Per ongeluk mobiel internetten = geen factuur

Als je als telecomboer telefoons of sims levert die zonder nadere handelingen van de consument gaan mobiel internetten, dan kun je daar geen factuur voor sturen. Dat maak ik op uit een recent Rotterdams vonnis tussen Telfort en een klant die bij Telfort een mobiele-telefonieabonnement had afgenomen en een rekening had gekregen voor 15 euro gebruikskosten mobiel internet, met daar later nog 232,15 euro bovenop wegens kosten blokkering en kosten contractbeëindiging.

Telfort stelde dat ze recht had op deze kosten, omdat uit hun administratie bleek dat deze klant wel degelijk mobiel had geïnternet. Men had nota’s overlegd waaruit bleek op welke dagen dit gebruik had plaatsgevonden en hoeveel megabyte het gebruik op de verschillende dagen betrof. De klant stelde daar tegenover dat hij pas achteraf had ontdekt dat er via zijn SIM-kaart onbedoeld en ongewenst contact werd gemaakt met het mobiele-internetnetwerk van Telfort. Dit gebeurde als zijn telefoon verbonden was met zijn privé Wifi-netwerk en vervolgens buiten het Wifi-bereik kwam.

De vraag is dan, was er overeen gekomen dat de klant mobiel mocht internetten? Zo ja, dan was hij de gebruikskosten verschuldigd en dan was de afsluiting wegens wanbetaling (en de boetes/kosten) terecht. Zo nee, dan mocht Telfort hem niet afsluiten.

De rechtbank begint bij de papieren waarmee het contract is aangevraagd en concludeert dat mobiel internet niet is afgesproken:

Noch uit het door [gedaagde] verzonden formulier, noch uit de bevestigingsbrief van Telfort blijkt dat partijen afspraken hebben gemaakt over gebruik door[gedaagde] van het netwerk van Telfort voor mobiel internet of het in rekening brengen van kosten terzake. Een grondslag voor het in rekening brengen van kosten ter zake van mobiel internet kan hieruit dan ook niet worden afgeleid.

Het zou nog kunnen dat er later nog een mobielinternetabonnement is afgesloten. Het is immers gebruikelijk dat je later allerlei blokken of extra’s kunt afnemen binnen een abonnement. En dat hoeft niet per se met een schriftelijke contractswijziging. Als je bijvoorbeeld via het klantenportaal een vinkje bij “mobiel internetten” zet, of “INTERNET AAN” sms’t naar het aangewezen servicenummer dan telt dat ook als akkoord. En dan zit je natuurlijk ook aan de kosten vast.

Telfort gaf aan dat eigenlijk niet meer nodig was dan je telefoon op een bepaalde manier configureren, maar ontkende dat een telefoon automatisch van een lokaal wifi-netwerk zou overschakelen naar mobiel internet. Alleen kon Telfort niet laten zien wát je dan moest doen, en of daar eventuele informatie van Telfort bij nodig was.

Cruciaal voor de rechtbank was dat er geen sleutel, wachtwoord of inloginformatie van de provider nodig is om mobiel internet te kunnen gebruiken. Dan maak je het wel érg makkelijk om per abuis op het dure 3G-netwerk te zitten in plaats van thuis op je eigen wifi-netwerk. (Weet iemand hoe dat nu eigenlijk zit? Welke telefoon gaat zelfstandig 3G internet aanzetten als hij buiten bereik van een wifi netwerk komt/)

De rechtbank gelooft dan ook de klant die zegt dat zijn telefoon dat automatisch gedaan moet hebben. Als dit niet zo werkt, dan had Telfort maar moeten uitleggen hoe je wél op het 3G netwerk zou komen met je abonnement, en met name hoe daaruit dan blijkt dat je akkoord was daarmee (en met de prijs natuurlijk). De klant hoeft dus niets te betalen voor het mobiele internetten. Ook moet Telfort zijn BKR-registratie (altijd gezellig bij zulke conflicten) ongedaan maken.

Zijn twee ton schadevergoeding wordt echter afgewezen. Hij had namelijk alleen Telfort gewaarschuwd dat hij 500 euro wilde hebben per dag dat hij afgesloten was, maar niet onderbouwd waarom die 500 euro een reëel schadebedrag was. Logisch, maar wel ergerlijk want het levert nul prikkel op voor Telfort om het beter te gaan doen.

Arnoud

52 reacties

 1. Op zich heeft telfort natuurlijk gelijk dat je normaal gesproken je telefoon moet configureren, gelukkig zijn providers (KPN,T-Mobile en Telfort in iedergeval) zo behulpzaam dat ze per configuratie SMS opsturen zodat je telefoon deze automagisch kan importeren (afhankelijk van de telefoon, sommige vragen wat ze moeten doen).

 2. (Weet iemand hoe dat nu eigenlijk zit? Welke telefoon gaat zelfstandig 3G internet aanzetten als hij buiten bereik van een wifi netwerk komt/)

  Mijn zoon heeft een Garmin-Asus Nuvi-A10. Deze gebruikt inderdaad een WiFi netwerk (indien gevonden, en te gebruiken) maar zonder zo’n netwerk gaat hij automatisch via 3G internet op. Het internet opgaan doet de telefoon bijvoorbeeld altijd als hij aangezet wordt. Helaas heeft mijn zoon een prepaid abo, en aangezien internetten niet goedkoop is is zijn beltegoed dus steeds snel op! Ik ben dus nu ook bezig om met de provider om te kijken of dit gedrag aangepast kan worden. Zij weten echter ook (nog) niet hoe.

 3. Misschien zou het een idee zijn de leverancier in dit soort gevallen te veroordelen tot een schadevergoeding aan de samenleving. Dan is er geen prikkel voor burgers om een onredelijke schadevergoeding te vorderen, maar wel een prikkel voor de veroordeelde partij om het voortaan beter te doen.

