Mijn Linkedin-profiel moet in onze huisstijl!

Een lezer vroeg me:

Ik heb al jaren een Linkedin profiel. In het kader van de online marketing strategie eist mijn werkgever nu dat ik dit profiel aanpas aan een bepaalde Linkedin huisstijl. Ik voel me daar niet prettig bij; mijn Linkedin profiel is toch van mij en niet van mijn werkgever? Kunnen ze dit eisen?

Er is een algemene wettelijke regel dat je je als “goed werknemer” moet gedragen. Daar kan alles onder vallen, mits het redelijk is dat dat er onder valt. Op zich lijkt me de regel “zakelijke uitingen moeten conformeren aan de huisstijl” wel redelijk. Zo kan men eisen dat je een bepaalde signature onder je mail hangt of dat je je Powerpoints van een bepaald template voorziet.

Bij Linkedin heb ik een beetje een dubbel gevoel. Ja, daar staat de bedrijfsnaam bij dus dat is wellicht te zien als zakelijke uiting. Maar het is uiteindelijk /jouw/ profiel en niet dat van je werk. Als je op een borrel vertelt dat je bij bedrijf X werkt, moet je dan ook meteen de corporate missie & visie erbij vertellen en een stropdas om?

Arnoud

50 reacties

 1. Ik kan het je nog frappanter vertellen, ik moest bepaalde groepen waar ik op LinkedIn lid van was verwijderen omdat het bedrijf daar niet mee geassocieerde wou worden. Mind you, ik werk intern en heb geen contact met klanten e.d.

 2. Ik vind het al behoorlijk dubieus dat een werkgever op LinkedIn de eigen werknemers gaat nasnuffelen om te kijken of ze en profiel hebben en wat er dan op staat. Als mijn werkgever dat zou doen zou ik me daar behoorlijk aan irriteren.

 3. Een Linkedin profiel is toch persoonlijk, er staat bij voor welk bedrijf je werkt, maar het blijft jouw profiel. Nu is het ook zo dat de werkgever zich ook als goed werkgever dient te gedragen, dit is het zelfde artikel als dat over goed werknemerschap. Goed werkgeverschap brengt met zich mee dat de werkgever zich niet onnodig met jouw priv? leven bemoeit, zoals dus ook niet met jouw Linkedin profiel.

 4. Ik heb in het verleden wel een te maken gehad met een recruiting bureau die voor mij wel een andere baan zou vinden. Alleen wilden ze mijn CV dan wel in een betere stijl hebben voor een bepaalde werkgever. Ik deed er niet moeilijk om maar leverde hen gewoon de gegevens van mijn CV en zei vervolgens dat ze daar dan zelf maar een betere CV van moesten maken. πŸ™‚ In dit geval zou ik tegen mijn werkgever zeggen dat hij dan maar een tweede, zakelijke LinkedIn account voor mij moet gaan regelen en dat ik deze dan -in werktijd- wel bij zal werken volgens de huisstijl. Maar mijn normale LinkedIn profiel is van mij en daar heeft hij niets over te eisen. Maar daar staat weer tegenover dat ik nooit met klanten in aanraking kom. Dat levert mij veel vrijheden op als het op “representatief overkomen” neerkomt. Maar als je een woordvoerder bent, of iemand van PR, of regelmatig met klanten moet onderhandelen… Tja, dan is het volgen van de huisstijl best wel aan te raden, omdat potentiele klanten jou op het Internet zullen nalopen! En als ze dan bij jouw LinkedIn pagina komen dan wordt je daar ook geacht representatief te zijn. En als je b.v. regelmatig op mokkels.nl de nodige plaatjes gaat posten dan kan een potentiele klant ernstige twijfels over jou krijgen. Of als je regelmatig spots gaat posten bij FTD over de nieuwste films en de klant komt daar achter… Aiaiai…

  Uiteindelijk komt het erop neer of je je als “goed werknemer” gedraagt. En doordat het Internet sterk het bedrijfsleven is binnengedrongen geldt dit dus ook voor jouw gedrag op het Internet. Foto’s van jezelf op het Internet zijn altijd wel leuk. Foto’s van jou op een naturistenstrand moeten nog kunnen, hoewel je daar vragen over kunt krijgen. Foto’s van jou en je partner in bed, vol in actie, zullen niet erg representatief overkomen en je baas zal er niet blij om zijn. Jezelf profileren op een homo-erotische website in je leren pakje met zweep en glijmiddel erbij zal ook niet al te best zijn als je tevens het schoolhoofd bent van een streng-katholieke school in Staphorst of zo. (En ja, Staphorst is Protestant dus je hebt daar sowieso de nodige problemen!) Op je LinkedIn profiel verwijzen naar je profiel op StormFront zal ook niet erg helpen, denk ik. Dus ik denk dat een werkgever wel enige eisen kan stellen aan je LinkedIn profiel… Dus, om problemen te voorkomen kun je soms het beste je profiel zo veel mogelijk afsluiten. Mogelijk zelfs tijdelijk volledig blokkeren. Dan maar niet vindbaar via LinkedIn. Ik denk ook dat het belangrijk is van de functie die je hebt binnen je bedrijf. Hoe meer je naar buiten optreedt voor je werkgever, des te meer eisen hij zou moeten kunnen stellen betreffende je LinkedIn profiel.

