handelsnaam te gebruiken voor je nieuwe klanten want dat staat dan nog steeds op jouw naam. Dan kun je zaken blijven doen terwijl de juridische procedures voor je oude domein doorlopen.
Ik heb al een nieuwe handelsnaam.
Alleen hij gebruikt mijn naam en telefoonnummer en brengt schade aan mijn naam. Iemand mag toch niet je naam adres en telefoonnummer gebruiken zomaar. Hij kan bij wijze van spreken vanuit mijn naam bevestigingen versturen voor aankopen en dergelijke voor mijn bedrijf.
Het gaat een lang proces worden inderdaad.
Het gebruik van jouw naam en telefoonnummer is een onrechtmatige daad, lijkt mij. En nogmaals, daarvoor zul je met een jurist moeten overleggen over de vervolgstappen. Vandaar dat je rechtsbijstand moet inschakelen en tevens zorgen dat je kunt aantonen dat hij jouw naam misbruikt. Probleem is dan alleen dat hij kan beweren dat ze nog geen tijd hebben gehad om de site aan te passen. Ik overweeg of je misschien een goede kennis van jou zou moeten laten bellen daar dat bedrijf waarbij hij vraagt om jou te spreken om te zien hoe ze daarop reageren. Het kan zijn dat ze netjes vermelden dat jij er niet meer werkt en dan is duidelijk dat ze gewoon te lui zijn om de site aan te passen. Het kan ook zijn dat iemand zich vervolgens als jou gaat voordoen of namens jou het gesprek aangaat en de klant te woord gaat staan. Als dat gebeurt en je kunt daarbij het gesprek opnemen dan heb je redelijk stevig bewijs dat hij jouw goede naam misbruikt. Maar in hoeverre dit uitlokking genoemd kan worden en wettelijk rechtmatig is, dat kan ik niet aangeven. IANAL.
Beste Arnoud,
Mijn auteursnaam is Stella Kralt en onder die naam is er op Google veel over mij te vinden. Verbaasd was ik dan ook te zien dat een of andere vage webwinkel in Adidas sportschoenen mijn auteursnaam achter elkaar dot nl heeft gebruikt voor eigen doeleinden. Ik heb die domeinnaam ooit een tijdje gebruikt en gehost via one dot com. Uiteindelijk verwijderd om verschillende redenen. Ik snap dus ook wel dat ik geen poot heb om op te staan behalve dan het gebruik van mijn auteursnaam.
Ik snap al helemaal niet wat de link is met mijn naam en Adidas, maar dat terzijde. Wat raad je me aan om wel of niet te doen? Ik heb de betreffende winkel al gemaild, je kunt ze alleen per mail bereiken.
Je snapt vast dat ik baal dat ik die domeinnaam nooit heb aangehouden. Maar ja. Wist ik veel dat dit zou gebeuren..
Beste, In 2013 heb ik voor mijn kinderen een domeinnaam geregistreerd. http://www.martingarrix.nl Ze wilden een fan-website opzetten. Vandaag heb ik van een advocatenbureau een brief gekregen, of ik de domeinnaam even wil overhandigen. In de brief staat dat ze merk in 2015 hebben laten vastleggen. Dus later dan ik de domeinnaam heb laten vastleggen. Moet ik de domeinnaam overhandigen? Moet ik ook de gesommeerde bedrag van 1500 euro betalen? (ik heb ook martingarrix.be en martingarrix.eu)
Mijn eerste vraag is: Staat de fansite er al? Zo niet, dan is de schade voor jou van het domein overdragen ongeveer 0. Controleer even of het advocatenkantoor voor de echte MG werkt en doe het voorstel om de domeinen over te dragen, waarbij de merkeigenaar alle kosten op zich neemt (inclusief de geclaimde €1500).
Als er een echte fansite staat zou ik met de DJ contact opnemen en een oplossing zoeken die voor beide partijen acceptabel is. (Een domein mgfans vastleggen en via de “officiële” website laten doorlinken, met toestemming van MG een van de domeinen behouden en doorlinken naar de officiële site?) Vraag om vergoeding van de kosten die je moet maken voor verhuizing van de sites.
(P.S. Ik ben geen jurist, mijn aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag wat jij betaald hebt voor dit advies.)
Er bestaan ook bedrijven die ter kwader trouw merknamen registreren en proberen geld te verdienen door ze te verkopen aan degene die de naam al enige tijd voert… Een beetje zoals domeinkapers, maar dan met merknamen.
Sinds 5 jaar verkopen wij via een webshop producten van een Belgische fabrikant, als domeinnaam hebben wij een combinatie gemaakt van hun bedrijfsnaam+een algemeen woord. Hun vertegenwoordigers wisten hiervan en vonden dit geen probleem tot een maand geleden ik een brief kreeg van trademark & design advocatenbureau dat ik binnen 5 dagen moest stoppen met de domeinnaam te gebruiken. Ben een goede klant van hun, nooit geen problemen en dan dit zonder even contact te zoeken of te bellen. Inmiddels heb ik de website off-line gehaald maar nu eisen ze ook dat ik de domeinnaam per direct kosteloos overdraag anders zij juridische stappen gaan nemen. Dus is mijn vraag of het strafbaar is om een domeinnaam te hebben die niet online is? Wat kan ik het beste doen?
Ik ben geen jurist, maar:
Kun je verifiëren of dit een legitiem advocatenkantoor is en niet iemand die jou even een domein probeert af te troggelen, om hem dan zelf te verkopen of zo? Het lijkt erop dat je geen contact hebt gehad met het bedrijf zelf, alleen hun zogenaamde advocaat, dus vraag ook even aan het bedrijf hoe het zit en of zij hier echt achter zitten.
Zoals je in het blog zelf kunt lezen, kost het redelijk wat geld voor ze om het domein te vorderen. Het klinkt alsof het enige wat ze kunnen eisen is het domein. De juridische stappen kunnen dus alleen leiden tot het vorderen van het domein, volgens mij. Verder zou je, als je verliest, wellicht de kosten van de rechtszaak moeten dragen, verder geen consequenties. Je kunt het dus makkelijk daarop aan laten komen. Gezien de kosten die het voor hen meebrengt, kun je ook best schikken voor een bedrag dat minder is dan de kosten die zij moeten maken om de rechtszaak aan te spannen, zeker gezien het domein je nu niets meer oplevert. Het klinkt namelijk nogal als blufpoker van hun kant.
Mocht je nog bewijs hebben dat zij akkoord gingen met het domein dat jij gekozen hebt, vraag ik me af of ze er iets mee kunnen. Het gaat dan wel om onweerlegbaar bewijs, natuurlijk.
Als de domeinnaam offline is dan kan je er geen inbreuk mee plegen, er lijkt mij dan ook geen reden tot het direct moeten overdragen.
Maar wat Dennis zegt, als je een goede relatie met het bedrijf hebt, ga dan eerst gewoon met ze in gesprek. Laat je in elk geval niet opjagen door een blafbrief…
Ja het legitiem kantoor (novagraaf.com) en die fabrikant maalt niet om geld, willen hun gelijk. Ik heb geprobeerd contact te krijgen om achter de reden te komen en te kijken of wij er samen eruit konden komen maar ze verwijzen naar de advocaat, dus veel zin heb ik ook niet meer in maar ik zit nog wel met een voorraad waar ik vanaf moet dus wordt het moeilijk wat te doen. Hoe zit het eigenlijk mocht het tot een rechtzaak komen en ik zou toch verliezen moet ik dan hun kosten betalen?