Onze ex-werknemer wil van de bedrijfsauto’s af!

bedrijfsbusjeEen lezer vroeg me:

Onze bedrijfsbusjes hebben we voorzien van een decoratie met foto van het hele team (alle zes mensen). Nu is één van die mensen met ruzie vertrokken, en nu eist hij per brief dat we zijn gezicht van onze busjes halen. Dat betekent dus nieuwe foto’s en nieuwe stickers, een behoorlijk dure grap. Moet dat echt?

We hebben het al eens gehad over portretrecht versus smoelenboek en daar lijkt dit wel een beetje op. Bij een smoelenboek geldt als hoofdregel dat je daar alleen met vrij gegeven toestemming in mag, tenzij er een dringende noodzaak is waarom je er in móet. Hetzelfde geldt voor werknemers op Linkedin, dat kun je als hoofdregel niet eisen als werkgever. Er moet een behoorlijk zwaarwegende reden zijn om een werknemer verplicht met naam en foto op internet te zetten.

Bij dit soort foto’s geldt dezelfde regel. Ik zou zeggen dat hier niet echt een noodzaak kán zijn om mensen op de bedrijfsbusjes te zetten, dus moet hier met toestemming gewerkt worden. En die toestemming moet zonder consequentie geweigerd kunnen worden, net als bij het smoelenboek.

Maar goed, dan heeft iemand toestemming gegeven, rijden de busjes gezellig met foto rond en dan gaat meneer (of mevrouw) weg. En dan? Het is nogal gek om te blijven pronken met iemands gezicht, dus het ligt voor de hand dat je dan zo snel mogelijk de auto’s gaat laat overstickeren. Alleen, dat is nogal een dure grap. Dat is een wezenlijk verschil ten opzichte van Linkedin of smoelenboek, waar mensen met één klik weer weg zijn.

Nu zou je kunnen zeggen, dat is dan het risico van de werkgever dat die iets duurs maakt met portretten van werknemers. Akkoord, maar de wet bepaalt dat werkgever en werknemer zich ‘goed’ naar elkaar moeten gedragen. Je kunt vanuit die norm redeneren dat een goed werknemer begrijpt dat je die busjes niet 1-2-3 overgestickerd hebt vanwege kosten en gedoe. Hij zou dus moeten tolereren dat de busjes nog enkele maanden zo rondrijden. Maar tot in lengte van dagen met een ex-werknemer rondrijden, dat is dan weer niet goed vanuit de werkgeverskant.

Je zou natuurlijk stockfoto’s kunnen kopen in plaats van je echte personeel neer te zetten, maar dat voelt wel een beetje nep. Zeker als je zo’n zorgvuldig divers Amerikaans stel collega’s neemt. Maar een andere manier om dit probleem te voorkomen, weet ik niet. Jullie?

Arnoud

15 reacties

  1. Enkele maanden is toch vrijwel hetzelfde als direct? Of is de levensduur van zo’n sticker niet zo lang?

    Amerikaanse stockfoto’s haal je er altijd zo uit en als daarmee gesuggereerd wordt dat het werknemers van het bedrijf zijn, heb ik altijd direct achterdocht.

    Als ik even snel naar de kosten kijk, dan zal het iets van € 200 per auto kosten om dit opnieuw te laten bestickeren (afgezien van het maken van een nieuwe foto). De foto kan je natuurlijk gewoon zelf maken. Ik vraag me dan ook af of deze kosten wel echt onevenredig hoog zijn. Ik ga ervan uit dat ze maximaal 6 busjes hebben (nu nog maar 5?).

    Zou je in het vervolg contractueel vast mogen leggen dat de mensen die op de foto komen, daar tot in lengte van dagen op moeten blijven staan?

    1. In plaats van die 1000 euro te betalen voor die 5 busjes (plus alle manuren die het kost om 5 busjes heen en weer naar een bestickeraar te rijden) zou ik die ex-werknemer 500 euro bieden met het verzoek om zijn portretrecht in dit geval netjes af te kopen. Dat voelt misschien slecht, maar is economisch misschien de slimste oplossing.

      1. In hoeverre kan er in een contact/overeenkomst worden besproken dat de persoon in de foto op de busjes staat? Als ik nu akkoord ga met dat ik voor altijd op die foto sta. Kan ik dan achteraf wel iets beginnen op moment dat ik boos zou weglopen door ruzie? Kan ik me dan zelf nog steeds beroepen op het portretrecht en eisen dat het wordt verwijderd binnen redelijke termijn?

  2. Tegen de tijd dat de zaak voorkomt is er al weer een half jaar voorbij. Als de ex-werknemer wil escaleren, is het tegen de tijd dat het relevant wordt wel redelijk om te eisen dat het portret verwijderd wordt. Nu dan dwarsliggen lijkt me in dat geval een kwestie van terugzieken. Anderds is het denk ik als je al weet dat je je wagenpark binnenkort gaat vervangen, of als je bedrijfsnaam over 8 maanden gaat veranderen.

  3. Geen foto met gezichten erop, ik zou meer iets in de creatieve hoek zoeken. Of, als je dat toch wil, losse foto’s zodat je degene die het bedrijf verlaat er vantussen kan halen (en een ander toe kan voegen). Daar zullen vast wel pratische bezwaren aan zitten, zoals verkleuren van foto’s.

    @NP een foto maken kan iedereen, een goede foto is wat lastiger.

    Het recht om een foto af te blijven beelden kan je misschien wel kopen, maar wat als die persoon bij je conculega aan de slag gaat? Wil je dat gezicht dan nog via je auto’s met je bedrijf associeren? Ik zou het niet doen..

  4. Als bedrijf moet je deze zaak gewoon rekken en ondertussen kijken naar een alternatief en als je dat gevonden hebt communiceren naar deze persoon. Ik zou denken dat je het wel een klein jaar moet kunnen uitzingen met het rekken van een dergelijke zaak.

  5. Allereerst je werknemers betalen voor dit soort grapjes, tenzij modellenwerk onderdeel is van de taakomschrijving.

    Ten tweede een redelijke termijn afspreken bij het geven van toestemming (“Na beëindiging van arbeidscontract zullen de busjes maximaal 8 maanden blijven rondrijden “) .

    Of gewoon afkopen van portretrecht zoals bij echte modellen gebeurd. Die kunnen ook niet gaan klagen als ze met ruzie vertrekken bij een casting bureau dat hun gezicht nog op reclame materiaal staat.

    Als je niet betaald, geen rechten afkoopt, en niets afspreekt, moet de werkgever gewoon door de bittere pil heenbijten. Het was immers een vriendendienst.

  6. Ook het verwijderen van die stickers kost evenveel geld en tijd om dat meteen te doen dan dat je het 12 maanden uitstelt. Ik vind kosten dus een non-argument. Uitstellen bij zo’n geschil lijkt mij echt het pronken met andermans veren. Een pesterij.

  7. @sander naamgeboren In een langere termijn van 12 maanden verlopen vaak veel van de leascontracten en/of wordt een flink deel van het wagenpark omgeruild. Je kan dus wel degelijk flink kosten besparen want je hoeft dan minder auto’s opnieuw te stikkeren.

  8. Nou dat is inderdaad nogal wat! Ik zou ook nooit met foto’s van personeel rond gaan rijden op de bedrijfswagens, je weet toch van te vroen dat verloop in je personeel heel goed denkbaar is. Ik snap diegene ook wel dat als je met ruzie weg gaat je niet meer met hun geassocieerd wil worden.. Moeilijke kwestie! Hoe dan ook, nooit foto’s gebruiken voor je autobelettering 🙂

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.