Een reis boeken en dan toch weer annuleren, hoe doe je dat?

busreis-touringcar.pngHet is vakantietijd, dus tijd om lekker op reis te gaan (lekker thuisblijven mag ook natuurlijk). Maar soms zijn er omstandigheden waaronder je de reis toch af wilt zeggen. En dan wordt het juridisch, want mag dat zomaar? Ik kreeg de afgelopen tijd veel vragen van mensen die via internet een reisje hadden geboekt en daar nu weer vanaf willen. Dat is lastig.

De meest genoemde optie is de Wet Koop op Afstand. Je mag op zich aankopen en diensten die je via internet bestelt, binnen zeven werkdagen weer opzeggen. Maar die wet geldt nou net niet (art. 7:46i BW) voor diensten die logies, vervoer, het restaurantbedrijf of vrijetijdsbesteding betreffen – tenminste als daarbij een datum is afgesproken wanneer de dienst geleverd zal worden. (Ik heb me al eens eerder afgevraagd waarom dat niet kan trouwens.) Bestel je dus een vliegticket of boek je een hotel via internet, dan kun je via deze regeling dus niet opzeggen of annuleren.

De algemene voorwaarden van de hotelier, vervoerder, vliegmaatschappij of andere dienstverlener biedt vaak wel een mogelijkheid voor annuleren, maar daar staat in het algemeen (haha) een boete tegenover. Die kan zelfs oplopen tot de volledige prijs van de dienst. Ik vraag me af of je dan nog van annuleren kunt spreken?

Wie bij een lid van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) een reis boekt, doet dat onder de standaard ANVR-voorwaarden. Deze voorwaarden hanteren een getrapte boete bij annuleren. Wie minstens 42 dagen vóóraf annuleert, is alleen de aanbetaling kwijt. Annuleer je korter vooraf dan dat, dan wordt de boete hoger. Maar de hele reissom ben je pas kwijt als je op de vertrekdag zelf annuleert.

Niet alle dienstverleners zijn bij de ANVR aangesloten. Zo is vrijwel geen enkele vliegmaatschappij dat. Een vliegticket kun je dus niet annuleren. Of nou ja, je kunt wel annuleren maar je geld krijg je niet terug.

Er is echter één bijzondere categorie reizen waarbij iets meer mogelijheden bestaan: de pakketreis. Daarvan is sprake als je een georganiseerde reis boekt die inclusief vervoer, verblijf (van minstens 24 uur) en een toeristische dienst die een significant deel van de reis uitmaakt is. Zeg maar een weekje Egypte inclusief bezoek aan de piramiden, of een geheel verzorgde cruise met bezoek aan diverse Caribische gebieden. Een boeking van alleen een reis of zelfs reis met verblijf valt er niet onder; het pakket moet ook een “toeristische dienst” omvatten. Wel mag die dienst gratis erbij zitten. Krijg je dus een voucher voor een gratis bezoek aan het Colosseum bij je vliegreis met hotel naar Rome, dan is sprake van een pakketdienst.

Op grond van art. 7:503 BW mag je als reiziger de pakketreis te allen tijde annuleren. Je moet dan als reiziger “de schade die de organisator daardoor lijdt” vergoeden. En dat schadebedrag is maximaal de totale reissom. Geen schadevergoeding mag worden geëist als de oorzaak van annuleren niet aan de reiziger toe te rekenen is.

Hoe bepaal je nu die schade? Als de reisorganisatie lid is van de ANVR, dan zijn de bedragen in die algemene voorwaarden bedoeld als schatting daarvan. Je mag als reiziger proberen aan te tonen dat de werkelijke schade lager is, en dan wordt het annuleringsbedrag verminderd (zie artikel 9 lid 4). In dit vonnis vond de kantonrechter het ook bij annulering binnen 3 minuten na boeking redelijk om de 40% annuleringskosten toe te kennen. Het reisbureau liep immers winst mis door de annulering, en “het in rekening gebracht percentage van 40% komt de kantonrechter niet onredelijk voor” om deze winst te compenseren. Dit lijkt me een ietwat eigenaardige redenering: het reisbureau loopt immers bij elke annulering winst mis. Het is toch niet de bedoeling dat je dat als reiziger altijd maar moet compenseren.

Mochten de algemene voorwaarden van je reisbureau strenger zijn (bv. door te bepalen dat je altijd de volledige reissom moet betalen bij annuleren), dan kun je ze ongeldig verklaren met een brief naar het reisbureau. Van artikel 7:503 mag niet in het nadeel van de reiziger worden afgeweken.

Mijn ervaring is echter wel dat reisbureaus een van de stugste soort clubs zijn om je recht te halen als consument. Zonder rechtsbijstandsverzekering kom je vrijwel nergens. En dat is jammer, want het zijn vaak toch flinke bedragen.

