Hoe kom je van de Telefoongids af?

stapel-telefoonboeken.jpgIeder jaar opnieuw propt dat televerkoopteam dat de Telefoongids volbelt met advertenties weer een complete boom in uw brievenbus, schreef GeenStijl gisteren. Ik verbaas me ook elke keer weer waarom ik nog dat papieren ding krijg, en ik ben lang niet de enige. De gids komt zelfs binnen bij mensen met een NEE/NEE sticker op de deur, dus nu wordt het juridisch interessant: mag dat wel, dan? Of moet het zelfs van de Telecommunicatiewet?

Om met dat laatste te beginnen: nee, het bezorgen van papieren gidsen moet helemaal niet van de Telecommunicatiewet. Die wet bevat inderdaad regels over gedrukte telefoongidsen. Artikel 9.1 bepaalt dat voor iedereen tegen een betaalbare prijs en met een bepaalde kwaliteit een gedrukte telefoongids beschikbaar moet zijn. Het Besluit Universele Dienstverlening en Eindgebruikersbelangen (Bude) werkt dit nader uit. Zo moet in ieder geval naam, adres, postcode, plaats en telefoonnummer in de gidsvermelding staan en moet de gids ten minste eenmaal per jaar geactualiseerd worden.

Nergens staat echter dat iedere Nederlander een gids onder de neus geduwd moet krijgen. Dat is een manier om te zorgen dat die gids beschikbaar is, maar niet de enige. Op aanvraag toesturen is ook een manier. Via de telecomprovider opt-in of opt-out vragen bij aangaan abonnement ook. Maar verboden is het op zich ook niet.

Wél is er sinds enkele jaren het uitgebreide spamverbod. En dat lijkt me óók voor papieren reclame te gelden, maar dan omgekeerd: je mag ongevraagde commerciële uitingen versturen totdat de ontvanger zich afmeldt (artikel 11.7 lid 5 Tw). Voor telefonie is dat geregeld via het Bel-me-niet-register, maar voor de post is zo’n register er niet. Ja, er is het Postfilter maar dat heeft geen wettelijke status – een bedrijf is niet verplicht dat filter te controleren. Wel moet de bezorger de NEE/NEE of NEE/JA sticker honoreren, want de wet zegt dat je “via het Bel-me-nietregister of anderszins” je bezwaar kunt uiten.

Je kunt je natuurlijk afvragen of een telefoongids wel onder “ongevraagde commerciële uiting” valt. Het is primair een naslagwerk. Maar hij staat wel vol advertenties, en dat geeft het toch weer een commercieel karakter. Als iemand ongevraagd telefoongidsen met advertenties ging rondmailen, zou iedereen meteen op de achterste benen staan en roepen dat dit spam is.

Wie van de gids afwil, kan dat via dit afmeldformulier doorgeven. Waarom je daar je telefoonnummer en e-mailadres moet doorgeven, is me echter een raadsel. De zin eronder zegt

Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de verwerking van uw afmelding en niet voor andere doeleinden.

maar hoe gebruik je mijn e-mailadres bij het verwerken van de mededeling “ik wil geen telefoongids voor mijn deur gedumpt”?

Arnoud<br/> Foto: huppetee weg ermee die telefoongids! van ‘CatChat.nl’.

42 reacties

 1. Wie van de gids afwil, kan dat via dit afmeldformulier doorgeven. Waarom je daar je telefoonnummer en e-mailadres moet doorgeven, is me echter een raadsel. De zin eronder zegt

  Deze vraag is op twitter gesteld. Dat is dus om in het jaar daarop de bezorging te checken. Nou ja, belachelijk natuurlijk, het lijkt meer op e-mail adressen oogsten. Wat een bedrijf zeg.

 2. Het vak achter e-mail is wel opvallend veel groter dan de rest van de invulvakken, het leek mij meer een vak waar je een bericht in kan typen. Dat heb ik dus geprobeerd en het werkte, geen foutmelding omdat ik er geen e-mailadres ingezet heb.

 3. Het antwoordformulier vraagt gegevens die niet nodig zijn, en wat er volgens @Edwin gebeurt is natuurlijk ook belachelijk.

  Als ik me afmeld met een foutief mailadres en mobielnummer, is dit dan rede om het te negeren? en als ze het dan toch toezenden wat kan je dan daar aan doen?

 4. Inderdaad wat ‘immetjes’ zegt: ze willen dat gebruiken om de bezorging te controleren, zegt men. Ik vind dat nogal vreemd inderdaad, van de andere kant kunnen de bezorgers in het systeem dat men nu gebruikt niet anders dan met een lastige ‘blacklist’ werken, dus ik kan me voorstellen dat ze het gebruik daarvan willen checken. Of dat wel ‘mag’ is weer een andere vraag.