  Tip: Maak een tweede LinkedIn profiel aan voor je werkgever en gebruik daarvoor je email adres van jouw werk. Maak je eigen LinkedIn account minder zichtbaar zodat potentiele klanten en zo je zakelijke account zullen tegenkomen. Zet deze op volgens de huisstijl die je werkgever opgeeft en sluit deze account permanent als je ooit bij deze werkgever weggaat. Het betekent wel dat je nu twee profielen moet onderhouden maar in ieder geval is er dan wel een duidelijke scheiding.

  Een voorbeeld uit mijn eigen ervaring: Ik werk als software engineer voor een klein bedrijf. Daarnaast heb ik als hobby het genereren van 3D CGI plaatjes en digitale afbeeldingen in het algemeen. Omdat de plaatjes die ik zelf maak soms een beetje stout en NSFW kunnen zijn zorg ik er voor dat mijn portfolio van plaatjes niet te vinden is vanuit mijn LinkedIn account. Ook al is de kans klein dat een klant mij naleest, ik heb wel connecties met andere collega’s die zelf wel met klanten onderhandelen. Via-via zou een klant dan bij mijn account kunnen komen en dan wil ik niet dat mijn bedrijf wordt geassocieerd met een NSFW plaatje van een leuke meid met haar benen wijd. (Hey, dat rijmt!) Om het maar eens banaal uit te drukken…

 5. @hAl: het zou kunnen dat een klant het profiel zag en daarover de werkgever heeft aangesproken. Als je als werknemer high-profile bent, krijgt je werkgever dat te horen. Het is niet handig als die verrast wordt door wat jij doet.

  @Arnout: goed punt, de werkgever heeft zich dus in te houden. Alleen twijfel ik of je z? makkelijk kan zeggen “hij heeft zich niet met je Linkedin profiel te bemoeien”. Linkedin is expliciet bedoeld als zakelijk netwerk, in tegenstelling tot bv Facebook of Hyves. Is er dan niet iets eerder ruimte voor de werkgever om overlap aan te nemen en aanwijzingen te geven?

  Als je bv. zelf je Linkedinprofiel promoot vanuit het bedrijf (visitekaartjes, e-mail signature, website) of klantcontacten onderhoudt via Linkedin, zou dan de werkgever niet iets mogen zeggen over hoe je dat doet?

 6. @Arnoud, dat is inderdaad een goed punt. Het lijkt mij afhankelijk van hoe sterk je de binding van je Linkedin profiel aan je bedrijf maakt. Als je het puur gebruikt om je ‘persoonlijke’ zakelijke netwerk te hebben en enkel vermeld waar je zelf werkzaam voor bent, dan denk ik dat de werkgever zich er volledig buiten dient te houden. Echter zodra je het (zelf) op je visitekaartje, e-mail, etc zet, dan wordt het andere koek en als je je profiel opmaakt in de huisstijl van het bedrijf waar je voor werkt, dan wordt het daarmee juist een bedrijfsuiting.

 7. @Arnoud&Arnout, via LinkedIn kun je connecties maken met je collega’s. Die collega’s hebben zelf ook weer connecties. Als een van die connecties regelmatig met klanten omgaat en die klant gaat via LinkedIn even de collega’s bekijken van deze persoon dan bestaat de kans dat die klant ook bij jouw profiel uitkomt. Enig representatief overkomen is dan ook zeker gewenst. Dus ook al ben je je eigen LinkedIn profiel niet aan het promoten, als je connecties hebt gemaakt met collega’s dan is het wel belangrijk dat je toch een beetje representatief overkomt. Eigenlijk moet je dan kiezen om niet te connecten met collega’s of gewoon luisteren naar De Baas. Mensen beseffen soms niet hoeveel gegevens er soms te vinden zijn op Internet. En dat is veel meer dan je verwacht omdat sommige informatie niet door jouzelf maar door anderen online geplaatst kan zijn. LinkedIn is niet alleen jouw profiel, het is ook jouw connectie met je werk en werkgever. En hoe beter je die connectie legt, des te representatiever kan jouw account worden voor jouw werkgever. En dus te meer invloed jouw werkgever hoort te krijgen over jouw profiel, simpelweg omdat je het bedrijf erin betrekt.

