Webwinkels: deskundig en praktisch juridisch advies (boek)

Een tijdje geleden had ik geblogd over ons (mijn en Stevens) boek Webwinkels: Deskundig en praktisch juridisch advies. Het is met veel succes uitgedeeld op de TCD beurs, en nu is het ook gewoon te verkrijgen voor slechts 19,95.

Webwinkels worden steeds populairder, maar kennen heel wat bijzondere wet- en regelgeving waar zij rekening mee moeten houden. Het niet naleven van deze soms complexe wetgeving kan de rechtspositie van de winkelier of dienstverlener ernstig verzwakken. Het is dus zaak dat u zorgt dat u uw zaken op orde hebt.

Bestellen kan door een mailtje naar mij.

Het volgende boek gaat over providers. Onderwerpsuggesties zijn welkom! En ideeรซn voor promotieacties ook ๐Ÿ™‚

Nog even de inhoudsopgave:

Juridisch verantwoord zakendoen<br/>

 • Inschrijven en aanmelden
 • <li>Uw ondernemingsvorm </li>
  
  <li>Uw bedrijfsnaam</li>
  
  <li>Elektronisch contracten sluiten</li>
  
  <li>Oneerlijke handelspraktijken </li>
  
  <li>Webwinkels en kansspelen</li>
  
  <li>De rechter en andere instanties </li></ul>
  

  Wettelijke plichten voor webwinkels<br/>

  • Informatie over uzelf
  • <li>Informatie over het winkelen </li>
   
   <li>Verplichtingen rond betalen </li>
   
   <li>Verplichtingen rond levering </li>
   
   <li>Verplicht factureren </li>
   
   <li>Recht van retour</li></ul>
   

   De kwaliteit van uw producten <br/>

   • Conformiteit: voldoen aan de verwachtingen
   • <li>Conformiteitseis</li>
    
    <li>Economische levensduur </li>
    
    <li>Garantie naast conformiteit </li>
    
    <li>Productaansprakelijkheid </li></ul>
    

    Uw kleine lettertjes<br/>

    • Waarom algemene voorwaarden
    • <li>Toepasselijkheid van algemene voorwaarden</li>
     
     <li>Onredelijk bezwarende voorwaarden</li>
     
     <li>Aansprakelijkheid van webwinkels </li></ul>
     

     De privacy van uw klant<br/>

     • Persoonsgegevens en privacy
     • <li>Gerechtvaardigd verwerken </li>
      
      <li>Aanmelden bij het College Bescherming Persoonsgegevens</li>
      
      <li>Privacyverklaring </li>
      

     Regels rond reclame <br/>

     • Online advertenties
     • <li>Commerciรซle boodschappen en spam </li>
      
      <li>Toestemming voor tell-a-friend</li>
      
      <li>Toestemming via algemene voorwaarden</li>
      
      <li>Regels bij telefonisch contact</li></ul>
      

      Van merken, reclame en domeinnamen <br/>

      • Merknamen en domeinnamen
      • <li>Sterk merk </li>
       
       <li>Merkproducten verkopen</li>
       
       <li>Hoger in Google dan de merkhouder</li></ul>
       

       Auteursrecht voor webwinkels<br/>

       • Auteursrecht op een website
       • <li>Een beschermde databank</li>
        
        <li>Investeren in het bouwen</li>
        
        <li>Citaatrecht </li>
        
        <li>Portretrecht </li>
        
        <li>Stappenplan bij auteursrechtschending </li>
        

       Arnoud

17 reacties

 1. Eigenlijk alleen even reageren om jullie te feliciteren ๐Ÿ™‚

  Mogelijke idee?n voor promotie zou kunnen zijn een samenwerkingsverband met prijsvergelijkers waarbij de boeken bij nieuwe abonnementen uitgereikt kunnen worden of met korting besteld kunnen worden. Daarnaast natuurlijk beurzen voor webwinkels (ik ben er verder mee onbekend) en wellicht wat vakbladen voor dergelijke ondernemingen aanschrijven. Desnoods een tactvolle site/blad je boek laten reviewen.

