Wanneer mag ik een langdurig contract opzeggen?

Een lezer vroeg me:

Als eenmanszaak onderhoud ik voor diverse partijen websites. Ik heb daar nooit harde afspraken over gemaakt, omdat ik graag werk vanuit wederzijds vertrouwen. Dat ging jarenlang goed, maar nu heb ik helaas toch ruzie met een klant. Ik heb ze gemeld dat we niet verder kunnen en dat ik de site vrijdag zal afkoppelen. Maar nu zeggen zij dat ik niet zomaar van ze af kan. Klopt dat? Ben ik verplicht mijn dienstverlening voort te zetten?

Het is nobel om te werken vanuit goed vertrouwen, maar helaas blijkt dat dit wel tot lastige conflicten kan leiden mocht het toch een keer verkeerd gaan. Juridisch duiden waar je dan aan toe bent, is erg lastig.

Werkzaamheden als deze vallen juridisch onder het kopje “duurovereenkomst” oftewel “overeenkomst voor onbepaalde tijd”. De geleerden zijn het er niet over eens of zo’n overeenkomst opgezegd mag worden als daar geen expliciete afspraken over gemaakt zijn. De wet zegt er namelijk niks over, en de Hoge Raad is ook niet eenduidig.

In de praktijk blijkt dat rechters meestal toch wel een opzegging goedkeuren, maar dat ze wel een opzegtermijn daaraan verbinden. Dit vanuit het algemene idee dat partijen zich redelijk en billijk jegens elkaar moeten gedragen. Als er ruzie is, is het onbillijk om nog verder met elkaar te moeten. Maar je moet de klant wel de gelegenheid geven om de dienstverlening bij een ander onder te brengen.

Wat een redelijke opzegtermijn is, is lastig te zeggen in het algemeen. Dat hangt namelijk heel erg af van de grond van opzegging. Het zou een paar maanden kunnen zijn (zoals gebruikelijk bij ICT-contracten) maar ook een paar jaar, wanneer je al lang met elkaar samenwerkt en de klant niet zomaar even een nieuwe leverancier kan inschakelen. Ook kan uitmaken of iets een betaalde, zakelijke dienstverlening is of meer vrijwilligerswerk zoals bij een verenigingswebsite.

Wanneer de dienstverlening eenvoudig over te nemen is, dan kun je ook aanbieden dat jij het overzetten zult regelen en dat ze meteen daarna met de nieuwe partij zaken moeten doen.

En, met alle respect, denk toch eens serieus na over algemene voorwaarden. Ook al hou je het bij maar één kantje, het kan een hoop gezeur besparen.

Arnoud

17 reacties

 1. Heb een zelfde situatie, websitebouwer heeft een site afgeleverd met veel fouten.Na een jaar lang heen en weer mailen zijn een aantal fouten opgelost, o.a. klantgegevens stonden met opdracht, naam adres betaalgegevens en prive info vindbaar in Google, CMS werkte niet goed, men kon anderhalf product bestellen of zelfs 1/2 , men kon een min opdracht maken en daardoor een soortement creditnota maken. Ben uiteindelijk boos geworden en ze verteld los het op of ik stap naar de rechter, Kassa, opgelicht etc. Reactie van bouwer, geen vertrouwen meer in u zeg per 1 juni overeenkomst op, haal de site weg, zonder CMS. Brief via advocaat gestuurd maar geen reaktie gehad tot nu toe.

 2. Wat betekent dit voor deze situatie? Kan hij de site dus op vrijdag afsluiten of kan hij dan vervolgens een forse schadeclaim verwachten van de klant? Of gewoon even snel regelen dat de betreffende site elders wordt ondergebracht?