 8. @Alex, je bedoelt Arnout! πŸ™‚ En uiteindelijk hangt het ook sterk af van hoe je LinkedIn gebruikt. Je kunt het als een CV gebruiken maar als je ook connecties aanmaakt naar al jouw collega’s dan ben je toch meer je account aan het gebruiken om mede je werkgever te profileren. Maar laat ik het anders stellen… Hoe blij moet je werkgever zijn als je in je LinkedIn profiel verwijst naar al jouw collega’s, je bedrijf, je profiel op StormFront, je PVV lidmaatschap-nummer, je persoonlijke LeatherBoys.com account en nog heel wat meer? Jouw reputatie is sterk van invloed op al jouw connecties, zeker als je profiel een beetje populair is. Mijn profiel krijgt hooguit 2.5 bezoekers per maand dus dat boeit niet. Maar een bedrijf met een sterke Internet-persooonlijkheid kan hinder ondervinden van een dergelijk profiel… Het gaat er dus om hoe je jezelf profileert in je profiel. En als je werkgever een bepaalde stijl in je profiel wil zien, kun je gewoon een tweede profiel maken voor hem. Die tweede profiel koppel je aan je collega’s en werkgever en je eerste gebruik je als je CV…

  @Dennis, zolang er in je profiel geen belangen-conflict is, zie ik weinig problemen. Maar als Oxillion en ICTRecht opeens elkaar het leven zuur gaan maken heb jij zowel online als offline een aantal lastige keuzes om te maken…

  @Arnoud, je kunt beter vragen om de bovenste helft voor ICTRecht en de onderste voor Oxillion. De bovenste helft valt beter op. πŸ˜‰

 9. Nee, vind ik niet. Die collega’s kunnen allemaal ook een facebook of hyves pagina hebben. Als werknemers daar naar elkaar verwijzen zijn ze niet op eens bezig om het bedrijf te promoten.

  Maar laat ik het anders stellen??? Hoe blij moet je werkgever zijn als je in je LinkedIn profiel verwijst naar al jouw collega???s, je bedrijf, je profiel op StormFront, je PVV lidmaatschap-nummer, je persoonlijke LeatherBoys.com account en nog heel wat meer?

  Gaan we de werkgever dan ook toestaan om voetballen in je priv? tijd te verbieden, omdat hij niet blij is met de risico’s? Dit zijn allemaal priv? zaken en dus onderbouwd dat eerder de stelling dat je profiel niet de huisstijl hoeft aan te meten.

 10. Maak gewoon een tweede Linkedin account aan. Het eerste is voor je eigen netwerk en met de tweede doe je wat je werkgever graag wil c.q. voorschrijft. Priv? E-Mail adres aan de ene koppelen, zakelijk E-Mail adres aan de andere… klaar.

  En helemaal duidelijk voor alle betrokkenen. Onder mijn zakelijke mail hangt per slot van rekening ook zo’n tenenkrommende disclaimer en onder mijn priv? mail een fraaie ASCII-art signature.

 11. @Alex, maar wat als je LinkedIn je werkgever een aantal potentiele klanten zou gaan kosten? Stel, een homoseksuele leraar op een Christelijke school (bijzonder onderwijs) koppelt zijn school aan zijn profiel en vermeldt ook even een connectie naar de COC en het vrijwillers-werk dat hij daar doet. Ook vermeldt hij een connectie naar zijn partner. In theorie mag hij niet zomaar ontslagen worden maar bij scholen kan er een uitzondering gemaakt worden als de levensstijl van een leraar niet overeenkomt met de normen en waarden die de school definieert. Er zijn al leraren om hun homoseksualiteit ontslagen. Feit is dat werkgevers in bijzondere situaties wel degelijk mag aangeven hoe hun werknemers hun prive-tijd besteden. Een politie-agente die voor de Playboy poseert heeft bijvoorbeeld een risico dat ze daarna een andere baan mag gaan zoeken omdat dit in strijd met deze gedragscode kan zijn. Een dergelijke gedragscode is ook van invloed op hoe je met je LinkedIn profiel moet omgaan. Jij en ik zullen dit vast wel op verantwoorde wijze doen maar er zijn mensen die er gewoon niet over nadenken en de meest vreemde dingen in hun profiel doen.

  Maar ik ben van mening dat de werkgever dan maar een extra LinkedIn voor zijn werknemers moet maken die de werknemers dan kunnen onderhouden. En dat profiel moet je dus volgens de huisstijl onderhouden terwijl je in je prive-account misschien niet naar je collega’s mag konnecten binnen deze bedrijfs-groep. (Maar wel weer naar hun prive-accounts.)

 12. @Alex, dan moet je dat aan je werkgever melden, wat misschien ook betekent dat je werkgever dan niet wil dat jij jouw LinkedIn account koppelt aan profielen die door en voor het bedrijf beheerd worden. Want jij hebt wel rechten met betrekking tot jouw profiel maar je werkgever heeft vergelijkbare rechten.

  Dit is overigens het grootste probleem bij sociale netwerken die ook door bedrijven gebruikt gaan worden. Twitter en Facebook beginnen ook steeds interessanter te worden voor bedrijven. Afhankelijk van je functie hoor te voldoen aan een minimale eis qua representatie. Een politie-agent die in zijn vrije tijd wiet verkoopt om geld te krijgen om naar de hoeren te gaan, dat kan niet. Hetzelfde geldt voor een werknemer die in zijn LinkedIn profiel zijn werkgever in connectie brengt met een aantal “foute” partijen.