 2. Over providers, he? Een goed idee om te belichten zijn de amateur providers die samenwerken met grotere providers. Er zijn veel datacenters die allemaal server-ruimte aanbieden. Vervolgens zijn er providers die bij zo’n datacenter de benodigde serverruimte huren en vervolgens weer onderverdelen in kleinere sites om weer verder te verhuren. En deze web-providers werken vervolgens weer samen met andere partikulieren (tegen provisie) om weer de benodigde huurders te vinden voor deze website-ruimtes. En als gebruiker zie je dan een aanbod voor ???9.95 per maand voor een website van 2 GB plus MySQL Server database ondersteuning. Daar ga je dan op in, via zo’n bemiddelaar, waarna je bij de web provider op het systeem van de server provider terecht komt. De vraag is dan vooral hoe dergelijke constructies in elkaar zitten en bij wie er uiteindelijk de verantwoordelijkheid ligt in geval van problemen. (Een bekend probleem hierbij is vooral de beveiliging van dergelijke websites, aangezien je je systeem deelt met honderden anderen. Dus als een andere site op hetzelfde systeem besmet wordt, is de kans groot dat je eigen site ook besmet raakt en dus uit de lucht gaat.) Ook interessant kan het zijn om providers in het buitenland te noemen, zeker hen die webhosting aanbieden. Welke regels gelden er dan? Hoe zit het dan eigenlijk ook met zaken zoals BTW? Maar vergeet niet om aandacht te geven aan service providers binnen Nederland. Voorbeeld: Bedrijf X biedt een online huishoudboekje aan consumenten. Dit is gratis en wordt eigenlijk betaald door reclame-inkomsten op de site. Daarnaast verzamelt het bedrijf alle gegevens van de gebruikers om inzicht te krijgen in de algemene inkomsten en uitgaven van hun klanten. Bijvoorbeeld om te kijken hoeveel schulden de gemiddelde gebruiker heeft en waar het meeste geld aanuitgegeven wordt. Via deze gegevens kan ook bepaald worden naar welke rekeningen het meeste geld wordt overgeschreven en kunnen geldstromen in kaart worden gebracht. Hoe meer gebruikers zich bij deze dienst inschrijven, des te meer informatie je als bedrijf kunt verzamelen en des te meer relaties je kunt leggen. Een beetje de Google van de financiele wereld. Maar dit voorbeeld heeft natuurlijk ook de nodige problemen. Zo is er natuurlijk de privacy. Je verzamelt bovendien niet alleen gegevens van je gebruikers maar via de tegenrekeningen verzamel je ook informatie van anderen, die misschien niet eens bekend zijn met deze dienst. En er is natuurlijk ook de beveiliging die dit systeem vereist. Wat zou je minimaal moeten doen om het te beveiligen en wat is de meest gewenste beveiliging? Wat mag je eigenlijk precies wel en niet doem met de gegevens die je op deze manier verzamelt en welke disclaimer zou je erbij moeten vermelden? Het is in ieder geval een mooi voorbeeld van een soort service provider die momenteel vrij populair wordt. Google geeft best veel links naar dergelijke sites.

  En natuurlijk gefeliciteerd met je nieuwe boek!

 3. Congratz!

  Ik heb nog wel een idee voor een promotie-actie; jullie sturen mij (gratis) een boek op, en ik zet in de comments wat voor ’n geweldig boek het wel niet is ๐Ÿ˜€

  Ben ik wel benieuwd overigens onder wat voor licentie dit boek valt…

 4. Een (1) promoactie ligt natuurlijk voor de hand: gesigneerde exemplaren (ik meld me gelijk aan voor de eerste signeerde versie!).

  Zelf heb ik “De wet op internet” al (ongesigneerd) maar een “bundel” is natuurlijk ook leuk.

  Een onderwerp voor aanvullig is denk ik: koppelverkoop. Ik hoor vaak mensen roepen dat dit verboden is maar voor zover ik het begrepen heb is het alleen verboden voor partijen met “aanzienlijke macht”. KPN bijvoorbeeld op de telecom markt maar niet op de televisie markt (correct me if I’m wrong).

 5. Inderdaad, koppelverkoop is gewoon legaal. Het wordt pas illegaal als je een machtspositie hebt en die gebruikt om mensen de gekoppelde producten door de strot gaat duwen. Als KPN je alleen nog telefoon levert als je ook televisie en internet bij ze afneemt, krijgen ze ruzie met de NMa en de OPTA. Of als Shell alleen nog benzine verkoopt als je ook een reep chocola erbij koopt. (Hoewel, heeft Shell echt een machtspositie?)

 6. Gefeliciteerd! Je houdt het tempo er wel in, zeg. Plan om de 10 boeken voor je 40e te halen? ๐Ÿ˜‰ Maar je moet je cv op je site nog wel even aanpassen; dit boek staat er nog niet bij vermeld.

  Een wellicht enigszins zelfzuchtig ge?nspireerd idee ter promotie: een exemplaar bij de verschillende rechtswinkels achterlaten, desnoods met de gekoppelde verplichting mensen naar jouw kantoor door te verwijzen.

 7. Is er niet ook een gratis PDF versie van dit boekje? Kun je alle rechtswinkels dan niet een linkje sturen naar de PDF versie met daarbij een verwijzing hoe ze de papieren versie kunnen bestellen/krijgen voor op de koffietafel? (Of eronder, als de tafel wiebelt.)

  Overigens, boekje? Hoe weinig pagina’s heeft het dan wel niet? ๐Ÿ™‚

 8. Ik heb het boek zojuist op mijn deurmat aangetroffen – ziet er goed uit! 101 pagina’s op A5 formaat in paperback.

  Mijn indruk na het eerste hoofdstuk is dat de tekst vooral voor niet-juridische mensen goed leesbaar is. De schrijfstijl is minder luchtig dan hier in de blogartikelen, en daardoor heel erg praktisch en to-the-point. In het eerste hoofdstuk worden zo’n twee pagina’s uitgetrokken per onderwerp uit de inhoudsopgave, waarin in hoog tempo de belangrijkste dingen om te weten worden uitgelegd.

  Was blij verrast door de verwoording van de CC-Licentie voorin (“Alles uit deze uitgave mag…”).

 9. Heb het boek nu ontvangen! Best een aardig boek, hoewel het iets kleiner is. Vraag mij nu alleen af of ICTRecht zichzelf nu een webwinkel moet gaan noemen, omdat ze boeken online verkopen. ๐Ÿ™‚

  Ik las nog even iets over portretrecht en bedacht opeens een mogelijk dilemma… Hoe zit het met tekeningen en schilderijen van bekende personen? Dus niet foto’s maar gewoon een artistieke tekening, eventueel vergezelf van de naam van de persoon die wordt afgebeeld op de afbeelding… Het boek beschrijft foto’s, maar gelden deze regels dus ook voor andere werken? (Denk ook even aan beelden van bekende personen en zo…)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.