Arnoud

88 reacties

 1. Ik begrijp je betoog, echter als je een pakketverzekering hebt dan heb je vaak een doorlopende annuleringsverzekering, waardoor je meestal schadeloos gesteld wordt. Ik heb laatst noodgedwongen moeten annuleren. Dit was meer dan 60 dagen van te voren, toch kostte me dat 240 euro. Ik vond dat idd wat veel, echter omdat de reden legitiem was vergoedde mijn reisverzekering het zonder problemen. Nu vraag ik me idd wel af wanneer je 70 dagen van te voren boekt en 5 dagen later annuleert vanwege ziekte, of 240 euro op een reis van 1750 euro redelijk is. De reis had al een vertrek garantie. (Groepsreizen hebben een kritieke massa (max groepsgrootte / 2 + 1). De reisorganisatie had op wat administratie kosten na niet echt geleden lijkt me, het geheel was volledig online geboekt.

 2. Precies Mike, zeker als je regelmatig reist ben je aan jezelf verplicht een doorlopende reis- annuleringsverzekering te hebben. Dat is feitelijk het hele eieren eten. Onlangs van Transavia een heel klein deel van de luchthavenbelasting teruggekregen (net iets meer dan de postzegel) en de rest van de verzekering.

  Iets anders is dat de termijnen en de bedragen van restitutie bij overmacht en/of wanprestatie door de touroperators, vaak duidelijk eenzijdig onredelijk zijn.

  Het vonnis waar Arnoud naar verwijst is van een gedaagde die in persoon procedeert en zeker niet het onderste uit de kan heeft gehaald, heel jammer.

 3. Wij hadden 5 nachten geboekt in een hotel, echter na 2 nachten moesten wij wegens familieomstandigheden onverwachts vertrekken. We hebben ’s morgens bij het ontbijt keurig met de dienstdoende dame afgerekend…zij heeft een rekening opgemaakt voor het verblijf van de 2 nachten die wij in het hotel hebben doorgebracht! Tot onze verbazing hebben wij alsnog een rekening thuisgestuurd gekregen en vindt de eigenaar van het hotel dat wij de volledige 5 nachten moeten betalen! Is dit redelijk? Bestaat er een artikel waar wij ons op kunnen beroepen? Bedankt voor uw genomen moeite!

  1. Hoe vervelend het ook is, ik vind dit heel redelijk. De eigenaar van het hotel kan die kamer wellicht niet meer verhuren en loopt hierdoor inkomsten mis. Het kan niet zo zijn dat zij nu voor deze kosten op moeten draaien. Mochten zij de kamer zo last minute weer kunnen verhuren, dan zou het niet meer dan redelijk zijn om de kosten niet in rekening te brengen. Voor dit soort dingen is het belangrijk een annuleringsverzekering af te sluiten. Dan worden de kosten gedekt.

 4. Bij annuleren op zo’n laat moment (tijdens de reis) is het op zich redelijk dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Die kamer raakt men waarschijnlijk niet meer kwijt op zo’n korte termijn en u had die nu eenmaal gereserveerd. Maar veel zal afhangen van wat er in de algemene voorwaarden van het hotel staat.

  Verder is het vreemd dat u eerst een rekening voor 2 dagen krijgt en daarna alsnog voor 5 dagen. Heeft die mevrouw gezegd dat dit de rekening voor alles was, of alleen een voorlopige rekening bijvoorbeeld? In het eerste geval kunt u zich daarop beroepen jegens het hotel.

  Ook zou u eens kunnen kijken bij uw annuleringsverzekering of zij dit dekken, het is een vorm van schade als gevolg van uw annulering.

 5. Beste Arnoud, hoewel laat, even een reactie op persoonlijke titel. Werkzaam bij een touroperator en verantwoordelijk voor juridische zaken, wil ik graag nog reageren nu onze branche niet geheel objectief wordt gepresenteerd. Met name omdat je aangeeft dat “reisbureaus de stugste soort clubs zijn om je recht te halen als consument”. Allereerst vergeet je te vermelden dat niet het reisbureau, maar de reisorganisator de aan te spreken persoon is (7A:500 en ANVR-reis- en Boekingsvoorwaarden). De reisorganisator is aansprakelijk in het geval van geschillen. Het reisbureau kan in ieder geval niet ‘het stugste soort club zijn waar je ze voor houdt’. Daarbij kennen de meeste reisorganisaties aangesloten bij het ANVR, wel degelijk een eenzijdige optie-termijn van 5 dagen tot 6 weken voor vertrek. Dit kan iedereen navragen bij een bij het ANVR-aangesloten reisbureau of aan de touroperator (reisorganisatie). Daarbij vraag ik me af wat er vreemd is aan het vragen van annuleringskosten vanwege omzetverlies en kosten die wij gewoon moeten betalen aan onze leveranciers, zoals airlines en hoteliers. Niemand vindt het vreemd dat men een boeteclausule in een koopovereenkomst voor een huis kent bij overschrijding van de termijn van het financieringsvoorbehoud. Een bedenktijd kan men dus doorgaans verzoeken. De termijn tot 6 weken voor vertrek heeft uiteraard te maken met de logistieke processen en een voorraad die je niet weer even wegzet en over een jaar nog eens kunt verkopen. Verder onderkennen de bij de ANVR aangesloten organisatoren ook voor eigenvervoer-reizen nagenoeg altijd de toepasselijke ANVR-Reisvoorwaarden. Indien je dus een paar nachten in slechts een accommodatie boekt, zonder verdere diensten af te nemen, ben je gedekt door deze voorwaarden. Het moge voorts bekend zijn dat er geen branche is die een zo zware risico-aansprakelijkheid kent onder EG 90/314 als de reisorganisator die pakketreizen aanbiedt. Faillissementsbescherming (waar vind je dat ?!), een Calamiteitenfonds, aan te spreken op het gehele pakket of zich dit nu bij het hotel voordoet, de airline, de transfer etc, ? En je recht halen hoeft niet met een rechtsbijstandverzekeraar. Ieder ANVR-lid is aangesloten bij de Geschillencommissie en men kan op de site van hen allerlei uitspraken (jurisprudentie zo men wil) lezen om te bezien tot welke consequenties een klacht kan leiden. Vergelijk dan je positie eens indien je een los ticket boekt bij een airline, en bekijk dan nog eens waar men zijn rechten beter beschermd heeft.

