Webwinkels: deskundig en praktisch juridisch advies (boek)

thn_webwomslagblauwrandtxtwit.gifJa, dat boek over webwinkels, hoe staat het er eigenlijk mee? Nou, we zijn al een heel eind (90 pagina’s), en deze Tweede Paasdag wilde ik u graag een sneak preview van de cover plus de inhoudsopgave meegeven. Ik schreef het boek samen met ICTRecht-partner Steven Ras.

Wie wil voorintekenen of leuke ideeΓ«n heeft ter promotie of verspreiding: ik houd me aanbevolen!

Juridisch verantwoord zakendoen<br/>

 • Inschrijven en aanmelden
 • <li>Uw ondernemingsvorm </li>
  
  <li>Uw bedrijfsnaam</li>
  
  <li>Elektronisch contracten sluiten</li>
  
  <li>Oneerlijke handelspraktijken </li>
  
  <li>Webwinkels en kansspelen</li>
  
  <li>De rechter en andere instanties </li></ul>
  

  Wettelijke plichten voor webwinkels<br/>

  • Informatie over uzelf
  • <li>Informatie over het winkelen </li>
   
   <li>Verplichtingen rond betalen </li>
   
   <li>Verplichtingen rond levering </li>
   
   <li>Verplicht factureren </li>
   
   <li>Recht van retour</li></ul>
   

   De kwaliteit van uw producten <br/>

   • Conformiteit: voldoen aan de verwachtingen
   • <li>Conformiteitseis</li>
    
    <li>Economische levensduur </li>
    
    <li>Garantie naast conformiteit </li>
    
    <li>Productaansprakelijkheid </li></ul>
    

    Uw kleine lettertjes<br/>

    • Waarom algemene voorwaarden
    • <li>Toepasselijkheid van algemene voorwaarden</li>
     
     <li>Onredelijk bezwarende voorwaarden</li>
     
     <li>Aansprakelijkheid van webwinkels </li></ul>
     

     De privacy van uw klant<br/>

     • Persoonsgegevens en privacy
     • <li>Gerechtvaardigd verwerken </li>
      
      <li>Aanmelden bij het College Bescherming Persoonsgegevens</li>
      
      <li>Privacyverklaring </li>
      

     Regels rond reclame <br/>

     • Online advertenties
     • <li>CommerciΓ«le boodschappen en spam </li>
      
      <li>Toestemming voor tell-a-friend</li>
      
      <li>Toestemming via algemene voorwaarden</li>
      
      <li>Regels bij telefonisch contact</li></ul>
      

      Van merken, reclame en domeinnamen <br/>

      • Merknamen en domeinnamen
      • <li>Sterk merk </li>
       
       <li>Merkproducten verkopen</li>
       
       <li>Hoger in Google dan de merkhouder</li></ul>
       

       Auteursrecht voor webwinkels<br/>

       • Auteursrecht op een website
       • <li>Een beschermde databank</li>
        
        <li>Investeren in het bouwen</li>
        
        <li>Citaatrecht </li>
        
        <li>Portretrecht </li>
        
        <li>Stappenplan bij auteursrechtschending </li>
        

30 reacties

 1. Ziet er oke uit zo! Ik mis nog een hoofdstukje over conflicten, do’s and don’ts, maar ik denk dat het vast wel gedekt zal zijn in een van de hoofdstukken.

  Ik had het al eerder voorgesteld: organiseer een avond in het midden des lands voor de webloglezers/reageerders. Dit zou een mooie aanleiding zijn om eens kennis te maken met de diverse mensen en je boek te promoten. Je kan zelfs zo doen dat je boek de toegangsprijs is πŸ˜‰ Koppel er een discussiethema aan en/of extra presentatie (stand van zaken mbt FTD?) en je hebt een leuke avond.

 2. Bedankt Martijn. We gaan zeker wat leuks doen met Twinkle.

  En -Herman-, dat is wel een leuk idee. Over conflicten kan er denk ik nog wel een paar alinea’s in, het is nu erg geschreven vanuit de juridische realiteit en je moet ook weten wanneer je gewoon geld terug moet geven in plaats van te staan op artikel 7:24 BW.

