Ik wil niet worden gerecenseerd!

briefpapier-recensie-notitie.jpgNou ja, ik wel, maar een lezer niet, want die schreef:

Ik ben zelfstandig ondernemer in de klussenbranche. Nu zie ik dat er op allerlei sites over mijn bedrijf geschreven wordt, helaas niet altijd positief hoewel ik altijd kwaliteit aflever. Ik weet dat er veel beunhazen in dit vak zitten, maar ik ben absoluut geen beunhaas en heb totaal geen behoefte aan al die recensies. Want ik moet er dan maar steeds op reageren anders denken mensen dat het waar is. Hoe kan ik afdwingen dat ik niet wordt genoemd op die sites, of in ieder geval dat ik niet word gerecenseerd?

Het is toegestaan recensies over bedrijven/ondernemers te verzamelen of te (laten) plaatsen, ongeacht het soort dienstverlening. Of je nu zzp’er bent of een BV met 800 medewerkers, men mag over je praten. Ik zie dan ook niet hoe je kunt afdwingen dat je niet wordt gerecenseerd.

Zolang die recensies maar voldoende basis in de feiten hebben, kun je niet optreden tegen recensies. De strekking van de recensie moet juist zijn, en meningen mogen niet nodeloos grievend zijn. Een boze klant mag dus zijn hart luchten en misschien zelfs wat dingen overdrijven om zijn punt te maken, maar liegen over wezenlijke feiten mag niet.

Bij een zelfstandig ondernemer wordt vaak ook de naam van die ondernemer genoemd. Je zou dan in theorie op grond van je privacy kunnen optreden, maar ik denk dat dat niet snel zou lukken. Je bent als persoon immers onlosmakelijk verbonden met je onderneming, en het is dan onvermijdelijk dat mensen je naam noemen als ze praten over je bedrijf. Als men nu over jou als persoon ging schrijven (“hij mag wel wat meer deo gebruiken”), dan wordt het twijfelachtiger want dan is het privacybelang groter – en de nieuwswaarde kleiner, zou ik zeggen.

Wat ik me nu afvraag: hoe zou dat gaan met prostituees? Daar spelen heel wat meer privacyaspecten dan alleen een naam. Maar die zaken zijn tegelijkertijd de kern van hun werk. Mag je die recenseren of is dat per definitie een privacyschending?

Arnoud

12 reacties

 1. Een ex-collega van me beheert een website waar je recenties over call-girls kan lezen en plaatsen. De dames staan daar onder hun “werknaam”. Het lijkt me dus dat het gewoon kan. Opvallend is dat de dames er soms zelf ook reageren.

 2. Niet alleen voor callgirls zijn er sites, maar wie kan zich niet de glorieuze ondergang van Rob Oudkerk herinneren. Hij bezocht met regelmaat een site (hookers) waar vrijwel alle dames “in het vak” een recensie hebben. Uiteraard hun werknaam, maar ook werkadres, haarkleur, lengte, postuur, cupmaat en beoordelingen van de diverse “kwaliteiten” in de vorm van een cijfer. Een soort kieskeurig of pricewatch voor dames dus.

  Uiteraard hebben de dames zelf de meeste invloed op de inhoud van de recensie, gewoon een kwestie van goed “werk” afleveren.

 3. Arme meneer de kleine zelfstandige. Als ‘ie op al die forums gaat reageren op wat mensen over ‘m schrijven, dan heeft ‘ie veel werk. Plus dat ‘ie het risico loopt op flames en dergelijke – wat alleen maar meer negativiteit in de hand werkt.

  Just in de klusbranche helpt ’t om een goed netwerk te hebben. Als dat netwerk tevreden met jou is, dan heb je werk zat. Als dat netwerk niet tevreden is, dan is vechten op forums niet de manier om meer klanten te vinden.

 4. Ofwel, de oplossing van het privacyprobleem zit hem in de bedrijfsnaam. Als je, zoals de genoemde dames, een artiestennaam gebruikt is het ineens heel gemakkelijk om werk en prive te scheiden. Niet dat ik elke klussende medemens nu meteen een andere bedrijfsnaam aan wil laten meten. De meesten worden graag gerecenceerd en zijn gewoon trots op hun werk. Zonder je originele briefschrijver nu tekort te willen doen zou ik hem toch adviseren om bij zichzelf te rade te gaan en de oorzaak van die negatieve recencies eens op te sporen en mogelijk voor de toekomst te verhelpen. Misschien komen er dan ook wat meer klanten terug.

 5. Is een prostituee niet gewoon een freelancer die je gewoon voor een simpel klusje inhuurt? Als je recenties mag schrijven over freelance programmeurs of projectmanagers of andere freelancers, dan mag dat volgens mij ook over prostituees. Je zou kunnen stellen dat ze sexuele handelingen verrichten en dat dit dus in de prive-sfeer valt maar dat argument valt om als je bedenkt dat ze deze diensten zelf aanbieden en er zelfs mee adverteren. Dan is er nog maar weinig privacy over, lijkt mij.

  Nu de vraag: zijn freelancers meteen ook zelfstandige ondernemers? Volgens mij wel. Dus als je over een ZZP’er een recentie mag schrijven dan mag dat ook over iemand die freelance werk verricht. En volgens mij ook over een prostituee, zolang je jezelf maar beperkt tot de werkzaamheden die deze prostituee uitvoert.