 6. wanneer ik nu gister een internetreis geboekt heb, en vandaag wil annuleren omdat ik uit de rescenties het spaans benauwd krijg over de accomodatie, de reis, enz…. Hoe werkt dit dan? Volgens mij kan ik toch nog annuleren omdat het pas 1 dag geleden geboekt is? Zitten hier kosten aan verbonden? Er wordt door zo’n touroperator vast nog geen actie ondernomen voordat er een aanbetaling is gedaan? Ik wil het eigenlijk omzetten in een andere reis. Ik heb nu natuurlijk nog geen aanbetaling gedaan, bestaat er niet zoiets van een paar dagen “kosteloos” bedenktijd?

  1. Hallo,

   Wij hebben 2weken geleden een reis geboekt ,wij hebben de factuur enzo betaald en nu horen dat de hotelprijs verkeerd was door systeemfout.kunnen ze zomaar ons reis annuleren? Wij hebben de volledige som al betaald help mij aub”

   Mvg

   1. Op het moment dat jij het aanbod van de reisbemiddelaar geaccepteerd hebt, dan is de overeenkomst tot stand gekomen en beide partijen zijn gehouden om hun verplichtingen na te komen. Je mag eisen dat de reis tegen de aangeboden prijs geleverd wordt. (Tenzij de fout overduidelijk was; het hotel voor 1,- per dag.) Fouten in het systeem van de reisbemiddelaar zijn zijn probleem en hij mag de schade niet afschuiven op de consument.

    Je zou kunnen overwegen of je een volledige terugbetaling van de reissom, inclusief boekingskosten wil accepteren. (Twee weken is zo’n beetje de grens van de termijn waarin het ontdekken van dat soort fouten nog redelijk is.)

 7. en dan deze… heb net via vakantiediscounter een hotel geboekt voor 7 nachten en zie direct daarna (omdat ik nog wat meer foto’s zocht) dat het zelfde hotel in zelfde periode bij booking.com ruim 250 e goedkoper is in totaal… vakantiediscounter roept op site over laagste prijsgarantie! Kansrijk om terug te krijgen of kansloos?

 8. @ Bert: De firma ‘de vakantiediscounter’ via de mail wijzen op verschil en onder druk zetten, was in dit geval al voldoende. Reis is door hen geannuleerd, geld wordt teruggestort en ik kan zelf andere reis boeken. Viel me alleszins mee, te meer omdat men aangaf dat hun reis een ‘ingekochte pakketreis’ is en in die zin niet vergelijkbaar met een ‘direct seller’, dus laagste prijs garantie formeel niet van toepassing want ‘ander product’. maar men snapte dat het verschil wel heel groot was, dus ging men toch akkoord. Plusje dus voor de vakantiediscounter. Soms zit het mee. dank voor je reactie nog!

 9. Goede dag,

  ik heb via internet een een 2 daagse reis met p. langhout reizen geboekt. nou ja geboekt: er is als zijnde een grap vanachter mijn pc (niet ik) op een feestje in een dronken toestand een 2 daagse reis naar warnerbros duitsland geboekt op mijn naam met 1 hotel overnachting voor 2 personen. kosten 160,-

  ik heb daar een bevestigings mail voor ontvangen en ben een dag erna direct gaan bellen. de reis zou 5 dagen later zijn en ik moest een annulerings mail sturen. dit heb ik gedaan en daarin ook de situatie uitgelegt. de annulering is nu inmiddels een feit, maar ik moet wel 75% van de totaal prijs betalen!!! weet iemand hoe dit zit en of ik hier wat tegen kan doen?

  ze hebben van mij mijn gegevens met een verkeerd woon adres, geen rekening nummer en ik heb ook nog 0,0 aanbetaald. wel moet ik nou 85,- aan ze betalen.

  mvg,

  Niels van Klingeren

 10. Bert, de “grappenmaker” laten betalen voor deze misplaatste grap.

  Als er een overeenkomst is gesloten, is dat niet met NvK. Ik had nooit een annuleringsmail gestuurd, maar een email met de mededeling dat de overeenkomst nooit aangegaan is.

