Wanneer is een reservering nu juridisch bindend?

reserved-gereserveerd-claimMet enige regelmaat krijg ik vragen van mensen die een reservering of aanvraag hebben ingediend, er vanaf willen zien en dan te horen krijgen dat ze er toch echt juridisch bindend aan vast zitten en dat annuleren niet mag. Of dat er annuleringskosten van 300 euro in rekening worden gebracht.

De term ‘reservering’ wordt meestal gebruikt om aan te geven dat je een tijdelijke, vrijblijvende aanspraak wil maken op een of ander. Houd dat product even vast, ik kom zo terug en dan beslis ik definitief. Maar dat is niet altijd zo. Een reservering kan óók de term zijn voor een bindende overeenkomst waarbij een plek voor jou vrijgehouden moet worden, met name bij reizen en overnachtingen.

Het hangt dus een beetje van de branche af, en ook van de manier van presenteren, of een reservering bindend is. De algemene voorwaarden kunnen daarbij de doorslag geven, maar de enkele zin “Uw reservering is bindend” in de AV is niet genoeg. Als de reservering op de site nog geen contractsluiting is, dan kunnen algemene voorwaarden daar geen verandering in brengen. Net zoals in het omgekeerde geval van ee bestelling die slechts een aanvraag zou zijn.

Zit je eraan vast, dan zit je eraan vast. Op grond van de Wet koop op afstand zijn veel internettransacties te annuleren. Echter, deze wet kent een uitzondering voor vervoer en verblijf, en trouwens ook voor tickets voor concerten en dergelijke. Bestel je dus een vliegticket of boek je een hotel via internet, dan kun je via deze regeling dus niet opzeggen of annuleren. En juist in die branches is de term “reservering” verwarringwekkend genoeg veel in gebruik voor zowel een vrijblijvende tijdelijke claim als een definitieve toezegging dat je gaat.

Waar zouden jullie op letten als je je afvroeg of iets een vrijblijvende dan wel definitieve reservering is?

Arnoud

143 reacties

 1. Je kijkt of je kan annuleren, en wat daar de mogelijkheden voor zijn. Vooral bij hotelboekingen staan vaak meerdere prijsopties, het verschil is dan juist, dat je bij de goedkoopste optie niet, en bij duurdere opties wel nog kan annuleren / omboeken etc.

  Het zijn dan wel vaak kleine lettertjes, maar als het enige andere verschil 30% van de prijs is, lijkt het me dat je goed moet onderzoeken wat er nog meer aan verschil is.

 2. Ik kijk inderdaad voor definitief boeken ook altijd naar hoe ik moet annuleren inderdaad. Bij hotels is dat makkelijk: als er geen duidelijke annuleringsregeling bij staat, dan boek ik wel bij de concurrent. Voor wat kaartjes voor voorstellingen en dergelijke betreft, daar neem ik meestal gewoon het risico. Ik vertrouw er dan maar op dat er wel een vriend/kennis/zakenrelatie is die de kaartjes van me over wil nemen als er iets tussenkomt.

 3. Een reservering is een handeling die de aanbieder, los van de handeling zelf (administratie), potentieel extra geld kost (gederfde inkomsten). Het is dus logisch om er in beginsel van uit te gaan dat reserveren niet kosteloos of vrijblijvend is, tenzij dat expliciet staat vermeld.

  1. Dat lijkt mij een afweging die elke aanbieder voor zich moet maken. Maak je annulering makkelijk en goedkoop/gratis, dan zal ik eerder geneigd zijn met jou zaken te doen. Het is de aanbieder ook wat waard om zijn diensten zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

   1. Natuurlijk. Maar hoe te handelen als het er niet expliciet bij staat? Op marktplaats kan ik een grote kast gratis weggeven, omdat ik misschien maar al te blij ben als iemand het ding komt weghalen. Maar als ik er geen prijs bij zet, en niet vermeld dat deze gratis is, geef ik ‘m dan toch weg?

 4. Vaak staat bij een reservering via internet voor een vakantie vermeld welk gedeelte van de totale prijs moet worden betaald bij een annulering. Met een vakantie ga ik er dus al snel vanuit dat er sprake is van een overeenkomst. Al is het dan misschien beter om te spreken van een boeking in plaats van een reservering omdat reservering suggereert dat je er nog over nadenkt.

 5. De term ‘reservering’ wordt meestal gebruikt om aan te geven dat je een tijdelijke, vrijblijvende aanspraak wil maken op een of ander

  Hoezo meestal vrijblijvend. In mijn ervaring gaat het meestal om een NIET vrijblijvenden aanspraak. Ik heb zelfs moeite om iets met reserveringen on line te vinden die daarwerkelijk vrijblijvend zouden zijn.

    1. Helaas -en dat is wellicht al eerder opgemerkt hier- is reservering in de hotelbranche iets heel anders dan een reservering bij een overeenkomst. Bij een overeenkomst kan het een opschortende voorwaarde zijn geformuleerd, dus er moet eerst een andere gebeurtenis plaats hebben voordat de overeenkomst daadwerkelijk is gesloten (bijvoorbeeld een bevestiging of betaling). In de hotelbranche betekent de reservering van een kamer gewoon het boeken van een kamer, dus je boekt dan een kamer en als dat niet meer geannuleerd kan worden zit je er aan vast. Annuleren kan dan alleen nog maar tegen betaling van een ‘boete’ of tegen annuleringskosten.

 6. Even een interessante variant: mijn zoon van 16 reserveert in maart een tweeweekse vakantie naar Ibiza voor zichzelf en zijn vriendin. Om deze te betalen heeft hij mijn creditcard “geleend” en ben ik 800 euro lichter. Alleen, de brief met de tickets erin worden op tijd door mij onderschept en ik kan mijn zoon dus van deze reis tegenhouden. Temeer ook omdat hij en zijn vriendin beiden nog gewoon naar school moeten wegens de leerplicht-wet en zo. Kortom, deze reis moet worden afgezegd wegens het onbezonnen gedrag van mijn zoon.

  (Okay, hypothetisch geval want voor zover ik weet heb ik geen zoon… Ook geen vrouw op dit moment…)

  Nu de vraag: kan ik deze reis annuleren en mijn geld volledig terug krijgen of moet ik mijn zoon maar even twee weken naar zijn grootmoeder sturen en zelf maar met mijn vrouw op reis gaan? 🙂 Want met 16 jaar zou mijn zoon wel verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor bepaalde transacties. Mogelijk dus ook voor het boeken van een reis, want er zijn wel meer jongeren die reizen boeken.

 7. Ik heb mij aangemeld voor een cursus .in de voorwaarden staat dat de overeenkomst pas definitief is na betaling . Ik heb niet betaalden aangegeven dat ik niet ga deelnemen omdat het mij financieel niet uikomt . Ik moet nu toch de cursus betalen . wie weet raad ?

  1. Is het een zakelijke overeenkomst of een prive-cursus? Als je als consument een cursus aanvraagt en weer afzegt sta je namelijk sterker dan wanneer b.v. je werkgever zoiets afsluit voor zijn personeel. Daarnaast, heb je je aangemeld voordat je de algemene voorwaarden ontving? Zo ja, dan zijn deze niet bindend. Verder, de AV meldt dat deze pas bindend is na betaling. Als je niets hebt gebtaalt ben je ook niet gebonden. Desondanks, denk er niet te simpel over en neem contact op met je rechtsbijstandsverzekering voor juridisch advies hierover, indien je verzekering dit dekt.

   1. Verder, de AV meldt dat deze pas bindend is na betaling. Als je niets hebt gebtaalt ben je ook niet gebonden.

    Het ligt sterk aan de formulering van deze passage maar ik vermoed dat dit geldt voor de aanbieder en niet voor de klant.

     1. Wim:

      Na ontvangst van de betaling is uw inschrijving definitief.
      Dit is dus een andere formulering dan
      De overeenkomst is pas definitief is na betaling
      Kortom, zonder betaling ben je niet gegarandeerd van een cursusplek en pas als je betaald hebt, heb je een definitieve inschrijving.

      Of je de AV wel of niet op tijd hebt ontvangen is volgens mij niet relevant (IANAL). Je hebt je ingeschreven voor een cursus en bent dus een overeenkomst aangegaan. Ik denk dat je er niet onderuit komt om gewoon te betalen.

      1. Algemene voorwaarden aanvaard je voordat je een contract aangaat, niet erna. Ook IANAL, maar Arnoud wel en die geeft aan:

       Wel geldt er een informatieplicht. Algemene voorwaarden zijn alleen van toepassing als de gebruiker de wederpartij een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen (art. 6:233(b) BW). Dit kan op drie manieren:

       De gebruiker kan de wederpartij voor of bij het sluiten van de overeenkomst de algemene voorwaarden ter hand stellen. (art. 6:234(1)(a) BW) De gebruiker kan voor de totstandkoming van de overeenkomst aan de wederpartij bekendmaken dat de voorwaarden ter inzage liggen (art. 6:234(1)(b) BW). Bij een elektronische overeenkomst (zoals een koop op afstand) moet de gebruiker niet alleen de algemene voorwaarden elektronisch beschikbaar stellen, maar ook zorgen dat de wederpartij de algemene voorwaarden op kan slaan.Omdat we niet exact weten hoe de cursus is aangegaan en of het een zakelijk of commercieel geschil is, valt er verder weinig over te zeggen. Maar een verkoper kan geen voorwaarden opleggen nadat de klant het aanbod heeft aangenomen, tenzij de koper geen bezwaar heeft tegen de nieuwe voorwaarden. Daarnaast kunnen er in de AV zaken genoemd staan die de boel onredelijk bezwaren, waardoor ook weer de gehele AV genegeerd kan worden. Een boeteclausule staat bijvoorbeeld op een grijze lijst, waardoor je mogelijk niet het gehele cursusbedrag mag claimen indien een klant uiteindelijk afzegt. Maar zoals ik al aangeef, we weten veel te weinig details. Een ervaren jurist (rechtsbijstand) kan dit alles veel beter beoordelen en het mogelijk met twee telefoontjes netjes afhandelen.

       1. Je kan wel de AV verwerpen maar dat betekend niet dat de overeenkomst die je bent aangegaan niet meer geldig is. Als je de AV verwerpt moet je het gehele bedrag bepalen en kan je je niet meer beroepen op enige restitutie….

 8. Het is een prive cursus.ik heb mij aangemeld via een andere website en kreeg de inschrijvingsvoorwaarden achteraf.

  Hieronder de voorwaarden : Inschrijvingsvoorwaarden

  Inschrijving vindt plaats op volgorde binnenkomst Na aanmelding volgt een voorlopige inschrijving U ontvangt van ons een factuur welke binnen 14 dagen door u is voldaan Na ontvangst van de betaling is uw inschrijving definitief.

  Overboeking

  Wij hanteren een maximum aantal deelnemers Indien er meer inschrijvingen worden ontvangen dan er plaatsen zijn worden de definitieve inschrijvingen in volgorde van binnenkomst geplaatst

  Annuleren van een cursus door Plica Protect

  Bij onvoldoende inschrijvingen wordt u de mogelijkheid geboden om de cursus op een andere data te volgen Of deze zonder verdere kosten af te melden en restitutie van uw betaling te ontvangen.

