Blogdialoog met Future of Copyright: de toekomst van het auteursrecht

Auteursrechtenblog Futureofcopyright en ik gaan de komende tijd in dialoog over de toekomst van het auteursrecht. Elke zaterdag vind je hier of bij Future of Copyright een nieuwe post in de serie. We reageren op elkaars stellingen en hopen met een inhoudelijke discussie verder te komen in complexe auteursrechtelijke vraagstukken.

FOC neemt vandaag de aftrap, en mijn antwoord lezen jullie volgende week hier.

De maker beslist

Dat is volgens ons het uitgangspunt van het auteursrecht. Wie bloed, zweet, tranen of venture capital investeert in de totstandkoming en ontwikkeling van een creatief werk, moet zelf kunnen beslissen wat er met zijn creatie gebeurt.

Lees verder bij Future of Copyright.

En reageer daarna daar en/of hier want zij zijn met een team en ik blog alleen 🙂

Arnoud

52 reacties

 1. @Mattie(#42):

  Daarmee zijn we precies bij het punt waar ik al eerder op duidde, nl. dat het auteursrecht gebruikt wordt door de bedrijven om (legaal) een monopoliepositie te verwerven waarmee ze een volledige markt van auteur tot consument onder controle kunnen houden. In gijzeling nemen is misschien een betere omschrijving.
  Ja, de auteur kan het werk dat hij zelf heeft gemaakt “in gijzeling” houden. Hij kan het ook gewoon niet maken. Hoe is dat marktverstoring?

  Je beschermt bedrijven tegen ???bedreigingen??? van het internet.

  Ik had het over het auteursrecht als middel om een specifieke vorm van marktfalen tegen te gaan. Dat is verder onafhankelijk van het bestaan van het internet, al versterkt het internet (als goedkoop kopieer- en distributiemiddel) wel de noodzaak van het auteursrecht.

  @Dani?l(#44):

  Auteursrecht is ??n van de mechanismen die bestaan om te zorgen dat de prijs per exemplaar niet te snel daalt. Het doel is niet marktfalen aan te pakken, maar juist een te goed werkende markt aan te pakken.
  Een markt waarin het economisch gezien onmogelijk is een investering terug te verdienen, is geen goed werkende markt. (Economisch gezien is dat onmogelijk omdat de rationele koper in een wereld zonder auteursrecht slechts bereid zal zijn de kosten van het maken van een kopie plus een fractie van een cent te betalen.)

  Een goed werkende markt is een markt waarin je met een kwalitatief goede investering geld kunt verdienen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.