DollarRevenue-affiliate krijgt 14.000 euro boete voor verspreiden reclameworm

Een affiliate van het beruchte DollarRevenue heeft van de rechtbank een boete van 14.000 euro gekregen, meldde Webwereld vorige week. De OPTA kwam tijdens het onderzoek naar spyware van DollarRevenue de namen tegen van twee Nederlanders die als affiliate stonden geregistreerd bij het bedrijf. Zij verspreidden tegen betaling de DollarRevenue-software, en de OPTA merkte ze daarom aan als zelfstandig verspreiders van spyware.

Eén van de beboete personen ging in beroep, maar ook de rechtbank acht hem schuldig. Alleen de hoogte van de boete wordt ietwat gematigd (van 16.000 naar 14.000 euro) omdat onvoldoende rekening was gehouden met het feit dat hij ten tijde van de overtreding psychisch in de war was.

Het maakte niet uit dat deze personen ‘slechts’ affiliates waren en dus andermans software promootten. Hun handelingen zorgden er namelijk voor dat de software werd geïnstalleerd op computers van eindgebruikers, en dat mag niet als daar niet expliciet toestemming voor is gekregen. Het boetebesluit van de OPTA legt uit hoe de affiliates werkten:

[E]en argeloze gebruiker kreeg een link toegestuurd naar de kwaadaardige software via één van de contactpersonen uit zijn MSN-contactenlijst. De gebruiker dacht dat dit een persoonlijke boodschap betrof met een link naar een foto. Zodra hij de link opende, werd advertentie- en verspreidingssoftware op zijn computer geïnstalleerd. De volgende keer dat de gebruiker het chatprogramma MSN opstartte, werd automatisch aan al zijn contactpersonen in de contactenlijst dezelfde link toegestuurd.

Dat is dus niets meer of minder dan een ordinaire worm die zichzelf verspreidt. En of je nu je eigen of andermans worm loslaat, het is en blijft een overtreding van de wet.

Zestien- of veertienduizend: het blijven forse boetes. Bij deze zaken krijg je wel altijd de vraag of ze echt effectief zijn. Deze spyware is op 180.000 computers geïnstalleerd en volgens Tech’n Security kreeg je

30 cents per install in the USA, 20 cents per install in Canada, 10 cents in the UK, 1 cent in China and .02 cents in other countries

Volgens Pay per Install geldt die “.02 cents” voor Azië, dus ik aarzel nu wat het Nederlandse bedrag is. Bij 10 cent per installatie (analoog aan de UK) is de revenue dus 18.000 dollar, maar bij 2 cent is het slechts 3600 dollar en dan heeft de boete toch wel aardige impact.

Arnoud

6 reacties

 1. Het zou toch eigenlijk wel een goed idee zijn als bij sommige misdaden/overtredingen de boete gewoon op de winst gebaseerd kan/mag worden. Plus nog wat erbij, uiteraard. Ik heb zelf altijd een slecht gevoel bij die gevallen waarin je je gaat afvragen of de misdaad ondanks de straf toch geloond heeft.

 2. Ik vind het vreemd dat het meetelt dat de persoon in kwestie “psychisch in de war was”… Als ik door rood rij of te hard rij ben ik ook tijdelijk psychisch in de war, maar dat argument wordt niet geaccepteerd…

  JE bent doelbewust bezig met het besmetten van andermans computers, dit is geen actie die je doet terwijl je een beetje dronken bent ofzo. Daar gaan meerdere dagen overheen. En deze actie onderneem je om geld te verdienen.

  Erg vreemd om de psychische toestand mee te nemen in de uitspraak…

 3. @ Mark Volgens mij wordt de psychische gesteldheid altijd meegenomen in een uitspraak. Mits de verdachte zich daarop beroept uiteraard. Jouw argumenten in dit geval zouden net zo sterk gelden voor een zedenzaak of een geweldsmisdrijf.

 4. Ik denk dat tien keer het behaalde voordeel wel in verhouding staat. Het is namelijk een boete die als zodanig ook een afschrikkende werking moet hebben. Dat gebeurt pas als die VEEL hoger is als het te behalen voordeel.

 5. Even rekenen… Maximaal 30 cent per installatie keer 180.000 is een mooi bedrag van $54.000 wat snel te verdienen is. Niet superveel maar toch een aardig bedrag. Ik ben wel benieuwd naar hoeveel van die besmette computers in Nederland waren. Ik vind het aantal namelijk veel te hoog voor de Nederlandse markt. En omdat MSN vooral in de USA en UK popilair is, verwacht ik dat daar juist de meeste besmettingen zijn geweest. Met 8 cent gemiddeld zouden ze precies de boete hebben verdiend. De rest is winst. Toch nog net te laag, die boete…

  De vraag is alleen in hoeverre de software illegaal was! In Nederland wel, ja. Maar hoe zit het met andere landen? Er zit immers een (min of meer) legitiem bedrijf in de USA achter. En als dezelfde software in de USA wel is toegestaan, welke consequenties heeft dat dan voor de Nederlandse markt? Het lijkt erop dat DollarRevenue nog steeds gewoon opereert, hoewel Google Chrome de site blokkeert wegens malware. (En waarschijnlijk wordt deze ook door diverse anti-malware tools onderdrukt.)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.