  Annuleren :

  Annuleren door u is mogelijk onder de volgende contities Gedurende 7 werkdagen kunt u de aanmelding nog kosteloos annuleren via de mail met ontvangstbevestiging of via een aangetekende brief. Bij annuleren na aanmelding tussen 2 en 5 werkdagen wordt 70 %terug betaald door Plica Precta Bij annuleringen van 5 werkdagen na aanmelding en voor 5 weken voor aanvang cursus werkdagen wordt 50 %terug betaald door Plica Precta Annuleert u minder dan 6 weken voor aanvang cursus dan ontvangt u geen restitutie

  1. 1) Je kreeg de inschrijfvoorwaarden achteraf, dus zijn ze niet van toepassing! Artikel 6:233 punt b van het Burgerlijk Wetboek. Overigens hoef je ze niet gelezen te hebben, maar de aanbieder had deze vooraf inzichtelijk moeten maken. Overigens, de tekst die je meldt kan ik herleiden naar een cursus over likdoorns verwijderen en andere pedicurische zaken. Ik zal de site niet noemen maar ik zie wel dat je onder het kopje “Contact” jezelf kunt inschrijven voor deze cursus en dit zal vast ook mogelijk zijn via websites van derden. Ik zie verder geen duidelijke verwijzing naar algemene voorwaarden, behalve dan de titels “Copyright” en “Privacy Policy”. Geen verwijzing naar de AV, dus zijn ze niet van toepassing. En aangezien je een electronische inschrijving hebt gedaan zouden ze wel degelijk ergens duidelijk vermeld moeten staan. Ze staan overigens wel op hun site als PDF, maar ik kan geen link ernaar terugvinden, hoewel die vast wel ergens moet zijn. De PDF heet overigens “Lees-verder.pdf” wat ook al aangeeft dat ze dit niet als algemene voorwaarden presenteren maar als extra leesvoer. Kortom, je kunt deze negeren. Maar wijs hen er wel even netjes op! Noem daarbij ook even het eerder genoemde wetsartikel. Maar goed, ik neem aan dat het wel een zakelijk contract betreft tussen een ZZPer en deze organisatie. De regels over de AV gelden dan gelukkig nog steeds.

   1. Dit is precies zoals het gegaan is Wim,ik heb me inderdaad aangemeld onder het kopje contact en verder geen AV gezien , die zijn mij de dag na inschrijving samen met een factuur gemaild. ook heb ik geen reactie over het feit dat ik na 14 dagen nog niet betaald had .

    Groet,

    Angela.

    1. Sowieso is het “boetebeleid” dat ze instellen bij afzeggen iets dat op de grijze lijst staat en dus sowieso twijfelachtig is. Maar aangezien de voorwaarden pas achteraf geleverd zijn, zijn ze niet van toepassing. En normaal kun je gewoon altijd wel je bestelling afzeggen, voor nop. Deze organisatie heeft hun zaakjes juridisch niet op orde. Ik zou zeggen: niet betalen en hen ook duidelijk maken waarom je niet betaalt. En hen daarbij wijzen op het feit dat je niet akkoord bent gegaan met hun algemene voorwaarden, onder andere omdat je deze pas kon inzien nadat je jezelf had ingeschreven. Verder, hou nog steeds het nummer van je rechtsbijstandsverzekering bij de hand. Ik denk niet dat ze zich erg druk gaan maken om dit bedrag, maar je weet maar nooit.

     1. Wim: het is geen boete bij het afzeggen maar het nakomen van je verplichtingen. Daarbij is deze boete wel gerechtvaardigd:

      Zo’n clausule mag wel als de wederpartij niet (of niet genoeg) betaald heeft, of wanneer het gaat om een redelijke vergoeding van kosten of gemiste inkomsten voor de gebruiker.

      Je kan alleen de AV verwerpen maar daarmee kom je niet onder je verplichtingen uit. Verder kan ik uit het verhaal niet zo goed opmaken wanneer de inschrijving voor de cursus is gedaan, wanneer de cursus plaats zou vinden en wanneer je hebt besloten om niet meer aan de cursus mee te doen.

      Volgens mij heb je juridisch gezien weinig mogelijkheden. Natuurlijk kan je gewoon niet betalen, bluffen over de AV of zeggen dat jij het niet geweest bent die de cursus besteld heeft. Maar dat heeft weinig te maken met het juridische aspect er van.

      1. Je hebt gelijk. De organisator kan de onkosten in rekening brengen die de aanvraag heeft gekost. Maar dan ook alleen maar de onkosten. Als ik het goed heb kost deze cursus bijna 100 euro en de organisatie heeft arbitrair de helft van dat bedrag gekozen als “schadevergoeding”. En dat zijn geen redelijke kosten meer. In ieder geval klopt er niets van hun algemene voorwaarden. Ten eerste noemen ze het geeneens algemene voorwaarden maar “Lees verder”. Het is sowieso enorm lastig te vinden op hun site en nergens anders wordt hierover gesproken. Daarnaast is het maar de vraag hoeveel kosten de organisatie heeft bij het maken van het cursus-materiaal. Maar er deugt niets van hun “AV”. Annuleren dient schriftelijk te gebeuren volgens hen. Dat is niet zo, want de klant mag hetzelfde medium gebruiken (Internet/email) als waarmee ze zich hebben ingeschreven. Dat je binnen 7 werkdagen kosteloos kunt annuleren klopt ook niet. Dat is tegenwoordig binnen 10 dagen. En daarnaast deugt het al helemaal niet dat de AV pas worden overhandigt nadat men is ingeschreven. Dat betekent dat of de AV afgewezen kan worden of dat de inschrijving nog niet compleet is omdat de AV niet is aanvaard. En in dat laatste geval zijn er geen onkosten om te vergoeden simpelweg omdat er geen sprake is van een ‘koop’. De AV noemt verder een website die de voorwaarden zou vermelden maar als je die bezoekt krijg je meteen een redirect naar een andere website. Ik zie ook geen vermelding van hun inschrijving bij de KVK. Pas als je bij “Contact” kijkt zie je deze. Even gecontroleerd bij de KVK en de gegevens blijken te kloppen en het betreft hier een eenmanszaak die deze cursussen regelt. Maar als eenmanszaak bestaan ze al zo’n 20 jaar. De site lijkt verder gebouwd te zijn op de broncode van WordPress maar bevat geen verwijzing naar de WordPress licentie, wat eigenlijk ook niet klopt. De site lijkt verder gehost te worden door MyH2Oservers in Purmerend en is vrij klein dus de kosten voor de website zelf zijn volgens mij ook erg laag. (Nog geen euro per maand.)

       Dus als ik ga inschatten hoeveel kosten men heeft als iemand zich weer afmeldt dan kom ik op vrijwel niets uit. Hooguit dat een zaal voor 1 persoon teveel is gereserveerd maar of dat veel kosten kunnen zijn? Catering is ongeveer 10 tot 15 euro per persoon, zeker indien het beperkt blijft tot koffie, thee of water. De cursus duurt van 10:00 tot 16:00 dus zaalhuur zal zeker een kostenpost zijn, maar met 20 deelnemers is dat snel terugverdiend.

       Ik heb niet het idee dat de site eigenaar bewust de fout in gaat maar dat het gewoon onervarenheid is, plus een neefje die snel een website heeft gemaakt uit WordPress. Ik heb zelfs het idee dat ze hun best hebben gedaan om het gebruikte fotomateriaal ook gewoon legaal in te kopen of zelfs zelf te maken. Dat geeft wel aan dat ze hun best willen doen om zich aan de regels te houden, maar gewoon slecht geinformeerd zijn. Veel eenmanszaken hebben gewoon te weinig kennis van ICT-recht waardoor dit soort situaties kunnen ontstaan. Dat is enorm vervelend voor alle betrokkenen, zeker omdat ZZP’ers deze tijd al een lastig bestaan hebben. Maar een gebrek aan kennis is geen excuus om de regels te mogen negeren. Deze cursus-aanbieder kan wel wat hulp gebruiken om een beter aanbod te leveren. Angela moet niet het slachtoffer worden van hun gebrek aan kennis.

       1. Angela moet niet het slachtoffer worden van hun gebrek aan kennis.

        Of moet deze aanbieder niet het slachtoffer worden van mensen die zich inschrijven en later bedenken dat ze het geld er niet voor hebben? Alle zaken die je aanhaalt zijn géén reden om de overeenkomst te kunnen ontbinden en veel doen niet eens ter zake of zijn onjuist.

        De aanbieder rekent op een bepaald aantal mensen die meedoen om break-even/winst te kunnen draaien. Door het op een laat moment afzeggen van een van de kandidaten kan het zijn dat hij opeens verlies maakt omdat er te weinig deelnemers zijn.

        1. Dat kan, NP. Maar de aanbieder moet dit dan wel van tevoren duidelijk maken aan de cursist. Dat is niet gebeurd. Daarnaast moet de aanbieder een duidelijke specificatie geven van deze kosten. De cursus kost 99 euro en de aanbieder claimt minimaal de helft. Waar is dat op gebaseerd?

 9. maar nu weet ik nog niet wat ik moet doen of waar ik sta.Sta ik nu in mijn recht of heb ik gewoon pech.Vindt dit best moeilijk heb dus ook nog niet gemaild van wat is wil.Het bedrag van de cursus is overig 215 euro en daar krijg je dus verder niets voor. Zelf geen materiaal en eigenlijk vindt ik het dan niet kloppen dat ik het hele bedrag zou moeten betalen, terwijl ik niet accoord ben gegaan met de voorwaarden die ik pas na die tijd heb gekregen.En het is niet dat ik me ineens bedenk maar ben op het moment niet instaat om dit hele bedrag te betalen.Dit komt ook mede door dat ik afgelopen jaar mijn ontslag heb gekregen.Graag zou ik willen weten hoe sterk ik sta als ik het er op aan laat komen en niet na de cursus toe gaan.Heb nog wel aangeboden of ik het volgende keer mag doen zodat ik toch deze cursus kan volgen.

  1. Je staat gewoon in je recht. Een email naar hen sturen om aan te geven dat je niet akkoord gaat met hun algemene voorwaarden (want die ontving je te laat) en dus ook niet gaat betalen en de zaak zou klaar moeten zijn. Als ze dan gaan dreigen met deurwaarders en zo dan kun je dat negeren of gewoon een klacht over indienen. (Waar eigenlijk? Dat moet even uitgezocht worden.) Een beetje deurwaarder zal sowieso inzien dat ze kansloos zijn, simpelweg omdat ze de regels niet volgen betreffende algemene voorwaarden en zo.

   Je positie is ijzersterk naar mijn mening, maar ik ben geen jurist. Arnoud wel en die corrigeert mij vast als ik het mis heb. 😉 Het kan zijn dat ze dwaas genoeg zijn om een deurwaarder in te schakelen en zelfs een rechter erbij te betrekken. Dus begin vast een lijst bij te houden met daarin alle tijd en kosten die je maakt voor deze kwestie duidelijk beschreven. Precies tot op de cent, waarbij je voor de tijd die je besteed gewoon een standaard uurtarief gaat berekenen. Daarbovenop komen dan mogelijk nog advocaatkosten en zodra je de kwestie wint in de rechtbank kun je dit bedrag als schadeclaim indienen. En dit zul je 99.9% zeker winnen. Ten minste, naar mijn mening. Arnoud, hoe schat jij haar kansen in?