 4. ik vraag mij af of akkoord met kosten zo relevant is in deze. Indien Telfort kon aantonen dat de klant – wist – dat hij gebruik maakte van het 3G Netwerk dan is volgens mij het niet nodig dat ook een overeenkomst over tarifering bestaat. Telfort mag zonder prijsafspraak immers in redelijk brengen wat redelijk is. Het hele issue is hier dat de klant niet wist Telfort niet kon aantonen dat de klant wist dat hij gebruik maakte van het 3G netwerk.

  Het zou overigens wel interessant zijn om te vernemen of de klant gebruik maakte van het 3G netwerk op plekken waar hij ver van zijn woning (en wifi accesspoint zat). Je zou dan immers kunnen stellen dat de klant dit prima wist want het bezitten en gebruiken van zo’n accesspoint maakt ook minder geloofwaardig dat de klant zich 50 km van huis niet realiseert dat hij op een ander (mobiel) netwerk zit dan zijn accesspoint.

  Volgens hem is er via zijn telefoon onbedoeld en ongewenst contact gemaakt met het netwerk van de provider. De rechtbank acht deze stelling van de gebruiker niet op voorhand onaannemelijk en oordeelt dat de provider geen deugdelijke contractuelegrondslag heeft gesteld voor het in rekening brengen van kosten voor mobiel internet.

  Dit vind ik eigenaardig. Stel nu, de klant heeft wel degelijk een akkoord met Telfort over het gebruik van mobiel internet en dit is bepaald niet goedkoop. Dan nog kan de klant volhouden dat hij niet wist dat hij op de door Telfort in rekening gebrachte momenten gebruik maakte van dit netwerk.

  Het is zeker een boeiend vonnis omdat de telecomwereld met betrekking tot mobiel internet behoorlijk in beweging is. Het wordt mijns inziens bepaald niet goedkoper en de leuke toepassingen die breedbandig mobiel internet nodig hebben nemen grif toe. Daar komt bij dat heel veel mensen wifi hebben thuis en je je dus kunt afvragen of het zomaar de bedoeling is dat je gebruik maakt van een duurder netwerk.

  Met Roaming hebben we dit probleem feitelijk ook. Maar daar stuurt je Telco je voortdurend SMS berichten met tarieven. De vraag is: Is dat eigenlijk wel voldoende? Mag je er zonder meer vanuit gaan dat je klant dat leest. Aan de andere kant is het moeilijk vol te houden dat je niet weet dat je in een ander land zit. Overigens, is dat lang niet altijd nodig. Er zijn genoeg letterlijke en figuurlijke grensgevallen waarbij je telefoon toch al roamt terwijl je echt nog in het land bent.

 5. Het is ook nooit goed: eindelijk iemand met Telfort die zonder problemen het internet op komt, start hij een rechtzaak!

  Volgens mij hoef je technisch gezien meestal vrijwel niks op de telefoon in te stellen om te kunnen internetten, behalve het aanzetten. Ik denk dat deze instellingen of op de simkaart staan, of via het netwerk opgehaald kunnen worden, of standaard zijn (‘internet’ als access point name). Zo’n sms’je is in ieder geval niet altijd nodig.

  Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er niets over in het contract van de klant staat. Iets als “u heeft geen internetabonnement, maar u kunt toch internetten voor 1000 per minuut”.

  Aan de andere kant: tot nu toe hebben KPN, telfort en vodafone mij allemaal internet ‘gegeven’ en kosten in rekening gebracht die niet klopten met wat ik met ze had afgesproken. Dus het verbaast me niks dat ze de gewenste documenten niet konden aanleveren.

 6. Het is bij al die voorgeconfigureerde apparaten ontzettend moeilijk om als gebruiker goed inzicht te krijgen in wat er nu eigenlijk allemaal voorgeconfigureerd is en of je al die mogelijkheden wel wilt aan hebben staan (gezien de eventuele kosten). En begint zo’n ding in het buitenland automagisch netwerken te gebruiken loopt het helemaal snel in de papieren.

  Voor mij is dit een van de redenen waarom ik mijn telefoon simlock-vrij en los van een abonnement koop.

 7. Ik heb een Telfort abonnement (naar alle tevredenheid) en een nieuwe Android telefoon (Nexus S). Telfort maakt het via hun website kinderlijk eenvoudig om je telefoon automatisch te configureren voor hun netwerk. (Precies, zonder login-naam en zonder wachtwoord) Dat die dan ook geconfigureerd is voor mobiel internet is niet heel erg duidelijk.

  Zonder een extra mobiel internet abonnement af te sluiten betaal je ???0,50 per mb. Je telefoon gaat dan gewoon het 2G/3G netwerk op als wifi niet beschikbaar is. Je moet die 2G/3G verbinding expliciet uitzetten en dat is voor heel veel mensen die voor het eerst een smartphone hebben gekocht bijna niet te doen. Het is een handeling voor gevorderden daarbij komt dat sommige apps die verbinding zonder dat je het weet weer kunnen aanzetten.

  Kijk het is eigenlijk heel eenvoudig: voor het buitenland zit er (mobiel internet) al een max op van +/- ???59,00 per maand. Dat zou Telfort ook standaard moeten instellen voor Nederland. En dan niet ???59,00 maar bv. ???10 of ???25.

  Het factureren van honderden euro’s voor mobiel internet is schandalig en vind ik oplichterij. Het staat vrijwel gelijk aan die oplichting met betaal sms’jes waarvoor je zonder het te weten opeens aan een duur abonnement vast zit.

  Deze narigheid is zo eenvoudig te voorkomen door de mobiele providers, daar ligt echt een taak voor hun. Dat particulieren alles direct moeten begrijpen van die kleine supercomputers (tegenwoordig) is echt te veel gevraagd.

