Mag Netflix haar proefabonnement wel stilzwijgend omzetten naar een betaald abonnement?

netflix-gratis-maandVideostreamingdienst Netflix is sinds begin deze maand beschikbaar in Nederland. Voor 8 euro per maand kunnen gebruikers van de dienst onbeperkt films en series streamen, inclusief Nederlands aanbod als De Heineken Ontvoering en Gooische Vrouwen. En omdat wij Nederlanders van de gratis zijn, zit er een gratis proefperiode van een maand op. Maar let wel, wie niets doet in die maand moet vervolgens € 7,99 aftikken per vervolgmaand. Mag dat wel, een proefabonnement stilzwijgend omzetten naar een betaald?

Sinds de Wet Van Dam is het niet meer zo eenvoudig om stilzwijgend te verlengen. Hoofdregel is dat een contract na de eerste periode per maand opzegbaar moet zijn. Die eerste periode mocht altijd al maximaal een jaar zijn, hoewel uitzonderingen mogelijk zijn wanneer er een bijzonder voordeel voor de klant tegenover staat. Een tweejarig mobieletelefoniecontract is dus legaal omdat je daar gratis een dure telefoon bij krijgt of omdat het per maand een stuk goedkoper is.

De Wet Van Dam regelt ook (gratis) proefabonnementen. Onder oud recht was niet duidelijk hoe het nou zat met stilzwijgend omzetten naar betaald. Hoewel sommige rechters redeneerden “het staat in de voorwaarden, dus het is oké”, vonden de meeste rechters het niet kunnen, met name omdat vaak de indruk wordt gewekt dat het vrijblijvend uitproberen is. En vrijblijvend samen met stiekem verlengen kan natuurlijk niet.

Op de zwarte lijst staat dankzij deze nieuwe wet nu een keihard verbod op een beding dat:

in geval van een overeenkomst met beperkte duur tot het geregeld ter kennismaking afleveren van dag-, nieuws-, weekbladen en tijdschriften leidt tot voortzetting van de overeenkomst.

Zwarte lijst wil zeggen, dit is per definitie onredelijk. Hoe leuk je het ook aankleedt, het mag gewoon niet. De consument die een kennismakingsabonnement krijgt, mag dat niet omgezet krijgen. Gebeurt dat toch dan kan de consument dat op ieder moment vernietigen en daarmee ongedaan maken.

Maar het gaat hier wél om “dag-, nieuws-, weekbladen en tijdschriften” en Netflix valt daar niet onder. Het is dus niet verboden wat ze doen. De enige manier om Netflix’ verlenging dus aan te vechten, is betogen dat hun manier om dit te doen onredelijk is gezien hoe ze het aanprijzen en wat je mocht verwachten.

Dát zal niet meevallen. Zowat elke tekst van Netflix waar iets staat over het proefabonnement, is voorzien van een zin dat deze stilzwijgend wordt verlengd en dat je op ieder moment kunt opzeggen per maand.

Afijn. Van het weekend zelf ook maar eens aan de Netflix. Iemand nog tips voor goeie series?

Arnoud

33 reacties

 1. Volgens mij staat het eerste seizoen van Homeland ook op Netflix. Die vond ik wel ERG goed. Ik moet het binnenkort ook maar eens proberen. Al is het alleen maar om Netflix’ eigen House of Cards te bekijken (ze hebben ook eigen content wat dus wel tot het nieuwste beschikbaar is).

  Daarnaast pirate ik vrolijk door, want ik moet Netflix wel een beetje sturen in wat ze aankopen 🙂 http://tweakers.net/nieuws/91282/netflix-baseert-aanbod-deels-op-populariteit-videos-op-piraterijsites.html

 2. Ik vind dat Netflix het erg netjes geregeld heeft: maximaal een maand opzegtermijn (zonder een initiële langere periode), makkelijk opzegmogelijkheid en een laag bedrag per maand (waardoor aanbieders van DVD-boxen deze nu afprijzen). Enige nadeel die ik zie is dat als je zeker weet alleen te willen gebruik te gaan maken van de gratis proefperiode, je toch betalingsgegevens moet invoeren.

  Aanrader: House of Cards

  1. Ik gok dat ze dat doen om er voor te zorgen dat je niet iedere maand een nieuw proef-abonnement afsluit met een nieuw email-adres. En als leeftijdscheck, zodat een kleuter niet zomaar een proef-abonnement kan aanvragen en vervolgens naar Saw kan kijken.