 3. Vind de kaft niet zo mooi. Groen en blauw en wat rare figuurtjes erop. Waarom niet een patroon van een spinneweb? Of een plaatje van een webwinkelier (grotere versie) erop? (plaatjes zijn CC zero.) Het is maar een voorbeeld maar die kaft kan veel mooier, denk ik. πŸ™‚

  Waar kunnen we voorintekenen? Verkoop je ook gesigneerde versies? πŸ™‚

 4. Waarom een boek? Waarom geen site?

  webwinkels > website.

  Op mijn site van lawyers.nl heb ik daar alle instrumenten voor. Aan boeken verdien je toch niks. Bovendien komt het als torrent in pdf-formaat. Zou het wel weten als ik zin had een boek te schrijven, scheelt ook in de boekenkast.

 5. Tja, ik zeg het omdat je vorige boek wel een plaatje voorop heeft. Je huidige kaft geeft mij het idee van een soort bedrijvengids of telefoongids. Komt vooral door de combinatie groen en blauw. Gelukkig kan de telefoongids drukker geen copyright claimen op het gebruik van kleuren op een kaft maar het gaf wel meteen deze associatie bij mij. Hebben anderen hier dat ook, of ben ik een van de weinigen die af en toe nog een telefoongids ziet? πŸ™‚

 6. @Jdk, aan boeken verdien je misschien wel niets en een PDF torrent zal vast veel populairder worden, maar ik denk niet dat Arnoud het schrijven van boeken als “main business” hanteert. Zijn boek helpt alleen maar om meer publiciteit te publiceren. En als miljoenen mensen zijn boek illegaal downloaden dan is dat niet echt een ramp. Arnoud wordt daardoor immers een stuk bekender en meer en meer de Web-rechten specialist. Publicatie van zijn boek via Lulu is ook niet erg kostbaar en als het een paar centen oplevert is het mooi. Maar waar het om gaat is dat het boek zorgt voor naamsbekendheid, waardoor Arnoud zijn kantoor meer klanten krijgt! πŸ™‚

  TechDirt noemt dit heel mooi “Connect with Fans” en “Reason to Buy”. Het boek, deze site en een aantal andere zaken verbinden Arnoud met potentiele klanten voor zijn services. En door zijn services aan te prijzen krijgen bezoekers hier toch eerder de neiging om Arnoud in te huren dan een andere adviseur, mochten ze een adviseur op IT-wet gebied nodig hebben.

 7. Zou je niet een klein hoofdstukje over Marktplaats/eBay toevoegen? Daar gelden natuurlijk vaak andere rechten en verplichtingen voor kopers/verkopers (aangezien ze meestal particulieren zijn) en dat zou je doelgroep best eens een stuk kunnen vergroten.

 8. @8

  Het gaat om de gebruiker van de content en om:

  meer klanten krijgt

  Voor elke jurist die de producten van lawyers gebruikt. Het is niet alleen het boek schrijven. Lezers zullen de bijpassende site bezoeken. De juridische webwikel van Engelfriet, de ICT-jurist van Nederland.

  Zou geen cent steken in gedrukt papier.

 9. @Jdk #10, en het mooie is dat met de services van Lulu, Arnoud ook geen cent aan papier uitgeeft! πŸ™‚ Alles wat je moet doen is het materiaal in PDF formaat aanleveren, bij voorkeur ook mooi opgemaakt, en Lulu zorgt voor het drukken van je boek. Dat Arnoud zijn boek ook op andere manieren verspreidt is voor Lulu onbelangrijk. Zij verdienen alleen aan het drukken.

 10. @Wim, ik geloof dat je hier een punt hebt. Arnoud is als jurist eigenlijk bezig om laten zien wat mogelijk is in deze wereld en wat vele groepen als onmogelijk zien. Je publiek bedienen voor een schappelijke prijs en een redelijke licentie en geen klagen mensen omdat de gekochte content niet werkt op hun computer of e-reader.