  Wat betreft het reclame-drukwerk is de situatie nu zo dat De Telefoongids de Gouden Gids heeft overgenomen: die krijg je er dus ook direct bij. (Hetzij in hetzelfde boekwerk, hetzij als een apart deel 2) Daarom lijkt het me toch zeker niet om de ‘standaard telefoongids’ te gaan; maar dat is uiteindelijk natuurlijk een kwestie van hoe je zo’n uitgave bekijkt.

 5. @Quirinius | 25 oktober 2011 @ 10:09

  Adressticker maken, zaterdag met die halve boom naar de boekenshop annex postkantoor en dan in de rij staan en de zaak afleveren. Of ik gooi dat waardeloze drukwerk bij het oud papier wat om de zaterdag opgehaald wordt. Nou, ik weet het wel. Ik ga niet rond lopen zeulen met dat volstrekt overbodige werk.

  Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst iets in de telefoon- of gouden gids heb opgezocht. En ja, die laatste flikker ik dus ook meteen weg.

 6. Zelf heb ik ook een afmelding gedaan voor de telefoongids. Wel mijn email adres ingevuld. Gevolg: een mailtje met als footer: “spaar het milieu en print deze mail niet uit”…Als je zoveel telefoongidsen drukt, kan dat ene geprinte mailtje er ook nog wel bij 😉

 7. Ik heb me jaren geleden al eens afgevraagd waar dat nu nog voor nodig was en vervolgens de op-out maar genomen. Volgens mij was dat toen nog middels een papieren kaartje. Niet te veel over nadenken zou ik zeggen, massaal afmelden dan verdwijnt de onzin vanzelf wel. 😉

 8. Ik heb me in het verleden ook “afgemeld” maar krijg de gids nog steeds. Logisch, want ze worden huis aan huis gedumpt.

  Zullen we gewoon de gids terugsturen?

  De Telefoongids (distributie) Antwoordnummer 46490 1060 WD Amsterdam

 9. Ik blijf het kreng, ondanks meerdere keren opzeggen (!), ontvangen. Wij hebben de gids al drie jaar geleden opgezegd! Dat heeft mevrouw Jessica Lagerweij, de vorige manager Customer Centre me zelfs nog bevestigd per mail. Toch blijft die verdomde gids, vaak twee keer, komen. Ze mailde me nog: ???Vanaf volgend jaar ontvangt u de gids niet meer???.???. Niet dus, en ik ben bang dat we er nog niet klaar mee zijn.

  Vandaag belde de chef distributie naar aanleiding van mijn tweet met een simpele mededeling: ???we kunnen niet beginnen aan het overslaan van individuele huizen bij de bezorging in Amsterdam. Dat is echt onbegonnen werk??????.

  http://www.delaatstemeter.nl/soms-gaat-het-fout/telefoongids-tijd-voor-een-bezorgverbod/

 10. Het wachten is nu natuurlijk op het kraken van de database met adressen van detelefoongids.nl. Dan liggen de gegevens, waaronder dus verplicht e-mail adres, tel. nummer en postadres, van alle mensen die hebben aangegeven geen gids meer te willen op straat. Misschien dat dan de politiek in actie komt.

 11. De telefoongids wordt bij mij altijd in het trapportaal gelegd, zonder dat ze rekening houden met het aantal personen bij dat trapportaal. Zo liggen er dan altijd 8 gidsen op een portaal waar maar 6 gezinnen wonen. Beetje dom… Maar volgens mij past dat boek niet in een normale brievenbus dus hoe wordt deze dan elders bezorgd? Ook gewoon voor de deur gedumpt of zo? Zo ja, kun je de bezorgers dan niet aanpakken wegens milieuvervuiling? Want ze horen het af te geven of in een brievenbus te bezorgen en niet ergens voor een deur te dumpen… Lijkt mij dat als de bezorgers die boeken ook netjes zouden bezorgen, iedereen gewoon die bezorger meteen kan vertellen dat ze hem niet willen. Dan hoef je het niet aan te nemen. Nu worden die boeken meer gedumpt en het interesseert niet eens wat er daarna mee gebeurt. Ze worden in een hoge oplage verspreidt met veel advertenties erin die de kosten drukken (en mogelijk zelfs winst leveren) dus ze willen die oplage gewoon kunstmatig hoog houden. Een soort gelegaliseerde reclamefolder dus. Hoewel, legaal? Een Nee/Nee mogen ze eigenlijk niet negeren. Desondanks blijven ze die boeken gewoon dumpen…

  Overigens loopt er in mijn wijk een bezorger rond die de mensen in de wijk heel veel moeite bespaart door regelmatig bepaalde reclamefolders meteen in de stortbak voor vuilnis te dumpen in plaats van deze overal te bezorgen. Mag eigenlijk niet, maar het gebeurt wel. Sowieso heb ik geen interesse in reclamefolders maar ben te lui om een Nee/Nee sticker aan te schaffen. 🙂