  Want hoe werkt LinkedIn eigenlijk? Simpel. Er wordt een compleet netwerk opgebouwd en vervolgens kunnen bezoekers gaan zoeken naar koppelingen. Je kunt bijvoorbeeld kijken of bedrijf X en politieke partij Y op een bepaalde manier aan elkaar gekoppeld zijn. Ik heb mijn eigen profiel eens nagekeken en ik blijk via-via aan Geert Wilders gekoppeld te kunnen worden! Moet ik daar blij om wezen? Via een andere route blijk ik aan Arnoud zelf gekoppeld te zijn! Maar vrees niet, Alex. Tussen jou en mij is nog geen koppeling via LinkedIn. πŸ™‚ En nee, ik heb Geert en Arnoud niet zelf toegevoegd aan mijn connecties. En ja, ik heb ook een connectie met Barack Obama en Hillary Clinton. πŸ™‚ Dit netwerken wat je via LinkedIn kunt doen kan dus hele vreemde connecties bloot leggen tussen bepaalde personen en organisaties. En dergelijke relaties kunnen de reputatie van jouw werkgever schade toebrengen, dus ik vind dat werkgevers wel enige invloed mogen hebben over hoe hun bedrijf wordt gekoppeld aan hun medewerkers en andere personen.

 13. Een werkgever kan toch ook niet verbieden dat jij een cv – in eigen stijl – ergens online zet?

  Wat mij betreft gaat een werkgever te ver als hij/zij dit soort dingen wil gaan controleren. Binnenkort moet ik m’n huis in de kleuren van de huisstijl van ons bedrijf verfen; gewoon omdat mijn werkgever vindt dat als er een klant langs mijn huis rijdt het een verkeerde indruk zou kunnen wekken dat ’t fel-roze is.

 14. mja, mijn eerste instinct is toch wel dat dit typisch iets is waar je gewoon samen uit moet komen ongeacht wat de wet mogelijk schrijft is dit toch iets waar je het wel of niet mee eens bent. Uiteraard is de wet er nu juist voor wanneer je er niet meer samen uit komt, maar ik kan me ook niet voorstellen dat een werknemer en werkgever hier niet gewoon uit kunnen komen zolang de eisen van beide gewoon redelijk zijn.

  Bedrijfs loyaliteit is uiteraard nog steeds erg belangrijk, maar werknemers worden toch wel steeds individualistischer, de man of vrouw die 20 of 30 jaar bij hetzelfde bedrijf werkzaam is wordt steeds schaarser. Persoonlijke/professionele profilatie wordt steeds belangrijker omdat je ook gewoon jezelf aan de markt moet verkopen. Daarbij is een dienst als linkedin gewoon erg belangrijk.

  In een extreem geval waarbij een werkgever zijn of haar stempel wel heel erg hard op het profiel van een medewerker wil zetten zou ik mogelijk zelfs zien als hinderlijk voor professionele ontwikkeling. Maar ja, als je als werknemer bezig bent met jezelf in de markt zetten moet je misschien ook maar de ballen hebben om dan tegen een werkgever te zeggen dat je daar niet mee akkoord kan gaan.

 15. “Mijn werkgever vraagt me mijn Linkedin profiel aan te passen.”

  Als het jouw priv?-profiel is (dat je had voordat je bij je huidige werkgever kwam) zou ik vragen om een schriftelijke bevestiging van je werkgever, met een verklaring dat je het mag meenemen na vertrek. (Anders krijg je problemen mbt. “in opdracht van werkgever gemaakt auteursrechtelijk werk.”)

  Je kunt de zaken ook andersom spelen: “Op welke projectcode moet ik de uren boeken die ik aan mijn Linkedin profiel besteed?”

 16. @MathFox, goed advies! Je moet bij zo’n opdracht ook oppassen dat de auteursrechten dan niet opeens bij je werkgever tegenkomen. Aan de andere kant, LinkedIn is voornamelijk een site met feiten (over jouzelf) en daar zijn geen auteursrechten op mogelijk. (Wel weer database rechten.) Sowieso vraag ik mij nu opeens af hoe het eigenlijk zit met al die rechten op LinkedIn. Kan een aardige, juridische zooi worden. Maar ik blijf bij mijn standpunt dat een werkgever dan maar voor zijn werknemers nieuwe accounts moet genereren, die dan ook onderdeel blijven van het bedrijf en waarbij jij dus uren kunt boeken als je dit profiel bijwerkt. Het is dan een onderdeel van je werk. Maar je moet niet je eigen profiel laten inpikken door je werkgever.

 17. Is Linkedin niet een Social Media plaats voor individuen, en hebben bedrijven niet haar eigen pagina’s? Kan daarom een werkgever je wel verplichten om die huisstyle aan te nemen. Een andere beredenatie: Een werkgever kan je toch ook niet verplichten om je huis over te verven in de kleuren van het bedrijf. of te eisen van je dat indien je zelf een persoonlijke blog bijhoudt deze opeens in de huisstyle te doen van het bedrijf. Natuurlijk is er een grijs gebied waarbij je kan zeggen dat het een, het ander raakt. Maar om nu zover te gaan om zoiets verplicht te stellen?

  groeten,

  Stijn Driessen

 18. Een werkgever kan je niet verplichten je huis te schilderen in de bedrijfskleuren, maar kan je wel verplichten om je bij klantbezoek ‘representatief’ en conform de normen van het bedrijf te kleden (bv. pak en stropdas). Is je Linkedinprofielpagina je eigen huis of een klantbezoek?