  Het verschil is wanneer een prostituee in dienst is van een exploitant en dus gewoon een maandelijks salaris krijgt. Je kan dan wel recenties schrijven over de exploitant maar niet direct zijn medewerkers bij naam noemen. Lijkt mij, ten minste.

  Overigens, er is al een site met (NSFW) recenties over prostituees! Er staan er al kennelijk 20.000 in genoemd.

  @Arnoud, tegen een valse recentie kun je klagen en aangifte doen wegens smaad. Maar als ondernemer zul je dan wel zelf moeten aantonen dat de recentie smadelijk is. De vraag is dan wie er verantwoordelijk is voor de smadelijke opmerking en dat kan de site-beheerder zijn, indien hij niet meteen de smadelijke opmerkingen verwijderd zodra de ondernemer hem hiervan op de hoogte heeft gesteld.

 6. Zolang die recensies maar voldoende basis in de feiten hebben, kun je niet optreden tegen recensies.

  Wat ik me afvraag is hoe je dan optreedt als je recensies ziet waarvan je vermoedt dat ze van concurrenten zijn terwijl ze wel voldoende basis in de feiten lijken te hebben.

  Waartoe kun je een website dwingen als je vermoedt dat de recensies van concurrenten komen en kun je een website dwingen om te bewijzen dat de feiten in de recensies correct zijn?

 7. Er is een probleem met recensies en beoordelingen, dat zich hopelijk vanzelf zal oplossen. Ontevreden klanten (al of niet terecht) gaan eerder iets opschrijven dan tevreden klanten. Dit doet zich op zeer veel plekken voor. Laatst kwam ik op een nieuwe eet-site (poging tot concurrentie met Iens) beoordelingen van een chinees tegen waar ik al 10 jaar af en toe kom. Het was daar mogelijk dat een aantal “personen” achter elkaar enen uitdeelde voor van alles en nog wat. Ik denk en hoop dat “men” zich op den duur gaat realiseren dat sites waar dit kan van uiterst beperkte waarde zijn. En dat de beheerders van die sites gaan nadenken over mogelijkheden om wat meer betrouwbare beoordelingen te krijgen. (Een of andere vorm van beloningsmechanisme?)

 8. Ik ben sekswerker en werk zelfstandig als dvp Ik vind het een inbreuk op mijn privacy dat men recensies over mij schrijft Het zijn nog vaak leugens ook. En het ergste is dat je jezelf niet kunt verdedigen en dus kan antwoorden op een recensies Iemand uit het dagelijks leven kan een hekel aan je hebben en dus daarom een valse recensie plaatsen of een klant krijgt zijn zin niet bv. dringt aan op intiem zonder en als je hier niet in meegaat wordet er dus geschreven dat je het wel zonder doet Die Hookers.nl is echt een erge asociale site omdat je geen weerwoord kan geven. Kinky.nl is stukken beter want dan kan je jezelf verdedigen en daar zijn ook normale mensen op die daar schrijven. Ik zal dus ook een klacht hierover neerleggen bij De Rode Draad vakbond voor sekswerkers

 9. Het probleem met sekswerkers is natuurlijk dat voor velen het onderwerp nog redelijk taboe is. Het is sowieso al lastig als je later b.v. wilt solliciteren als secretaresse voor een klein kantoortje en er gevraagd wordt wat je voorgaande beroep was. Huisvrouw, koffiedame, putjes-schepper, honden-uitlaatster en zelfs poetsvrouw klinkt dan nog altijd beter dan sekswerker. Toch? En dat plaatst de mensen die dit als beroep hebben dus in een naar isolement. Dat, en het feit dat dit beroep helemaal niet zo goed verdient omdat je toch ook weer moet investeren in jezelf maakt het gewoon erg lastig. Negatieve recenties onder je klantenkring maken het dan nog erger omdat dit negatieve gevolgen heeft voor je inkomsten en zoals ik net al heb gezegd, zo goed verdient het niet. Maar als sekswerker ben je natuurlijk bedrijfsmatig bezig en dat betekent dat er negatieve berichten over jouw werk en prestaties kunnen komen. Dat geldt voor zo’n beetje ieder beroep en soms is dat een aanleiding om dan maar een andere baan te zoeken. Tja, lastig solliciteren met “sekswerker” op je C.V., toch? Jammer dat de vraag van Arnoud nog niet beantwoord is. Zijn de recenties van hooker.nl en kinky.nl te zware inbreuken op de privacy van de sekswerkers?

 10. Ik ben zelf een kleine 10 jaar actief geweest als high-class escorte en ik vond deze recensies vervelend! Ik had het best druk en vandaar kon ik (eerlijk of niet – dat laat ik in het midden) zelf kiezen welke klanten ik graag deed :). Uiteraard waren er daar enkelingen die op hun honger bleven zitten en uit frustratie dan negatieve recensies gingen publiceren. Ook werd ik wel eens afgedreigd om korting te geven omdat ik anders een “slechte recensie” zou terug vinden. Internet is een mooi medium, maar het heeft helaas ook een negatieve kant. Ik ben heel gelukkig dat deze periode en deze vervelende klanten nu eindelijk achter mij liggen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.