  Goed, even wat extra complexiteit inbouwen. πŸ™‚ Stel, ik ontwerp een cloud applicatie die gebruikers kunnen aanroepen om bepaalde berekeningen uit te voeren. Een handige web service dus. Maar 1 klant is veeleisend en wil een extra aanpassing aan de berekening en ik wil die niet doorvoeren. Ruzie dus! Alleen, geen enkel ander bedrijf doet diezelfde berekening met dezelfde precisie en met de meest recente data, waardoor er geen alternatief bestaat voor mijn web service. Overstappen kunnen ze dan eigenlijk niet, tenzij ze minder nauwkeurig willen werken. Maar de ruzie blijft want de klant eist een aanpassing die ik niet ga uitvoeren. Mijn code, mijn web service, mijn regels. Hoe lang moet de opzegtermijn in dit geval zijn? πŸ™‚

 3. In mijn geval zal het betekenen dat ik per dag ongeveer ??? 450,= omzet ga missen, website bouwer houdt conform overeenkomst zijn cms, hun noemen het anders, heb offertes laten maken bij 5 verschillende bedrijven, echter het CMS waarmee gebouwd is wordt niet herkend. Andere bouwers geven kostenplaatjes aan tussen ???3000,= en ???5000,=. Is voor klein eenmansbedrijf niet te doen. Zal dus in kort geding gaan eisen dat men zich aan de overeenkomst moet houden, rechter ook vragen om de kosten volledig te mogen verhalen op bouwer, laatstgenoemde houdt zich niet aan afspraak. Men heeft geen AV overhandigd, wel heeft men deze zeer recent aangepast maar ook deze zijn niet aangekaart c.q. aangeboden. Uiteindelijk zal de situatie impliceren dat na afloop overeenkomst een nieuwe site gebouwd moet gaan worden, verstandhouding is dusdanig verstoord dat van een goede samenwerking geen sprake meer kan zijn, dus weer extra onkosten.

 4. @Hans, controleer eerst even de financiele status van die webbouwer! Als hij op het randje van bankroet zit hebben gerechtelijke procedures mogelijk weinig zin want een kale kip kun je niet plukken.

  Als je naar een CMS systeem zoekt, wat precies verwacht je dan qua functionaliteit? Mogelijk dat iemand hier voor de korte termijn wel een goed alternatief weet dat snel op te zetten is, zelfs voor een onervaren eigenaar van een eenmans-zaak. πŸ™‚ Het verder aanpassen is dan maatwerk wat al snel het kostenplaatje van een paar duizend Euro oplevert.

 5. Hoe kan ik in dit geval een check doen op hun financieele positie, weet dat ze voor twee bedrijven sites hebben draaien welke jaarlijks ieder een ??? 100.000,= opbrengen. Betwijfel of ze dan ook in fin. problemen zitten. Heb ondertussen wel een controle op deze sites uitgevoerd

 6. @Hans, je kunt beginnen met informeren bij de Kamer van Koophandel, waar hij ingeschreven zou moeten zijn. Kost een beetje, maar geeft wel inzicht in wat de waarde is van het bedrijf van die webbouwer. En ja, hij kan misschien wel een paar ton aan Euro’s per jaar verdienen maar hoeveel uitgaven heeft hij? Moet hij licenties kopen van dure software met bijbehorende abonnementen? Moet hij een Cloud-bedrijf of andere webhost betalen voor het onderhouden van zijn servers? Heeft hij extra personeel in dienst? Heeft hij een hoog uitgaven-patroon? Dure sport-auto? Waar gaat dat geld uiteindelijk naartoe? Tja, en wat als hij niet bij de KvK ingeschreven is? Als je er een rechtzaak van maakt, reken er dan op dat je dan enkele duizenden Euro’s mag gaan betalen wegens juridische kosten. Die kun je -in geval van winst- weer terugkrijgen, inclusief extra schadevergoeding en zo. Maar ikzelf heb daar een nare ervaring mee omdat ik tegen een ex-werkgever heb geprocedeerd, won en een forse schadeclaim toegewezen kreeg. Maar bedrijf ging meteen failliet en de belastingdienst eiste alles op waardoor ik van al mijn gemaakte kosten geen cent heb teruggezien. Wel gewonnen, maar tegen welke prijs?…

  Verder denk ik niet dat die webbouwer op korte termijn al die fouten uit het systeem kan halen dus per direct overstappen op een ander alternatief lijkt mij de beste stap. Je inkomsten moeten namelijk blijven binnenkomen!