 19. @Arnoud: Eens, ik wou alleen even een extreme in het verhaal aanbrengen om tot andere invalshoeken te komen. Wat betreft jouw argumentatie ben ik het eens met ‘representativiteit’ en hiermee doelde ik dan ook op de grijze gebieden waarbij je persoonlijke leven (in dit geval Linkedin of zoals je aangeeft uiterlijke verzorging) in aanraking komt met het zakelijke leven. Met betrekking tot Linkedin zou ik als ik een werkgever was wel eisen dat deze representatief is, maar om deze meteen in de huisstyle om te laten gooien vind ik wat ver gaan.

  gr,

  Stijn Driessen

 20. @Arnoud, daar zit hem dan ook de grootste vraag. Gebruikt een werknemer zijn LinkedIn profiel alleen prive, of wordt deze ook gebruikt om hem te profileren namens zijn bedrijf? Stel voor dat het om een detacheringsbedrijf gaat of een uitzendbureau, waarbij werknemers uitgehuurd worden aan andere bedrijven en potentiele klanten via LinkedIn de profielen kunnen bekijken van deze werknemers. In zo’n geval is LinkedIn duidelijk een bedrijfs-resource en kan de werkgever voorschrijven hoe het eruit moet zien. En dan heb je natuurlijk bedrijven waar werknemers alleen contact hebben met klanten voor verkoop-doeleinden of allerlei services. LinkedIn zou dan niet gebruikt worden door het bedrijf maar deze werknemers hebben vast en zeker visitekaartjes en -indien gewenst- kan dat visitekaartje ook een LinkedIn URL bevatten naar het profiel van de werknemer. Ook dan is LinkedIn eigenlijk een bedrijfs-resource. En dan heb je werknemers wiens naam bij klanten wel bekend kan worden maar waarvan de LinkedIn accounts niet worden vrijgegeven. Echter, klanten kunnen altijd op LinkedIn gaan zoeken naar die werknemers om meer informatie te krijgen over de descundigheid van deze personen. (En misschien wel om ze een aanbod te doen om naar een andere werkgever te gaan.) En verder kan LinkedIn gebruikt worden om informatie over bedrijven zelf op te zoeken. Zo is ICTRecht ook aardig aanwezig op LinkedIn. Gemiddelde leeftijd van 23 jaar en 1/3e deel is vrouwelijk, volgens LinkedIn. En 8 werknemers in totaal, volgens LinkedIn. Maar nu het interessante. De ICTRecht site zelf vermeldt ook gegevens van haar werknemers. Wat als de ICTRecht site koppelingen zou bevatten naar deze LinkedIn profielen? Een koppeling van hun LinkedIn profielen naar ICTRecht bestaat immers al… Is het niet zo dat de LinkedIn profielen van de ICTRecht medewerkers al sterk is gekoppeld met de ICTRecht site zelf? Irritant is alleen dat je moet betalen om meer informatie te kunnen opvragen op LinkedIn. Het kost minimaal ???24.95 per maand maar dan kun je ook meer uitgebreide informatie ophalen over bedrijven en personen binnen LinkedIn. Dit kan een goudmijntje zijn voor recruterings-bedrijven die personeel willen wegkapen bij goed-functionerende bedrijven omdat ze deze personen eenvoudiger elders aan een baan kunnen helpen. (Waardoor ze zelf ook meer omzet draaien.) Ik denk dat werknemers misschien zelfs een beetje bang moeten zijn voor LinkedIn juist omdat andere bedrijven dan inzicht krijgen in hun personeelsbestand en daarbij de meest geschikte werknemers een betere baan aan kunnen bieden. Zoals al gezegd, LinkedIn is een open CV. Andere werknemers zullen daar vroeg of laat op reageren.

 21. @Arnoud

  Kan een bedrijf je verplichten om zelfs thuis conform hun regels te kleden (priv? leven) de Linkedin is niet van het bedrijf het is niet gecreeerd in opdracht van het bedrijf. Hun willen het profiel wat hij al had overnemen en daarna in hun huisstijl hebben.

 22. @Wim: Ik weet niet zeker of je nu een vraag stelt over hoe ICTRecht omgaat met Linkedin, maar voor het geval dat je vraag was; ik stel geen eisen over hoe een Linkedinprofiel van mijn medewerkers eruit moet zien. Zolang ze maar flink actief zijn op internet, vind ik alles prima.

  @We are Borg: Dat is niet zo algemeen te zeggen. Als er een redelijk belang voor de werkgever mee gediend is, dan mag hij heel veel. De vraag is dus of het redelijk is om deze eis te stellen. Er zijn gevallen waarin werknemers verboden wordt een bepaalde gevaarlijke sport te beoefenen of om lid te zijn van bepaalde verenigingen.

  Het is niet zo dat een Linkedinprofiel dat je al had “dus” priv? is en de werkgever er niet aan mag komen.

