De gegoogelde actiecode

discount-korting-afgeprijsd-actie-aktie.pngEen lezer vroeg me:

Ik heb op het internet wat gekocht bij een webwinkel. Tijdens het orderproces gaf het formulier “aktiecode” aan, dus ik meteen Googlen voor een aktiecode en jawel hoor, een werkende met 30 euro korting. Maar een uur of wat later kreeg ik een mail dat mijn bestelling niet werd geaccepteerd omdat de aktiecode die ik had gebruikt, niet gold voor deze producten. Dat kan toch niet zomaar? Waarom hebben ze dan niet een eenvoudige check ingebouwd op die aktiecode?

Aan een actiecode kunnen zeker voorwaarden worden verbonden, en die krijg je te horen als je de actiecode/tegoedbon koopt. Dat het systeem technisch toelaat dat je de verkeerde code invoert, lijkt me geen bewijs dat ze deze moeten accepteren. Het gaat me te ver om te zeggen dat een winkel een systeem moet programmeren om actiecodes te valideren voordat de bestelling doorgaat.

Als je de actiecode langs normale weg had verkregen, had die voorwaarde erbij gestaan (althans dat had gemoeten). Dan had je op dat moment geweten dat de code niet geldig was voor dit product. Door de code via zo’n zoekopdracht te vinden, neem je het risico dat hij achteraf niet (meer) geldig blijkt.

Ik denk dus dat de winkel in zijn recht staat om de bestelling te annuleren.

Arnoud

19 reacties

 1. Ik vind ook dat de winkel in zijn recht staat om de bestelling te annuleren, maar het had een stuk sjieker kunnen worden opgelost door de verkoper. Een eenmalige, kleine korting of een waardebon voor een volgende bestelling. Maar daar ging de vraag niet over 🙂

 2. Het lijkt mij dat googlen de standaard reactie is als je meer informatie zoekt over een actiecode. Hoe kun je als consument ruiken dat je een code niet op de juiste manier verkregen hebt? De winkelier kan ook op de website de voorwaarden laten zien als je een actiecode invoert.

 3. Dat aktiecodes van e-commerce systemen binnen 1 minuut op internet staan lijkt me nogal logisch. Kortom, ik vind het niet onlogisch dat je van uitbaters van dit soort systemen mag verwachten dat ze zelf diverse rulesets in hun systemen hebben die geldigheid valideren.

  Overigens valt me op dat Arnoud de kortingscode van het ‘You wouldn’t download a car’ t-shirt ineens heeft verwijderd…

  Welkom terug van vakantie Arnoud 🙂

 4. Er wordt niet gezegd op welke wijze de aktiecode gekregen is. Als dit gebeurd zou zijn bij een website waar je je gegevens achterlaat en daarna een paar keer reclame krijgt en in ruil daarvoor de actiecode krijgt, in hoeverre kan je die website dan aansprakelijk stellen voor de foutieve actiecode?

 5. Hangt h.e.e.a. ook niet af van hoe de website het brengt? Bijvoorbeeld na het invullen van de actiecode het verschil tussen:

  “Uw actiecode is geaccepteerd. U heeft 30% korting gekregen! We love you! Gaat u door naar de afreken pagina.”

  “Wij gaan uw actiecode met de hand verifieren want we kunnen niet automatisch nagaan of u wel aan de actievoorwaarden hebt voldaan. U hoort nog van ons hoeveel u moet betalen.”

  Als je het eerste niet waar kan maken, dan mag je dat ook niet zeggen, lijkt me. Of kan dat gewoon?

 6. Actiecodes klinken onschuldig maar het is natuurlijk een door het bedrijf zelf ge?ntroduceerde valuta binnen hun eigen winkeltje. Zelf heb ik dat soort systemen regelmatig ontwikkeld voor klanten. Het eerste wat je dan samen vast gaat stellen is: wat kunnen mensen aan korting krijgen, hoe lang kan dat, hoe vaak, op welke producten. Sommige actiecodes zijn bewust generiek: op ongecontroleerde verspreiding is gerekend en dat geeft niet want de actiecode is beperkt in tijd en in aantal malen gebruik. Sommige actiecodes zijn na gebruik gelijk ongeldig. Ergo, ik vind een mogelijkheid om een actiecode in te dienen en uit te delen (op welke wijze dan ook) gewoon gelijk aan een aanbod. De winkel zelf moet dit aanbod controleren. Zo moeilijk is dat ook helemaal niet. Beetje common sense. Ik ben het dus niet 123 eens met Arnoud. Bovendien gaan actiecodes ook helemaal niet uit van het principe dat je de code op een bepaalde manier hebt verkregen: Het is een code, die is gekoppeld aan een specifieke actie en binnen die set aan regels levert de code een bepaalde korting.

