Ik kan niet eens meer gewoon een spelletje spelen

Installeer ik op mijn pad een nieuw spelletje – Quiz Battle – moet ik een account aanmaken en krijg ik dít voor mijn neus:

quiz-battle

Argh. Waar te beginnen.

“Ga je ermee akkoord Terms of Service en dat we je informatie”. Oké, nou, vooruit, iets te snel dat “Terms of Service” toegevoegd nadat een vriendje op de borrel zei “hee je moet wel akkoord op je voorwaarden vragen hè”.

Maar, eh waar zíjn die Terms of Service dan? Er staat niet eens een hyperlink in dat balkje. Plus, ik gok zomaar dat ik de tekst achter zo’n link niet had kunnen opslaan, waardoor die voorwaarden sowieso ongeldig (vernietigbaar) zijn.

Verder: ik ga -zo staat hier- akkoord met toezending van allerlei “informatie, aanbiedingen en nieuwsbrieven” van het programma zelf en van een of ander tijdschrift. Kan dat? Ja, dat is een leuke vraag.

Toestemming voor nieuwsbrieven en dergelijke moet specifiek en apart worden gegeven. Je kunt deze niet opeisen in algemene voorwaarden. Op zich doen ze het dus goed hier, door het in de popup zelf te vragen en niet in die niet-gelinkte voorwaarden. Wel vind ik “informatie, aanbiedingen” wat vaag – ik gok dat dit betekent dat ik allerlei reclame ga krijgen maar waarvan en waarover?

Ook gok ik (maar ik heb nog geen mail gehad) dat ik nu aanbiedingen ga krijgen van zorgvuldig geselecteerde partners van de app-aanbieder. En dát zou juridisch wel een probleem zijn, want dat staat niet in de popup en al helemaal niet in het specifieke formaat dat de OPTA eist. “Partners” is onvoldoende als aanduiding, je moet echt vermelden wíe het gaan zijn. Ik hoop dat binnenkort de rechtbank uitspraak doet in die opt-inzaak uit 2011 waarbij de OPTA zes ton boete oplegde voor een dergelijke constructie.

En ja, zo zit ik dan op zondagavond algemene voorwaarden van spelletjes te lezen.

Arnoud

10 reacties

 1. Ik kan me voorstellen dat je je groen en geel ergert, maar van de andere kant bekeken: jij als jurist snápt dat hottentots waar algemene voorwaarden meestal uit bestaan tenminste. Wij niet-juristen moeten er maar op vertrouwen dat er niks raars in staat. Door dit blog geïnspireerd heb ik wel eens een poging gedaan om AV’s te lezen, maar dat was niet bepaald een succes…

 2. Niks nieuws dit eigenlijk. De keuze die je als consument hebt is om de dienst niet te gebruiken. Want iets anders kan je niet doen. Ergens klagen (opta, cpb, spamklacht, appstore/play) heeft geen zin. Of (en dat zou nou eens interessante informatie zijn) is er wel iets effectiefs wat je kan doen?

 3. Ik heb bovenstaand spelletje overigens al een tijdje draaien, maar heb nog nooit een mail van ze ontvangen. Eigenlijk doen ze best een nette poging door er ook nog eens bij te zetten dat je je makkelijk kunt afmelden, dus her is duidelijk niet een ‘klik om een iPhone te winnen en krijg postcodeloterijspam’ voorwaarde.

  Spelletje zelf is wel leuk overigens.

 4. Ik struikel direct over “Terms of Service” – doet me denken aan Hyves dat in de succesjaren ook bewust klant onvriendelijke buitenlandstalige (!) voorwaarden hanteerde. (Als Quizbattle onderdeel is van wetenschap in beeld is er imho wel meer niet in orde. Aanmaken van een profiel op de website kan slechts door OK te geven op fanmail in elke mogelijke vorm te ontvangen, incl sms en mms)

 5. Wat vervelender is, is dat zoals Franc ook al met zijn link aangeeft: de meeste spelers denken even “Het zal wel…” en klikken op OK zonder ook maar enige interesse te hebben voor de algemene voorwaarden. Ik merk sowieso dat er veel mensen niet eens beseffen dat achter vrijwel iedere website, spel of ander software product weer algemene voorwaarden zitten voor het gebruik ervan. Heb zelf net een nieuwe externe schijf gekocht voor mijn laptop en denk je dat ik straks uitgebreid de handleiding of de garantievoorwaarden ga doorlezen? Nee, hoor. Ik ben toch geen jurist die in zijn vrije tijd nog juridische teksten wil bekijken. 😉

 6. Stel een buitenlandse spelontwikkelaar reageerrt niet op klachten over deze procedures die in strijd zijn met diverse nederlandse wetten en die spelontwikkelaar heeft geen nederlandse vestiging en zelf niet in de EU. Hoe kan men daar dan een vervolg aan geven. Is het een optie om direct Apple met wel een nederlandse vestiging aan te spreken en van hen te eisen dat zij het spel verwijderen uit de Nederlandse app store tot het spel voldoet aan de neerlandse wetgeving. En wat te doen als Apple nederland verwijst naar cupertino? Wie moet je dan aanklagen en als zij niet komen opdagen dan maar vragen om een dwangsom en als je die krijgt kan je dan beslag laten leggen op het domein Apple.nl of zoiets?

  1. Precies waar ik momenteel tegen aanloop. Ik heb in deze betreffende applicatie een ‘premium’ account aangeschaft, maar de beloofde features worden niet geleverd. Google (ja ik gebruik Android) zegt dat ik bij de ontwikkelaar moet zijn, ontwikkelaar reageert niet… Nu is het maar een euro ofzo, maar toch…

 7. De meeste gebruikers accepteren die algemene voorwaarden zonder ze te lezen. Zeker als je ze na iedere update weer opnieuw moet gaan accepteren. Ik hoop dat er binnenkort een keer een uitspraak komt die degelijke voorwaarden automatisch nietig verklaart.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.