  Helaas voor Arnoud wil ik eigenlijk geen papier meer kopen als ik de PDF/ePub zonder DRM kan kopen voor mijn e-reader. Als toch wordt gekozen voor een papieren versie en een PDF/ePub onder CC dan bestel ik het boek wel, want ik stem graag met mijn voeten/portomonnee voor mensen die wel het licht hebben gezien. Dus voorinteken is een duidelijke een ja en een gesigneerde eerste dag versie een mogelijkheid πŸ˜‰

 11. @11

  Lulu is leuk voor fotoboeken. Het verhaal van Arnoud, daar moet doorheen geklikt worden. Niet dat al het drukwerk overbodig is, maar specifiek op zo’n topic als Arnoud die over webwinkels schrijft zie ik graag een site en geen boek. Om te beginnen met de inhoudsopgave. Aub geen PDF. Makkelijke werkverdeling te maken met collega’s en tekst kan vanaf het eigen intranet online wanneer gewenst. Ook desgewenst publieksparticipatie en volledig modulair in te richten. Heb m’n keuze al gemaakt. Tuurlijk is er ook een boek van te maken, met daarin de url voor registratie op de website.

 12. “Lulu is leuk voor fotoboeken” en voor 500+ exemplaren on demand van mijn boek. (En daarnaast zo’n 1500 laten drukken bij een goeie copyshop en zelf verkocht.)

  Het medium dient het doel. Ik ga geen boek uitgeven omdat ik graag een boek wil uitgeven, maar omdat ik de informatie bij een bepaalde doelgroep wil brengen. En ik schat in dat die doelgroep liever een boek dan een Wiki wil.

 13. @Hans, voor zover ik weet zit er geen DRM op papieren boeken. πŸ™‚ Plus, als de stroom uitvalt, kan ik altijd nog een goed boek lezen. Ik gebruik zelf nog enorm veel boeken, ook al werk ik als IT’er en zit ik bijna 7 dagen in de week achter een dubbele monitor. (En werk soms op 5 verschillende computers tegelijkertijd.) Ik ben opgegroeid met boeken en vind het nog steeds een veel practischer medium dan welke electronische versie dan ook maar. Het is een beetje lastig om genoeg ruimte te vinden voor de ruim duizend boeken die ik heb, maar ik vind gemakkelijk terug wat ik wil en kan het lezen waar ik wil. (Lekker in bed, bijvoorbeeld.) Ik wil geen slaaf van de beeldschermen zijn. Die dingen zie ik al vaak genoeg…

  @Jdk, ook jij ziet eigenlijk het nut niet meer van papieren uitgaves. Een bekend verschijnsel onder mensen die veel met IT bezig zijn. Het Internet is een goed middel om snel iets op te zoeken, maar ik vind het ongeschikt om van te leren. De computer is op een gegeven moment namelijk ook een afleiding. Dan ben je een stuk aan het lezen en wordt het even saai. Dan zie je mensen al snel even iets anders doen. Het laatste nieuws bekijken, mailtje lezen, of wat dan ook. Via een beeldscherm is het veel lastiger om je concentratie erbij te houden. Ik denk dan ook dat mensen die willen leren van dit boek, het boek het liefste op papier willen hebben. Ik denk ook dat het boek zich kan focusen op mensen die zelf weinig kennis van computers hebben maar die wel een team opzetten van experts om een site voor hem te laten bouwen. Maar al laat hij anderen het werk doen, hij is wel zelf verantwoordelijk voor die site!

 14. @7 Hoezo kan je geen patenten hebben op kleurgebruik? We weten allemaal dat T-mobile een patent heeft op magenta… kuch

  Verder, je vorige boek was onder een CC licentie uitgebracht, is al bekend wat voor licentie dit boek zal hebben? (heb al 16Kb van je vorige boek mogen sharen :P)

 15. @Wim: Het is natuurlijk best wel een salonf?hig boek, en het staat leuk in de boekenkast πŸ˜‰

  Ik vind een dergelijk boek ook prettiger op papier dan digitaal. Ik heb niks tegen digitaal lezen, ik vind papier met tekst gewoon fijner voor dit soort dingen (en ook voor literatuur trouwens).

 16. Heeft de telefoongids dan ook merkrecht op de kleuren blauw en groen in combinatie met het woord “gids”? πŸ™‚ Gelukkig noem je het boek geen gids… πŸ™‚