 11. Goededag,

  Ik heb een vraagje , Mijn vriend en ik gaan trouwen in griekenland en ik had een reis voor me vriendin en der man geboekt . Maar door dat zei zwaar geestelijk ziek is kunne we onze vriendschap niet meer voort zetten en hebben we ook hele erge ruzie gekregen. We willen de reis annuleren bij sunweb zou kan kunnen denk je ? Want we willen niet dat onze trouwerij verziekt word door hun ! Hoop dat iemand me kan helpen? En nog een vraagje kan zei als zei het boekings nummer van mij week en de klant gegevens mijn boeking veranderen zonder dat ze mij is ? Want dat ziet niemand door de telefoon .

  Alvast bedankt hoor ! groetjes

 12. Ik heb samen met mijn vriend een reis geboekt naar Turkije. (op zijn naam, maar wel zelf betaald.) Onze relatie is momenteel waardeloos en hij zou eigenlijk het liefst de reis afzeggen. Hoe werkt dit en hoeveel krijg ik terug? We hebben een annuleringsverzekering. En ons vertrek is a.s. dinsdag om 6.30 van Schiphol. Kan iemand mij een advies geven. A>U>B>

 13. Ik ben opgelicht. een reis aanmeldings formulier voltooid waarbij ik dan ook een folder mee kreeg, een gratis reis en een die ik zelf moest betalen. als ik dit annuleer moet dit binnen 7 dagen. Alsnog moet ik het reis verzekerings pakket betalen plus 15% van het totaal bedrag. mijn probleem is naamlijk dat: dit kan per brief of e-mail, echter geen e-mail adres, ook niet op internet te vinden, wel een ander adres als op de aanmeldings formulier en ook een ander postcode, wel de zelfde plaats. op de aanmeldings formulier is een ander naam van de reisbureau dan op de folder maar weer het zelfde plaats en daar is ook geen handtekening van de adviseur aleen twee vraagtekens en geen melding waar wij overnachten.
  Waar ik mij zorgen om maak is dat een brief te lang zal nemen om zijn bestemming te bereiken. Ik hoop van harte dat u mij kunt adviseren wat mij nu te doen staat.

  Met vriendelijke groet. Michael.

 14. Is het Michael of Machiel? 🙂 Om welk reisbureau gaat het eigenlijk? Overigens, bij opzeggen per brief telt volgens mij de verzend-datum en niet de ontvangst-datum, hoewel ik een dergelijke brief wel aangetekend zou versturen zodat je bewijs hebt dat je deze binnen die 7 dagen hebt verstuurd. De kans bestaat echter ook dat je bent opgelicht door een nep-reisbureau. Ik hoop dat je nog niet hebt betaald want het klinkt een beetje verdacht. Vandaar dus: om welk reisbureau gaat het? (URL?)

 15. Wij hebben een heel ander probleem, wij willen de hele reis annuleren, een pakket reis, want wij zijn er achter gekomen dat het niet bij ons past. Het is een groepsreis, dat wisten we van te voren, maar dat het neer komt op 24 uur per dag op trekken in een groep niet. Wij hebben de accomodatie bezocht en kwamen er achter dat het resort een soort apenrots is, geen enkele privecy. Dit hebben we besproken met de reisorganisator, en die kwam met het argument dat er momenteel een economische crisis heerst en het dus voor hem een probleem wordt. Hij wil wel de reis aanpassen, verkorten maar annuleren dat niet. We kunnen nergens terug vinden hoeveel de kosten zouden zijn als we het helemaal stop zetten. De vertrekdatum is 5 oktober 2012, de totaal som ???6667,00, aanbetaald ???1666,75. Het enige wat we terug vinden is kosten bij 42 dagen voor vertrek, maar niet bij 6 maanden. Het reisbureau is wel aangesloten bij de SGR.

 16. Wil, Wij hebben een hotelovernachting geboekt bij het Citizen hotel op Schiphol i.v.m. de vroege vertrektijd van het vliegtuig naar Miami. Nu hebben we bericht gekregen dat ons vliegtuig een halve dag later vertrekt en is de hotelovernachting niet meer nodig. Maar we kunnen deze niet meer annuleren, hoewel het nog 3 weken duurt voordat we vertrekken. Kan dit zomaar, hebben we geen rechten? Graag een reactie.

 17. Wil, je lijdt toch geen schade, je was al van plan die overnachting te boeken. En wist je de voorwaarden niet toen je die kamer boekte? Als het nou andersom was geweest, dat je door een vervroeging van je vlucht ineens extra kosten moest maken, ja dan had je een beetje een punt.

 18. Wil, in geval van vertraging heb je recht op een vergoeding van de vliegmaatschappij voor de extra gemaakte kosten die je hebt wegens die vertraging. Een halve dag is meer dan 5 uur vertraging dus je mag die vliegtocht ook annuleren zonder kosten. Je moet dan je geld voor die tickets volledig terugkrijgen. Je kunt ook een financiele vergoeding eisen omdat je een halve dag later in Miami aankomt en daardoor je vakantie korter is. Die vergoeding kan oplopen tot 600 Euro. Aan de andere kant, je bent ruim op tijd gewaarschuwd over de aanstaande vertraging dus dat maakt de situatie mischien anders. Ik zou daarover dus maar even gaan informeren.

