Kan ik ontkennen een abonnement te hebben gesloten?

Een lezer vroeg me:

Ik had een proefabonnement op een site genomen. Dat blijkt nu volgens hen ineens omgezet te zijn in een jaarabonnement, en ik krijg nu een factuur van een paar honderd euro. Volgens mij stond dat niet in de voorwaarden, maar zij zeggen nu van wel. Kan ik er onderuit als ik zeg dat ze eerst maar moeten bewijzen dat ík het wel was die dat abonnement heeft gesloten? Ik heb immers niks getekend, ze hebben alleen een IP-adres van iemand die mijn adres heeft ingevuld.

Bij proefabonnementen is altijd de vraag of ze “zomaar” omgezet kunnen worden in gewone abonnementen. Volgens mij impliceert de term “proef” dat je het uitprobeert en daarna moet zeggen dat je door wilt. Maar er is geen wettelijke regel die verbiedt dat een proefabonnement automatisch wordt omgezet in een “echt” abonnement, zolang dat maar in de voorwaarden staat die bij het proefabonnement zijn aangeboden.

Ik heb grote moeite met nu ineens gaan roepen dat je het niet was, om zo onder een abonnement uit te komen. Het is immers feitelijk onjuist: je was het wel. Gaan liegen over een contract lijkt me niet kies, en afhankelijk van het bewijs dat het bedrijf heeft, kun je jezelf grote problemen op de hals halen.

Bewijs kan bijvoorbeeld zijn dat je al hebt gemaild dat je het oneens bent met de omzetting omdat het volgens jou niet in de voorwaarden staat. Eerst protesteren tegen de omzetting en dan zeggen dat je helemaal geen contract hebt gesloten, is op zijn zachtst gezegd onlogisch.

Arnoud

14 reacties

 1. Bij wie ligt de bewijsplicht omtrend de voorwaarden (die 6 maanden geleden op de site stonden)? Klik zelf ook meestal heel lui het vinkje aan en druk op versturen. Als jij niks hebt en zij niet aan kunnen tonen dat ze jou wat gestuurd hebben?

 2. Afgezien van alle juridische mitsen en maren heb ik een tip: jij hebt het geld, en zij hebben slechts een factuur. Zolang jij het geld niet aan ze geeft, heb jij het nog zelf in je portemonnee. Geef ze het bericht dat je niet dit abonnement wilt, en retourneer alles wat ze sturen. Eventuele deurwaarders sta je vriendelijk te woord en stuur je weg.

 3. @Johan: ja, mits die dus op de juiste wijze ter hand gesteld waren (downloadbaar/printbaar). Als ze in zo’n scrollvenster stonden, dan zijn ze vernietigbaar met de toverformule “Ik vernietig hierbij de algemene voorwaarden omdat ze niet op de juiste wijze ter hand gesteld zijn; ik kon ze namelijk niet opslaan voor latere kennisneming.”

 4. @Franc: zij moeten bewijzen dat jij een overeenkomst hebt gesloten ?n dat hun AV daar deel van zijn. Zij zouden dus jouw mail met “ik had toch alleen een proefabonnement, wat is dit?” kunnen overleggen als bewijs. Zeker als daar hetzelfde IP-adres in staat als dat gebruikt is in het bestelproces, staan ze dan best wel sterk.

 5. Gaan liegen over een contract lijkt me niet kies
  Erger, als het voor een rechter komt word je door een leugen al snel onbetrouwbaar geacht, waardoor de tegenpartij al snel meer vertrouwen van de rechter krijgt. Let verder op: heb je dit proef-abonnement als consument genomen of namens je (eigen) bedrijf? Dit maakt een groot verschil omdat je als consument gewoon kunt weigeren om te betalen. De bewijslast ligt dan namelijk bij de site. Ze kunnen een deurwaarder op jou af sturen maar ze moeten dan wel de bewijslast hebben dat jij ook daadwerkelijk accoord bent gegaan met het contract. De site moet dan overwegen of het wel de moeite waard is om achter dit geld aan te gaan.

  Let wel op: als je de site nog gebruikt, of b.v. magazines en andere zaken van hen ontvangt, dan ben je eigenlijk fout bezig! Dit kan uiteindelijk weer tegen je gebruikt worden. Je zult dus moeten doorgeven dat jouw account geblokkeerd moet worden en altijd alles retour afzender sturen wat jij van hen ontvangt. (Inclusief facturen.) Ben je toch doorgegaan met het gebruik van hun diensten nadat het proef-abonnement was fgelopen dan heb je -in theorie- pech. Je zal dan moeten betalen voor de geleverde diensten. (Maar of ze daar ook keihard achteraan gaan en bereid zijn om ook een deurwaarder te sturen is een beetje twijfelachtig.)