 7. Maar de winkel heeft de actiecode toch gecontroleerd? Anders zou er niet een uur of wat later een mailtje zijn teruggekomen dat de actiecode is geweigerd. Dat het waarschijnlijk een handmatige controle was, en niet een geautomatiseerde, maakt volgens mij niets uit.

  En wat is nu precies het probleem? Dat je nu niet met wat googelen een mooie korting voor je zelf kan regelen? So what? Je hebt nu een aanbod van de winkel voor de volle prijs, en door de snelle reactie van de winkel heb je weinig tijd verloren om dat aanbod te accepteren, als je dat wilt. Als dat aanbod je niet bevalt, dan ga je maar ergens anders naar toe. Love it or leave it.

 8. Als er tijdens de bestelprocedure een overeenkomst wordt aangegaan, dan lijkt het mij dat de winkel deze overeenkomst heeft na te leven. Lijkt me niet dat de winkel achteraf eenzijdig de overeenkomst kan veranderen.

  Maar aangezien er niet echt duidelijk is hoe de gevolgde procedure is, kan ik er niet uit opmaken of er een overeenkomst tot stand is gekomen.

 9. Een systeem van een webwinkel zou zo moeten zijn dat enkel een werkende code de korting weergeeft tijdens het bestellen. Er is dus een fout ontstaan (als ik het goed begrijp) doordat de webwinkel die de code in zijn systeem nog niet op ‘uit’ heeft gezet. Hier is achteraf handmatig een correctie op toepast. Webwinkels communiceren vaak zelf acties aan websites als http://www.actiecode.nl en http://www.kortingscode.nl. Als zij ook over verkeerde informatie beschikken kan er ergens een fout in de keten zijn ontstaan. In dat geval ligt de fout -misschien- bij de webwinkel. Als bij websites en forums etc. waarop gezocht. De einddatum van de code onbekend is, en de voorwaarden staan er niet bij, dan is er een risico dat de code niet goed werkt. Dit gebeurt nu eenmaal op het internet waarop iedereen kan plaatsen wat hij of zij wil. Dit is dan een risico van de koper en ik vind dat een webwinkel dan de bestelling mag annuleren, ondanks dat ze hun eigen systeem niet op orde hebben. Ik denk echter wel dat ze hier netter mee om hadden kunnen gaan.

 10. De webwinkel staat ook naar mijn mening volledig in zijn/haar recht. Er zijn meerdere manier waardoor er een fout kan ontstaan ongeacht op welke website je de code hebt gevonden. Codes worden aan meerdere website aangeboden en hierin kunnen bij het plaatsen of in de communicatie fouten ontstaan!

  Mijn advies is en blijft let goed op en wees je ervan bewust dat dit kan gebeuren..

 11. Eerlijk gezegd vind ik het wel zo prettig dat wanneer ik iets bestel met een code dat er dan tijdens mijn bestelling duidelijk is of de code geldig is of niet. Dat moet toch ook niet zo ingewikkeld zijn om toe te voegen? Wanneer ik zelf een webwinkel zou hebben zou ik in het kader van klantvriendelijkheid mijn klant toch de korting geven mits dit een niet te groot verschil is.

  Dat er vervolgens een mail word gestuurd zoals in dit voorbeeld vind ik ook netjes dus dat zou ook kunnen.

 12. ten eerste heeft deze klant de code niet van de webwinkel ontvangen maar ergens gekopieerd dus niet echt fair lijkt mij. had de klant het via de normale weg gehad was ze op de hoogte geweest van de algemene voorwaarden als je de code al moet googelen was je nog geen klant denk ik

  en niet elke webwinkel heeft zoveel instel mogelijkheden wat betreft een kortingscode. het webwinkel bedrijf waar ik bij zit kun je dus geen artikelen uitsluiten dus als ik bv 10% wil geven op alles van Hello Kitty kunnen mijn klanten het over de rest van mijn artikelen krijgen terwijl dit niet de bedoeling is. daarom gebruik ik het niet.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.