Juridische voorspellingen voor 2012 (en terugblik op die voor 2011)

glazen-bol.pngEind 2010 deed ik vijf voorspellingen voor 2011. Eens zien wat daarvan terechtgekomen is:

 1. Meer aandacht voor webwinkels door de Consumentenautoriteit: hm, niet echt. In maart legde men een boete op voor fouten van affiliates, maar dat was het wel. Wél kregen vijf elektronicaconcerns hoge boetes voor misleiding over garantie en conformiteit, iets waar ook veel webwinkels goed in zijn.
 2. Een wetsvoorstel of richtsnoer over netneutraliteit in Nederland. Ja! Het ligt nog bij de Eerste Kamer maar het lijkt er doorheen te gaan komen. Wel met enig oponthoud, omdat ook de cookiewet in dit wetsvoorstel staat en de marketinglobby daar keihard voor is gaan liggen.
 3. Meer rechtszaken over auteursrechtschendingen door bloggers en forummers, waarbij de schadevergoeding voor de rechthebbenden fors zal tegenvallen: min of meer, maar gelukkig meer dan min. Over het mooiste vonnis blogde ik in september; de rechter maakte werkelijk gehakt van alle claimpraktijken. Er zou hoger beroep zijn aangetekend, wat mooi is want het Hof zal ongetwijfeld hetzelfde zeggen. Er waren nog veel meer vonnissen, ik houd een overzichtje bij. De trend is “wel schadevergoeding, geen opslagen”, maar er zijn nog steeds rechters die een opslag wél terecht vinden want anders gaat iedereen maar overnemen zonder toestemming. (En ja, dat is dus fout want dat noemen we boetes.)
 4. Buma/Stemra probeert wederom embedded muziekgebruik aan te pakken. Ja! Wel zonder hyvende meisjes in de pers, wat ik in mijn voorspelling wel noemde. Maar goe,d die zitten ook op Facebook allemaal. B/S verloor een kort geding tegen embeddend radiostation NederlandFM, hoewel meer om de formele reden dat men te traag opereerde en dus geen ‘spoedeisend belang’ had.
 5. De gecrowdsourcete voorspelling: Google krijgt een boete, gebaseerd op het feit dat de meeste reacties daarover gingen. Er kwam een last onder dwangsom van ons eigen Cbp, maar geen boete van de Europese Commissie wegens machtsmisbruik. Wél werd op de valreep aangekondigd dat de EC een onderzoek start wegens machtsmisbruik van de advertentiemogul.

Nou, toch niet slecht: twee keer raak en drie keer soort-van.

Mijn voorspellingen voor 2012:

 1. XS4All en Ziggo hoeven The Pirate Bay niet te blokkeren, en Brein gaat in hoger beroep.
 2. Een forum wordt aangeklaagd wegens privacyschending voor het noemen van de naam van een persoon, zonder dat sprake is van smaad of laster.
 3. Niemand gaat procederen over de vraag of de Wet Van Dam ook geldt voor bestaande contracten, en eind 2012 krijgen dan ook we precies dezelfde discussie over eind 2011 aangegane contracten die in 2012 voor het eerst verlengd worden.
 4. Een webwinkel krijgt een boete van de Consumentenautoriteit voor schending van de Wet koop op afstand. (Kom op jongens!)
 5. En natuurlijk crowdsource ik ook deze keer mijn vijfde!

Arnoud

17 reacties

 1. Zou er een einde komen aan de patentenoorlog van Apple, Samsung, (e.a.) over de vorm van hun tabletcomputers? Ik heb de hoop dat een rechter een keer zegt “Jongens, doe eens even normaal (;-)), televisies lijken allemaal op elkaar, auto’s lijken allemaal op elkaar, er is geen reden waarom dat bij tablets anders zou moeten zijn. En nu weer lief zijn voor elkaar en je met productinnovatie bezig gaan houden!” Ik ken de inhoud van de wet en de patentenportfolio’s niet goed genoeg om te beoordelen of dit er echt van zou komen, maar blijf hopen. “Het gaat om de algehele look and feel van het product”, yeah, right.

