Mag de webwinkel mijn bestelde Galaxy Tab annuleren vanwege die patentrechtszaak?

samsung-galaxy-tab.pngEen lezer vroeg me:

Een aantal maanden geleden had ik bij een webwinkel een pre-order geplaatst voor de Samsung Galaxy Tab 10.1. Toen werd als verwachte leverdatum juli 2011 gemeld, met later een aanpassing naar augustus. Echter, nu krijg ik een melding dat men door het juridische gesteggel tussen Apple en Samsung verwacht helemaal niet meer te kunnen leveren, of mogelijk vele maanden later nog. Kan de winkel mijn order zomaar annuleren vanwege die rechtszaak?

Hoofdregel bij koop op internet is dat de winkelier binnen 30 dagen moet leveren. Zo niet, dan mag de consument de koop annuleren (art. 7:46f BW). De winkel kan dat niet.

Een pre-order is ook gewoon een bestelling, alleen weet je daar vooraf dat de levering (veel) langer op zich zal laten wachten omdat het gaat om een nog niet leverbaar product. In dat geval begint de 30 dagen pas te lopen nadat het product leverbaar is in Nederland.

Blijkt nu dat het product volstrekt niet leverbaar is, dan kan de verkoper echter wel de overeenkomst annuleren. (Wat moet hij anders?) De consument heeft dan recht op kosteloze teruggave van de eventuele aanbetaling, en wel binnen 30 dagen nadat de winkel meldt dat levering niet gaat lukken.

In een geval als deze, waarbij de rechter de handel in het product verbiedt, heb je weinig keus dan dit te accepteren. Een schadeclaim naar de winkel zit er niet in, want een dergelijk verbod is hem niet toe te rekenen.

Ik ga overigens met opzet nog niet uitgebreid in op de rechtszaken tussen Apple en Samsung, omdat er zeer binnenkort vonnis te verwachten is. En bloggen over vonnissen vind ik leuker dan speculeren op basis van nieuwsberichten over dagvaardingen.

Arnoud

13 reacties

 1. De webwinkel is in deze wel wat voorbarig lijkt mij met het annuleren. Ja er is een rechtzaak, maar de levering wordt nog steeds verwacht, tenzij er er een verbod komt, maar dat moet de rechtzaak dus nog uitmaken. Vooralsnog mag/gaat Samsung “gewoon” leveren en dus kan de webwinkel lijkt mij nog niet annuleren.

 2. Als ik de vraag wat mag buigen, heb ik een voor mij actuele vraag:

  Ik heb een nogal dure TV gekocht omdat er geadverteerd wordt met “Skype op je TV”. Nadat ik de TV heb gekocht blijkt de benodigde (en enige!) geschikte webcam niet meer leverbaar en lijkt deze niet meer terug te komen. De TV staat nog netjes op de site van de fabrikant (er staat nergens ‘end of life’; 16 maanden geleden uitgebracht) en er wordt nog steeds geadverteerd met “Skype op je TV”.

  De webcam zelf is van een andere fabrikant, en de verkoop geschiedt via de Skype Store, en niet via de site van de fabrikant.

  Mijn vraag is natuurlijk: heb ik dan gewoon pech?

 3. @nl-x Welke TV? Is die enige geschikte webcam misschien de enige die gecertificeerd is voor het toestel of zoiets? Vaak werken dan ook andere webcams of opvolger van die webcam maar wordt daarvan geen melding gemaakt in de documentatie die niet meer bijgewerkt wordt.

 4. Dat de webwinkel alvast annuleert lijkt mij best logisch. Door het juridisch gesteggel kan het best lang duren voordat de SGT 10.1 eindelijk leverbaar wordt. De wachttijd voor de klant wordt dan veel te onredelijk. En Bol.com doet dit ook bij producten waarvan ze verwachten dat deze niet meer geleverd kunnen worden. Zo wilde ik eind 2009 de film The Crimson Pirate op DVD bestellen en Bol verkocht deze, onder vermelding van lange levertijden. Maar uitstel bleek afstel en na twee maanden deze titel niet meer leverbaar en kreeg ik keurig mijn geld terug. In januari zag ik dat ze deze film opnieuw aanboden en opnieuw besteld. Weer lang moeten wachten maar dit keer, jawel hoor! Daar is’ie dan!

  Achteraf gezien was die DVD dus wel gewoon leverbaar, alleen werd de wachttijd ruim een jaar. Maar in de tussentijd wel onduidelijkheid of ze ooit kunnen leveren. Annuleren lijkt mij dan ook een terechte keuze voor een webwinkel, indien levering van een product mogelijk onmogelijk of onrechtmatig wordt.

  Maar even een ander puntje… Er zijn dus veel mensen die de SGT vast al besteld hebben maar deze dus niet geleverd kunnen krijgen. Stel dat Samsung straks van Apple wint en Apple moet opdraaien voor de kosten van deze tijdelijke blokkade, kunnen al deze personen dan ook een schadeclaim indienen bij Apple? Om welke reden zou dat kunnen zijn?

 5. Ik heb zo’n vermoeden dat deze winkel van plan was de Galaxy Tab 10.1 grijs te importeren. Bijvoorbeeld in Duitsland zijn dit soort producten vaak goedkoper te krijgen dan hier. Doordat in onze buurlanden de import wel degelijk (tijdelijk) verboden is, kan deze winkel niet meer leveren voor de aangekondigde prijs.

 6. Het lijkt mij ook van belang dat de koper zelf de mogelijkheid wordt geboden om te annuleren indien er onvoorziene omstandigheden voordoen die de levertijd extra vertragen. Een levertijd, ook al is die in pré-order, moet natuurlijk geen jaren duren zodat uiteindelijk een overjarig exemplaar geleverd kan worden.

 7. @Richard: Dat de winkel van plan was om grijs te importeren lijkt mij voor het risico van de winkel en geen grond om te mogen annuleren nu alleen “witte” inkoop overblijft en de winkel daardoor wat duurder uit is bij zijn inkoop dan verwacht.

 8. (Uit het artikel in The Register:)

  Apple’s attorneys, however, revealed market research that showed 80 per cent of consumers thought the iPad and Galaxy Tab were “identical” or “similar”.
  Vind je het gek? Dat niet minder dan 20% van de consumenten überhaupt wist dat er andere tablets bestaan dan iPad’s valt me al reuze mee.

  Dankzij de publiciteit van de laatste dagen is dat percentage natuurlijk heel flink gestegen. Als Apple dit verliest, heeft Samsung wel heel veel gratis reclame gehad.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.