 23. @Arnoud, het was niet echt een vraag, alleen een mooi voorbeeld van hoe een bedrijf met LinkedIn geintegreerd kan zijn. Maar ben je niet bang dat vroeg of laat een ander juristen-bureau je beste werknemers weglokt met een beter aanbod? πŸ™‚ En verder, is het niet een idee voor de ICTRecht site om een koppeling met de Linked profielen op de site te plaatsen? Dan krijgen potentiele klanten meer inzicht in de kwaliteit van jouw personeel. Enige probleem is dan precies waar dit alles over gaat: als je een dergelijke koppeling maakt, wie mag dan meebeslissen over het uiterlijk van het profiel?

 24. @Wim: ze doen hun best maar. Ik w?l juist dat mijn medewerkers bekend worden, dat is goed voor hun status als expert in het vakgebied. En verder moet ik gewoon zorgen dat ik de beste arbeidsomstandigheden heb. Daar past juist niet bij dat ik met rare regeltjes ga eisen dat Linkedinprofielen lichtblauw worden of dat ze niet meer mogen indoor biken in de buurt van betonnen pilaren (hoi Matthijs).

  We moeten wel de koppeling vanuit ICTRecht vergroten, maar zoals met wel meer ontbreekt het me aan tijd daarvoor…

 25. Het houdt op zodra het niet meer redelijk is dat een werkgever dat kan vragen. Het recht heeft geen harde regels zoals “thuis hebben ze niks over je te zeggen” of “je werkgever is de baas dus alles mag”.

  Ik las laatst nog het mooie voorbeeld dat een autodealer kan eisen dat je in het eigen merk auto’s rijdt of de auto ergens om de hoek parkeert en de laatste 100 meter loopt. Het staat wat gek als bij een BMW-dealer het personeel Mercedes rijdt immers.

 26. @Arnoud, duidelijk verhaal! Ik vraag mij alleen af wat een bedrijf eigenlijk zou willen veranderen aan hoe LinkedIn profielen eruit zien. Qua uiterlijk kun je aan LinkedIn weinig veranderen. Het zou meer kunnen gaan om connecties, groepen en websites. Mogelijk ook de schrijfstijl die gebruikt wordt om b.v. de huidige werkgever te omschrijven. Ik weet niet of je in LinkedIn je eigen profiel lichtblauw kan maken. Maar zou een werkgever eisen kunnen stellen over de wijze waarop je deze werkgever omschrijft? Mooi voorbeeld over die autodealer, overigens. Kun je dan als ICT bedrijf dan ook eisen dat LinkedIn profielen van medewerkers voldoen aan een bepaalde standaard of anders niet indirect met de werkgever koppelen? Immers, als ik mijn Mitsubishi niet voor de deur van mijn BMW-dealende werkgever mag zetten, mag mijn LinkedIn profiel dan wel rechtstreeks voor de deur van mijn werkgever staan?

 27. Wel als de BMW dealer wilt dat ik in een BMW rij en daarmee op de zaak verschijn mag ik dan ook verwachten dat hij bepaalde kosten draagt. Je neemt nu vrij dure wagens om te vergelijken maar laat we zeggen ik werk bij een BMW dealer en ik rij een wagen die 5000 euro goedkoper is dan het goedkoopste BMW die er is. De werkgever wil dat ik in een BMW gaat rijen mag ik dan verwachten dat de werkgever het verschil in kosten dekt. Aanschaf, verzekeringen en wegenbelasting kunnen vele malen duurder zijn bij zulk soort wagens.

  Waar houd de inmenging van de werkgever op waar begint de privacy. Volgens de CAO waar ik onder val heb ik namelijk recht erop maar te gelijk tijd willen ze alles weten.

 28. @We are Borg, goede vraag over privacy. Maar heb je privacy als je zelf al al jouw persoonlijke gegevens deelt met iedereen op het Internet? Je opleiding en werkgever via LinkedIn, je gedachtes via Twitter, je vrienden en familie via Facebook, enzovoorts. En in hoeverre heb je privacy wanneer vrienden, familie, kennissen en zelfs werkgevers informatie over jou op het Internet plaatsen? ICTRecht is hier een mooi voorbeeld van. πŸ˜‰ Op de site vind je informatie over de werknemers en Arnoud wil ook graag dat ze bekend worden! (Zie #29.) Maar wat als je als werknemer niet bekend wilt worden via het Internet? Wat als je niet wilt dat jouw werkgever online gegevens over jou online zet? Door het Internet raken prive en werk sterk met elkaar verweven, maar privacy begint iets te worden wat je online al bijna niet meer hebt. Ook mijn eigen werkgever heeft een (interne) site waar werknemers al hun informatie over zichzelf kunnen delen met anderen en het wordt zelfs aangemoedigd. Zelf als je het dan niet wilt, ontstaat er op een gegeven moment toch enige sociale druk van collega’s om toch mee te doen. Of anders doe je eigenlijk niet meer mee met het bedrijf…

 29. Wel ik wil niet bekent worden maar opleiding en bepaalde gegevens op internet kan wel weer helpen om werk te krijgen of een betere baan te verkrijgen. Twitteren Facebook Hyves zijn voor mij niet weggelegd ik heb wel een blog maar daar staat weinig op van mij zelf.

