Tot wanneer mag iemand reageren op een Marktplaatsadvertentie?

marktplaats-nl-voorpagina-handel-veiling.pngHangen er bij jullie supermarkt nog veel van die briefjes met tweedehands bankstellen en dergelijke? Bij mij zijn het er de laatste tijd opvallend weinig. Ongetwijfeld komt dat doordat iedereen zijn spullen nu gewoon op Marktplaats.nl of een van de vele andere advertentie- of veilingsites kan zetten. Veel eenvoudiger, en een grote kans dat je ergens iemand vindt die het wel wil hebben. Maar wat nu als er meerdere mensen reageren?

Bij een veiling nodig je mensen uit om te bieden, en jij kiest dan het beste (hoogste) bod. Je bent dus vrij om een bod af te wijzen, maar als je tegen iemand zegt dat hij hem krijgt, dan zit je daaraan vast. Het kan goed zijn om deadlines te koppelen aan de veiling, dan krijg je duidelijkheid. Veel veilingsites bieden ook de optie een eindtijd te zetten op het biedingsproces.

Als er niets staat, dan is het lastig. De wet zegt niet meer dan dat je een ‘redelijke tijd’ moet geven voor de aanvaarding (art. 6:221 BW). Maar ja, wat is redelijk bij een advertentie op Marktplaats? Hoe snel mag je verwachten dat iemand reageert?

Volgens Franken/Kaspersen/De Wild (p. 164) dien je mensen toch wel enkele dagen te geven bij een aanbod per e-mail. Ik denk dat dat ook wel opgaat bij een aanbod via Marktplaats of eBay. Wil je écht een kortlopende veiling, dan moet je dat er gewoon bij zetten.

Arnoud

9 reacties

 1. Je kunt er toch condities aan koppelen, (eventueel als je per e-mail op een bod reageert)? “Het product wordt verkocht aan de eerste persoon die met het tussen ons overeengekomen bedrag voor mijn deur staat”. Zo kun je je artikel best aan meerdere mensen ‘verkopen’, maar dek je je wel in. Dit kun je doen omdat het meer dan eens voorkomt op marktplaats dat jij snel van iets af wil, je een overeenstemming bereikt met een koper die het vervolgens zegt te komen halen, maar dat nooit doet. Wat moet je nu als dat gebeurt? Je gaat niet je artikel vasthouden tot je weer e-mailcontact met iemand geregeld hebt die misschien maar eens per twee dagen wil reageren, of helemaal niet meer…

 2. Arnoud, kun je mij het telefoonnummer van de helpdesk geven; ik krijg te vaak een Internal server error (zo eens op de 10 verzoeken):

  Error 500: Internal server error

  Er is een fout op de server opgetreden. Reden van deze fout is vaak:

  * De map waarin het PHP script is geplaatst heeft alle rechten toegekend gekregen. PHP weigert uit te voeren als de map waarin het bestand staat alle rechten toegewezen heeft gekregen. De map mag maximaal de rwxrwxr.x (775) rechten hebben.
  * Het PHP script zelf heeft te veel rechten toegewezen gekregen. De rechten voor een PHP script mag maximaal rw.rw.r.. (664) zijn.
  * Indien u deze foutmelding ziet en bovenstaande niet van toepassing is, neem dan contact op met de helpdesk van bHosted.nl.
  
 3. Als ik iets verkoop op marktplaats dan wint de hoogste bieder. Ik als verkoper bepaal dat moment. Wil ik het snel kwijt dan accepteer ik het bod. Vind ik het nog steeds te laag, dan wacht ik. Als ik een bod accepteer en er komt later een hoger bod dan heeft die hogere bieder pech gehad (jammer voor mij dan).

  Ik weet uit ervaring dat er mensen die dit niet zo doen. Sterker nog het gros biedt gewoon maar en reageert verder niet meer op e-mails. Het vervelende hiervan is dat iemand overboden wordt en dan denkt “laat maar”, vervolgens probeer ik als verkoper met de hoogste bieder in contact te komen. Vroeger dacht ik altijd: “Ik moet mensen de tijd geven” met als enige resultaat dat de hoogste bieder niet meer reageert en de een na hoogst ook niet meer, en ik dus niets verkoop en een week verder ben.

  Dus tegenwoordig geef ik mensen een uur ofzo om te reageren op mijn verzoek om tot een deal te komen, zo niet dan ga ik met een ander in zee. Als je in een biedingsproces zit moet je gewoon opletten, jammer dan.. Ik ga niet een paar dagen wachten om dan te constateren dat niemand reageert.

 4. Ik ben al een paar jaar actief op Marktplaats. En constateer dat zoiets als “fatsoenlijk gedrag/cq omgangsregels en communicatie” gewoon niet bestaat. Niet bij aanbieders en niet bij kopers. Mensen houden zich gewoon niet aan afspraken die op marktplaats gemaakt worden. Daar ik meestal voor relatief lage bedragen koop en verkoop heeft het geen enkele zin om juridisch actie te ondernemen. Kost je meer tijd en moeite dan het oplevert. Inderdaad kan je als aanbieder het best aangeven hoe lang je mensen de tijd geeft om te reageren, waarna je aangeeft dat je je het recht voorbehoud aan iemand anders te verkopen. Datzelfde kan je natuurlijk ook als koper doen!! Weet iedereen waar hij/zij aan toe is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.