  Jaap. Amstelveen.

 8. Wat telford (en anderen) eigenlijk doen is heel sneaky… Je koopt een simpel abonement, waarbij je afspreekt alleen te bellen/sms-en. Maar de internetfunctionaliteiten worden niet geblokkeerd.

  En hier zit de crux. Ik krijg functionaliteit gratis en voor niets aangeboden, maar als ik die per ongeluk gebruik moet ik flink betalen. En er wordt geen grote rode piepende waarschuwing gegeven als ik per ongeluk die niet-afgenomen-dienst toch ga gebruiken.

  En dit doen de telecomproviders expres. Ze kunnen je dan namelijk hele dikke facturen sturen voor die paar mb-tjes die je per ongeluk gedownload hebt.

  Waarom doen de telecomproviders het niet netter. Als ik niet wil internetten, kan ik ook niet internetten. WIl ik het wel, dan moet ik mijn telco verwittigen en dan zetten zij het aan!

 9. Mijn vriendin doet nooit wat met mobiel internet. De browser start nooit op. Toch krijgt ze, bij Telfort, rekeningen voor gebruik van mobiele diensten. Nu gok ik er op dat “apps” standaard contact maken met het internet, of de (in dit geval) Nokia zelf die af en toe wat rondpraat op internet.

  Het gaat nu om maximaal enkele euro’s per maand, dus het valt nauwelijks op, maar het principe dat er onbedoeld gebruik wordt gemaakt van de mobiele diensten zie ik wel. In de specificaties van de rekening is ook te zien dat het (dagelijkse) gebruik erg laag is, maar het is er wel.

 10. Overigens, in de tarievenlijst van Telfort zijn de tarieven te vinden voor gebruik van mobiel internet wanneer er geen sprake is van een bundel. Het mag dus aan de klant bekend zijn wat de kosten zullen zijn wanneer er sprake is van (bedoeld) mobiel internet gebruik, ???1,50 per MB in het geval van Telfort. Als klant “koop” je er geen mobiel internet bij, dat zit al in het abonnement zelf. Altijd. Alleen is het wat duurder zonder extra abonnement.

  Mag er van de klant verwacht worden, dat hij of zij de telefoon “ongeschikt” maakt voor gebruik van mobiel internet omdat deze standaard “out of the box” geleverd worden met alles er op en er aan, inclusief mobiel internet? In de handleiding van mijn telefoon kom ik niets tegen hoe ik dit doe, wel hoe ik het allemaal aanzet als het niet standaard blijkt te werken.

  Gezien de ervaringen, zie ik de doorsnee gebruiker van een telefoon niet in staat door allerlei menutjes te scrollen en instellingen te veranderen bij termen die de gemiddelde gebruiker niet kent.

 11. Weet iemand hoe dat nu eigenlijk zit? Welke telefoon gaat zelfstandig 3G internet aanzetten als hij buiten bereik van een wifi netwerk komt/

  Bij een iPhone is het heel simpel: zodra je de telefoon aan iTunes hangt krijgt de telefoon via iTunes de instellingen voor je provider. Je krijgt een vraag met een bewoording als “Er zijn bijgewerkte instellingen gevonden voor je provider, wil je die activeren?”. Als je daar ja op zegt, dan is mobiel internet via 3G/GRPS op de iPhone ingeregeld.

  Als je vervolgens buiten wifi bereik gaat zullen zeker al je ‘push’ toepassingen (email, nieuws, twitter, facebook…) af en toe internet gebruiken ook buiten de deur, tenzij je daar actief iets tegen gedaan hebt.

 12. @ A de Haan nr3: Op de meeste telefoons kun je gewoon mobiel internet uitzetten hoor. Ik heb hem altijd uitstaan (wifi ook maar dat is meer voor het batterijgebruik) en zet het alleen aan als ik het nodig heb.

 13. @Sjoerd: dat zou kunnen. Maar ik werk zelf in de ICT en ben ook niet onbekend met mobiele telefoons, maar zowel ik als de medewerkers van de KPN winkel kunnen niet vinden hoe wij het 3G internet uit kunnen zetten. Ik heb er namelijk geen probleem mee dat de telefoon via ons eigen of een openbaar WiFi netwerk het internet op gaat, maar het lijkt alsof je niet afzonderlijk 3G internet en WiFi netwerk kunt beheren/blokkeren. Omdat dat (voor het moment) niet uitgeschakeld kan worden heeft mijn zoon dus weinig aan zijn prepaid abo, want binnen no-time zit hij zonder beltegoed, alleen maar door de telefoon aan te zetten/hebben!

 14. @A de Haan nr. 3 en 15: Als ik het goed heb draait de Garmin-Asus Nuvi-A10 toch Android? Daar heb je onder ‘Instellingen’ > ‘Draadloos en netwerken’ (of bij oudere versies van Android ‘Mobiele netwerken’) de optie ‘Gegevensverbinding’. Deze kan je gewoon uitzetten en dan heb je geen mobiel internet meer, maar nog wel Wifi. Op deze pagina vind je nog meer informatie. Eventueel zou je ook nog een programma uit de Market kunnen downloaden die de internetverbinding uitzet. Zie bijvoorbeeld hier een lijst met programma’s daarvoor.

 15. Ik heb 2 vodafone abbo’s. Een zakelijk en 1 prive. Op mijn zakelijke abbo wil ik alleen bellen/gebeld worden en soms sms’en, maar zeker niet internetten. Ik heb dan ook het internet profiel weggegooid van de instellingen van mijn telefoon. En ja hoor, 20 minuten later kreeg ik een SMS en als je die leest staat het geheel (internet) weer aan. Na wederom weggegooid te hebben en de sms’jes gedelete (de hele dag door) was ik het zat en heb ik gewoon het internet weer toegelaten.