  Enne: Waar kunnen we voorintekenen? Verkoop je ook gesigneerde versies? πŸ˜‰

 17. Hey Arnoud, gesigneerd = RtB, volgens TechDirt. πŸ™‚ Maar ja, TechDirt verkoopt speciale icoontjes die naast je commentaar komen te staan, zodat je kunt opscheppen dat je hun site steunt. Er zijn zo best veel business-modellen te bedenken. Een gesigneerd boek is een schaars product, dus voor sommigen veel geld waard. Een beetje zoals de schilderijen van Picasso. Een mafkees die zijn oor eraf sneed heeft wat op doek gekliederd en dat is tegenwoordig miljoenen waard. Wie weet word je later zo succesvol dat jouw boek met signatuur ook enorm veel waard zal worden. (Maar misschien moet je dan zelf ook eerst even een oor afsnijden of zo…) πŸ™‚

 18. @15/Wim

  Ben helemaal digitaal. Koop geen boeken meer, geen kranten, geen tijdschriften. Papier gebruik ik alleen voor de hoognodige post die niet per e-mail kan. Internet is (voor mij) de manier om onderzoek en studie te doen en om te publiceren. Kan meteen wat opzoeken als dat nodig is. Boeken vind ik ondingen. Geef mij maar een computer. Boekenkast is ook weg, scheelt ruimte. Archief en administratie ook maximaal digitaal, scheelt in kosten voor kantoorruimte. Kan het iedereen aanbevelen, vooral juridische dienstverleners.

 19. @22/jdk, Ik werk als software ontwikkelaar en ken veel collega’s die allang geen moeite meer doen om door boeken te snuffelen. Ze gaan liever online zoeken naar een oplossing dan dat ze de moeite doen om zelf een oplossing te leren. En hoewel het hen helpt om snel iets voor elkaar te krijgen, merk ik vaak ook dat een dergelijke mentaliteit al snel op trial-and-error uit loopt. Ze vinden namelijk een tiental verschillende oplossingen en proberen deze dan de een na de ander uit tot ze iets vinden dat werkt. En inderdaad, als de eerste oplossing werkt hebben ze ook snel resultaat. Wat dat betreft is het Internet ideaal om oplossingen te zoeken maar niet erg geschikt om van te leren. Het is net als vroeger op school, gewoon de antwoorden nazoeken achterin het boek zodat je niet zelf hoefde te leren hoe het moest. En dat vind ik een enorm gebrek bij sommige van mijn collega’s. Ze leren namelijk niet maar gebruiken kant-en-klare oplossingen. Als ik naar mijzelf kijk zie ik iets totaal anders. Ik moest laatst nadenken over een koppeling tussen onze software en Active Directory en ga gelijk naar mijn eigen bibliotheek om mijn kennis weer bij te vullen. Koop er nog een extra boek bij wat wat moderner is en heb twee dagen besteed om snel het nodige bij te leren. Het resultaat was dat ik daarna zoveel kennis had gekregen dat ik een goed advies kon geven over de voortgang van het project, met goede argumenten over waarom we dit eigenlijk niet zouden moeten doen. (Ja, ook na overleg met administrators en andere teamleden, maar toch… De kennis uit dat boek bracht mijn kennis snel uptodate.) Boeken zijn dan wel ondingen, maar ik gebruik ze om te leren. Het internet gebruik ik om te zoeken. En zowel ikzelf als mijn collega’s merken duidelijk het verschil in werkwijze. Zij gaan meteen aan de slag, zoeken alles bij elkaar op het internet en houden schietgebedjes tot de boel werkt. Ik pak een boek, ben even kennelijk niets aan het doen maar wanneer ik eenmaal begin zit de vaart er goed in en komt een goede oplossing er meteen uitrollen. Moet misschien nog een beetje opgepoetst worden maar het werkt vanaf het eerste concept, plus ik kan zelf mijn team uitleggen waarom het werkt. Ik hoef niet te verwijzen naar een site en zeggen: “Kijk, daar staat hoe het werkt.”

  In mijn beroep is het belangrijk dat ik continu bijleer. En leren is goed te doen met behulp van boeken die je de achtergrond-informatie leveren voor de oplossingen die je nodig hebt. Maar goed, misschien ben ik ouderwets en kunnen anderen goed online studeren. Maar daar heb ik mijn twijfels over.

 20. Wat dat betreft is het Internet ideaal om oplossingen te zoeken maar niet erg geschikt om van te leren

  Ben het met je oneens. In alle jaren dat ik met Open Source bezig ben heb ik geen boek hoeven kopen. Door de Open Source is vrijwel alle data op internet te vinden en in de diverse manualpages, readme’s etc. Het eerste en enige boek voor ontwikkelaars wat ik ooit gekocht heb, ligt ongebruikt in de kast.