   1. Wie zich inschrijft op een cursus, zit daaraan vast. Afspraak is afspraak, ook als je nog niet betaalt en ook als je nog niet weet wanneer de cursus gegeven gaat worden.

    Op grond van de AV of de Wet koop op afstand mag worden geannuleerd. Andere opties zijn er bijna niet – overmacht of dwaling zijn denk ik niet aan de orde. De AV vernietigen is dus niet per se handig, want daarmee veeg je je annuleringsrecht uit die AV van tafel. En AV vernietigen is niet hetzelfde als de overeenkomst annuleren! Je houdt dan een overeenkomst over zonder AV.

    De WKA geldt tot zeven werkdagen na ontvangst van de schriftelijke bevestiging dat je ingeschreven bent. Ik gok dat dit bedrijf die niet gestuurd heeft want dat doet echt 80% van de dienstverleners verkeerd. Dat kan dus een optie zijn.

   2. Wim: Nogmaals, door het verwerpen van de AV is niet de gehele transactie ongeldig! Angela kan de AV verwerpen maar is de inschrijving nog steeds geldig en moet ze alsnog betalen. In de AV staat helemaal niets waarop ze zich kan beroepen.

    Jouw advies kan ze prima opvolgen maar dan puur als bluf. De kans is groot dat de aanbieder af ziet van verdere stappen. Maar juridisch staat ze in mijn optiek erg zwak.

    Maar ook hierbij, ik ben geen jurist. Haha dus Angela, je hebt nog steeds niets aan onze adviezen :).

    1. Nee, door het verwerpen van de AV is de bepaling ongeldig die zegt dat ze alsnog moet betalen als ze annuleert. De AV worden ook niet vernietigd maar worden gewoon niet geaccepteerd. Mede ook omdat ze te laat geleverd zijn. Nu de AV niet is geaccepteerd kan de cursus worden geannuleerd op grond van de wet “Koop op afstand”. (WKA = Wet Koop op Afstand.)

     1. Maar annuleren op grond van WKA kan altijd, ongeacht wat er in de AV staat. Dus of de AV wel of niet tijdig zijn geleverd doet helemaal niet ter zake. De AV zijn eerder in haar voordeel dan in haar nadeel want daarin staat tenminste nog dat ze maar een deel hoeft te betalen als ze tijdig annuleert. Als je de AV niet accepteert moet je hoe dan ook alles betalen (nadat de termijn van de WKA is verstreken).

     2. Even de wet erbij pakken. Je hebt volgens artikel 46d dus 7 dagen de tijd om zonder opgaaf van redenen te annuleren, tenzij de aanbieder niet heeft voldaan aan artikel 46c lid 2. In dat geval wordt het namelijk verlengd tot 3 maanden. Nu is alleen nog de vraag of de aanbieder aan artikel 46c lid 2 heeft voldaan. Heb je een bezoekadres ontvangen over waar je eventueel je klachten krijt kunt? Heb je vooraf aan je bestelling de voorwaarden gezien die ze stellen bij ontbinding? Sterker nog, toen je je inschreef voor deze cursus, had je het idee dat je meteen ingeschreven zou zijn? Want zelf heb ik het idee dat je via hun website alleen om een inschrijf-formulier vraagt. Het was mij niet duidelijk dat het meteen om een bindende overeenkomst ging. (Misschien moeten we die inschrijf-pagina hier maar publiceren zodat Arnoud kan beoordelen hoe bindend dat formulier is?)

      Overigens geeft hun eigen AV al aan dat de inschrijving pas definitief is na betaling, wat dus betekent dat ze zelf vinden dat deze niet definitief is voor betaling. En dus ook gewoon geannuleerd kan worden. Ook al weiger je de AV, het blijft de mening van de aanbieder…

  1. Het gebruikte formulier is inderdaad cruciaal. Dat contactformulier van Wim vind ik geen middel voor een bindende overeenkomst, maar een duidelijk verzoek om een offerte, een vrijblijvende aanvraag. Staat er “Inschrijfformulier” boven en een prijs bij, dan zou ik het wel een bindend formulier noemen.

   Het komt echt op de details aan dus misschien kan Angela een reconstructie doen: waar schreef je je in, welke teksten stonden daarbij, wat is je nagemaild en is er iets gezegd over Wet koop op afstand?

   1. Maar het maakt volgens mij ook nog uit wat Angela op dat contact formulier heeft geschreven. Je zou volgens mij kunnen stellen dat de WKA niet van toepassing is omdat er geen infrastructuur is voor het plaatsen van bestellingen/inschrijvingen. In dat geval heeft ze zich dus alleen per mail/contactformulier ingeschreven bij een normale aanbieder en geldt de WKA helemaal niet. Dan is het afhankelijk van de opdracht die zij heeft gegeven.

 10. is het mogelijk dat ik jou Arnoud en NP even een mail doorstuur daar staat alles in ook de printscreens die ik heb weet niet hoe ik die hier op moet zetten.Anders wordt het een heel lang verhaal maar dan hebben jullie wel alle papieren die ik heb gekregen.

  1. Ik denk dat de meeste details pas van belang zijn als de aanbieder toch probeert door te zetten om hun geld te krijgen. Als ik het goed heb begrepen is uiteindelijk het volgende gebeurd: 1) Via een andere website krijgt Angela een aanbieding voor de betreffende workshop. Angela volgt de link. 2) Op de betreffende site staat meer informatie plus het genoemde inschrijf-formulier, dat dus eigenlijk een contactformulier is. Angela vult deze in. Hierbij geeft ze aan welke workshops ze wil volgen en wanneer. 3) De aanbieder verstuurt een bevestiging van de contactgegevens van Angela. 4) Angela ontvangt daarna een bevestiging van de aanmelding. Geen offerte dus, wat je juist zou verwachten. Hierbij worden dus ook de AV meegeleverd.

   Dit is volgens mij dus de situatie. Angela heeft nergens de koop bevestigd maar alleen contact gevraagd en wordt ongevraagd meteen ingeschreven en of ze maar wil betalen. Dit klopt voor geen meter!

   1. Wim: Dat ligt er maar net aan wat Angela op het formulier heeft ingevuld. Was dat: Graag wil ik meer informatie over deze cursus. of was dat: Hierbij wil ik me inschrijven voor de cursus, graag ontvang ik hiervan een factuur.

    Bij het eerste heb je gelijk, bij het tweede geeft ze toch echt een opdracht.

    Angela, mij mailen heeft niet zo veel zin. Ik ben geen jurist. Dat er nergens iets staat over de WKA maakt niet uit. Dit is een algemene wet die geldt zodra je iets bestelt/koopt op internet (met wat uitzonderingen).

    1. Het maakt wél uit of een winkel verwijst naar de Wet koop afstand want als ze dat niet doen schenden ze hun informatieplicht (art. 7:46c BW) en dat verlengt de annuleringstermijn van 7 werkdagen naar drie maanden (art. 7:46d BW). Een winkel moet je verplicht melden dat je als consument dat annuleringsrecht hebt (of dat een uitzondering daarop geldt).

     1. Mooi. Dan lijkt het mij dat Angela dus een bedenktijd heeft van drie maanden! Heeft ze ruim op tijd afgemeld. 🙂 Immers, de AV kreeg ze pas bij de factuur. Verder zie ik op de site geen informatie betreffende de WKA, behalve dan een KvK-nummer en een verwijzing dat de voorwaarden daar te vinden zijn.

     2. En hoe moet dat verplicht gemeld worden? Is in de AV voldoende daarvoor of moet het duidelijker?

      Het is wat mij betreft wel een raar artikel. Er is wettelijk geregeld dat iedereen het binnen 7 (was het onderhand niet 10?) dagen mag annuleren. Maar als je dat niet zegt dan is het opeens 3 maanden, raar.

      1. Wel, de AV moet aangeboden worden voordat het geheel bindend wordt. Dus als het in de AV staat dan gaat het pas in vanaf het moment dat Angela de AV ontving. Daarna had ze dan moeten bevestigen, wat ze volgens de AV dus zou doen door de factuur te betalen. Maar Angela heeft de factuur niet betaald dus hoeft ze niet af te melden want volgens de AV is de aanmelding gewoon niet definitief. Betreffende de 7 dagen/3 maanden kwestie, zie het Burgerlijk Wetboek boek 7, afdeling 9, artikel 46d lid 1:

       Gedurende zeven werkdagen na de ontvangst van de zaak heeft de koper het recht de koop op afstand zonder opgave van redenen te ontbinden. Indien niet is voldaan aan alle in artikel 46c lid 2 gestelde eisen, bedraagt deze termijn drie maanden. De eerste zin is van overeenkomstige toepassing vanaf de voldoening binnen de in de tweede zin bedoelde termijn aan alle in artikel 46c lid 2 gestelde eisen.

      2. Nee, in de AV informeer je niet adequaat over het herroepingsrecht. Het idee is dat de gemiddelde consument dit recht nog (niet) kent dus dat de winkel het hem moet uitleggen, op straffe van 3 maanden opzegtermijn. Dat is goedkoper voor de overheid dan zelf de taak op zich nemen om spotjes uit te brengen en Postbus 51-folders te maken over dit recht.

       En dat de gemiddelde consument het recht nog niet kent, blijkt onder meer uit het feit dat vrijwel iedereen zeven DAGEN zegt terwijl het zeven WERKdagen zijn. 😉

    2. En wat bij alleen: “Graag wil ik mij inschrijven voor de workshop” Dus zonder vragen om een factuur?

     Overigens, ook bij jouw tweede geval is inschrijving nog zeker niet definitief. Maar dan zou ze al deels gebonden zijn. Echter, de Algemene Voorwaarden die ze met de brief ontvingen hierboven plaatste maken ook duidelijk dat de inschrijving pas definitief is na betaling. De Algemene Voorwaarden is hierbij de informatie die ze heeft opgevraagd en het doen van de betaling is de uiteindelijke bevestiging dat ze de offerte aanvaardt. Tot die tijd is het alleen maar een offerte. Vergeet bovendien niet dat het hier om een contactformulier gaat. Dus geen inschrijving…

     De aanbieder gaat gewoon te kort door de bocht met deze manier van werken.

     1. Wim, we kunnen nog wel 100 zinnen bedenken die ze gezegd heeft, mijn punt was dat je via een contact formulier wel een (bindende) bestelling kan doen. Wat mij betreft lijkt het er sterk op dat deze transactie niet onder de WKA valt omdat het niet via een systeem is besteld: http://blog.iusmentis.com/2013/04/01/mag-ik-een-per-e-mail-gedane-bestelling-annuleren/

      Als je de regel over het definitief zijn van de inschrijving na betaling wil gaan gebruiken moet je niet de AV verwerpen. Het is óf óf. Dat de inschrijving pas definitief is, zegt wat mij betreft niet alles. De aanmelding is namelijk wel definitief. Maar ik geef toe dat het wel een opening biedt.

      Ik blijf er bij dat het vooral aan de communicatie tussen de twee partijen ligt hoe definitief de inschrijving is en dus hoe makkelijk je er van af kan.