  Vanzelfsprekend internet ik nog steeds nooit op die telefoon, maar uitzetten is dus vrijwel onmogelijk.

 16. Arnoud Engelfriet | 23 mei 2011 @ 8:41

  Maar krijg je die SMS ook als je niet vooraf hebt gevraagd om mobiel internet op je telefoon?

  Bij het overplaatsen van mijn SIM naar een andere (niet eerder bij vodafone gebruikte) telefoon kreeg ik automatisch een SMS met de melding dat mijn telefoon niet voor MMS en internet geconfigureerd was. Enkele seconden later kreeg ik ook automatisch de configuratie SMS-jes. Ik kan me best indenken dat er telefoons zijn welke deze configuratie SMS-jes automatisch toepassen. Op de meeste telefoons zal echter om een bevestiging gevraagd worden of zal je “met de hand” de sms-jes moeten openen om de instellingen toe te passen.

  Maar het lijkt mij inderdaad gebruikelijk dat mobiele providers automatisch configuratie sms-jes sturen zodra een nieuwe mobiele telefoon zich aanmeld op hun netwerk.

 17. (Weet iemand hoe dat nu eigenlijk zit? Welke telefoon gaat zelfstandig 3G internet aanzetten als hij buiten bereik van een wifi netwerk komt/)

  Mijn T-Mobile HTC Desire (met Android) deed dat ook meteen. Ik heb er wel een 3G-abonnement bij dus voor mij was het alleen maar makkelijk

 18. Naast de telefoon zelf kunnen ook diverse apps de 3G verbinding aanzetten. Vooral apps die een internet-verbinding nodig hebben (mail, twitter, facebook) doen dit zonder de gebruiker te waarschuwen. Ze zullen wel proberen te kiezen voor de snelste verbinding, wat dus WiFi is. Maar als er geen Wifi-verbinding is dan wordt er overgegaan op 3G, tenzij de gebruiker dit uitdrukkelijk heeft uitgeschakeld. Maar hoe schakel je 3G uit zonder je telefoon-functies uit te schakelen?

  Even iets anders wat wel interessant is… Een jaar geleden (of langer) kocht ik een EEE laptop met 3G dongel en Telford-abonnement. Een data-only abonnement waarmee ik dus niet kan bellen. Laptop kwam gratis in combinatie met abonnement dus mooie deal. Veel gebruikt in het begin maar nadat ik een tablet kocht een beetje gestopt met gebruiken. De tablet kreeg echter de sim-kaart uit mijn HTC telefoon en ik dacht dat het wel leuk was om mijn data-only simkaart uit de laptop in mijn telefoon te stoppen zodat ik er toch mee kon internetten. Bellen zou niet mogelijk moeten zijn. Toch even geprobeerd en mezelf gebeld… Tringgggggg… Hallo? Oh, hoi! Met jezelf! 🙂 Kan ik toch bellen met een data-only abonnement of hebben ze de voorwaarden aangepast zonder mij in te lichten? Ik heb geen idee. Qua abonnementsgeld zie ik geen verschil, dus vreemde kwestie.

  Mag een bedrijf eigenlijk wel zomaar extra diensten aanbieden zonder enige prijswijzigingen? 🙂 En mag ik dit dan als een contract-wijziging beschouwen en het abonnement opzeggen, zelfs als ik er alleen op vooruit ga?

 19. Ik heb bijna 2 jaar geleden een goedkoop, oud model, HTC Touch via T-Mobile besteld. Voorheen had ik wel een paar keer GPRS voor de grap gebruikt, maar nooit met veel data. Op deze telefoon wilde ik alleen Wifi gebruiken. Dan is het toch schrikken als de telefoon ineens probeert ‘in the bellen’ (GPRS). Ik heb toen meteen rond zitten zoeken en sindsdien staat er een programma ‘NoData’ op mijn (windows mobile) telefoon waarmee dataverkeer (anders dan wifi) op een makkelijke manier helemaal uitgeschakeld kan worden.

  Dit was de eerste HTC smartphone met windows mobile. Dat werkte niet al te gebruiksvriendelijk. Ik neem aan dat dat in nieuwere telefoons nu vast wel wat makkelijker in te stellen is. Maar inderdaad dan nog. Zoiets hoor je niet als verrassing gepresenteerd te krijgen.

 20. Toch even nagekeken. Bleek in maart 2009 een data-only abonnement afgesloten te hebben bij T-Mobile en kan er nu opeens mee bellen. 🙂 Vreemd, maar dit zou wel eens de omgekeerde situatie kunnen zijn! De simkaart is alleen bedoeld voor een laptop om mee te internetten maar als iemand hem opeens gebruikt om mee te bellen… Heb in ieder geval geen hogere rekening gekregen. Dit is dus precies de omgekeerde situatie van wat deze post beschrijft! Komisch… Alleen, bellen doe je bewust, internetten gebeurt eerder op de achtergrond.

 21. @Frank (17): De telefoon draait inderdaad Android. Met de gegeven links heb ik nu 3G internet uitgeschakeld (en even getest natuurlijk). Nu heb ik inderdaad alleen internet als ik ook een Wifi verbinding heb. Dus daarvoor bedankt.

 22. Vanwege de roaming (ik hoef geen sms dat ik nu de grens over ben; dat weet ik) en het ook voor mij dan nog steeds onduidelijke waarom ik soms ???2,50 kwijt ben aan internet in het buitenland zonder dat ik daar gebruik van heb gemaakt heb ik besloten VOOR iedere grensoverschrijding het zg ‘Vliegtuigprofiel’ op de mobiel in te schakelen. Hiermee wordt vrijwel alle communicatie naar buiten (en van buiten naar binnen!!!!) geblokkeerd. Wil ik zelf bellen, iets checken etc, dan zet ik het wel weer even aan (en daarna weer uit) . Deze handelwijze bevalt me prima. En sinds ik zo handel: Wat raar, geen enkele financiële verrassing meer gehad. Hoe zou dat toch komen?

