Hoe ga je om met internetdreigers?

leeuw-boos-trol-figuur.jpgEen lezer vroeg me:

Een gebruiker van ons forum wees me op een berichtje op internet waar iemand heel boos en agressief over ons schreef. Hij riep iedereen op een denial-of-serviceaanval uit te voeren of een worm op lost te laten met als doel het platleggen van ons forum.

Je zou denken dat ik hem iets vreselijks heb aangedaan, maar behalve dan dat ik hem ooit zijdelings op een ander forum heb meegemaakt ken ik deze persoon echt niet. Wij zijn heel erg geschrokken van dit bericht en we vroegen ons af wat er tegen te doen is?

Deze lezer is niet de enige: ik krijg zo ongeveer wekelijks mails over dit soort haat en nijd en onderlinge ruzies. Helaas is zulk getrol en gepest aan de orde van de dag. Sommige mensen voelen zich snel aangevallen of menen dan dat hen onrecht wordt aangedaan. Ook als daar eigenlijk geen enkele reden voor is.

Het is heel lastig om daar wat aan te doen. In de praktijk blijkt dat het meestal blijft bij wat gescheld en geroep maar dat er geen daadwerkelijke acties van komen. In zo’n geval adviseer ik om het te laten rusten. Pas als er werkelijk overlast van komt, zou ik in actie komen en bijvoorbeeld aangifte doen of met de beheerder van dat forum gaan overleggen.

De kosten van een juridische procedure kunnen al snel enkele duizenden euro’s bedragen, dus dat zou een laatste redmiddel moeten zijn. Plus zo’n procedure levert natuurlijk weer meer haat en gedoe van de wederpartij op, en dat is vaak het laatste wat je wil.

Hebben jullie extrajudiciële suggesties over hoe om te gaan met gescheld, getrol en dergelijke treiterij?

Arnoud

18 reacties

 1. Mijn ervaring als moderator bij punt.nl is dat trollen, wanneer ze volledig genegeerd worden, het vanzelf opgeven. Dat houdt dat je hun reacties steevast verwijdert en ook de blogs die ze aanmaken offline zet. Daar communiceer ik ook niet over met ze. Iedere vorm van aandacht die je zo’n trol schenkt is koren op zijn/haar molen.

  Als de bedreigingen ophouden virtueel te zijn is het tijd voor aangifte http://moderators.punt.nl/?id=481489&r=1&tbl_archief=& Zie hier een voorbeeld.

  Documentatie is dan heel belangrijk.

  Maar negeren doet in 85% van de gevallen wonderen.

 2. @4 Dat is geen negeren maar verwijderen. Lijkt mij wel effectiever dan negeren. Je moet er wel de capaciteit voor hebben. Vind overigens de wijze waarop dat bij Geen Stijl gebeurt (er blijft zichtbaar dat er iets door iemand gezegd is; alleen de inhoud wordt weggejorist) beter dan het wat stalinistische geheel verwijderen.

 3. Cognitieve therapie loslaten op trollen gaat me wat ver. Bovendien werkt het alleen als ze een discussie met je aan willen gaan. In het verhaal van de OP zit de trol elders te stoken en op te roepen tot DDOS-aanvallen en dergelijke. Daar is vrij weinig aan te doen. Aangifte lijkt me kansloos want hoe weet je of dat serieus te nemen is?

  Ik vind trouwens het idee van disemvoweling zoals boingboing gebruikt wel een leuke:

  Th qck brwn fx jmps vr th lzy dg
  Wie echt wil, kan het nog ontcijferen maar het is moeilijk dit als serieuze reactie te beschouwen.

 4. Veel internet gebruikers lijken wel niet goed bij hun hoofd. Ik heb al regelmatig anonieme bedreigingen van internetters in de mailbox mogen ontvangen en het is echt te belachelijk voor woorden wat mensen wel niet uitkramen in dat soort anonieme trash.

 5. Het is de leeftijd. Ze zijn erg druk met het klein maken van anderen om op die manier zelf wat groter te lijken.

  Het gedrag is op zich niets nieuws maar het wordt uitvergroot, en een daardoor een probleem, door de eigenschappen van het medium. Bereik, snelheid en anonimiteit.

 6. @4 Wat me opeens te binnen schiet: Zou het niet briljant zijn als je een forum hebt met de mogelijkheid om iemand te bannen (berichten niet tonen van een bepaald ip), behalve voor dat ip. Dus dat zo’n trol niet doorheeft dat ie geband is (en zich wellicht afvraagt waarom niemand op hem reageert) 🙂

 7. Sommige mensen blijven wat lang in de pubertijd, zou je kunnen zeggen. 😉

  Maar voor het bepalen van je reactie op zoiets zou ik er toch maar serieus rekening mee houden dat de grootste schreeuwers een jaar of 13, 14 zijn. Wat voor mij betekent dat ik het vooral met hele scheppen zout neem. En inderdaad de trollen niet teveel voederen…

  En als er werkelijk iets vervelends gebeurt is het zaak om heel duidelijk te zijn dat er grenzen zijn overschreden. Dat kan door iemand te bannen of zo. Aangifte lijkt me zeker aan de orde bij een DOS.

 8. Mijn suggestie is in wezen die van Shlomi Fish: voorkomen is beter dan genezen. Als mensen zo boos worden is er een reden of aanleiding voor: die kan totaal ongerelateerd zijn aan het onderwerp, maar vaak is er een heel voortraject waarin de zaken escaleren omdat mensen niet handelen zoals Shlomi aanbeveelt.

  Ook als het echt mis is is het verstandig de persoon te respecteren, echt contact te maken, en te proberen uit te vinden of er een werkelijk probleem onder zit dat je zelf kan helpen oplossen of verminderen. Niet dat dat altijd werkt.

 9. Plus zo???n procedure levert natuurlijk weer meer haat en gedoe van de wederpartij op, en dat is vaak het laatste wat je wil.

  Iets waar je ook over na moet denken voor je als een wilde gaat lopen sue’en: je troll heeft je NAW-gegevens als je gaat procederen. Je kunt maar beter van pizza houden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.