  Maar helaas, die boeking bij dat hotel is een andere kwestie. Die staat los van de vertraging en welk excuus je ook aanvoert, je zit nu eenmaal vast aan die boeking. Maar ik zou zeggen: ga naar dat hotel, breng de ochtend nog even door op een terrasje in Amsterdam en ga daarna vliegen.

  En claim je rechten bij de vliegmaatschappij, niet bij het hotel!

 19. Via e-camp heb ik een reis geboekt naar Midden-Frankrijk. Op een vrijdagavond geboekt, aanbetaling gedaan 30% en maandagochtend omgezet naar een andere camping in Zuid-Frankrijk (ook via e-camp). Hiervoor moest ik wel 10% (175,–) annuleringskosten betalen. Heeft ANVR geen regel dat je binnen een aantal dagen na boeking kosteloos je accomodatie mag omzetten? Kan hiervan niets in de voorwaarden terug vinden.

 20. Mijn ouders hebben gisteren via een web-site een week geboekt in een bungalow in Ootmarsum. Op de site via welke ze geboekt hebben stond een vanaf prijs van 220,-/week. Die bleek in de week die zij wilden boeken echter op 495,- euro uit te komen. Toen ze per ommegaande aangaven daarom van de reservering af te zien, werd hierop gereageerd met een verwijzing naar een verborgen alinea in de web-site waar stond dat het insturen van het boekingsformulier via het internet als bindend wordt beschouwd… Kunnen ze hier nog onder uit? Natuurlijk hadden mijn ouders beter moeten opletten en van tevoren een prijs moeten opvragen. Echter er is nog geen enkele dienst geleverd; geen enkele gemiste inkomsten voor de aanbieder en de voorwaarde (het was trouwens de enige voorwaarde die op de site stond), was geplaatst onder het kopje nieuws en tips! Niet echt een plek waar je verkoopvoorwaarden verwacht!

 21. De vraag is of ze, voordat ze op de bestelknop drukte de juiste prijs konden zien? Als dat zo is, dan hebben ze gewoon een boeking gemaakt. De verborgen alinea maakt dan niet uit want een reservering van een reis op internet is bindend en kan je niet zo maar kosteloos annuleren.

 22. Als de uiteindelijke prijs niet duidelijk was, denk ik niet dat ze eraan gebonden zijn. Anders, zoals N.P. zegt waarschijnlijk wel. Oh en als de prijs niet vooraf duidelijk was, kunnen ze waarschijnlijk beter niet betalen, anders zitten ze er misschien alsnog aan vast.

  Dat de voorwaarden niet duidelijk als zodanig op de site staan zou mogelijk ook een grond voor ontbinding kunnen zijn. Helemaal als er meer voorwaarden gelden dan die ene (oftewel de voorwaarden niet voor de koop ingezien konden worden). Maar ik ben geen jurist, misschien dat Arnoud hier wat over kan zeggen.

  Zie ook: http://www.consuwijzer.nl/Ikwiladviesover/Vakantieenvrijetijdsbesteding/Algemeneinformatieoverreizen/Basisinformatie/Hoemoetdeprijsvaneenreiswordenvermeld

 23. @Arnoud Moet er daadwerkelijk een mededeling bij het formulier staan dat de boeking definitief is? Of is een verwijzing naar de algemene voorwaarden en een knop met bijvoorbeeld Boek Bungalow voldoende?

 24. @N.P.: Het moet duidelijk zijn dat je een definitieve boeking gaat plaatsen. Letterlijk die tekst erbij lijkt me niet nodig, maar als er alleen “submit” op de knop staat zou ik het onduidelijk vinden. Op het moment dat er een prijs staat, een verwijzing naar algemene voorwaarden en een knop met “Boek bungalow” dan vind ik het duidelijk genoeg. Die dingen zijn typisch voor een boekingsproces; bij een informatie-aanvraag of vrijblijvende reservering wordt normaal geen AV aangeboden bijvoorbeeld.

 25. Ontzettend bedankt voor de snelle reactie. De uiteindelijke prijs was op geen enkele manier aangegeven op de site. Pas in de bevestiging stond deze vermeld. Ook de algemene voorwaarde (op de hele site staat er maar een, deze over het bindend zijn van het insturen van het formulier) stond niet bij het formulier.

 26. @Helles: Als je in de email hebt gezegd: “doe maar een plaats van maandag tot donderdag” dan zit je daar aan vast, en aan het betalen van de camping. (Ook als je de reservering telefonisch maakt, mondelinge overeenkomsten zijn rechtsgeldig.)

  Staat in de email iets als “heeft U een plaats beschikbaar” of “hoe duur is een plaats voor twee weken” dan is het geen reservering en is zowel de camping als de consument tot niets verplicht.