  Ik zie dat je naam linkt naar een bepaalde website en vraag me af of dit de betreffende site is. Zo ja, dan weet ik ook de webbouwer. De site is gebouwd in PHP en sterk verweven met wat Google truukjes. En als ik wat verder kijk lijkt het erop dat de webbouwer gewoon zijn eigen CRM systeem heeft gebouwd en daar jouw site op is gebaseerd. Dat zeggen ze zelfs op hun eigen site. Dat betekent dat als je afscheid van hen neemt, ook een ander CRM pakket moet gaan gebruiken…

 7. Je gegevens kloppen exact, mijn naam is via meerdere media gekoppeld aan mijn sites, .info en een .nl extensie. Zal i.v.m.de privacy geen directe url. plaatsen. Wat mij wel opvalt is dat er op het zelfde moment twee websitebouwers zijn welke hun klanten de deur willen dichtdoen? Of zou dit dan heel toevallig mijn bouwer zijn. Ben niet van plan op te geven en verwacht dan ook dat men gewoon zijn verplichtingen t.o.v. de overeenkomst nakomen. Scheelt hun een boel kosten, na afloop van de overeenkomst zal hoogst waarschijnlijk van mijn kant de overeenkomst niet worden verlengt.

 8. Beste Arnoud, zover ik kan nagaan heb ik de url, niet vernoemd om ergernis te voorkomen. Wim heeft waarschijnlijk gegoogeld en is via social media mijn naam tegengekomen met daaraan gekoppeld mijn websites. Het is natuurlijk wel frappant dat er ineens twee websitebouwers zijn welke een discussie hebben met een klant en beiden trachten deze websites legaal uit de lucht te halen op dezelfde datum. Had misschien beter onder een alias kunnen reageren, het spijt me als ik op een of andere wijze je hiermee in discrediet heb gebracht.

 9. Goed, ik weet genoeg. Van de andere twee sites is de een voor een golfbaan en de ander voor een Zweedse Chamber of Commerse. (Daar zijn er meerderen van!) Ik heb al gezien dat de sites in PHP ontwikkeld zijn en door een andere partij worden gehost. Alleen biedt die site officieel geen webhosting aan. Ik kan het dan niet helpen maar dan brandt bij mij een waarschuwings-lampje. Volgens de KvK is dit bedrijf vier keer van naam gewisseld, namelijk in 2003, 2004, 2007 en hun originele naam sinds 1993. Ik heb ook even de jaarcijfers van hen opgevraagd. De laatste zijn van 2009 en om eerlijk te zijn, die ton omzet per site? Bij lange na niet! Voor de boekhouders: 39.000 aan vaste activa, 128.000 aan vlottende activa, eigen vermogen van 82.000, overige passiva van 85.000, en dat voor een bedrijf met 6 werknemers. Ik vind dat bijzonder laag voor een IT-bedrijf. Zeker als je bedenkt dat daar voor 84.000 aan kortlopende schulden tussen zit. En nou vermeldt zijn site wel heel veel opdrachten die hij gedaan heeft maar dat is onbetrouwbaar! Als hij al twee dagen heeft meegewerkt om een PHP-scriptje te bouwen kan dat al reden zijn om dit als opdracht erbij te plaatsen! Nog even gezocht en van de eigenaar een LinkedIn en Twitter account gevonden. En het is best interessant hoeveel je via het Internet over iemand kunt ontdekken met een klein beetje informatie! Zo heb ik iets ontdekt van die website bouwer wat hij met trots in zijn LinkedIn account vermeldt: een website van hem heeft in 2010 de ThuisWinkel award gewonnen! Waarmee? Met een kledingzaak website! Okay, alleen herenkleding maar ik vind dit een beetje tegenstrijdig belang. Zijn website wint een ThuisWinkel award, iets dat je volgens mij niet snel krijgt, en jouw site is gevoelige data aan het lekken en voor jou problemen aan het veroorzaken…