 2. Die boete voor Google die komt er wel. De EU heeft het onderzoek waar we het vorig jaar over hadden namelijk nog steeds niet afgerond maar er zijn wel nieuwe klachten bijgekomen en het nieuws gaat dat de de ‘findings’ intussen al meer 400 pagin’s groot zjn.

  http://news.cnet.com/8301-1023_3-57335280-93/ec-reportedly-prepping-400-page-finding-against-google/ Dat is dus geen nieuw onderzoek zoals je artikel nu suggereert maar is nog steeds hetzelfde onderzoek.

  Als de Europese Commissie zo ver gaat in hun onderzoek komt er niet waarschijnlijk een vrijspraak meer. Het is namelijk ook de EC zelf die het vonnis velt. En Google heeft wel hun Eric Schmidt langsgstuurd maar niet echt met een schikkingsvoostel van Google.

 3. Heh, voorspelling 1. lijkt een beetje te tonen hoe langzaam de sterke arm der wet werkt.

  En inderdaad, over 4. Iemand moet toch een keer een genoeg gepikeerd zijn om actie te ondernemen. Ik had zelf uiteindelijk geluk. Maar ik had al zitten denken over dreiging met juridische stappen. Dat had eigenlijk wel een leuk avontuur kunnen zijn.

  Mijn voorspelling: ACTA wordt eerst door het Europees Parlement afgeschoten. Maar voor het einde van 2012 komt het er in een zeer lichte gewijzigde vorm toch door.

 4. Niet slecht, die voorspellingen. Mijn eigen voorspellingen van toen vind ik overigens ook wel goed gelukt. Had voorspeld dat de helft van jouw voorspellignen uit zou komen. 🙂 Mijn voorspelling van toen over Steve Jobs is niet helemaal uitgekomen, maar ik had voorspeld dat zijn kanker terug zou keren ‘with a vengeance’ en dat hij maar 2, 3 jaar te leven zou hebben. Dat bleek dus nogg korter dan voorspeld. Die hoge pief die werd gearresteerd wegens kinderporno is niet echt uitgekomen maar de kwestie rond het hofnarretje en over het misbruik van de Katholieke kerk gaf wel aan dat dit een heet onderwerp is. Dat Cloud Computing uiteen spat als een zeepbel? Dat valt eigenlijk nog wel mee maar het model is gewoon veranderd. Wat je nu ziet is dat webhosters webruimte aanbieden en dan afrekenen voor een bepaalde hoeveelheid bandbreedte, CPU gebruik en wat extra services en steeds minder webruimte aanbieden per megabyte of gigabyte. Cloud Computing is eigenlijk stilletjes aan het verdwijnen in de achtergrond omdat gebruikers steeds minder beseffen of ze wel of niet in een cloud zitten. En dan de forse schadeclaim voor Microsoft en de malware-kwestie die hun winst drukt. Tja, de jury kwam er niet uit over de kwestie tussen MS en Novell over de WordPerfect kwestie. Wordt vervolgt.