 12. Afmelden heeft geen enkele zin, al 2x gedaan en ik krijg ze nog steeds binnen (er zit ook geen adres sticker op maar er wordt deur-aan-deur bezorgd…) Ook een NEE/NEE sticker en een regel met “Dus ook geen telefoongidsen” mocht niet baten. En blijkbaar ben ik niet de enige…

  Ik gooi ze altijd voorzien van zwarte viltstift tekst “retour afzender aub, SPAM” weer in de brievenbus…

  Als iedereen dat doet is het binnen no-time onbetaalbaar voor dit soort organisaties… Althans, dat hoop ik van harte…

 13. Ik had via Twitter gevraagd waarom ik die gegevens moest invullen, het antwoord was:

  > Hoi Michiel, gegevens worden gebruikt voor researchdoeleinden,zodat we steekproefsgewijs de bezorging kunnen checken het jaar erna.

  Dat vond ik wat nodeloos, dus ik vroeg waarom dat niet gewoon opt-in kon, het antwoord daarop was:

  > De Telecomwet (Universele Dienst) voorziet daar niet in, vandaar dat je je kan afmelden als je onze app of site liever gebruikt.

  Dat leek me onzin, maar ik had geen zin om het uit te zoeken. Ik had nog even overwogen om de vraag hier te deponeren. Nou ja, bij deze dus 😀

 14. volgens mij halen de de kosten van het drukken en verspreiden van de telefoongids met gemak uit de reclame-inkomsten van diezelfde gids. Prijzen voor velmelding in b.v. de Gouden Gids begint al vanaf 149 Euro voor een standaard vermelding. De kosten van het drukken en verspreiden kunnen ze waarschijnlijk laag houden door de enorme hoeveelheid boeken, dus per boek een lage kostprijs en mogelijk hoge reclame-opbrengst. Het zou mij niets verbazen als ze er zelfs een aardige winst mee maken!

 15. Aanluitend op Wim, vermoed ik ook dat ze de gidsen gewoon door de bus blijven duwen, daar ze zelf tegen de reclame klanten melden wat de oplage is die verspreid wordt. Gaan die naar beneden bedenken de reclame afnemers zich wellicht ook wel daar de bereikbaarheid kleiner is en wellicht niet meer rendabel.

 16. Zelfs na 3 keer afgemeld te hebben (2009/2010 en nu weer in 2011) vermoed ik dat hij volgend jaar weer gewoon in de brievenbus ligt. Gezien het geen geadresseerde post is zal de bezorger echt geen lijstje hebben met adressen waar het niet mag. Ik ken werkelijk niemand die zich heeft afgemeld waarbij hij niet is bezorgd. Nu ligt hij dus weer in de papierbak…

 17. Voor de milieufreaks onder ons: het kijken in de gids kost niks Bij het opzoeken van een telefoonnummer met bijvoorbeeld Google wordt ook het milieu niet gespaard. Volgens mij kost het opzoeken van een telefoonnummer met Google net zo veel als het 5 minuten laten branden van een 1000 watt lamp!

 18. Iedere vorm van VERSPILLING (want dat is het als je iets niet gebruikt) is slecht voor het milieu, of slecht voor kapitaal of welke andere “religie” die je aan hangt.

  Je hoeft geen “milieufreak” te zijn om verspilling onzinnig te vinden…

 19. @Kata_logies: Dat is een broodje aap verhaal. Google heeft in 2009 al eens een posting hier over gedaan, waarbij men 0,0003kWh verbruikt en 0,2 gram CO2 per search incl. website, display, transport, etc. Omgerekend betekend dat de zelfde heoveelheid energie als jij per 10 seconden verbruikt of qua CO2 hetzelfde als een groene auto uitstoot per 1km op 1.000 zoekopdrachten. Dat was in 2009 en inmiddels is alles nog efficiënter geworden door bijvoorbeeld windenergie of datacenters in grotten te bouwen (natuurlijke koeling). Neemt niet weg dat de internetreus enorm veel energie verbrand door al searching, maps, mail, docs, plus, talk, cloud, etc.

  Om terug te komen op die telefoongids: ook hier lag die weer ongevraagd in de brievenbus terwijl ook wij al meerdere malen hebben opgezegd via internet / telefoon. Navraag bij de bezorger leerde mij dat het voor hun ondoenlijk is om te kijken wie wel en wie geen telefoongids wil. Dit kost teveel tijd en ze krijgen te weinig betaald.