      1. Tja, de eerste communicatie is dus gegaan via de website dat als contactformulier dient en waar Angela aangeeft dat ze zich wil inschrijven. Als klant verwacht je dan informatie over hoe je je moet inschrijven, niet dat je al automatisch ingeschreven bent nog voordat je de voorwaarden hebt kunnen inkijken.

       Betreffende het definitief zijn van de inschrijving na betaling, dat staat dus in de AV en wordt door de aanbieder dus gezien als de methode van definitief maken. Of je deze nu verwerpt of niet doet niets af aan deze mening van de aanbieder. Als de aanbieder vindt dat de inschrijving dan pas definitief is, dan is dat zo. Dus ook als je de AV, en daarmee deze mening, verwerpt.

       En nogmaals, het is een contactformulier. Een route om informatie aan te vragen! Ik wil graag een PlayStation 4 en wil daar graag een factuur voor ontvangen! Daar! Ik heb dat gezegd! Jazeker! 🙂 Betekent nog steeds niet dat jij, Arnoud, Bol.com of iemand anders mij zomaar een rekening kan sturen met bijbehorende voorwaarden en daarbij verwacht dat ik dan ook aan die voorwaarden ben verbonden! Ja, je kunt mij een offerte aanbieden en pas als ik daar mee akkoord ga is het bindend. Of je stuurt mij een factuur en jouw voorwaarden en als ik met de voorwaarden akkoord ga is de boel definitief. (En nee, ik ga niet akkoord met jouw voorwaarden!)

       Verder, de WKA gaat over een ” in het kader van een door de verkoper of dienstverlener georganiseerd systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand, tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik wordt gemaakt van één of meer technieken voor communicatie op afstand” De website is dat systeem, in combinatie met de daarop volgende emails. Koop op afstand, dus. Toch, Arnoud?

 11. Ik heb begin januari een hotel + reis geboekt; dwz “een kamer op aanvraag” voor augustus a.s. Op de reserveringsgegevens die ik daarna in mijn mailbox kreeg staat: ” Hierbij ontvangt u uw voorlopige reserveringsgegevens. Uw boeking is pas definitief wanneer u een bevestiging met factuur per post op uw huisadres ontvangt”. Die heb ik nog niet ontvangen. Wel bleek 2 dagen na mijn reservering dat een familielid ernstig ziek is en versneld een traject ingaat met chemo, bestraling etc. Ik heb een doorlopende annuleringsverzekering. Het gaat om een reis van € 3000,= waarvan dus nog niets betaald is. Wat is nu verstandig om te doen? Als alles goed gaat wil ik heel graag deze vakantie. Maar misschien gaat het niet goed. Ben ik dan mijn geld kwijt omdat ik het niet gemeld heb dat er sprake is van ziekte ? Ik had dus pas kennis van de ernstige ziekte (waarvan ik niet weet hoe een en ander zich gaat ontwikkelen) na reservering/kamer op aanvraag. Maar ik heb nog geen bevestiging van de boeking. Kan ik het er op aan laten komen? Ik ben optimistisch en hoop dat het familielid er doorheen komt maar moet ook realistisch zijn en rekening houden met de mogelijkheid dat het niet goed afloopt met het familielid (1e graad). Ik heb er nog niet met de reisorganisatie of de verzekeraar over gebeld omdat ik mij liever eerst even onafhankelijk informeer….

  1. Jip: Ik denk dat de reisorganisatie met definitief bedoeld dat je er dan pas definitief van uit kan gaan dat de kamer voor jou gereserveerd is maar niet dat je er voor die tijd nog kosteloos vanaf kan. Simpel gezegd kunnen zij een definitieve reservering hebben gemaakt terwijl jij pas 2 dagen later de post krijgt. Of je kan zelfs makkelijk claimen nooit post te hebben ontvangen.

   Kortom, je bent volgens mij gebonden aan de boeking en omdat dit is voordat je wist over de ziekte, moet de verzekering gewoon uitkeren.

   Je kan evt wel de reisorganisatie bellen en vragen wat de annuleringsvoorwaarden zijn voor je boeking. Dan weet je meteen of het definitief is of niet.

   1. Mee eens. Ze bedoelen dat zij nog geen zekerheid hebben, bv. omdat de kamer nog bevestigd moet worden vanuit het hotel. Maar reserveringen zijn over het algemeen wél bindend op de gast die er wil verblijven. Juridisch zie ik niet meteen een uitweg, mogelijk dat de algemene voorwaarden van de boekingsite nog opties bieden, bv. als daar staat dat de annulering voor beide partijen niet definitief is tot de brief met factuur is verstuurd.

    Dit lijkt mij in eerste instantie iets voor de annuleringsverzekering. Deze onkosten vind ik typisch iets dat in zo’n polis gedekt zou kunnen zijn.

 12. Bedankt voor de reacties. Goed, ik ben dus gebonden aan de boeking. Nu wil het feit dat het familielid (1e graad) waarvan ik enkele dagen ná deze boeking te horen kreeg dat er bij hem kanker is geconstateerd, over een paar dagen te horen krijgt of er al dan niet uitzaaiingen zijn geconstateerd. Als er uitzaaingen blijken te zijn moet ik dan direct annuleren omdat ik anders mijn reissom kwijt ben als ik later alsnog moet annuleren? Als het familielid, hoe triest ook, binnenkort overlijdt, zal ik de vakantie die pas in augustus zal plaatsvinden door laten gaan, maar wat als ik pas in juli annuleer omdat de toestand dan verslechterd…. Welke momenten zijn bepalend om voor welke vergoeding (op grond van de doorlopende annuleringsverzekering) in aanmerking te komen? Het is naar om hier nu al zo mee bezig te zijn, en ik hoop dat mijn familielid het redt, maar ik heb lang gespaard voor deze vakantie en moet rekening houden met alle mogelijkheden en de wetenschap dat verzekeraars liever hun geld houden als je nét niet aan een bepaalde voorwaarde hebt voldaan…..

  1. In tegenstelling tot een populair beeld, zijn verzekeraars vaak vrij redelijk en valt er een hoop met ze te regelen.

   In principe hoef je pas te annuleren als je ook wilt annuleren. Ik denk zelfs dat je nu nog helemaal niet kan annuleren voor over 7 maanden. Als het familielid te horen krijgt dat er geen uitzaaiingen zijn dan is misschien het grootste gedeelte van de behandeling al over 7 maanden gedaan en is er helemaal geen reden voor annuleren (en ik denk ook helemaal geen recht tot annuleren). Mochten er wel uitzaaingen zijn dan weet je nog steeds niet wat de situatie over 7 maanden is.

   Gewoon afwachten wat de tijd brengt en als je wilt annuleren dan kan je annuleren (wacht echter niet tot de laatste dag…). Als je er erg mee zit, even de verzekeraar bellen om het na te vragen.

   Sterkte de komende tijd!

 13. Mijn oma (81) heeft een rekening gekregen van de camping waar zij al 15 jaar heen gaat. Vorig jaar is zij niet geweest wegens gezondheidsredenen en toen zijn er geen problemen geweest. De camping is inmiddels overgenomen door andere mensen. Nu staat er onder de rekening: Na ontvangst van uw betaling wordt de reservering definitief gemaakt. Mijn oma heeft de rekening niet betaald aangezien haar gezondheid wederom slecht is en zij bijna niet kan lopen. Aangezien zij al jaren op de camping komt heeft ze telefonisch contact gehad met de camping en gezegd dat zij niet in staat is te komen. Nu heeft de camping haar een rekening gestuurd voor 90% van het totale bedrag voor annulering! En dat terwijl ze een wachtlijst hebben voor de zogenaamd gereserveerde plek van mijn oma. De plek zijn ze na 1 telefoontje kwijt. Kunnen zij haar dwingen de rekening te betalen terwijl de reservering niet definitief is?

  1. Een vakantieboeking is in principe bindend. Het ligt er voornamelijk aan of je oma gereserveerd heeft of niet. Ik denk dat als dit allemaal stilzwijgend gaat (ze komt elk jaar automatisch) dat er dan wel wat voor te zeggen is dat ze niet hoeft te betalen. Immers vorig jaar is ze niet gekomen door slechte gezondheid dus ze hadden dit jaar in elk geval even moeten informeren over of ze dit jaar wel zou komen.

   Als je oma zelf gereserveerd heeft voor dit jaar dan mogen ze annuleringskosten in rekening brengen, ongeacht of ze die plek nu snel kwijt zijn.

   Maar ik denk dat het vrij simpel is want ik vermoed dat je oma nooit algemene voorwaarden heeft gehad bij de reservering. Of anders dat deze voorwaarden al 15 jaar oud zijn. Ik denk dat als ze deze voorwaarden niet heeft gehad dat ze dan geen annuleringskosten in rekening mogen brengen.

  1. De tekst bij de laatste knop waar je oip geklikt hebt lijkt mij vrij duidelijk: “Wanneer u op ‘nu boeken’ klikt is de boeking definitief en kan deze niet meer gewijzigd of geannuleerd worden en gaat u akkoord met onze voorwaarden.”

   Voorwaarden is een link naar de algemene voorwaarden welke duidelijk leesbaar en te printen zijn. Opslaan is met printen naar bestand ook prima mogelijk.

   In de algemene voorwaarden staat ook dat de overeenkomst tot stand komt door aanvaarding van de aanbieding door de boeker. Het el lijkt mij niet raar aan te nemen dat je door het klikken op de knop “Nu boeken” aanvaard hebt. Maar om de termen gelijk te houden hadden ze natuurlijk beter bij de knop kunnen zetten dat het klikken een aanvaarding van het aanbod is.

   IANAL, maar je zit er waarschijnlijk aan vast (en terecht overigens)

 14. Hoe zit het met annuleren als er geen voorwaarde zijn gegeven? Ik heb een Bed and breakfast gereserveerd maar door ziekte kunnen we niet gaan. Op de site zijn geen voorwaarde te vinden en in de mailwisseling ook niet. Ik heb dus ook nergens aangegeven akkoord te gaan met de algemene voorwaarde oid. De bed and breakfast wil het voledige bedrag alsnog ontvangen (er is dus geen aanbetaling gedaan). Op de site van de overkoepelende organisatie staat dat de annuleringsvoorwaarde per bed and breakfast verschillend kunnen zijn. Moeten wij nu het voledige bedrag betalen?

  1. Het lijkt me wel, je bent een overeenkomst aangegaan en die zal je moeten nakomen. De annuleringsvoorwaarden zijn dan ook een vriendelijke manier om de klant een mogelijkheid te geven om er alsnog vanaf te komen maar deze zijn volgens mij niet verplicht.