  Dan 5 nieuwe voorspellingen? 1) SOPA en de PROTECT IP act worden een heet debatpunt binnen de aankomende verkiezingen in de USA, waarbij de muziek/film industrie massaal blijft lobbyen en geld blijft geven aan kandidaten die toch vooral deze wetten willen ondersteunen. De lange onduidelijkheid over of de USA deze wet wel of niet zal aannemen zal ervoor zorgen dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om hun sites en bedrijven buiten de USA te houden en zo zal de USA een iets grotere economische crisis kunnen krijgen. 2) De crisis in de golfregio en met name om Iran zorgt voor diverse Cyberwar aanvallen waardoor enkele Europese websites en veel Amerikaanse (.com/net/org domeinen) de nodige downtime zullen krijgen. Mogelijk dat dit bij enkele banken en bij verkeersregelaars voor problemen zal zorgen. 3) Microsoft Azure wordt gehacked door Anonimous en accounts van 20.000 gebruikers van Azure worden gepubliceerd. Mogelijk zelfs meer. Microsoft zal dit proberen te downplayen maar de media gaat tekeer als een school hongerige piranha’s die bloed hebben geroken en de arme visser in het water zien zwemmen… 4) Een top CEO van een der grote ICT-bedrijven (Microsoft/Google/Oracle) wordt verdacht van moord op zijn vrouw/kind/familie en pleegt later zelfmoord als het bewijs tegen hem steeds sterker wordt. 5) De enorme zedenzaken rond de Katholieke Kerk zorgt uiteindelijk voor een online hetze tegen de kerk en er wordt massaal en wereldwijd opgeroepen om de Katholieke Kerk te veroordelen als zijnde een criminele organisatie wegens de vele zedenzaken die naar voren blijven komen. In diverse landen worden daarvoor massaal online petities opgestart en meer dan 50 miljoen aardlingen zullen deze ondertekenen. In de offline wereld verandert er echter weinig voor de kerk…

 5. Ik was ook best tevreden over mijn voorspellingen voor 2011.

  Ok, die boete voor Google kwam nog niet in 2011 maar de zaak loopt door en ik had de trade juridiche molens van de EU onderschat.

  Verder verloor zoals ik had voorspeld Arnoud de TFD rechtszaak (sorry Arnoud) en stopte inderdaad binnen 3 maanden FTD er helemaal mee.

  En ik voorspelde ook dat er minder dan 100 mensen afgesloten zouden worden vanwege HADOPI three strikes wetgeving in Frankrijk. In oktober 2011 waren er 650.000 mensen met 1 strike, 44.000 mensen met 2 strikes, en 60 mensen die vervolgd werden voor hun 3e strike. http://www.billboard.biz/bbbiz/industry/digital-and-mobile/business-matters-700-000-french-isp-subscribers-1005383992.story Dus ik lijk daar goed mee uit te komen. Opvallend trouwens dat dus ongeveer 7% van de first offender weer gepakt wordt maar slechts 0,22% van de second stike offenders wordt een derde keer gepakt.

 6. Geenstijl gaat dat verliezen van Sanoma. Helaas voorspelde Arnoud al dat de schadevergoeding laag zal zijn. Probleem voor Sanoma is dat ze moeilijk opjectief de schade kunnen bepalen en rechters in Nederland zijn dan wel supervoorzichtig met het uitdelen van schadevergoedingen.

 7. Wim heeft inderdaad een paar stevige voorspellingen neergezet, hulde! Maar ik durf nog een streepje verder tegaan bij(2). De cyberwar schopt niet alleen banken en verkeersregelaars onderuit, maar ook het transport en de productie van electriciteit, echte black-outs dus.

 8. (Over) tijd voor een review van mijn voorspellingen (nummers verwijzen naar commentaarnummer bij de post van vorig jaar):

  1. Wikileaks wordt het volgende doelwit van justitie (in een aantal specifieke landen.) [De VS heeft de wet er alvast op aangepast.]
  2. Ondanks druk van de heffingheffers blijft de thuiskopieheffing op flash en harde schijven op nul staan. [uitgekomen]
  3. HADOPI sluit de eerste internetters af in Frankrijk: [???]
  4. Nog geen uitspraak in de Google-monopoliezaak in de EU: [uitgekomen]
 9. De voorspelling voor 2012: Webwereld herhaalt lektober en de resultaten zijn wederom reden voor schaamte en woede; er blijkt in een jaar geen meetbare vooruitgang in praktische gegevensbeveiliging geboekt te zijn. De roep om de boodschapper aan te pakken wordt sterker.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.