 27. @Bert, Natuurlijk kan dat. Ik wilde alleen maar zeggen dat als je echt gereserveerd hebt (en niet zoals in 38 alleen informatie hebt gevraagd) dat je er aan vast zit. Als de camping er geen probleem mee heeft dat je annuleert dan is het prima. Maar ik denk dat Helles dat stadium al voorbij is ;)….

 28. Hallo. Ik hoop dat iemand mij kan helpen met mijn probleem. Mijn vriendinnen hebben voor ons 3 een vakantie geboekt. Ik ging ervanuit dat ik het toen wel kon betalen maar wegens omstandigheden moest ik op mezelf wonen en kan ik de reis nu niet meer betalen. De vakantie is 15 aug 2013. Ik heb een aanbetaling gedaan van 100 euro. Maar ik kan de rest dus niet betalen en mijn vriendinnen hebben geen annuleringsverzekering erbij genomen. Zij willen wel gaan, maar ik niet. Hoe kan ik dit oplossen en zijn er nog kosten die ik moet betalen als ik nu annuleer? Zoja, hoeveel? De vakantie kost nu nog 320 euro, ze hebben geboekt via beachmasters.nl naar Sunny Beach, Bulgarije. Ik hoop snel wat te horen! Groetjes M.

 29. Hallo! Ik heb op 28 april een dure, lange en verre reis geboekt met vertrek half september. Het minimum aantal deelnemers voor gegarandeerd vertrek is 7. Nu heb ik geinformeerd hoe de stand van zaken is en er zijn 2 aanmeldingen: ikzelf en nog iemand anders. Sinds ik geboekt heb is er geen andere aanmelding meer geweest, bijna 3 maanden(!) lang is deze reis dus niet meer geboekt. Inmiddels is het bijna 8 weken voor vertrek en heb ik het idee dat ik nu aan een soort wurgcontract vast zit: naar mijn mening zit het er dik in dat de reis niet doorgaat maar ondertussen kan ik geen andere reis boeken (in dezelfde periode) omdat dat dan evengoed een risico is (zal je net zien dat er toch nog 6 aanmeldingen komen…). Annuleren kost mij 10% van de reissom en dat is in dit geval behoorlijk wat geld. Hoe is dit nou het handigste op te lossen? De reisorganisatie laat via de mail weten dat ze de reis tot begin september open laten staan omdat ‘jongeren steeds later boeken’ maar in dit geval vind ik dat nogal onredelijk aangezien er zeer weinig aanmeldingen zijn, er al lange tijd geen boekingen meer bijgekomen zijn en de reis zodanig lang en duur is dat het nou niet echt een last-minute is…

  1. Dat mensen in de laatste 4 weken alsnog snel boeken is best goed mogelijk, omdat de reisorganisatie op een gegeven moment de prijs maar omlaag gooit in de hoop dat er toch nog mensen geinteresseerd zijn. Immers, de reis annuleren gaat hen geld kosten en dat willen ze niet. Er is volgens mij nog best een goede kans dat er op het laatste moment nog enkele aanmeldingen bij komen. Besef wel dat de reisorganisatie zelf ook de nodige onkosten heeft omdat ze hotels moeten boeken, vliegtickets moeten regelen en andere voorzieningen moeten treffen om deze reis door te laten gaan. Als het niet doorgaat krijg jij je volledige prijs terug en zitten zij met al die extra onkosten. Grote kans dus dat ze dan maar de prijs gaan dumpen in de hoop zo het verlies kleiner te maken. Je kunt natuurlijk ook even kijken of je familie en vrienden hebt die wel mee willen met deze reis en dus zelf extra deelnemers te vinden. Misschien dat er hier wel geinteresseerden zijn. 🙂 Maar als je alsnog wilt annuleren, neem dan contact op met je rechtsbijstandsverzekering en laat hen het contract inzien dat het reisbureau jou heeft aangeboden. Mogelijk zien zij een ontsnappings-mogelijkheid erin…

 30. Zaterdag een reis geboekt voor 2 families (7 personen) naar Turkije (Sunweb) voor april (dus nog bijna een half jaar). Voor 1 van de 7 personen zou het de eerste vliegreis zijn. Zondagnacht is deze personen angstvallig wakker geworden: paniekaanval! Zo erg dat de dokter ter plaatse moest komen. Het beeld van in een vliegtuig te stappen heeft bij hem blijkbaar angstgevoelens losgemaakt en heeft nu een heilige schrik om mee te gaan, en ook de dokter raadt dit af. Op maandag gemaild naar Sunweb met vraag tot annulatie en de voorwaarden ervan (we blijven alle 7 thuis, want het was net het SAMEN op reis gaan waarom we die reis boekten). Conclusie: 15% op de hele som, dit na 2 dagen…. Voor 7 personen kan dit tellen (750 €). Is hier werkelijk niets aan te doen. Persoonlijk hebben zij nog geen kosten gemaakt, want op maandag al geannuleerd. Ik weet dat de kleine lettertjes in hun voordeel spelen, maar dit lijkt mij nu wel wat op diefstal… Lijkt me iets voor de media.