 23. @Mikage

  Op redelijk recente Android telefoons (ik heb android 2.1 op een of ander sony toestel) kun je Data Roaming uitschakelen. Op je eigen netwerk is dan 3G toegestaan, maar in het buitenland staat data uit en is het voorzover ik dat kan beoordelen ook voor applicaties onmogelijk om dit weer automatisch aan te zetten.

 24. Wat ik eigenlijk mis is de mogelijkheid om bepaalde diensten -vooral in het buitenland- te blokkeren. Ik zou bij mijn abonnement eigenlijk moeten kunnen bepalen welke diensten ik wel en vooral welke ik niet wil, en of deze diensten land-afhankelijk dienen te zijn. Om maar eens met een duidelijk probleem te komen, een oom en tante van mij wonen in Baerle-Nassau, nabij Baerle-Hertog. Of liever gezegd, verweven met Baerle-Hertoch. In principe ben ik dan nog steeds in Nederland, maar mijn telefoon ontvangt soms een beter signaal uit Belgie. En dus gaat mijn tarief dan soms ook over op het Belgische tarief en idem voor mijn internet-verbinding! Helaas kan ik niet eens kiezen tussen welk land mij Internet mag aanbieden wat betekent dat mijn bezoekje aan mijn tante erg duur kan uitvallen. Maar goed, ik los dat simpelweg op door mijn telefoon uit te zetten maar het lijkt mij enorm vervelend voor al die mensen die wonen en/of werken in dit soort grensplaatjes. Maar zeker als je Baerle-Hertog bezoekt ga je heel gemakkelijk her en der de grens over en weer terug.

  Maar goed, ik ga nooit naar het buitenland en wil ook helemaal geen diensten hebben op mijn telefoon als ik toevallig toch in het buitenland ben. Koop dan wel even een prepaid kaartje. Maar geen enkele telefoonmaatschappij lijkt mij het mogelijk te maken om hun diensten in het buitenland te blokkeren. In plaats daarvan proviteren ze er fors van als ik weer bij mijn tante op bezoek ben en mijn telefoon per ongeluk nog steeds continu mijn email laat checken en mijn tweets bijhoudt en zo… Is dit niet op de een of andere manier toch af te dwingen?

 25. De rechtbank gelooft dan ook de klant die zegt dat zijn telefoon dat automatisch gedaan moet hebben. Als dit niet zo werkt, dan had Telfort maar moeten uitleggen hoe je wél op het 3G netwerk zou komen met je abonnement, en met name hoe daaruit dan blijkt dat je akkoord was daarmee (en met de prijs natuurlijk).

  Precies!

  Ook als zou blijken dat de klant zich ervan bewust was het 3G-netwerk te gebruiken zonder daar een overeenkomst voor te zijn aangegaan, betekent dat niet dat de klant vervolgens aan de voorwaarden van Telfort kan worden gehouden. Met die voorwaarden is hij namelijk nooit akkoord gegaan. (Het lijkt me trouwens dat de klant in zijn verhouding tot Telfort verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn telefoon, al is het misschien anders als hij die telefoon via Telfort heeft verkregen.)

  Wat wel denkbaar is, is dat de klant onrechtmatig heeft gehandeld en/of wanprestatie heeft gepleegd. De klant is dan echter slechts de door Telfort geleden schade verschuldigd. Die schade is waarschijnlijk verwaarloosbaar klein. (Mocht er geen onrechtmatige daad of wanprestatie zijn, dan valt nog te denken aan een vordering uit ongerechtvaardigde verrijking, maar zelfs als dat lukt zal telfort niet veel kunnen vorderen.)

  Verder zou Telfort misschien nog aangifte kunnen doen van een strafbaar feit. Van computervredebreuk lijkt mij geen sprake, maar daar denkt Arnoud misschien anders over?

 26. @Kuno Zal ik niet ontkennen, maar het is in dit topic al vaker genoemd dat de gemiddelde gebruiker niet weet HOE e.e.a. in te stellen en die instellingen te behouden zonder dat ze toch weer gewijzigd of ongedaan gemaakt worden. Wim (29) stelde terecht dat ‘geen enkele telefoonmaatschappij lijkt het mij mogelijk te maken om hun diensten in het buitenland te blokkeren’. Dit is waar een zelfs bovengemiddeld technische gebruiker tegen aan loopt. Laat staan diegene die een telefoon heeft om mee te bellen en niets meer. Ik heb een Samsung Jet met een eigen besturingssysteem. Ik ben bovengemiddeld technisch (nee, geen nerd!) maar heb niet gevonden wat je bedoelt. Ondanks ‘wat meer zoeken’ dan ik gewoon ben. En dat is het punt: Als ik in het buitenland geen internet of roaming wil, dan zou 1 icoon/widget of wat dan ook dit voor mij moeten regelen. Standaard ingesteld en geleverd door mijn provider. Ik betaal hem voor de dienst. Hij behoort mij dan ook die normale dienst te leveren. Hij behoort mij te behoeden voor onverwachte zaken en mij hier behoorlijk over te informeren. Dat is wat storend is. Het graaien in mijn portemonnee zonder dat ik dat besef of daar iets van af weet. Pas bij ontvangst van de factuur (lees: automatische afschrijving van de bankrekening) kom ik tot het besef dat er iets niet goed is gegaan. Reclameren wordt dan zeer moeilijk, want ‘de dienst’ is afgenomen.