  Verder, je bent accoord gegaan met de algemene voorwaarden behorende bij het proef-abonnement. Je bent niet accoord gegaan met de voorwaarden van het normale abonnement. En deze AV’s zijn verschillend van elkaar. Door niet accoord te gaan met de AV van het normale abonnement is dit abonnement dus niet rechtsgeldig, toch?

 6. ‘Als ze in zo???n scrollvenster stonden’ Rijst de vraag hoe die voorwaarden nu worden aangeboden op die site. Als dat nu op een niet printbare/downloadbare manier is dan lijkt het mij zeer aannemelijk dat dat op het moment van afsluiten van het proefabbonement ook zo het geval was.

 7. Vraagje: de algemene voorwaarden voor de proef-site en de algemene voorwaarden voor de normale site zijn volgens mij twee verschillende algemene voorwaarden. Dus als je accoord gaat met de AV van de proef-site, dan ben je nog niet accoord met die van de normale site en ben je dus nog niet het contract aangegaan met de normale site. Toch? Of heb ik het mis? Je zult als klant toch eerst ook de AV van de normale site moeten ontvangen en mee accoord gaan voordat een dergelijk abonnement ook daadwerkelijk tot stand kan komen…

 8. @Wim ten Brink #8 Waarom zouden er aparte voorwaarden voor dat proefabbonement moeten zijn ? Een melding in de AV dat een proefabbonement voor een bepaalde periode mogelijk is voldoet toch prima ? Of mis ik nu iets ?

 9. @Ogre, bij de AV van een proef-abonnement spreek je af dat je deze (bijna) gratis ontvangt om uit te proberen. De AV zal dan ook vermelden dat het een uitprobeer-termijn betreft. Bij de AV van het normale abonnement komt ook een betaal-overeenkomst tot stand en ben je het niet meer aan het proberen maar ben je ook daadwerkelijk een gebruiker, mogelijk met extra rechten. (Bijvoorbeeld bij software kun je proef-versies wel gebruiken maar niet voor commerciele doeleinden.) Nu kan het zijn dat ze AV hebben opgesteld die beide versies dekt, maar die kans is redelijk klein omdat er dan allerlei uitzonderingen in de AV gemaakt moeten worden voor de proef-versie. Meestal worden er twee AV’s gebruikt, waarbij de AV voor de proefversie meer beperkingen kent dan de reguliere versie. Dit om te voorkomen dat mensen alleen nog maar met de proef-versie gaan werken. Het zou dus kunnen zijn dat ze een enkele AV hebben voor beide versies maar dan zou je hier het een en ander van moeten terugvinden in de AV. Zoniet, dan kun je er van uit gaan dat de AV alleen betrekking had op de proef-versie, en die is afgelopen… En mocht de AV van de proef-versie hebben vastgelegd dat je automatisch lid wordt van de reguliere versie dan is het maar de vraag of dat zomaar kan…

 10. Helaas kan ik de uitspraak op internet niet vinden, doch de kantonrechter te Eindhoven (9 maart 2006, zaaknr. 423665, rolnr. 10534/05) heeft in een vonnis ondermeer uitgemaakt: rov 4.3) (…) dat een bepaling tot automatische stilzwijgende verlenging van een proefabonnement op een website onredelijk bezwarend is omdat (rov 4.4) (…) eiser met die voorwaarde het zichzelf gemakkelijk maakt zonder daar een rechtens te beschermen belang bij te hebben; van zo’n belang is althans niet gebleken. Daartegenover is het de klant juist moeilijk gemaakt; die moet maar zien dat hij het nodige doet om het abonnement op tijd opgezegd te krijgen terwijl hij toch het rechtens te beschermen belang heeft dat hem niet als hij even niet oplet, en dus ongewild, een voortzetting van het abonnement aangesmeerd wordt.(…) en (rov 4.5) (…) een proeftijd is bedoeld om de gunst van de klant te winnen; daarbij past dat de aanbieder vervolgens moeite doet om een contract te bemachtigen, niet dat de klant moeite moet doen een contract te voorkomen.

  Slotopmerking: hier eiste de websitehouder opzegging wel per aangetekend schrijven.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.