  Veronderstel dat de werkgever het tegenovergestelde eist hij wil niet hebben dat je een linkedin profiel heb omdat hij jouw kwijt kan raken aan een bedrijf die Linkedin bekijkt.

 30. @Wim: ik heb eigenlijk geen idee wat er technisch mogelijk is. Volgens mij zijn kleuren inderdaad niet in te stellen.

  @We are Borg: de inmenging houdt op waar die je privacy raakt. Dit is een glijdende schaal, nogmaals er is geen harde regel van “dit mag wel” en “dit mag niet”.

 31. Ik kan mij ook de situatie van militairen voorstellen. Ik heb een neefje die in het leger zit en het is waarschijnlijk dat hij ooit op militaire missies wordt uitgezonden. Best leuk en aardig maar het betekent voor hem dat hij hier rekening mee moet houden als hij gaat twitteren, of via Hyves en Facebook zichzelf op het Internet presenteert. En ook op LinkedIn kan dit invloed hebben. Nu zit hij maar pas in het leger maar soldaten die in het verleden naar Afghanistan zijn uitgezonden zullen er rekening mee moeten houden dat ze een bullseye op zichzelf tekenen indien ze hierover online melding maken. Sowieso is het gebruik van dergelijke diensten tijdens dergelijke missies al aan banden gelegd maar ook erbuiten geldt voor militairen toch bepaalde gedragsregels, die ook op het Internet van toepassing kunnen zijn. En natuurlijk werkt het hier in twee richtingen. Militairen kunnen het doelwit worden van wraakacties van terroristische organisaties, hoewel dit misschien wel enigszins paranoide klinkt. Toch kan bepaalde informatie op hun hyves/linkedin sites net iets teveel informatie opleveren waardoor ze een mogelijk doelwit worden. En in de andere richting, als een dergelijke militair zich fors misdraagt op het Internet en elders, dan wil het leger daar niet mee in verband gebracht worden. Een militair die b.v via Twitter of LinkedIn vertelt hoeveel Taliban-leden hij heeft neergeschoten in Afghanistan… Iets dergelijks lijkt mij een enorm dilemma voor de legerleiding. Maar ja, daarom kunnen werkgever toch bepaalde eisen stellen, mits het redelijk is. (En mogelijks zelfs nadat het dienstverband is beeindigd.)

 32. @Arnoud, dan is het misschien wel interessant om te weten wat de betreffende werkgever nou precies anders had willen zien in de LinkedIn profielen en hoe deze -volgens de werkgever- binnen een bepaalde bedrijfs-standaard geplaatst kunnen worden. Mijn werkgever kan wensen dat ik mijn profiel paars met gele stippen maak, maar als LinkedIn die mogelijkheid niet biedt, heeft’ie pech. Maar als hij wil dat ik een bepaalde tekst gebruik om mijn werkgever mee te omschrijven… Tja, zeg het maar.

 33. LinkedIn biedt ook de mogelijkheid om de (huidige) werkgever geheim te houden. Er komt dan iets te staan als Medewerker Logistiek bij “Undisclosed”. Het lijkt mij dat de werkgever dan niets meer kan eisen over de inhoud van het profiel, maar de eerdere dienstverbanden kunnen gewoon nog wel vermeld worden.

 34. @Wim: bij nader inzien vermoed ik dat met “huisstijl” bedoeld werd hoe je dingen omschrijft en jezelf presenteert. Denk aan het verschil tussen “hoi ik ben harrie” of “Welkom op het profiel van Harry de Vries” of “H. de Vries is salesmanager Benelux bij XYZ BV”. Of zaken als wat er publiek zichtbaar is (public profile) vs alleen voor ingelogde Linkedin-leden.

  Ik las ook een keer een discussie over het doorplaatsen van Twitterberichten op je Linkedin. Op Twitter is een mix van persoonlijk en zakelijk gebruikelijk, bij Linkedin niet echt. Dus als je veel privedingen tweet, is het misschien gewenst om dat doorplaatsen uit te zetten.

 35. @Arnoud, dat maakt het meteen ook logischer als een werkgever bepaalde eisen stelt aan een LinkedIn account, zeker wegens de terugkoppeling vanuit het profiel naar de werkgever. Het moet dan nog wel redelijk blijven en dan hangt het van de exacte situatie af of het ook daadwerkelijk redelijk is. De koppeling met Twitter kun je ook verder doortrekken naar Hyves, Facebook, WordPress en veel andere sites. Je kunt namelijk applicaties aan je LinkedIn profiel hangen die dergelijke koppelingen onderhouden. Het maakt het dan ook lastig om prive en werk gescheiden te houden op het Internet. En mogelijk dat een werkgever een dergelijke scheiding graag wenst te zien. Een voorbeeld: ik ben als amateur-artiest regelmatig bezig om via applicaties allemaal CGI plaatjes te maken. (Zie eventueel mijn gallery. (NSFW) In het algemeen zijn deze plaatjes nog erg beschaafd maar soms worden de plaatjes een beetje soft-erotisch. (Vandaar de NSFW waarschuwing.) Het is een leuke hobby en heeft totaal niets te maken met wat ik op mijn werk doe. (Behalve dan dat ik een keer enkele plaatjes heb gebruikt om een interne website op te vrolijken.) Mijn werkgever weet ook van deze hobby en op zich hou ik werk en hobby ook behoorlijk gescheiden. (Met uitzondering van een paar plaatjes die erg functioneel waren binnen een project.) Maar ik kan het mij voorstellen dat mijn werkgever niet aan de meer erotische versies van mijn kunsten gekoppeld wil worden. Vandaar ook dat mijn LinkedIn profiel niet koppelt aan mijn gallery. Maar goed, de meeste werknemers denken zelf wel goed na en zullen in hun profiel wel enigszins rekening houden met de reputatie van hun werkgever. Maar enkele werkgevers hebben misschien niet dat besef en dan moet een werkgever toch optreden, lijkt mij. Het lijkt mij dan ook goed dat werkgevers hun werknemers opvoeden betreffende wat wel en niet kan op de diverse online media. Het is dan geen regelgeving maar gewoon goed advies.