 3. Ik vind de consument op dat punt soms ook wel erg lui. Netflix is inderdaad erg duidelijk over proefabonnement met verlenging en het is echt heel makkelijk om direct al je verlenging op te zeggen. Dit in tegenstelling tot dat je pas een week voordat je gratis abonnement verloopt kan opzeggen. netflix tip: “Orange is the new black”

 4. In het verleden is een beding in de algemene voorwaarden, dat zorgt voor automatische voortzetting van een gratis proefabonnement in een betaalde variant, herhaaldelijk getoetst aan de open norm van art. 6:233 sub a BW (bijv. Rb Alkmaar, 8 mei 2006, ECLI:NL:RBALK:2006:AZ1607 en Rb Utrecht, 30 november 2005, ECLI:NL:RBUTR:2005:AU7198). Als dergelijke bedingen samengaan met een verplichte manier van opzeggen of de aanprijzing vooral benadrukt dat het ‘gratis’ is het (blijkbaar) al snel onredelijk bezwarend.

  1. Dank. En ik heb hierover geblogd in 2011. Ik denk dat het in NL mag, omdat je immers ook mag downloaden uit illegale bron.

   Het kan contractbreuk opleveren jegens Netflix, als er ergens in de voorwaarden staat dat je naar waarheid je gegevens moet invullen en je zet dan USA als je land bijvoorbeeld. Of als ze kijken via proxies verbieden. Dus Netflix mag dan je abonnement beëindigen. Maar naar Nederlands recht ga je neit de cel in of zo.

 5. Ik ervaar het eigenlijk als “een betaald abonnement waarvan de eerste maand gratis is”, in plaats van een “een proefabonnement wat stilzwijgend verlengd wordt naar een betaald abonnement”… 🙂

  Is dat juridisch hetzelfde? Het eerste klinkt een stuk sympathieker in ieder geval.

    1. Bij mij hebben ze 2 weken nadat ik m’n proefabonnement had opgezegd, toch abonnementsgeld afgeschreven. Ik neem aan dat als je een proefabonnement afsluit en je binnen de termijn opzegt, je niet ook aan 1 betaalde maand vastzit. Anders hadden ze het inderdaad moeten formuleren als een abonnement waarvan de eerste maand gratis is. Of slechte communicatie of geraffineerde communicatie.

     1. Even contact opnemen met Netflix? Ze hebben wat problemen gehad met automatische incasso’s, kan me voorstellen dat het aan hun kant gewoon een administratief foutje is (slordig, jammer, maar it happens). Hun customer support is zonder twijfel de beste die ik ooit tegengekomen ben (maar dat was vooral technisch van aard, niet administratief).

 6. Nog een paar tips voor leuke series:

  Scandinavische detectives zijn erg leuk. Denk aan The Killing (Forbrydelsen) en The Bridge (Bron/Broen). Van Forbrydelsen zijn de laatste twee seizoenen helaas nog niet op Netflix te krijgen (nog even torrenten dus).

  Dan is Luther nog een mooie duistere Britse detective.

  Verder heb ik Orphan Black op Netflix gekeken en ben ik momenteel bezig in Orange Is the New Black. Beide zijn het kijken zeker waard. En binnenkort wil ik aan House of Cards beginnen, omdat deze ook erg goed beoordeeld wordt.

  Veel plezier met Netflix! Ik had zelf geen hoge verwachtingen, maar in de korte tijd dat ze in Nederland actief zijn, ben ik helemaal om. Het gemak van series en films die binnen een paar seconden in HD-kwaliteit en met goede ondertiteling afspelen weegt voor mij zeker op tegen de moeite van alles zelf moeten downloaden. Het aanbod mag dan nog beperkt zijn, maar voor de komende maanden heb ik al genoeg materiaal gevonden om te bekijken. Ben er blij mee dus 🙂

 7. Goede series? “Game of Thrones” is wel een aardige, maar “True Blood” is mijn favoriet! 🙂 Geen idee of Netflix deze aanbiedt… Persoonlijk ben ik wel een filmliefhebber en ook dol op TV-series, maar ik koop ze liever op DVD zodat ik ze vervolgens aan vrienden en familie kan uitlenen. Mijn collectie is groot maar ik ben na de duizendste DVD gewoon de tel kwijt geraakt.