  Waar ontstaan jouw problemen dus uiteindelijk door? Dat klantgegevens op het Internet te vinden zijn ligt mogelijk niet aan de site zelf. Jouw website gebruikt o.a. Google Analytics en Google kan zo enorm veel data over jouw site verzamelen! Daar geef je Google immers zelf toestemming voor! Misschien kun je dat beter verwijderen. Of in ieder geval van je login pagina en het winkelwagentje verwijderen. Dat anderhalf product of negatieve aantallen besteld kunnen worden is erg slordig, inderdaad. Momenteel kan ik nog een miljoen maatpakken bestellen en dat vind ik ook erg slordig. Kun je wel zoveel leveren? In maar 899?? πŸ™‚ Ik ga maar niet verder experimenteren want straks breek ik de site of moet ik met iDeal enkele miljarden Euro’s afrekenen en dat kan iDeal niet aan. Maar goed, hij heeft zelf ook een kleding-website en even gekeken hoe hij het daar heeft geregeld. Valt mij op dat hij daar de boel een stuk beter voor elkaar heeft! De maten en aantallen zijn op zijn eigen site wel beperkt tot bepaalde aantallen en een miljoen t-shirts bestellen is er niet mogelijk. Hij gebruikt echter wel dezelfde code als voor jouw site, dus mogelijk dat hij jou expres tegenwerkt omdat jouw kledingsite met de zijne concurreert!

  Dit begint echt interessant te worden! πŸ™‚ Ik had prive-detective moeten worden… πŸ˜‰

  Om het nog interessanter te maken. Via LinkedIn heb ik een indirecte (3rd) connectie met deze eigenaar! Kleine wereld! πŸ™‚

 10. @Hans, ik heb niet op jouw naam gegoogled! Maar als je hier een bericht plaatst is een der velden een plek waar je je website kunt neerzetten. Dat heb je gedaan zodat jouw naam een clickable link is naar jouw site! πŸ™‚ Vanaf jouw site even verder gezocht in de “page source” naar unieke trefwoorden om verder mee te zoeken. En het hielp ook dat de bouwer zijn stempel op jouw site heeft gedrukt zodat zijn naam ook snel bekend was. Vervolgens een tracert op jouw site en zijn site om zo meer over de feitelijke webhost te weten te komen. De KvK erbij gehaald om daar meer informatie in te winnen en met de naam van de eigenaar/bouwer weer op Google zoeken naar een LinkedIn en Twitter account, waar ik dus weer informatie vond over de ThuisWinkel prijs die hij won en welke site het hier betreft. Is een uurtje puzzelen maar uiteindelijk kun je zo enorm veel informatie over iemand verzamelen. En dan heb ik mij nog even ingehouden! Dat is overigens het grote nadeel van sociale media: Anderen kunnen er enorm veel informatie uit halen! Het is vreemd want iedereen wil wel privacy, maar via Internet geven we dat weer net zo gemakkelijk op…

  Ik doe overigens ook wel mijn best om toch de hoeveelheid informatie te beperken Maar het is voor iedereen wel eens goed om te weten hoeveel informatie je kunt opsporen met alleen informatie over een URL…

 11. Beste Wim, Je had inderdaad Prive detective moeten worden, ongelofelijk wat men zo kan vinden. Inzake de situatie met Google, dit was een fout bij de websitebouwer, men heeft dit op mijn aangeven veranderd.Het ergste was dat als de klant erachter kwam dat hij een vreemde of foutieve opdracht gemaakt had en deze probeerde te verwijderen het systeem het bestelde wel verwijderde maar het bedrag erbij optelde, gelukkig heb ik van al dit screenprint gemaakt, je weet maar nooit waar het goed voor is.