  1. Het probleem is dat reisorganisaties wel degelijk onkosten maken wanneer je een vlucht reserveert. Immers, Sunweb moet vervolgens bij een vliegmaatschappij 7 stoelen inkopen. Stoelen die ze nu aan iemand anders moeten zien door te verkopen. En die 7 andere personen moeten dan wel dezelfde vlucht op hetzelfde tijdstip willen maken.

   Om deze reden bestaan er ook annulerings-verzekeringen. Een half jaar is een vrij lange tijd waarin veel kan gebeuren. Een dergelijke verzekering kan wel redelijk kostbaar zijn, (Zeg, 60 euro per persoon) maar dat scheelt uiteindelijk wel als je toch had moeten annuleren. Zeker als je op zo’n lange termijn een vakantie boekt is dit altijd handig.

   Maar Sunweb is bij de ANVR aangesloten! Dus gelden de ANVR voorwaarden en je kunt bij hen gaan informeren over je rechten. Artikel 12 is hierbij van toepassing. Aangezien je ruim 42 dagen voor vertrek al annuleert kan Sunweb niet meer kosten in rekening brengen dan de aanbetaling die je hebt gedaan, plus reserveringskosten. Als er minder dan 42 dagen voor vertrek waren zouden de annuleringskosten oplopen vanaf 35% van de reissom, plus reserveringskosten. Maar als je kunt motiveren waarom Sunweb veel minder onkosten heeft, dan dient Sunweb dit lagere schadebedrag te claimen. Dus als jij een goede reden kunt bedenken waarom Sunweb met een annulatie na 2 dagen nooit 750 euro aan onkosten gemaakt kan hebben dan kun je dat bedrag omlaag krijgen. Maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt…

 31. Vervelend maar uiteindelijk heb je het toch gekocht en had je wellicht eerder moeten informeren of iedereen wel wilde vliegen. Voor reizen is er geen bedenktijd.

  Daarnaast zeg je dat Sunweb geen kosten heeft gemaakt, maar ik mag toch hopen dat ze al wel een definitieve reservering hebben gemaakt voor je bij het hotel/resort. Wellicht dat deze nu ook een bedrag wil hebben en Sunweb moet nog maar zien of ze het weer kunnen verkopen. Als ze dat niet zouden doen en jou zouden vertellen dat ze moeten annuleren omdat er geen plek was, wordt je ook niet blij.

  Ze zouden natuurlijk wel iets kunnen doen uit coulance maar dit lukt vaak beter zonder termen als diefstal en het is wat voor de media….

 32. heb een vraag , afgelopen zondag een reis geboekt , bij corendon staat nu nog steeds op de site ,VISUM te verkrijgen te krijgen ,op elk vliegveld in turkije zonder formaliteit een visum te krijgen . alleen heb nu gelezen visum van te voren aanvragen via internet ,en betalen met creditcard , deze heb ik echter niet .de kosten worden dan voor 2 personen ipv 30 euro nu 80 euro . met corendon gebeld ,en hun gezegd ,uw site klopt niet ,en wil nu annuleren . ja mijnheer dan annuleringskosten … pardon? ze geven de klanten toch verkeerde uitleg ….

  kan iemand me zeggen of ik nu annuleringskosten moet betalen ? alvast mijn dank

  1. Was de informatie wel correct toen je de vakantie bestelde? Zo ja, dan lijkt dit overmacht te zijn van Corendon. Sowieso is een visa een privezaak en heeft Corendor daar verder niets mee te maken. Ze geven alleen aan dat je het land niet inkomt zonder visum. De verplichting voor een evisa geldt pas vanaf 10 April 2014. Zie deze officiele website voor meer informatie. De creditcard hoeft niet de jouwe te zijn dus eventueel kan Corendon hier een rol bij spelen door voor jou te betalen, maar dan moet je hen terugbetalen. (Logisch.) De prijs is $20 per persoon, en ja. Dat zijn dollars, dus wat? Zo’n 15 euro per persoon? Maar let wel op want er zijn diverse (malafide) websites aktief die namens jou dat visum ook willen aanvragen en dan betaal je extra.

   1. Afgelopen zondag was al bekend dat je alleen nog maar online een visum kon kopen en niet meer op de vliegvelden. De informatie op de site van Corendon was dus niet correct. Het lijkt me fair dat Corendon er voor zorgt dat u het visum krijgt als u hun betaalt.

    Als zij dat weigeren dan is het toch nog twijfelachtig of u de boeking kosteloos kunt annuleren. Immers u boekt een vlucht en accommodatie bij Corendon en daarvoor hoeft u geen cent extra te betalen. De extra kosten niet door een product wat u afneemt van Corendon. Het zou dus wel een (dure) juridische kwestie kunnen worden.

    Tot slot lijkt het me toch niet al te moeilijk om iemand bereid te vinden met een creditcard even een visa te kopen. Er is vast wel een kind, ouder, collega,buurman,…. die een creditcard heeft en dit wil doen.