 27. @Bram(#5):

  Dit vind ik eigenaardig. Stel nu, de klant heeft wel degelijk een akkoord met Telfort over het gebruik van mobiel internet en dit is bepaald niet goedkoop. Dan nog kan de klant volhouden dat hij niet wist dat hij op de door Telfort in rekening gebrachte momenten gebruik maakte van dit netwerk.
  Het maakt niet uit dat hij het dan niet wist. Misschien heb ik in mijn huis apparaten die zonder dat ik het weet elektriciteit gebruiken. Daar zal ik toch echt voor moeten betalen, zie mijn overeenkomst met het elektriciteitsbedrijf. Of ik het weet of had moeten weten is niet relevant.

  Als er géén overeenkomst is, is het een heel andere zaak. Zonder rechtsgrond kun je niet verplicht worden tot betalen. Telfort zal dan dus een niet-contractuele rechtsgrond moeten vinden. Onrechtmatige daad? Ongerechtvaardigde verrijking? In mijn vorige bericht #30 zie ik nog iets over het hoofd: onverschuldigde betaling. Het criterium lijkt mij in dit geval te worden gegeven door art. 6:210 lid 2 BW:

  Sluit de aard van de prestatie uit dat zij ongedaan wordt gemaakt, dan treedt, voor zover dit redelijk is, vergoeding van de waarde van de prestatie op het ogenblik van ontvangst daarvoor in de plaats, indien de ontvanger door de prestatie is verrijkt, indien het aan hem is toe te rekenen dat de prestatie is verricht, of indien hij erin had toegestemd een tegenprestatie te verrichten.
  Er is geen sprake van toestemming een tegenprestatie te verrichten. Van een echte verrijking van de ontvanger is ook geen sprake. Blijft over “indien het aan hem is toe te rekenen dat de prestatie is verricht”. Zo ja, dan moet de waarde van de prestatie worden vergoed “voor zover dit redelijk is”.

  Ik neig ernaar dat het toch vooral aan Telfort is te wijten dat de klant zonder contract het 3G-netwerk op kon. Maar als de klant er bewust voor zou hebben gekozen om van het 3G-netwerk gebruik te maken is hier wel ruimte voor discussie.

  @Martijn(#13):

  Overigens, in de tarievenlijst van Telfort zijn de tarieven te vinden voor gebruik van mobiel internet wanneer er geen sprake is van een bundel. Het mag dus aan de klant bekend zijn wat de kosten zullen zijn wanneer er sprake is van (bedoeld) mobiel internet gebruik, ???1,50 per MB in het geval van Telfort. Als klant ???koop??? je er geen mobiel internet bij, dat zit al in het abonnement zelf. Altijd. Alleen is het wat duurder zonder extra abonnement.
  Voor de klant van het vonnis was dit niet het geval. Volgens de rechtbank:
  Verder heeft Telfort onvoldoende gesteld om aannemelijk te maken dat zij op basis van de toepasselijke algemene voorwaarden aanspraak kan maken op de aan [gedaagde] in rekening gebrachte gebruikskosten mobiel internet, of om Telfort op dit punt tot bewijslevering toe te laten. Telfort heeft immers, ondanks de betwisting door [gedaagde] van het bestaan van een overeenkomst ter zake van het gebruik van mobiel internet, nagelaten duidelijk te maken op welke artikelen van de algemene voorwaarden zij zich op dit punt beroept. Daar komt nog bij dat de als productie 4 bij de conclusie van repliek in conventie overgelegde algemene voorwaarden blijkens de aanhef daarvan pas op 1 juni 2007 zijn ingegaan, terwijl de overeenkomst dateert van januari 2007.

 28. Die BKR registratie moeten ze (Telfort) dus ongedaan maken, moeten ze er dan ook voor zorgen dat die registratie geen nadelige effecten heeft voor de klant? Dergelijke registraties blijven voor zover mij bekend in veel gevallen toch nog staan (wel gemarkeerd als afgehandeld/betaald), dit kan een contract afsluiten bij een andere provider of bijvoorbeeld het krijgen van een hypotheek moeilijker/haast onmogelijk/duurder maken. Hoe zit het daarmee? Dus de gevolgen van een dergelijke (door de rechter als onterecht beoordeelde) registratie.

 29. Nu ik er aan denk, dat geregistreerd staan bij BKR kan voor een klant nog veel andere problemen veroorzaken. Zo zou je b.v. problemen kunnen krijgen bij het aanvragen van een lening of hypotheek en moet je mogelijk kiezen voor een duurdere financiering omdat zo’n telecom-bedrijf je onterecht op de BKR-lijst heeft geplaatst. Dat is dus schade, dus kan die verhaald worden op een Telecom-bedrijf?

  Dat zou eigenlijk wel moeten kunnen, want anders is het een eenvoudige manier voor hen om klanten af te persen…

 30. @Wim (35): ik heb begrepen (gelukkig niet uit eigen ervaring) dat een BKR registratie ongedaan kan worden gemaakt door de oorspronkelijke aanvrager ervan. Dat zou betekenen dat er geen registratie blijft staan, ook niet met een status van afgehandeld. Helaas komt het vaak voor dat een aanvrager van een registratie erg laks is met het ongedaan maken van een onterechte registratie. Met alle gevolgen voor het ‘slachtoffer’ van de registratie…

 31. Wat ik ervan begrepen heb is dat BKR registraties tot 5 jaar na het afbetalen blijven staan. Echter, onterechte registraties worden niet als afgehandeld behandeld, maar verwijderd.