   Als de vertrekdatum nog heel ver in de toekomst ligt dan kan ik me voorstellen dat er wel wat onderhandelingsruimte is. Maar als vertrek morgen is, dan is het toch niet meer dan logisch dat je gewoon moet betalen? (hoe vervelend dat ook is)

 15. Ik reserveerde in September bij Hotel O in Ieper voor November 2014 voor de feestelijkheden van 100 jaar Groote Oorlog. Ik kreeg daarna de bevestiging, datum van aankomst en vertrek en het bedrag voor het verblijf. Nu kreeg ik op 20 juni (1 jaar en 9 maand later) een email van hen dat door een zgz technisch defect de reservatie niet was doorgekomen bij hen. Nochtans heb ik de bevestiging gekregen. Kan dit zo maar, en wat kan ik daar eventueel tegen ondernemen? Mvg RE

  1. Hotel O in Ieper in Brussel, naar ik aanneem? Sowieso wel heel erg ruim van tevoren gereserveerd. Maar goed, een dergelijk grote gebeurtenis vraagt er wel om, lijkt mij. Wel valt dit volgens mij onder de Belgische wetgeving. Immers, Nederland deed niet eens mee aan de “Groote oorlog”. Dit technische defect is niet jouw probleem maar dat van hen. Je hebt gereserveerd, je hebt de bevestiging er ook van en ik vraag mij af of je ook al had betaald. Zoniet, dan maakt dat weinig uit want je staat volgens mij vrij sterk. Alleen, als ze de kamer niet kunnen leveren dan heb je in principe alleen recht op je geld terug plus eventuele andere onkosten die je hebt door deze gemiste reservering. En die onkosten zijn moeilijk vast te stellen want wat loop je erdoor mis?

   Verder is het van belang om te weten hoe je precies hebt gereserveerd. Ging dat rechtstreeks bij het hotel dan gaat het hotel opdraaien voor die kosten. Maar heb je geboekt via een of ander bureau of website dan heeft het hotel eigenlijk geen verplichtingen tegenover jou als ze daadwerkelijk niets weten van deze boeking. Dan moet je de tussenpersoon dus verantwoordelijk houden omdat ze fouten hebben gemaakt door de reservering niet door te geven. Als die tussenpersoon ook nog eens failliet is gegaan dan houdt het verder eigenlijk op.

   Dus om uit te zoeken: bij wie heb je precies geboekt?

 16. Geachte heer/mevrouw,

  Wij hebben in april een appartement geboekt bij een makelaar in spanje voor eind augustus via de mail contact gehad over de datums en die waren akkoord alsmede de prijs. Nou staat er op hun website nergens algemene voorwaaren enzovoort. Zou ik hier nog onderuit kunnen komen door te mailen dat het niet doorgaat dit komt door een gebroken been en een autovakantie word dan moeilijk. ( heb tevens nog niet de 150 euro borg overgemaakt ) en ook nog steeds niks over gehoord.

  Hoop op jullie reactie.

  met vriendelijke groet

  john

  1. De reservering komt tot stand door het accepteren van het aanbod van de aanbieder. Dat kan gewoon per email en er is dan al vóór de aanbetaling een definitieve overeenkomst. De aanbetaling is dus niet nodig.

   Ik denk dat je juridisch gewoon vast zit aan de reservering. Het enige wat je zou kunnen zeggen is omdat er zo lang geen vraag is geweest voor de aanbetaling dat je er van uit ging dat er geen definitieve overeenkomst was. Immers de aanbieder zal wel actie moeten ondernemen als er geen aanbetaling binnen komt.

   1. Juist bij reizen via internet is het niet ongebruikelijk een reservering eerst als vaste boeking te betrachten als een aanbetaling is gedaan. Juist om discussies “ik heb alleen maar gevraagd” en dergelijken tegen te gaan. Krijg je een aanbod en zeg je “is in orde, bedankt voor het aanbod” zou tot misverstanden kunnen leiden, daarom de aanbetaling.

    1. Daar ben ik het niet mee eens. Bij internet is over het algemeen de boeking bindend als je op de knop reserveren hebt gedrukt. Daarnaast is het voornamelijk van belang wanneer de reservering juridisch bindend is en dat is volgens mij als een aanbod aanvaard wordt.

     Stel dat John vandaag (of een maand na de acceptatie) alsnog de aanbetaling doet en de eigenaar zegt dat het huis al verhuurd is omdat hij de aanbetaling niet heeft ontvangen. Is dan je stelling nog hetzelfde, er was geen bindende overeenkomst want niet betaald dus de eigenaar mocht in de tussentijd het aan iemand anders verhuren? En hoe lang heb je dan de tijd om het geld over te maken?

     1. Het hangt er van af wat er in de eerste bevestiging staat. Als ik in Zweden een huis boek, krijg ik eigenlijk van alle organisaties een mededeling met volgende strekking: “Wij hebben Uw reservering ontvangen. Uw reservering is definitiv indien U voor DATUM een aanbetaling ter hoogte van XXX % betaald.” en dan een hoop gegevens voor de betaling. Als ik dan op de beschikbaarheidskalender van de aanbieder kijk is de betreffende periode niet meer groen maar oranje. Pas na verwerking van de aanbetaling wordt de reservering rood. Het kan natuurlijk zijn dat organisaties voor Spanje dit anders handhaven, maar toen ik de eerste keer voorzichtig navroeg welke zekerheid ik heb, dat na mijn aanbetaling ook echt een contract staat vertelde de verhuurder vriendelijk dat zij het probleem hadden, dat mensen “reserveerden” en dan niet betaalden en uiteindelijk zeiden “ach sorry, we hebben iets anders besloten. Het gevolg voor de verhuurder kan je je voorstellen., vandaar de vorm met de aanbetaling.

 17. Bedankt allemaal voor de reactie.

  Ik heb nog geen e-mail terug gekregen van deze makelaar in spanje. Dus ik zal even zijn reactie afwachten en zal die hier dan ook wel even neerzetten voor jullie. Ik kan er zelf ook niks specifieks over vinden op internet. Alleen dat als ik de algemene voorwaarden zou hebben geaccepteerd of zou moeten hebben doorgelezen ( die er dus niet zijn op zijn website ) Dus ik ga ervan uit dat ik dan nergens aan vast zit. De verhuurder heeft ook verder geen enkele gegevens van mij ontvangen behalve mijn voornaam, achternaam en mijn mail adres.

 18. Beste mensen.

  Nog steeds geen reactie op mijn annulering :

  Beste Tjeerd,

  Vanwege nare prive omstandigheden van het stel waar we mee naar jou zouden komen. Kunnen wij dus niet meer op 23 t/m 30 augustus aanwezig zijn.

  Hopelijk begrijp je deze nare en lastige situatie.

  In afwachting van jou bevestiging.

  Met vriendelijke groet, John

  PS dit was verstuurd op 13-07-2014

  1. vera, dat hangt er helemaal van af wat de “kleine lettertjes” bij de reservering zeggen. Normaal gesproken doen restaurants niet zo moeilijk als je tijdig (enkele dagen van tevoren) afzegt. In het algemeen geldt dat, als annuleren geld kost, eerder afzeggen goedkoper is als op het laatste moment niet komen opdagen.

 19. ik ben in discussie met een (Italiaanse) campinghouder die 100% van de kosten in rekening brengt bij annulering binnen 1 maand van de datum van aankomst. Ik kan mij voorstellen dat een campingplaats wordt vrij gehouden, en er schade geleden wordt bij afzegging op het laatste moment en ben dus bereid om een gedeelte van de reissom te vergoeden. De voorwaarden heb ik verzuimd te lezen overigens, dus de mededeling kwam als een verrassing. De reden voor afzeggen lagen in de persoonlijke sfeer en zijn niet verzekerbaar.

  Mijn vraag aan de campinghouder of hij eventueel op zijn nogal populaire camping niet alsnog gasten heeft kunnen ontvangen voor (een deel) van de tijd, werd niet beantwoord. Er werd niet ontkend, dan wel bevestigd. Dit betekent dat de campinghouder onverkort aan de voorwaarden vast houdt, ongeacht of hij toch nog inkomsten heeft kunnen genereren. Ik vind dit onredelijk bezwarend voor de klant. Oftwel, wordt hier niet van twee walletjes gegegeten en extra inkomsten gegenereerd middels nogal rigide voorwaarden?

 20. Goedemorgen, Ik heb 14-08-2014 een schoonmaakster gezocht via ikzoekeenschoonmaakster.nl Ik heb mijn gegevens genoteerd en wat mijn wensen waren. Die zelfde dag kreeg ik een mailtje dat zij een een schoonmaakster hadden gevonden, maar ik heb nog geen contact met haar opgenomen. 18-08-2014 heb ik gebeld dat ik toch van de schoonmaakster af zie. Ze hebben de schoonmaakster geannuleerd,maar nu moet wel de éénmalige bemiddelingskosten van 32,75 euro betalen. Mijn vraag is moet ik die kosten nu betalen?

  1. Tja, volgens mij moet je gewoon betalen. Als ik op hun site kijk dan zijn die bemiddelingskosten voor het zoeken naar een juiste kandidaat. Als je de schoonmaakster niets vond dan mag je kosteloos een nieuwe vragen maar je blijft vast zitten aan de eerste bemiddelingskosten.

 21. Ik heb een vraag, paar maanden geleden heb ik een aanbetaling gedaan op een boxspring bed, het bedrag van de aanbetaling was 500 euro , maar aangezien ik een leuke na heffing heb gehad van de fiscus, ben ik naar de beddenzaak toegegaan, eerst getracht het telefonisch te doen mobiele nr werkte niet meer en het prive nummer wat erop stond namen ze gewoon niet op, ik het bed absoluut niet meer kopen maar nu hebben ze inene een papiertje hangen van we geven geen geld terug, heb gevraagd of ik de matras dan kon hebben, nee werd er gezegd want dan is de aanbetaling van de 500 euro ook weg, want ik zit in een echtscheiding en slaap sinds dien op de bank, heb ook chrinische pijnen, maar ze gaven geen kick, want ik kreeg de matras niet mee want ik had een totale bed gereserveerd mogen ze dit zomaar doen, of hebben hun gelijk en daaaag 500 euro ???

  1. Ik denk dat het er niet goed uit ziet voor je. Als je zomaar elke aanbetaling zou kunnen terugvragen, zou de aanbetaling immers feitelijk geen zin hebben. Even zoeken op het internet bevestigt dit beeld. Het wordt natuurlijk anders als de leverancier niet kan leveren wat afgesproken is.

 22. Ik heb onlangs een hotelkamer gereserveerd en de kosten zouden voor één nacht voor 3 personen € 31,00 euro zijn. Zo heb ik het ook bevestigd gekregen via een email. Kosten nog te voldoen zijn € 31,00. Uiteraard snap ik best wel dat dit geen reëel bedrag is en ben ik gaan bellen met het betreffende hotel. Nu is mijn vraag, kan het hotel nu zomaar de prijs wijzigen? Ik begrijp dat als zij het wijzigen ik wel kan annuleren.

 23. Ik heb bij een all-in hotel een All-in horeca-overeenkomst gesloten: daar staat in: “Bij annulering meer dan 3 maanden voor de ingangsdatum is de klant geen schadevergoeding verschuldigd” Wij zouden met 10 personen gaan en hebben zelfs 4 mnd vantevoren gezegd dat we niet komen. Nu willen ze het geld van de annuleringsverzekering (€ 150,00) niet retour geven, maar die periode is mi nog niet eens ingegaan? Ik ben toch immers nog niks verschuldigd (ik heb en hoef ook geen beroep te doen op de annuleringsvoorwaarden)?

  1. De annuleringsverzekering begint direct te lopen na het afsluiten ervan. Waarschijnlijk hebben ze deze ook gewoon afgesloten bij een verzekeraar en dienen daarvoor gewoon direct premie af te dragen. Ook als ze deze verzekering zelf dragen dan hebben ze daarbij rekening gehouden met het feit dat ze pas 3 maanden voor vertrek schade hebben (en daarop is dus ook de premie aangepast).

   tldr; ze hebben gelijk dat ze de premie niet terug geven.