    1. De vraag is sowieso of je het Corendon kunt verwijten dat er incorrecte informatie over visa op hun website staat. Het regelen van een visum moet je namelijk zelf doen, als consument. De reisorganisatie kan volgens mij al voldoen door aan te geven dat je een visum nodig hebt. Overigens zie ik dat Corendon de tekst niet heeft aangepast! Maar let wel op dat het hier alleen gaat om veelgevraagde vragen met een verwijzing die zegt: Voor de meest actuele informatie over Visum en reisdocumenten raadpleeg altijd http://www.visumdienst.nl. Je wordt dus zelf geacht om het voor de zekerheid nog eens te controleren! Overigens staat er tussen die FAQ ook het woord “Geldeide honden”. 🙂 Ga er maar vanuit dat wat er staat je reinste onzin kan zijn. Het wordt niet goed gecontroleerd. (Maar daartoe zijn ze ook niet verplicht.) Zoals NP al aangeeft is het twijfelachtig of Corendon kosteloos annuleren zal toelaten. Ik zou voorstellen dat je -vriendelijk- in overleg gaat met Corendon en niet probeert de visumplicht te gebruiken als excuus om onder je vakantie uit te kunnen komen.

     1. Je kunt altijd dwaling opvoeren: je gaat bij het sluiten van de overeenkomst van bepaalde veronderstellingen uit, die achteraf niet correct blijken, Als de verkoper deze veronderstellingen bevestigt, hoef je verder niet naar verwijtbaarheid te kijken.

 33. Goedenavond. Wij hadden een paar weken terug 2 hotelovernachtingen geboekt. Wilde de bevestiging 2 dagen van tevoren uitprinten. Bleek onvindbaar. Nooit gehad. Heb een ander hotel geboekt, maar krijg nu wel een rekening van 200€!! Is hier iets aan te doen? Ik heb nooit een bevestiging gehad van de boeking. Wie helpt ons??

 34. Wij heben een huisje geboekt via een e-mail uitwisseling en hebben ook een voorschot gestort. Anderhalve maand later en minder dan 2 weken voor onze vakantie annuleren ze de reservatie. Kan dit zomaar? Wat zijn onze rechten? We hebben ondertussen al andere kosten gedaan (inschrijvingsgeld voor competitie) die we niet kunnen recupereren.

  1. Of het kan of niet maakt niets uit. Het is immers al gebeurd. En dan komen er een heleboel zaken bij kijken om te bepalen wat je rechten zijn en of het wel of geen onrechtmatige daad betreft. Eerst en vooral is van belang bij wie je hebt geboekt en onder welke voorwaarden dat is gebeurd. Betreft het een professionele organisatie of gewoon iemand die zijn vakantiehuis beschikbaar stelde en daar achteraf toch vanaf ziet. Het gaat hierbij vooral om de voorwaarden waaronder je het aanging. Vervolgens is de reden van annulering van belang. Er kan sprake zijn van overmacht, zoals een overstroming, brand of desnoods een muizenplaag in het betreffende pand. Dit zal mee kunnen wegen. Binnen of buiten Nederland maakt weinig verschil als de aanbieder een Nederlands bedrijf is of zich specifiek op Nederlanders richt. Dan is gewoon Nederlands recht van toepassing. Ten slotte moet je de onkosten gaan berekenen die deze annulering jou heeft gekost en in hoeverre het de aanbieder is aan te rekenen. Natuurlijk moet je je gehele voorschot terugkrijgen en ik mag hopen dat ze dat ook terugstorten. (Bij faillisement is dat nog een probleem.) Maar de kosten van die inschrijving voor een competitie kun je misschien wel op je buik schrijven, tenzij het absoluut noodzakelijk is dat je daarvoor het betreffende huisje moest huren of omdat je op geen enkele andere wijze in de buurt van die competitie nog een plek kunt boeken. Het moet gaan om kosten die je gemaakt hebt voor deze reis (denk aan een reisverzekering) die je anders niet gemaakt zou hebben. Deze inschrijfkosten vallen er misschien onder, maar misschien ook niet.

   Die inschrijfkosten kun je mogelijk terugclaimen bij de organisatie van die competitie wegens overmacht. Daarvoor zul je de voorwaarden van de competitie moeten doorzoeken. Als jij er niet bij aanwezig kunt zijn omdat je reservering spontaan wordt teruggedraaid dan is dat mogelijk een geldige reden om je geld alsnog terug te eisen, tenzij de competitie-organisatie voor jou iets anders weet te regelen zodat je er alsnog bij kunt zijn. (Zal dan wel weer geld kosten.)

   Hoe dan ook, dit is een complexe situatie en als je rechtsbijstand hebt zou ik daar zeker nu gebruik van gaan maken! Hier is een professional bij nodig.

 35. Een praktische vraag: heeft e.e.a. plaats gevonden in Nederland of daarbuiten? Dit i.v.m. eventuele rechtsgang. Wat mij betreft is dit vooralsnog en mits bewijsbaar, het niet nakomen van een overeenkomst en dus verhaalbaar. Beginnen met aansprakelijk stellen, schade berekening maken en schikkingsvoorstel doen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.