  De bestellingen welke foutief gingen stonden op deze wijze standaard ingesteld hun CMS, dit heeft men later ook enigzins aangepast. Het geen mij bevreemd is het volgende: Men heeft nu een site gebouwd waar meerdere filialen aan gekoppeld zijn, gebruikt hetzelfde CMS als voor mijn site en dezelfde fouten als voorheen in mijn bestel systeem zitten erin. Je kunt hier in dit geval een halve tuinstoel bestellen, anderhalf zakje tuinzaad etc.

  Als er bij mij in mijn winkeltje iets fout gaat probeer ik dat te herstellen maar nog meer er van te leren om verdere fouten te voorkomen.

  Gr Hans

 12. @Hans, het klinkt complex wat ik deed maar dat is het eigenlijk niet. Het is eerder gewoon een kwestie van veel ervaring met het Internet.

  Betreffende het CMS systeem, wat ik zie is dat de bouwer het helemaal zelf heeft opgezet in PHP. Zijn LinkedIn informatie geeft echter aan dat hij best een ervaren PHP programmeur zou moeten zijn dus is het vreemd wanneer het allemaal prutswerk is. Aan de andere kant, ik ben zelf ook een ervaren software bouwer en heb vaak genoeg al gezien hoe een goed opgebouwd stukje software volledig de vernieling in kan worden geholpen indien onervaren programmeurs er verder mee werken. En omdat die bouwer waarschijnlijk erg druk is met het regelen van zijn bedrijfjes heb ik het vermoeden dat hij een andere PHP programmeur in dienst heeft genomen voor het onderhoud op de CMS website. Mogelijk een stagiaire of onervaren programmeur die voor weinig geld toch zijn best doet om iets op te leveren. Maar ja, onervaren betekent ook dat ze vaak de fout in kunnen gaan. Mensen leren van hun fouten en als expert heb ik zelf al erg veel geleerd.

  Is het te herstellen? Waarschijnlijk wel indien er een meer ervaren programmeur mee aan de slag gaat. Die bouwer heeft het zelf waarschijnlijk te druk met zijn organisatie dus die moet een andere oplossing vinden. Tja, lastige klanten verjagen werkt misschien. Maar gezien het maffe gedrag dat ik 1 miljoen kostuums bij jouw site kan bestellen geeft al aan dat de site niet naar behoren werkt en dat heb je wel afgesproken. Dit zou je dus bij een ervaren jurist of advocaat kunnen voorleggen om die bouwer uiteindelijk voor de rechter te krijgen. Maar dat betekent ook dat je zo nauwkeurig mogelijk je onkosten moet berekenen en bijhouden inclusief de verliezen die deze kwestie veroorzaken voor jouw winkel! Wat er verder mogelijk is, hangt verder af van de afspraken tussen jou en die bouwer, plus zijn algemene voorwaarden. Als je wint moet je erop rekenen dat je makkelijk tussen de EUR 3.000 en 5.000 aan advocaatkosten moet gaan declareren plus enkele duizenden Euro’s die je zelf aan verlies hebt geleden. Een totaal schadebedrag van tussen de EUR 10.000 en EUR 15.000 is naar mijn inschatting nog wel op te brengen door die bouwer, maar het kan hem ook net over het randje van het faillisement heen duwen. Zijn bedrijf heeft niet een hoge waarde.