  2. Check je polis en/of de algemene voorwaarden van de verzekeraar. Als je bijvoorbeeld bij de Europeesche kijkt, staat er (https://www.europeesche.nl/sites/default/files/downloads/006-0112-14avwkortlopendeannulering.pdf) :

   1.3 Wanneer start en eindigt uw verzekering? De verzekering gaat direct in nadat u deze heeft afgesloten. U bent verzekerd vanaf de afsluitdatum van uw polis, niet vóór die tijd. Wij vergoeden dus alleen schade die ontstaat tijdens de looptijd van uw verzekering. Behalve als u de premie niet op tijd betaalt; dan bent u en zijn de medeverzekerden niet verzekerd. 1.3.1 Wat als u de verzekering toch niet wilt afsluiten? Nadat u de polis ontvangt, heeft u veertien dagen bedenktijd. In die periode kunt u de verzekering ongedaan maken. U betaalt wel premie over de dagen waarop de verzekering al heeft gelopen. De bedenktijd geldt niet voor verzekeringen die korter duren dan dertig dagen en voor verzekeringen waarvan de premie lager is dan € 50,-.

 24. Ik heb op 28 dec 2015 een hotel kamer gereserveerd, met gebruikmaking van crefitcard, voor 30 dec 2014 t/m 3 jan 2015. Kosten 726 euro.. Deze waren toen nog niet betaald. Op 29 dec bleek ik de kamer niet meer nodig te hebben en heb hem geannuleerd. Op 26 jan 2015 bleek er door het hotel 726 euro zijn afgeboekt van mijn rekening. Ik dacht dat het een vetgissing was en vroeg het hotel de annuleringskosten te houden en de rest terug te storten op mijn rekening. Dit bleek niet mogeljjk. Ik moest de 726 euro toch betalen zonder ook maar 1 nacht van de hotel service gebruik te hebben gemaakt. Dit hele verhaal voelt vreseljk onrechtvaardig. Kan ienand hierop reageren a.u.b.?

 25. Ik heb via internet een workshop besteld voor 10 personen. In de algemene voorwaarden staat dat we of het product thuis gestuurd krijgen of de datum kunnen verzetten. Omdat wij in een bijzondere situatie zitten waardoor we nog geen datum kunnen plannen. En het zonde van het geld is om het product thuis gestuurd te krijgen heb ik gevraagd naar een andere oplossing. De man die ik telefonisch gesproken heb bevestigde de annulering en heeft mijn rekeningnummer gevraagd voor terug storting. nu krijg ik een mail dat de baas (die niet te bereiken is zowel telefonisch als per mail) het geld niet wil terug storten. Maar telefonisch is dit mij wel beloofd. Het gaat om een bedrag 400 euro. Wat nu?

  1. Ik zou denken dat je kunt proberen je geld via de bank terug te halen. Anders zul je juridische stappen moeten ondernemen en daarbij moet je dan een rechter weten te overtuigen dat er inderdaad is toegezegd dat jij je geld zou terugkrijgen. Dat is lastig omdat dit een mondelinge afspraak betreft maar als jij nog weet welke medewerker dit heeft toegezegd dan kun je de rechter mogelijk wel overtuigen. Let wel op: als je verliest wordt dit erg kostbaar…

 26. Als ik op een webformulier mijn NAW gegevens en aankomst en vertrekdata opgeef voor een vakantiewoning. Er wordt verder geen bedrag genoemd, en ik klik op de knop: “reserveer nu”, is er dan sprake van een overeenkomst? De aanbieding is toch nog niet volledig? zonder te betalen bedrag? Ik ga ervanuit dat er hier alleen wordt bedoeld: reserveer deze data, houd ze nog even vast, ik denk er nog over na en kom later terug…. klopt dat?

  1. Dat hangt helemaal van de context waarin het formulier is geplaatst af. Als jij op andere pagina’s op dezelfde website prijzen genoemd ziet, zit je al heel snel daaraan vast.

   Ik geef toe: een overzicht van wat je precies reserveert, met daarbij de prijs is veel netter, maar de vormvereisten aan een overeenkomst zijn niet zo sterk. Mondelinge overeenkomsten zijn ook geldig.

   1. Het bestelproces is op zijn minst verwarrend. Ja, er worden op andere pagina’s wel prijzen genoemd, maar niet voor de periode waarvoor is gereserveerd. Daarnaast krijgen we na reservering nog een huurovereenkomst per email (compleet met aankomst en vertrekdatum, te betalen bedrag, algemene voorwaarden) enz. Met het verzoek tot betalen. Op deze mail antwoord ik dat we niet verder gaan met deze reservering, maar volgens de verhuurder kan ik niet meer anuleren (vanwege het korte tijdsbestek tot de aankomstdatum).

    Moet ik nu toch nog betalen?

    1. Dat je de algemene voorwaarden pas met de mail ontvangt is al een tikkeltje te laat. Werden ze eerder ook al aangeboden? En staat er in de voorwaarden zelf hoe een (definitieve) reservering tot stand komt? (Welke partij gaat het om?)

      1. Het doet gewoon pijn aan mijn ogen om dat te (proberen te) lezen. Allereerst, zijn de voorwaarden vrijwel onvindbaar en wordt er ook niet aan gerefereerd in het boekingsproces. Dat ze “met de bevestiging” worden meegestuurd is als mosterd na de maaltijd. Deze kun je vernietigen. Daarnaast staan in de voorwaarden die ik uiteindelijk (op een andere site) heb kunnen vinden niets boeiends.

       Klik op home pipegeal.op-terschelling.nl -> klik op verhuurder waddenreisburo.nl -> klik op huurvoorwaarden http://www.huurvoorwaarden.nl -> klik op voorwaarden onderin voorwaarden-wrb.pdf. Zijn dit de voorwaarden die jij ontving?

       Los van dat ik niet kan opmaken wat ‘boekingsgegevens definitief maken’ betekent en wat een ‘definitieve overeenkomst’ is, zie ik nergens dat een boeking bindend is of niet mag worden geannuleerd en/of dat er sprake is van annuleringskosten.

       Ik zou zeggen, maak een printje van de voorpagina en van alle pagina’s naar de boekingspagina toe, voor het geval deze nog veranderen.

       Ik vind dit overigens echt een kansrijke winnaar voor de bokaal ‘slechtste voorwaarden ooit’.

      2. Naar mijn mening schiet de verhuurder hier ernstig tekort en is het totaal onduidelijk wat het klikken op de linkse button precies betekent. Voorwaarden zijn niet te vinden en de tekst “Voor welke periode heeft u belangstelling?” helpt ook niet mee. Site lijkt wel te zijn gemaakt na aanschaf van het boek “Leer HTML 4.0 in 24 uur”.

 27. Ik heb een activiteit geboekt van Quads for ALL in Friesland. Allereerst een optie genomen op en deze al snel genoeg bevestigd. In januari kregen we van dit bedrijf een mail of we die dag willen schuiven in tijd, omdat ze een grote groep hebben die op dezelfde plek willen. Door onze planning lukt dat niet waarop ik de reactie krijg dat het niet meer nodig is. Onze activiteit blijft die dag staan. Vervolgens stuur ik vandaag een bericht met enkele vragen ter verduidelijking voor de activiteit op 30 mei en krijg ik onderstaande mail terug. Geachte heer ……, We hebben u meerdere keren geprobeerd te mailen en bellen zonder succes. U bent daardoor uit de administratie verwijdert. 30 mei is nu volgeboekt. U zou dus een andere datum moeten prikken. Excuus voor het ongemak. Mvg, Quads for All

  Ik heb geen enkel telefoontje/voicemail of mail van hun gehad de afgelopen tijd. Lijkt mij zeer stug dat ze me op beide manieren niet te pakken krijgen. We hebben nog niks aanbetaald. Kunnen we hier iets tegen beginnen?

  1. Geen idee of er wat tegen te beginnen is, maar ik zou uit principe geen zaken meer willen doen met een bedrijf dat zo met haar klanten omgaat en zulke slechte mails verstuurt. Anders gezegd: misschien lukt het met moeite om je recht te halen, maar de vraag is of je het dan nog wel wil omdat dit de beleving misschien negatief zal gaan beïnvloeden.

 28. hallo ik zit met een probleempje ongeveer 2 maand geleden heb ik inlichtingen gezocht over een bepaalde reis waarvan we reklame gezien hadden in de krant. daar op hun website niks over annulatievoorwaarden stond heb ik hen met een mail hoe ik dat kon regelen.ik heb 2weken niks van hen gehoord dus ik dacht dat het niks zou worden. tot ik op een zaterdag morgen een telefoontje kreeg van een man die zei dat hij de reisleider was en waarom ik mijn factuur nog niet betaald had. daarop heb ik hem gezegd dat ik helemaal geen reis had geboekt maar enkel om inlichtingen had gevraagd en helemaal geen antwoord had gekregen .nu heb ik ondertussen al 2 aanmaningen gekregen en dreigen ze met een gerechtsdeurwaarder! wat kan ik daar aan doen? het was bij europese-reisservices

  1. Als je daadwerkelijk niets geboekt hebt dan zou ik ze gewoon negeren. AFAIK kunnen ze pas een gerechtsdeurwaarder sturen na uitspraak van de rechter. Een gewone deurwaarder kunnen ze we sturen maar ze zullen toch echt moeten bewijzen dat je geboekt hebt.

   Je kan ze eventueel nog een mail sturen dat je niets geboekt hebt en dus niet van plan bent om te betalen en dat je graag een bewijs van ze ziet waaruit zij opmaken dat je wel geboekt hebt.

 29. Gisteren kwam ik terug van en fijne vakantie in Zweden. In Duitsland aangekomen heb ik rond 21:40 een hotelkamer gereserveerd via bookingcom in een hotel in Hamburg. Daar aangekomen moest ik de kamersleutel uit een automaat toveren door het reserveringsnummer in te tikken, maar dat werkte niet. Het nood-telefoonnummer gebeld, maar de hotelbaas ontkende mijn reservering te hebben en voegde zelfs toe nooit met booking.com te werken. Intussen had ik de bevestiging via e-mail op mijn mobieltje zichtbaar. De man was niet te verwurven en uiteindelijk ben ik met mijn vrouw vanuit Hamburg helemaal naar huis teruggereden. Lekker dan, ’s morgens om 10 uur vertrekken en de volgende ochtend om 4 uur thuis.
  Inmiddels ben ik wat bijgeslapen en wil ik een schdeclaim indienen bij booking.com. Ben ik daar aan het juiste adres of moet ik de hoteleigenaar aanspreken? Ik wil en claim ndoienen voor ten minste: 1 De €92 die van mijn creditcard zijn afgeboekt tijdens het resereren. 2 Door dit gedoe heb ik Hamburg niet kunnne bezoeken. We zullen dus een andere keer naar Hamburg gaan. Kosten vanaf mijn wonplaats naar Hamburg en terug is twee keer 433 kilometer * 0,18 = €155,58. 3 Het slot van onze vakantie is in het water gevallen, doordat we plotsklaps ’s nachts naar huis hebben moeten rijden. Ik heb komende maandag en dinsdag ook nog als vakantiedagen ingepland op mijn werk. Ik werk zowel in mijn eigen praktijk (dagtarief € 1200,-) als in loondienst (uurtarief € 31,-). Ik ben vooralsnog bereoid bij jullie het lage tarief in rekening te brengen voor twee verloren vakantiedagen, dus 2 keer 8 uur à € 31,- = € 496,-. Is het redelijk deze kosten in rekening te brengen? Ik sla dan maar over dat mijn levensgezellin helemaal over de toeren is door die slapeloze nacht in de auto – een verschrikkelijke nacht, met al die regen en wind op de Duiste autobahn… 4 Tot slot hebben we door deze misser en autoreis moeten maken vanaf zaterdagochtend 11 uur tot zondagmorgen 4 uur, zonder even te kunnen slapen. Dat heeft mijn gezondheid geen goed gedaan en die van mijn vrouw nog minder. Zoals eerder gemeld: we zullen

  1. Bij punt 4 kan je nog voor beide 1 week korter leven incalculeren waarin je minder inkomsten hebt. Pas wel op dat Booking.com niet met een claim komt dat je op het eind van je leven vaak meer kost dan verdiend en je dus booking.com 10k moet betalen.