 20. Ik denk dat het voor degenen die al een keer opgezegd hebben tijd wordt om een briefje aan juridische zaken van de uitgever te sturen met de mededeling dat toezending van een volgende gids ze ???50,- gaat kosten. Kan ICTrecht niet een voorbeeldbrief maken (met een vervolgbrief, aangetekend, voor volgend jaar en ik zie ook wel ruimte voor een concept-dagvaarding.)

  Wat zou een voldoende dwangsom zijn (per bezorgd ongewenst exemplaar) om een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen?

 21. @Mathfox: Ik heb al eens een voorbeeldbrief voor opt-out gemaakt. Die kun je ook prima hier gebruiken. Het probleem is dat de Telefoongids ongeadresseerd wordt verspreid. Je kunt dus niet echt eisen dat ze je adres uit het bestand halen, want dat hébben de bezorgers helemaal niet.

  Verder is er een opt-out op de site, en totdat vaststaat dat die helemaal niet werkt, is er weinig meer dat je kunt doen. De rechter ziet je aankomen: waarom vulde u dat formulier niet gewoon even in?

  Ik ga de OPTA vragen wat zij doen tegen papieren spam.

 22. Wat ik uit meerdere reacties hier begrijp is dat “de Telefoongids” wel een reactieformulier heeft, maar niet het bedrijfsproces om weigeringen volledig af te handelen. De bezorgers hebben geen lijst van weigeradressen en hebben instructies om “Nee Nee” stickers te negeren. (Ik heb geen indicaties dat de Telefoongids BV van plan is om dit proces op orde te brengen.) Ik had mijn originele suggestie ook gericht aan degenen die al eek keer geprobeerd hebben op te zeggen. Daarom ook de suggestie om een aanzienlijk scherpere brief (met mededeling dat ontvanger al opgezegd heeft) met een waarschuwing voor kosten (voldoende om bij de kantonrechter een procedure te kunnen starten.)

  Blijft mijn vraag hoeveel geld nodig is om de Telefoongids zover te krijgen dat zij hun bedrijfsproces op orde brengen.

 23. @Martin, dat is jammer want dan houdt het wel een beetje op. Een consument die een ongevraagde telefoongids ontvangt, heeft verwaarloosbare schade dus bij de rechter valt er niets te claimen. En je moet wel héél veel claims bundelen om een groepsactie in te kunnen stellen. Bovendien mag die geen schadeclaim vorderen (art. 3:305a BW), alleen een verbod met dwangsom.

  Hmm. Het kán dus wel: de Stichting Geen Telefoongids en dan klachten verzamelen, fondsen vragen en een opt-out bedingen.

 24. Het heeft weinig nut als een afmelding er niet voor zorgt dat er minder telefoongidsen worden gemaakt. Verspilling heeft dan al plaatsgevonden voordat ie weer ongewenst de brievenbus blokkeert. Ik heb begrepen dat er in Duitsland een beter systeem is. Diegene die een telefoongids wil hebben kan hem gratis ophalen in de bibliotheek. Dat doen we hier ook al met reclamekrantjes voor de Nee-Nee-stickermensen.

  Ik ben trouwens wel benieuwd of Nee-Nee-stickers er wel voor zorgen dat er minder reclamepulp wordt gedrukt, of dat de bezorgers het overgebleven spul verdelen over de andere brievenbussen, heggen en vuilnisbakken.

 25. @Arnoud De Telefoongids zelf beweert wel dat de bezorgers (“een eigen verspreider”) met een lijst werken van adressen die geen bezorging wensen. Persoonlijk lijkt me dat vrij onhandig werken, en het zal me dus ook niet verbazen als deze in de praktijk niet altijd gebruikt wordt, om het voorzichtig te formuleren.

 26. @Gyurka Jansen

  Die krijgen ze inderdaad, en ook met mijn adres erop. Daarnaast heb ik een NEE/NEE en een zelf gemaakt stickertje “GEEN TELEFOONGIDSEN”. Als dank voor deze afmelding kreeg ik er de afgelopen keer vier! 🙂 Het lijkt niet te werken, en waarschijnlijk krijgen we nog wel een aantal jaren dit reclameboek de telefoongids, of je dat nou wil of niet.

 27. @ Wim ten Brink | 27 oktober 2011 @ 15:33

  Door een lek op detelefoongids.nl liggen de telefoonnummers en adressen van honderdduizenden Nederlanders op straat.

  En wat schreef ik ook al weer hier op 25 oktober @12:22? Juist ja…Ongelooflijk!:

  Het wachten is nu natuurlijk op het kraken van de database met adressen van detelefoongids.nl. Dan liggen de gegevens, waaronder dus verplicht e-mail adres, tel. nummer en postadres, van alle mensen die hebben aangegeven geen gids meer te willen op straat. Misschien dat dan de politiek in actie komt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.