  Ik denk wel dat je er verstandig aan doet om je site door een ander te laten bouwen en ja, ik weet dat dit enorm kostbaar is. Idealiter gebruik je al een kant-en-klaar CMS systeem dat de functionaliteit bevat die jij nodig hebt en zoek je nog iemand die dat CMS systeem kent en het dus mooi voor jou op maat kan brengen. Op a href=”http://opensolution.org/”>OpenSolutions is al een gratis CMS systeem met winkelwagentje te downloaden. Als deze naar jouw mening goed werkt dan kan dit al redelijk wat werk schelen bij het opzetten van een nieuwe website. Oh ja, je moet ook een webhost vinden. Dat kan wat lastiger zijn. Moet je ook even nadenken of je een Cloud-oplossing wilt of een meer betrouwbaardere standaard server. Hangt ook af van het aantal bezoekers dat je verwacht. Bij lagere aantallen is een standaard server genoeg.

 13. Mijn advocaat wist me te vertellen dat hij al eerder een case tegen ze heeft gehad waarbij hij een stagiare heeft geholpen welke anders gedupeerd zou zijn.Had te maken met kennis welke deze wel had en de andere dus duidelijk niet, waarschijnlijk datgene wat je eerder aangaf.

  Inzake je vraag over AV, deze hebben ze niet aangeboden, weet wel dat kort nadat de verstandhouding verslechterde men deze opnieuw heeft gedeponeerd, echter ook deze zijn mij niet aangeboden en gelden m.i. dus ook niet. Ben ondertussen verder gekomen met een ICT’er van een universiteit welke wel de kennis in huis heeft. Eigen CMS gebouwd met alles erop en eraan. Hosting wordt ook door hem verzorgt.

  Het aantal uren welke hij nodig zou hebben om de site aan zijn eigen CMS te hangen was meer dan een nieuwe site te bouwen en ben uiteindelijk daarvoor gegaan. In mijn busines merk ik dat een grafische weergave moet aansluiten bij de emotie welke avond- en galakleding oproept.AIDA etc.Vandaar dat grafische weergave erg belangrijk is in mijn busines, het is een Niche markt maar met de mogelijkheden welke ik heb gekregen van de groothandels waar ik mee werk is er een boterhammetje te verdienen.
  Mijn eigen uren aan research lopen al tegen de 100 uur, en daar heb ik ze alleen maar mee laten weten waar de fouten zaten, de kennis heb ik gedeeltelijk bij ITT en VNU opgedaan en een aantal vrienden (oud collega’s) van o.a. Onetomarket en Checkit hebben me verder geholpen met hun analyses. Dan is er daarnaast ook nog ongelofelijk veel op het net te vinden aan analyse progjes etc.

  In je eerdere schrijven gaf je het volgende aan: “Maar goed, hij heeft zelf ook een kleding-website en even gekeken hoe hij het daar heeft geregeld”, bedoelde je hiermee de site welke de Award gewonnen heeft of heb je nog een andere ontdekt, de Award winnaar is niet van hem. Dat was een opdracht.
  Ben daar wel benieuwd naar.

 14. Hans misschien een gekke vraag maar heb je al eens gezocht naar bedrijven die verhuur sites maken?

  Ik sla het misschien heel plat maar je bent gewoon een verhuurbedrijf en daar zijn er best wel veel meer van.

  Wellicht een idee om eens te kijken welke andere bedrijven dat doen en te kijken waar zij hun cms vandaan hebben.

  Dat zal wellicht een hoop schelen en of je nou partytenten of smokings verhuurd het process is hetzelfde (zeg ik even heel kort door de bocht)

  BV: http://www.springkussens.nu/ of http://www.deroocampers.nl/index.php?pID=4 of http://www.vioolspelen.nl/

  Als voorbeeld: http://www.directshop.nl/verhuur_webwinkel.asp er zijn er vast meer