  Het is een kwestie van leren leren.

 21. @jdk, het is ook maar mijn persoonlijke ervaring, hoor. Ik merk dat als ik aan een project begin, ik eerst begin met het uitzoeken val alle benodigdheden en ik soms al halverwege de deadline ben voordat ik ook maar 1 regel code heb geschreven. Maar als ik daarna begin is het ook altijd vrijwel meteen goed. Nou ja, op wat kleine foutjes na, vaak. Wat ik merk bij collega’s is dat ze beginnen met op het Internet te zoeken naar oplossingen en daar al meteen mee gaan bouwen. En dat is mooi als ze meteen de juiste oplossing kiezen. Vaak worden ze door voorbeelden op het Internet al aangemoedigd om code te schrijven en ik heb ze wel eens gevraagd waarom ze dan voor een bepaalde oplossing kozen. Het meest gehoorde antwoord is dan ook dat ze niet verder zochten. Ik zeg niet dat zij daardoor slechte programmeurs zijn. Zeker niet, zolang ze er maar in slagen om de juiste oplossingen te kiezen. Maar ik heb projecten keihard ten onder zien gaan omdat een programmeur op een site een bepaalde oplossing vond en dit zelf ook wilde gebruiken, zonder er verder onderzoek naar te doen. En dan gaat het mis als blijkt dat de oplossing eigenlijk helemaal niet geschikt is voor het probleem. Maar het heeft vooral ook te maken met een goede zelf-discipline. Je kunt inderdaad alles via het Internet leren, mits je maar de moeite neemt om ook daadwerkelijk door te lezen en de materie probeert te begrijpen. Het probleem is alleen dat je met het Internet ook al meteen achter een computer zit en dus snel de neiging krijgt om code te gaan typen. En dan gaat het soms erg snel de mist in… Inderdaad een kwestie van leren leren… πŸ˜‰

  Maar voor wie die discipline niet op kan brengen: lees boeken, want dan ben je minder snel geneigd om het toetsenbord erbij te pakken…

 22. @Wim, ik begrijp je punt. Dit was ook de reden om een e-reader aan te schaffen, want ik had gewoon te veel boeken/documenten. Ook om niet elke keer achter een scherm te blijven zitten, maar gewoon in een lekkere stoel met wat te drinken erbij. Allemaal voor de beleving. Met de korting waren dat de beste 150 euro ooit.

  Zoals JDK al zegt, digitalisering kan redelijk goed als je bereid bent om wat hobbels te nemen, maar daarna ben je er ook redelijk vanaf. De boekenkast wordt hier in hoog tempo sneller door ordners die digitaal zijn geworden en oude ordners aan het uitfaseren zijn. Veel ICT-boeken zijn al PDF, CHM, ePub of wiki geworden. Audio is al jaren digitaal en video gaat ook langzaam die kant op.

  Voor andere dingen is de digitalisatie begonnen en om eerlijk te zijn wil ik niet meer terug. Altijd je agenda, mail en IM bij je, maar ook alle belangrijke productdocumentatie als je bij een klant komt. Alleen de juridische kanten kunnen daar nog wat issues zijn, maar merendeel is dat wel af te dekken. Maar we gaan nu te veel offtopic en Arnoud moet vooral lekker blijven schrijven en bloggen.

 23. “plaatjes zijn CC zero.” Ja en kan goed begrijpen waarom 😐

  Ik ben benieuwd wanneer hij uit komt πŸ™‚ Had even geen tijd om de reacties daarover door te spitten

  De cover heeft wel iets. Die vierkanten en kleuren staan symbool voor de verschillende onderdelen en dat donkerblauw doet me denken aan de website van de belastingdienst waar je als ondernemer natuurlijk ook mee te maken krijgt.

  Overigens zou ik persoonlijk kiezen voor een papieren versie, een eReader heb ik (nog) niet. En op de computer lezen staat garandeert voor hoofdpijn. En al die boeken in de kast staan eigenlijk best professioneel πŸ˜‰

  En nu maar hopen dat genoeg webwinkels dit boek kopen en daadwerkelijk lezen… Ik kan er zo een twee opnoemen die het absoluut NIET goed geregeld hebben πŸ™

  Edit: Ik was het woord ‘niet’ vergeten.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.