  Overigens kan een BKR registratie je ook voordelen opleveren. Ik heb bijvoorbeeld al jaren een credit card en krediet op mijn bankrekeningen. Ik betaal echter netjes op tijd en dat kunnen de hypotheek verschaffers te horen krijgen. Dan is het voor hun minder een gok als iemand die nooit bij het BKR bekend heeft gestaan.

  het is echter van de zotte natuurlijk dat betwiste betalingen je als wan betaler doen kenmerken. In feite zou als een betaling betwist wordt een BKR notatie niet aan de orde moeten zijn. Alleen als je niet betaald zonder te laten weten dat je een vordering betwist lijkt me een opname terecht.

 32. Ter info: eigenlijk alle telefoons gaan zonder vragen zo het internet op, dit is een standaard instelling… of het nu een Android, Iphone of Windows Mobile is ze doen het allemaal…

  Dit kan je wel uitzetten maar zoals ik bij de Android van mijn vrouw ontdekte ben je dan al enigsinds te laat en zijn er direct na het aanzetten van het toestel al enkele KB’s verbuikt…

  Dit gaat eigenlijk zo bij alle providers, en niet alleen specifiek bij Telfort zo als in dit stuk staat vermeld…

 33. Hoi ST,

  Als het gaat om WIFI, geen probleem. Ten minste, thuis bij je eigen draadloze router. Of op je werk of andere locatie met open WIFI hotspot.

  Mobiel internetten, daar moet je wel voor oppassen! Want zonder abonnement voor onbeperkt internetten op je mobiel kunnen de kosten op je prepaid soms erg snel oplopen. Let wel op: mobiel internetten maakt gebruik van de telefoonverbinding met je provider en kan onopgemerkt aan staan zodat je snel je tegoed ziet wegsmelten. WIFI is gewoon je normale Internet-verbinding thuis met een draadloze router eraan. Handig als je een laptop hebt en even op de touilet of op zolder wilt internetten zonder al die kabels… 🙂

 34. Op dit moment zit ik in een gelijksoortige situatie, vorige week een samsung Ace icm Vodafone abonnement gekocht, het vodafone abonnement loopt vanaf april. Ik dacht straffeloos mijn Telfort sim kaart te kunnen wisselen en via mijn eigen WiFi te kunnen internetten

  De 21ste ontving ik van Telfort een bericht dat zij mij de instellingen zullen toesturen om mobiel te internetten via Telfort. Uit dit bericht trok ik de conclusie dat ik zonder deze instellingen, geen toegang krijg tot Telfort internet. Deze instellingen zou ik dus niet gaan gebruiken zo kan ik ook niet op het Telfort Mobiele internet komen. Dat was precies wat ik wilde geen mobiel internet alleen thuis via WiFi.

  Dat blijkt een foute redenatie te zijn, A) kwam er geen bericht met de beloofde instellingen en B) zit ik nu met een rekening van ???100,– mobiel internet. Als ik er later achter was gekomen was deze aanmerkelijk hoger geweest. Terwijl mijn toestel het huis niet is uit geweest, ik heb namelijk ook een zakelijk toestel.

  Met de Telfort klachten service is het ZEER moeilijk communiceren: Je kunt alleen online reageren, als je reageert krijg je geen kopie van je eigen reactie, ze beperken je tot 500 tekens. Telfort zelf stuurt mij reacties van over de 1200 tekens. Zie hier maar eens kort en bondig op te reageren zonder onvriendelijk over te komen.

  Mijn vraag wat is wijsheid in deze, ik voel er niets voor om bij BKR geregistreerd te staan. Daarnaast voel ik me genaaid door Telfort en wil ik hier wel tegen ageren, hoe nu verder?

 35. Pas op! Telfort gaat stug door met het in rekening brengen van exorbitant hoge bijdragen voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland. In mijn geval heb ik in december in Mexico een limietwaarschuwings-sms ontvangen. Maar nergens en nooit heeft Telfort mij laten weten dat ik voor wat minuten internetgebruik en het uploaden van 2 foto’s op Facebook een rekening kon verwachten van 4275 euro. Telfort beweert een specificatie te hebben waarvoor ik extra moet betalen. Telfort vindt zijn specificatie op mijntelfort.nl afdoende. Die geeft alleen aan dat ik van 1 tot en met 31 december voor 4275 euro heb gebeld en geinternet. Wat kan ik doen om de factuur niet te betalen? Ik heb de incasso al een keer gestorneerd.

 36. > Weet iemand hoe dat nu eigenlijk zit? Welke telefoon gaat zelfstandig 3G internet aanzetten als hij buiten bereik van een wifi netwerk komt?

  Ik heb sinds afgelopen vrijdag een Samsung Galaxy Mini en toen ik mijn oude SIM-kaart (Telfort: 200min bellen / 25 sms – geen internetbundel) had overgezet, zocht de telefoon automatisch contact met het 3G netwerk. Ik heb vervolgens wifi ingesteld, maar inderdaad – zodra ik buiten bereik van dit wifi netwerk kom of de wifi uitzet zoekt de telefoon automatisch contact met het 3G netwerk. In het overzicht van mijn gebruik staan nu verschillende MB’s met daarbij wat bedragen. De rekening zelf moet ik nog ontvangen. Even afwachten dus. Na veel speurwerk op internet is het me wel gelukt om het automatisch contact maken met het 3G netwerk uit te zetten.

 37. 2 maanden geleden heeft mijn vrouw een oude I-phone van haar zus gekregen. Leuk volgens haar, want dan kan je thuis via je wifi netwerk op het internet. Inderdaad dat werkte. Lekker samen in bed nog even het nos journaal kijken (we hebben geen tv thuis). Vorige maand werden we gebeld door telfort of we een betalingsregeling willen treffen voor het maandbedrag van april. We moeten namelijk 4900,- aan telfort betalen!! voor gebruik van mobiel internet.