 15. @Hans, dat geeft al aan dat die bouwer zelf geen tijd lijkt te hebben voor het onderhoud van zijn website en dat hij ter compensatie een stel goedkope programmeurs inhuurt die misschien wel enige PHP kennis hebben, maar de ervaring missen om een degelijk systeem op te zetten. Omdat ik zelf een software ontwikkelaar ben, heb ik veel andere programmeurs bezig gezien en mijn persoonlijke ervaring is dat 80% van de freelancers, tijdelijke krachten en stagiaires vaak te weinig ervaring hebben om een dergelijk CMS systeem goed en veilig op te zetten. Kennis van de programmeer-omgeving hebben ze vaak wel, maar ervaring met algoritmes en beveiliging ontbreekt gewoon. Een ICT’er vers van de universiteit is mogelijk ook nog steeds te onervaren. Dat hij zijn eigen CMS systeem heeft gebouwd klinkt interessant maar dat klinkt voor mij hetzelfde als een auto-monteur die vertelt dat hij zijn eigen banden bouwt. Durf je daarmee over straat? Ik hoor liever dat hij een open-source CMS als basis heeft genomen en daar verder op heeft gebouwd. En ook het hosting dat hij aanbiedt is toch iets waar je mee op moet passen. Immers, als je contact met hem wordt verbroken ben je ook de host kwijt!

  Beter is het om het risico te verspreiden. Die ICT’er kun je wel inhuren, maar regel je eigen webhost! Zo duur is het ook weer niet om je eigen hosting te regelen. Plus, enkele hosting bedrijven zoals RackSpace bieden ook nog eens cloud-mogelijkheden waarbij je niet een server huurt maar processor-tijd en geheugen. Een cloud-oplossing kan handig zijn op drukkere momenten omdat de werklast dan beter over meerdere systemen wordt verspreidt. (Alleen moet de software dan wel degelijk opgezet zijn!)

  De site waar hij in 2010 een award voor won is waar hij over opschept op zijn LinkedIn account. Geen idee of dat alleen maar een opdracht was of dat het zijn eigen site is, maar op LinkedIn doet hij behoorlijk zijn best om het zijn eigen site te doen lijken! Maar je hebt gelijk: het bedrijf staat niet op zijn naam… Misschien zou je de eigenaren van die site even om hun ervaringen met deze bouwer kunnen vragen… Maar die site lijkt nog steeds hetzelfde systeem te gebruiken wat jij voor de jouwe gebruikt. Het kan dus zijn dat zij door de bouwer persoonlijk worden ondersteund terwijl jij het maar met een stagiaire moet doen…

  Franc heeft overigens een goed punt: er zijn veel mogelijke alternatieven voor deze bouwer. Maar goed, ik zag dat jij zowel verhuurt als verkoopt en dat het toch best een niche-markt is waar je in zit. (En qua verkoop eentje met veel concurrentie!) Ik denk dat je in ieder geval even al je analyses van je site bij elkaar moet harken om te zien hoeveel bezoekers je krijgt en hoeveel daarvan een aankoop doen. Op basis van die informatie kun je uiteindelijk beslissen hoe stevig de webhost dient te zijn en welke kwaliteit je van je CMS systeem moet kunnen verwachten. Maar bedenk ook dat een slimme systeem-beheerder in combinatie met het DNS systeem ervoor kan zorgen dat je meerdere CMS systemen op je domein kunt gebruiken om aan de diverse behoeftes te voldoen. Dan wordt http://www.example.nl je welkoms-pagina en die draait op een eenvoudige host. De shop.example.com zit dan b.v. in de Cloud en regelt de verkoop van kleding. En verhuur.example.com zit weer op een derde server met een daarvoor gespecialiseerd systeem. (En desnoods een blog.example.nl waar je een WordPress site aan hangt voor de wekelijkse nieuwsbrief of zo.) Door meerdere subdomeinen te gebruiken en deze over meerdere hosts te verspreiden neemt het risico af dat je zaak volledig plat gaat indien een van die hosts wegvalt. Heb je dan ruzie met de bouwer van je verhuur-site dan blijft de verkoop nog onverstoord doorgaan. πŸ˜‰

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.