 36. MMh, nog een leuke twist: ik heb op Linkedin mijn netwerk opgebouwd. Dit heb ik deels gedaan voordat ik bij mijn huidige werkgever ging werken, maar ook terwijl ik bij deze werkgever werk. Ik link daarin met name met mensen die ik bedrijfsmatig tegenkom. Ik bouw dus mijn netwerk uit onder bedrijfstijd, gefaciliteerd door mijn werkgever omdat die mij met interessante mensen in contact brengt.

  Het bedrijf heeft veel baat bij het netwerk dat bij mijn linkedin profiel hoort, ik gebruik het nogal veel zakelijk. Wat nu als ik wegga? Mijn werkgever heeft ook hierin geinvesteerd, maar als ik weg ga neem ik dit netwerk zo mee naar de volgende werkgever die er dan ook van gaat profiteren.

  (en wat nou als ik een concurrentiebeding heb, maar ongewild door mijn linkedin netwerk mijn nieuwe werkgever met mijn oude klanten in contact breng (via linkedin connections).

  Ben benieuwd naar jullie reacties!

 37. Ik lees net een ander, interessant artikel: Seksuele toespeling Hyves nekt baas brandweer. Dit is interessant omdat Hyves een stuk persoonlijker is dan LinkedIn. Gewoon een prive-site dus waar hij kennelijk wat stoute opmerkingen op heeft geplaatst. Maar als commandant heeft hij ook een voorbeeld-functie en moest hij opstappen omdat men het ongepast vond wat hij op Hyves had geplaatst. Een mooi artikel wat erg vaag is betreffende de details. Het geeft wel aan dat wat je prive doet op het Internet van invloed kan zijn op je baan. In hoeverre je werkgever invloed kan hebben op je online acties… Tha, als je een voorbeeld-functie hebt, is het niet verstandig om online seksueel getinte opmerkingen te plaatsen.

 38. @elly Een werkgever kan je nergens toe dwingen, dus ook niet tot het aanmaken van een LinkedIn account. Doet hij dat wel, dan doe je het beheer ervan puur in werktijd en geef je alleen de informatie weer die voor de klanten van je werkgever interessant kan zijn. Welk je b.v. voor een detacheringsbedrijf dan is dat eigenlijk je gehele CV. Ben je gewoon een kantoormedewerker, dan is het alleen de naam van je functie. En maak een aparte LinkedIn account aan die je gescheiden houdt van je normale LinkedIn account. Waarvan je de ene dus alleen in werktijd bijwerkt en de ander alleen buiten werktijd. En gebruik voor je werk-linkedin account een email-adres dat je werkgever jou heeft gegeven. Zo wordt het in principe niet je eigen profiel maar een bedrijfs-profiel dat jij namens je werkgever bijhoudt.

  Zie het verder gewoon als een opdracht die in je functie-definitie moet passen. En hou het los van wat je prive doet.

 39. @47 en @48, dat hangt toch echt af van de afspraken tussen jou en je werkgever. Als je werkgever erom vraagt en jij zegt “Okay”, dan doe je dat dus in opdracht! Dan heeft je baas er ook zeggenschap over! En ik kan me bij recruterings-bedrijven voorstellen dat hun werknemers allen een LinkedIn account hebben die aan het bedrijfs-account is gekoppeld, zodat potentiele klanten deze door kunnen kijken.

  Maar goed, als een werkgever vraagt om een LinkedIn account, maak dan een tweede account aan en gebruik niet je persoonlijke account! Gebruik je werk-email adres voor die tweede account en hou het zakelijk binnen dat profiel! Vermeld niet meer dan wat je werkgever van jou verlangt! En wat redelijk is, natuurlijk…

  Het gevaar van sociale media is dat prive en werk opeens door elkaar gaan lopen! Daar moet je enorm goed mee oppassen! Hou het gescheiden! En als dat betekent dat je twee LinkedIn accounts hebt, Twee Hyves accounts, twee Twitter accounts, twee Facebook accounts of twee accounts voor dit (of mijn) forum, so be it. Gebruik niet je prive-account voor zakelijke functies want mogelijk legt je werkgever er dan een claim op.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.