  Mijn vrouw heeft een sim-only abonnement, is al 5 jaar klant bij telfort, heeft nooit mobiel internet aangevraagd of zelfs maar gewild. Nu blijkt dat als in je huis de verbinding met wifi wegvalt (bv tijdens het kijken van het journaal), deze automatisch en zonder melding wordt overgenomen door telfort. Dan kost een journaal kijken opeens 1200 euro!!

  We hebben uiteraard een klacht ingediend bij telfort. Na lang wachten volgt er reactie: De klacht is afgewezen en naar de rechter gaan heeft geen zin, want die heeft ons (telfort)in het verleden ook al gelijk gegeven.

  En nu? – paniek: hoe komen we ooit aan 4900 euro? – en die vragen die maar door je hoofd blijven gaan: zijn wij echt zo bovenmatig dom?, kan er echt zomaar iets geleverd worden waar we nooit om hebben gevraagd?, en kan je daar dan zulke bedragen voor rekenen?, er moeten toch meer mensen zijn dit dit overkomt?

  Hoe dan ook, als iemand ons van tips kan voorzien dan heel erg graag!

  Guido Maartense guidomaartense@solcon.nl

 38. @Guido, op de vraag of jullie bovenmatig dom waren, antwoord: Nee. Aan de andere kant, ook niet bijster slim omdat jullie kennelijk niet door hadden dat jullie gebruik maakten van mobiel internet in plaats van WiFi. Maar goed, veel gebruikers zouden niet eens weten waar ze in dergelijke gevallen op moeten letten. Maar goed, 5 jaar lang een sim-only abonnement waarbij je waarschijnlijk geen gebruik maakte van Internet en dit dus kennelijk niet wil, maar desondanks heeft Telfort dit wel voor jullie geactiveerd. Dat is niet jullie probleem maar dat van Telfort. Wat gebeurt kan zijn is dat omdat jullie een tweedehands telefoon kregen, de telefoon was ingesteld voor mobiel Internet. Met de telefoon hebben jullie dan ook de instellingen hiervoor meegekregen. Foutje natuurlijk, maar jullie zelf zijn nooit akkoord gegaan met mobiel Internet dus lijkt Telfort wat dit betreft gewoon geen poot te hebben om op te staan.

  Maar goed, ik ben geen jurist dus ik zou adviseren dat jullie contact opnemen met jullie rechtshulp-verzekering als jullie die hebben. Dit is iets voor juristen om onderling uit te vechten. Maar ik schat jullie winstkansen zeer goed in. Telfort is gewoon de boel aan het bedriegen op deze manier. Maar goed, de originele post van Arnoud ging al over Telfort en hoe ze de fout in gingen.

  Nog een extra tip: zoek een andere provider! T-Mobile is wel aardig, of KPN, of Vodafone. Genoeg concurrentie. Maar ga bij Telfort weg want dat is het belangrijkste signaal richting hen. (Met nummerbehoud gaan overstappen!)

 39. Ik vraag me af of het niet eens tijd is voor een nieuwe rechtzaak. Voor zover ik weet beroepen ze zich nog steeds op een oude rechtzaak uit de tijd dat ze altijd en overal riepen dat het eigen verantwoordelijkheid is.

  Nu is het echter zo dat Telfort bij roamen binnen de EU een bericht stuurt als de rekening 60 euro bereikt. Als ik het goed heb begrepen (heb zelf geen telfort) dan moet je zelfs iets doen om data dan weer aan te zetten.

  In ieder geval is men binnen europa nu dus van mening dat men bij 60 euro moet waarschuwen. Het is dan volkomen idioot dat men binnen nederland blijkbaar 5000 euro normaal vindt?

  Overleeft dat argument nog wel een giegeltest als men bovenstaande weet? En het is ook geen onmacht van telfort, als men binnen europa kan waarschuwen dan kan men dat zeker ook binnen nederland.

 40. Vorige week heeft Telfort per brief aangeven het factuurbedrag kwijt te schelden en in plaats daarvan 59 euro in rekening te brengen (tarief limiet voor datagebruik buitenland). Telfort geeft zelf aan dat het niet mogelijk is om het datagebruik in Nederland bij te houden (….??)

  Telfort zal waarschijnlijk erg content zijn met deze coulance uit klantvriendelijkheid, maar ze beseffen niet dat wij als klant ruim anderhalve maand flinke tres van deze situatie hebben gehad. Daarom hebben we prive en zakelijk alsnog onze abonnementen opgezegd.

  NB Blijven klagen (per telefoon en brief) helpt dus! Bij de nieuwe (sim only) abonnementen van Telfort wordt internet overigens niet meer standaard meegeleverd.

 41. Ik heb een goedkoop abonnement van 6 euro met beltegoed/sms, geen internet. Ik gebruik wel Wifi. Maar als ik onderweg ben of in de auto heb ik bijna altijd 3G en kan gewoon whatsappen en internetten. Internetten doe ik dan bewust niet. Af en toe ontvang ik wel whatsapps en geef antwoord terug. Ik krijg iedere maand een factuur van mijn provider met een lijst van alle internet momenten maar een bedrag van 0.00 euro erachter. Dus ze weten dat ik overal kan internetten voor 6 euro per maand maar brengen niks in rekening. Ik heb mijn whatsapp zo ingesteld dat het eerst toestemming moet vragen om buiten Wifi contact te maken met internet maar dit gebeurt niet. Kan dit of is dit een fout van de provider? Zijn er meer mensen die dit hebben of hebben gehad? Moet ik de provider waarschuwen? Of zie ik het verkeerd?

 42. Bij toeval lees ik dit verhaal. Ons, als particulier 79 jaar, is dit in 2011 ook overkomen bij Telfort voor een bedrag euro 686,00. Zonder stopzegging contract. Als tegemoetkoming euro 25,00 gekregen. Zouden wij nu nog een redelijke kans hebben om wat weer terug te kunnen halen? Bedankt vast voor uw antwoord.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.