   Ik zou zeggen, slaap eerst nog even een nachtje goed en bekijk dan pas wat je volgende stap zal zijn. Het is erg vervelend maar alles na punt 1 is onzin. De rest had je kunnen voorkomen door gewoon een ander hotel te zoeken in Hamburg. Dat je naar huis bent gereden, heeft niemand je toe verplicht en is een eigen keuze geweest. Daarmee komen punt 2 en 3 te vervallen.

  2. Eerst en vooral: weet je zeker dat je bij booking.com hebt gereserveerd en niet b.v. bij booklng.com of een andere nepsite? Want in dat laatste geval ben je gewoon je geld kwijt als je niet direct bij je creditcard maatschappij vraagt om het bedrag per direct terug te boeken wegens fraude.

   De kosten van de boeking kun je dus volledig terugeisen via de creditcard maatschappij, volgens mij. Direct bellen dus!

   De vraag is alleen hoe het zit met de verdere schade. Omdat dit een kwestie is tussen jou en booking.com kun je dus vergeten om dat hotel ook aansprakelijk te stellen. Booking.com zal het uiteindelijk weer kunnen verhalen op dat hotel. Je zult daarnaast ook moeten bewijzen dat jij je bij het juiste hotel hebt aangemeldt en niet per ongeluk bij een hotel ernaast, waar ze dus terecht van niets wisten. Als jij je van hotel hebt vergist… Tja… Kortom, ik hoop dat je kunt bewijzen dat je bij het hotel was waarvoor je had gereserveerd. Je bent niet de eerste die bij het verkeerde hotel aanklopt.

   Je kunt de reiskosten naar Hamburm eigenlijk niet declareren als zijnde thuis-Hamburg-Thuis want je kwam uit Zweden. Wat wel telt zijn de extra kilometers die je vanuit Zweden hebt gereden om bij dat hotel te komen. Ik hoop dat je een kilometer-registratie hebt of een andere manier om te bewijzen welke route je volgde.

   Betreffende je dagtarief/uurloon, vergeet het maar. Je werkte niet op die dagen dus verdiende je ook niets. Geen schade dus. Wel een mislukte vakantie maar de kosten daarvoor kun je wel als schadeclaim indienen. Te weten, de extra kilometers en de betaling voor een overnachting die je niet kreeg. Niet echt een vetpot. En de kosten van die overnachting kun je dus terug proberen te claimen via je creditcard maatschappij.

   Betreffende je gezondheidsproblemen: had je niet ter plekke een ander hotel kunnen boeken of elders een slaapplek kunnen zoeken? Je koos zelf voor dit risico. Heb je sowieso dit voorgelegd bij je huisarts en heeft deze kunnen merken dat je gezondheid door deze extra lange rit schade heeft ondervonden? Zo ja, hoe groot is die schade dan, naast de docters-rekening?

   Ja, ik weet het. Je hebt een rotvakantie gehad en bent boos. Maar helaas heb je juridisch gezien wel een goede kans om te winnen maar zal de schadevergoeding het allemaal nauwelijks waard zijn. Je geld terug en mogelijk een paar tientjes extra voor de benzine die je hebt verbruikt voor de nodeloze omrit.

 30. Ik heb me ingeschreven via internet voor een cursus (totaalkosten 200 euro) nu wil ik binnen een week deze aanmelding annuleren, inde algemene voorwaarden staat het volgende:

  Artikel 4: Annulering van de aanmelding 4.1 Bij inschrijving via de website heeft de cursist het recht om, binnen 14 dagen na de dag van inschrijving, zonder opgave van redenen af te zien van de inschrijving door dit schriftelijk mede te delen.

  Indien een cursist binnen de bedenktijd van 14 dagen besluit af te zien van hem of haar inschrijving, is xxxx-opleidingen gerechtigd om inschrijfgeld van € 35,- en de ratiokosten van € 100,- in rekening te brengen voor de dagen vanaf de inschrijving tot de herroeping.

  Nu zal ik waarschijnlijk dus die 35 euro moeten betalen maar wat houden ratiokosten in? En is dit wel in verhouding tot het totale cursusbedrag?

 31. In reactie op Wim ten Brink: kje kletst er maar een stuk op los. Je weet helemaal niet of ik die dagen geweekt zou hebben – ik laat juist weten dat dat wel het geval zoiu zijn geweest bijvoorbeeld,.. Aan reacties zoals de jouwe hebben we echt helemaal niets. Jouw smaak is niet interesant, ik was op zoek naar vakkennis en jij etaleert die niet te bezitten. Jammer!

  1. Waarom heb je niet de klantenservice van Booking.com gebeld toen je een probleem had bij het hotel. Het telefoonnummer staat op de site en in de boekingsbevestiging die je in je mail had zitten. Je kunt wel denken dat je schade kunt claimen maar de realiteit lijkt dat jijzelf de oorzaak bent van de meeste schade door niet simpelweg contact te zoeken met Booking.com om het probleem direct op te lossen.

   Het heeft weinig zin om reageerders hier aan te vallen. Die geven gewoon hun mening. Als je die niet aan staat kun je er beter niet om vragen.

   1. De vraag waarom ik Booking.com nioet heb gebeld is zinnig. In het oorspronkelijk door mij geposte verslag is te lezen dat ik het hotel heb gereserveerd vanuit een ander hotel net over de grens van Denemarken. Ik kon daar geen papieren uitdraai maken van de gemaakte boekingm, was opd e bewuste avond voor het gesloten hotel niet online en ik had daardoor geen telefoonnummer van Booking.com bij de hand, vandaar dat ik die niet heb gebeld. Tweedens: het is goed om te melden dat Booking,com naast wel tien keer excuses een redelijke schadevergoeding heeft gegeven: niet voldoende om de verloren arbeidsuren te compenseren maar wel voldoende om mijn grote ongenoegen weg te masseren. In de derde plaats: in heb mijn ervaring op deze website gepost in het vertrouwen, nou ja: in de hoop een juridisch onderlegde reactie te krijgen. In de plaats daarvan reageert ene Ten Brink in volstrekte onnozelheid, zonder daarbij enige juridische kennis te etaleren en zonder zelfs mijn relaas goed te hebben gelezen. Daar heb ik niet om gevraagd, sterker nog: daar heb ik bezwaar tegen en het lijkt me goed om dat bezwaar ook te uiten, al is het maar om te voorkomen dat deze website dichtslibt met niet-onderbouwde meninkjes en smaakjes en kletspraat van mensen die graag willen uiten wat ze ergens van vinden.

    1. Het is juridisch volkomen juist dat je als consument géén uurtarief in rekening kunt brengen bij een in het water gevallen vakantie. Vakantie is per definitie immers geen werk. Bovendien boekte je als consument, en dan zijn dat niet uren die je als ondernemer besteedt.

     Mijn blog slibt niet dicht door de bijdragen van de reageerders hier, sterker nog ik waardeer de discussie welhaast meer dan de blogonderwerpen waar ik over schrijf.

     1. Het is juridisch volkomen juist dat je als consument géén uurtarief in rekening kunt brengen bij een in het water gevallen vakantie. Vakantie is per definitie immers geen werk.

      Maar ik koop bijvoorbeeld elk jaar extra vakantiedagen met het inleveren van een stukje brutoloon (uit mijn 13e maand). Dus mijn vrije tijd is duur betaald. Kan ik die kosten dan wel verhalen?

     2. In mijn geval had ik AANTOONBAAR werk afgezegd om enkele dagen in Hamburg te kunnen zijn. Door de dubbele boeking kon dat niet. Dat klostte me, ook weer aantoonbaar, € 2000,-. Ik kon op de betreffende avond Booking com niet bereiken. Die firma heeft later zeer uitgebreid het boetekeld aangetrokken, schuld bekend, schadeverhoeding toegekend. De Duitse hoteleigenaar bleek mensen voor te laten gaan als die via zijn eigen website haden geboekt: dan kreeg ‘ie weer een tientje meer per kamer.. . Ik las en lees nog steds geen enkel argument, gen verwijzing naar enig wetsartikel of naar jurisprudentie, alleen maar meninkjes en wat slagen in de lucht. Van advocaten met een grote staat van dienst, maar zonder inspraak-website, heb ik begrepen dat ik een grote kans zou hebben als ik de zaak alsnog voor de rechter zou brengen. Ik ben er wat te lui voor. end e drijfver, aanvakelijke boosheid, is weg. Daarmee is niet gezegd dat ik grote behoefte heb aan reacties van lieden die schijnbaar ongefundeerd hun ideetjes posten.

      Dank voor het geduld. Ik schrijf me nu uit voor de verdere reacties.

 32. Ik heb toch nog een vraag die hierbij aansluit maar waar ik geen goed antwoord op kan vinden: ik heb mij last-minute op 11 januari aangemeld voor een ééndaagse cursus die op 18 januari plaatsvond en waarvoor > 20 plaatsen beschikbaar waren. Helaas moest ik de cursus in alle vroegte op de 18e annuleren (doktersverklaring is beschikbaar). Het was een cursus die wordt aangeboden door een (HBO) onderwijsinstelling die ook meerjarige opleidingen verzorgt. Die opleidingen en cursussen kunnen niet online gevolgd worden (je moet op de betreffende dag naar een specifieke locatie) maar het hele aanmelden, registreren en bestelproces t/m de betaling verloopt online via hun website. Tijdens dat bestelproces krijg je overigens wel netjes de aanvink-optie met link naar AV.

  Omdat ik last-minute moest annuleren, wat ik heel vervelend vond, heb ik meteen gevraagd of ik dezelfde cursusdag op een ander moment kon volgen – feit blijft dat ik de cursus nl. wil volgen. Dit was niet mogelijk volgens de orgsanisatie, omdat dit niet kon volgens hun AV. Ik heb dit nagekeken, maar hierover staat niets in de AV. Wel staat in de AV dat wanneer binnen 14 dagen voor aanvang van de cursus wordt geannuleerd, 100% van het cursusbedrag is verschuldigd.

  Mijn vragen zijn: – valt dit nu onder koop op afstand? – door het last-minute boeken kan ik geen aanspraak maken op herroeping? – ik kan me voorstellen dat er kosten gemaakt zijn, en ik wil best overwegen die te betalen, maar 100% van het cursusbedrag lijkt me overdreven; immers, de cursus wordt meerdere keren per jaar gegeven, de inhoud is niet specifiek op mij toegespitst, de groep bestaat uit een substantieel aantal mensen (anders had de cursus geen doorgang gevonden) … wat kan een opleiding dan berekenen? Lunchpakket? Zaalhuur? Uurloon docent? Hoe moet ik de bepaling “alleen de werkelijk gemaakte kosten kunnen door opdrachtnemer opgevoerd worden” die ik wel eens in juridische adviezen voorbij zie komen lezen? – als het koop op afstand is, moeten de AV dan alleen bij de online aanmelding/registratie gecommuniceerd worden? Ik lees ook iets over dat informatie over annulering/ herroeping in/bij een bevestiging gevoegd moeten worden. Klopt dat? Ik heb nl. wel een bevestiging ontvangen maar veel meer dan een routebeschrijving was dat niet.

  Voor alle duidelijkheid: ik wil niet onder die cursus uit, ik wil die cursus volgen en baal dat ik ‘m last-minute heb moeten afzeggen voor die dag. Ik vind alleen de 100% annuleringskosten én de starre houding van het opleidingsinstituut in dat geval onredelijk. Ik sta ook open voor het betalen van onkosten en een administratiefee, maar dan wel een die op redelijkheid is gebaseerd. Wie heeft er informatie of antwoorden die me verder helpen?

  1. Juridisch heeft de onderwijsinstelling gelijk, je moet gewoon betalen.

   Commercieel / klantvriendelijk gezien zouden ze je gewoon een de cursus moeten laten inhalen op een later tijdstip. Dat je daar administratiekosten voor moet betalen (en evt kosten voor de catering) zou logisch zijn maar het volledige bedrag is niet klantgericht.

    1. De overeenkomst is op afstand gesloten omdat deze is gesloten met “een georganiseerd systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand zonder gelijktijdige persoonlijke aanwezigheid van handelaar en consument en waarbij, tot en met het moment van het sluiten van de overeenkomst, uitsluitend gebruik wordt gemaakt van een of meer middelen voor communicatie op afstand.” Via internet boeken in een online boekingssysteem voldoet aan deze definitie.

     Onder de nieuwe regels sinds 2014 mag een overeenkomst op afstand binnen 14 dagen worden herroepen door de consument. Echter, dat geldt niet voor een aantal overeenkomsten (art. 6:230p BW). Eén uitzondering is “diensten met betrekking tot vrijetijdsbesteding, indien in de overeenkomst een bepaald tijdstip of een bepaalde periode van nakoming is voorzien”. Een cursus zou je kunnen zien als vrijetijdsbesteding, en omdat er dan een datum is geboekt, bestaat er geen recht van herroeping.

     (Als de cursus zakelijk is, dan geldt dit recht ook niet want dan is het geen consumentenovereenkomst.)

     1. Dat werpt wat meer licht op de zaak – al lijkt mij de kwalificatie vrijetijdsbesteding voor meerdere uitleg vatbaar.

      Ik wil het niet ingewikkelder maken maar wel wat verduidelijken: het betreft een eendaagse cursus waar ik accreditatiepunten voor krijg. Dat soort punten heb ik nodig voor het kunnen blijven uitoefenen van mijn beroep (ik werk in de zorg). Echter, deze cursus mag ik zelf uitkiezen op basis van mijn specialisatie. De kosten worden niet vergoed door mijn werkgever (ook niet in de vorm van een extra verlofdag o.i.d.) en ik ben geen ZZP-er; ik boek de cursus op persoonlijke titel. Ik kan dat toch niet als een vrijetijdsactiviteit bestempelen. Het is geen cursus tarotkaarten leggen 😉

      1. Voor wat het waard is: een cursus die je voor je carrière/werk doet associeer ik ook niet snel met vrijetijdsbesteding. Daarbij wil ik wel een uitzondering maken voor mensen die professioneel tarotkaartenlegger willen worden.

 33. Ok, wederom dank voor de reacties. Dan: als herroepen mag, is het dan juridisch houdbaar om 100% annuleringskosten in rekening te brengen? Zoals gezegd, ik vind het ook een vervelende situatie en baal dat ik heb moeten afzeggen en wil dezelfde cursus in de toekomst sowieso gaan volgen (ik heb me ook al voor andere cursusdagen van hetzelfde instituut opgegeven). Het lijkt mij dat alleen de door de opdrachtnemer specifiek voor mij en werkelijk gemaakte kosten mogen worden doorberekend? Die zullen ze dan toch moeten specificeren? (Ik hoop dat ze toch nog eens nadenken en mij gewoon op een andere dag dezelfde cursus laten volgen waar ik nu dus al voor betaald heb…)

  1. Als herroepen mag, dan is het verboden om annuleringskosten in rekening te brengen. Het herroepingsrecht is volgens de wet kosteloos.

   Als je accreditatiepunten krijgt, dan is het geen vrijetijdsbesteding. Maar dan is het óók geen consumentenovereenkomst, want die punten heb je professioneel nodig. En bij een zakelijke/professionele overeenkomst geldt sowieso geen wettelijk annuleringsrecht.

   Op wiens naam de factuur staat en of je dit privé betaalt, doet niet ter zake. De aard van de overeenkomst is dat deze zakelijk is.

    1. Deze uitspraak heeft niets te maken met het wettelijk herroepingsrecht waar we het over hadden. In dit arrest zegt het Hof Arnhem dat een cursus een overeenkomst van opdracht is, en dat de consument-opdrachtgever deze mag opzeggen zoals in de wet geregeld. Dit geldt niet voor jou omdat jouw cursus (voor zover ik het begrijp) geen consumentencursus is, vanwege de punten. Je kunt het natuurlijk proberen met hetzelfde argument als deze cursist, maar zekerheid dat het slaagt, is er niet.

 34. Ik boek op 8 mei jl een vliegreis bij vliegtickets.nl. Reis is naar de andere kant van de wereld, dus ver. Bij de betaling (iDeal) krijg ik een foutmelding. “Er is iets fout gegaan met de betaling”. Ik kom terug bij de site van vliegtickets.nl en de boeking staat er nog (dus geen bevestiging van betaling). Ik probeer het nog eens en krijg de melding dat ik niet meer kan boeken voor de aangeboden prijs. Ik besluit dan maar een dag eerder te boeken. Alles verloopt volgens plan, inclusief betaling. En dan: Beide (!!) boekingen worden afgeschreven van mijn rekening. Of ik maar 225 euro annnuleringskosten wil betalen voor een van de tickets. Vliegmaatschappij wil wel meewerken (Emirates), Rabobank wil helpen, iDeal wil helpen, maar vliegtickets.nl weigert iets te doen. Wat ik ook probeer en als argument aanvoer. Ze blijven weigeren, ook al kan ik onmogelijk op beide tickets vliegen en het overduidelijk is dat hier een fout is gemaakt. Advies: Boek niet bij vliegtickets.nl en zeker niet in de uren dat je niet eens mag annuleren!!! Zoek eerst uit wat de goedkoopste vlucht is en boek die dan direct bij de betreffende luchtvaartmij. Die zijn veel en veel klantvriendelijker en coulanter.

 35. Hier is dan de reactie. Vliegtickets kon niets doen, maar was uiteindelijk bereid om het verzoek tot restitutie neer te leggen bij Emirates. Daar maakten ze een uitzondering en hebben besloten het gehele bedrag te retourneren. Van vliegtickets kreeg ik bovendien een E 50 voucher voor een volgende boeking. Heeft allemaal lang geduurd, maar uiteindelijk is er wel een oplossing. Mijn oprechte dank gaat uit naar Emirates. Vond het al een uitstekende airline, maar nu helemaal!

 36. mijn zus heefteen kitterie en wanneer er een nieuw nestje is betalen de liefhebbers 50euro reserverings kosten. moet zijdeze kosten terug betalenwanneer de koop van de kat wordt geannuleerd wanneer de kat het nest kan verlaten? graar had ik daar een antwoord op. metvriendelijke groet

  1. Wat is er in de overeenkomst geregeld? Is het “verkoop op afstand”?

   Het is mogelijk om een aanbetaling te vragen die niet terugbetaald wordt als de beoogde koper zich terugtrekt, zie het als vergoeding voor extra gemaakte kosten (eten voor de kat, extra advertentie…). Als de koop niet doorgaat vanwege overmacht aan de kant van de verkoper (katje gaat dood) dan hoort de koper zijn geld wel terug te krijgen.

 37. Hallo.

  Ik had een vraag. Ik heb een hotel geboekt voor drie dagen en de prijs voor de kamer was 0 euro stond er en het ontbijt 96 euro voor 2 personen. Na mijn boeking kreeg ik een bevestiging van mijn reservering. Nu twee dagen later mailen ze dat ze rond de 850 euro willen hebben . Kunnen ze dat zomaar doen… heb ik nog enige kans om dat niet te hoeven betalen maar wel mijn reservering te kunnen behouden?

  Bedankt alvast !

  1. Zoals jij het vertelt is er een “kennelijke fout” gemaakt op de boekingssite. (een prijs van 0 euro????) Dat betekent dat de aanbieder niet verplicht is voor die prijs te leveren en het aanbod mag intrekken. Aan de andere kant is jou een aanbod voor een bepaalde prijs gedaan en jij hoeft niet te accepteren dat er een hoger bedrag in rekening gebracht wordt.

   Er zijn drie opties:
   1. De boekingssite zegt “het gaat niet door” en betaalt jou reeds gedane betaling terug.
   2. De boekingssite besluit alsnog voor de oorspronkelijk getoonde prijs te leveren.
   3. Jij accepteert een alternatief aanbod van de site. (Ik raad je wel aan om over de prijs te onderhandelen.)

 38. Wat zijn je rechten als je een vliegticket boekt (in dit geval Schipholtickets) , deze afrekent, maar de volgende dag claimen ze dat deze prijs niet meer geldig is en of je bij wilt betalen….het staat idd in de voorwaarden dat ze dit mogen doen, maar de gehele dag bleven deze goedkope prijzen online terwijl ze allang wisten dat deze niet meer golden. Bottomline: geen ticket, wachten op geld terug, ticketsale gemist (nu 600 ipv 400 Euro)…

 39. Een drietal weken geleden een reservering gedaan voor een weekend weg in april. Zeg dat ik betaling doe als ik een bevestiging krijg per mail of post. Heb niets ontvangen, dus ga ervan uit dat het niet doorgaat. Krijg ik vandaag van reisbureau een kwade telefoon dat ik maar had moeten informeren hoe het zat en dat ze een schadevergoeding vragen. Kan dit zomaar? Dat houdt in dat iedereen onder mijn naam zomaar een vakantie kan boeken telefonisch waar je aan vast zit. Want ze vragen enkel je naam en adres en verder niets. Toch zeer vreemd!!!

 40. vlucht geboekt, echter tijdens het boeken kwam ik er achter dat de datum verkeerd stond. boeking was al wel gedaan en creditcardgegevens ingevoerd echter de extra beveiliging van de creditcard die je met de raboscanner moet doen heb ik afgebroken. wat nu te doen? ik wil de boeking wel laten staan echter wijzigen, wil er echter niet kosten voor hoeven betalen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.