  Wat ik wel irritant vind is dat ik http://www.netflix.com/NL? wilde bezoeken, maar dat ik direct een Engelstalige login-pagina te zien krijg. Ik zie niets dat “Algemene voorwaarden” heet maar wel “Gebruiksvoorwaarden”, “Privacybeleid” en “Cookies en internetadvertenties”. In hele kleine letters die niet duidelijk herkenbaar zijn als links, tenzij je muis erboven zit. Best lastig, maar gelukkig zijn ze meteen duidelijk te zien als je je gaat inschrijven. Maar dan de inschrijving. Je geeft een email adres op plus wachtwoord en vervolgens wordt gevraagd om een betaalmethode. Voor een gratis proef-abonnement? Vreemd. Dus op dat punt heb ik afgebroken. Wat ik eigenlijk wilde was zien wat ze nu precies aan films en series aanbieden. Zoals gezegd, ik heb een grote collectie films (en series) en zou het jammer vinden als Netflix mij 80% van mijn eigen collectie aanbiedt. Ik zou het ook vervelend vinden indien Netflix alleen zaken aanbiedt die mij geen bal interesseren. “Sex and the City” bijvoorbeeld. Of “Gooise vrouwen”. Of “GTST”. Dat zijn programma’s die mij meteen doen zappen naar willekeurig welke andere zender zolang ik maar niet naar deze programma’s hoef te kijken. Het probleem met de site is dat het bezoekers aanzet om zich zo snel mogelijk in te schrijven. Bij voorkeur via Facebook. Maar uiteindelijk, als je goed doorzoekt kom je bij hun catalogus uit en die stelt mij eigenlijk een beetje teleur… Waarom? Precies waar ik al bang voor was: veel titels die ik al heb en veel titels die ik prut vind.

  Maar goed, ik heb een email adres en wachtwoord ingevoerd maar bij het betalen alles weer afgebroken. Ik ben benieuwd of ik nu toch door Netflix gespamd ga worden…

 8. Een beetje wat Ruben al zei, maar in je quote over de Wet van Dam staat “in geval van een overeenkomst met beperkte duur ” en in het geval van Netflix ga je een overeenkomst voor onbepaalde tijd met een maand opzegtermijn aan waarbij de eerste maand niet in rekening wordt gebracht. Bovendien lijkt dit enkel te gaan om het afleveren van dag-, nieuws-, weekbladen en tijdschriften dus ik zie niet wat dit uberhaupt met Netflix te maken heeft.

  Seizoen 4 van Arrested Development is ook een aanrader en de nieuwste Breaking Bad aflevering verschijnt gelijk op maandag na uitzending in de US (op mijn Ierse Netflix in ieder geval).

 9. Okay, best opvallend… Ik heb gisteren mijn inschrijving bij Netflix niet afgerond, maar krijg vandaag wel een email van hen. Okay, met onderin deze tekst: “Je hebt deze e-mail ontvangen omdat je je Netflix-registratie hebt onderbroken.” Kennelijk ben ik daarbij meteen ingeschreven voor hun nieuwsbrieven en zo, want als ik ze niet meer wil ontvangen moet ik mij uitschrijven. Hierover ben ik niet geinformeerd, behalve dan dat het inschrijf-formulier onderin de tekst “We kunnen contact met je opnemen over de Netflix-service. Zie ons privacybeleid.” bevat. Heb overigens de afmeld-link gevolgd en mij uitgeschreven van de nieuwsbrief. Als het goed is zou Netflix mij niets meer mogen toesturen. Ik kan overigens wel bij mijn accountgegevens! Maar voor de overige opties kom ik steeds op de sign-up pagina, waar ik mijn betaalgegevens moet invoeren…

  Ik ben van mening dat Netflix wel een zeer aggressieve methode hanteert om snel klanten te winnen. Ik kijk voorlopig even de kat uit de boom. (Met mijn twee honden, zodat die kat er nog wel even in blijft!)

 10. Ik heb een proefabo bij Netflix gestart, het 5 à 10 minuten geprobeerd en toen naar mijn idee opgezegd, maar dat zou ik ook vergeten kunnen zijn. Normaal ben ik daar echter altijd heel alert in namelijk. Het zou ook kunnen dat de “lidmaatschap opzeggen” knop toen niet duidelijk beeld was o.i.d.

  Hoe dan ook, vervolgens helemaal niet meer naar omgekeken en inmiddels is er €7,99 van mijn rekening afgeschreven. Ik heb in de tussentijd helemaal niet meer ingelogd op Netflix en heb ook geen mail ontvangen van de komende afschrijving, die afgelopen week helaas plaatsvond.

  Daarop snel ingelogd bij Netflix en mijn lidmaatschap opgezegd, zojuist even gechat met de support en die hebben mij een refund beloofd. Dat ging heel snel en zonder gedoe, echt een keurige support dus. En ik heb dan ook niets dan lof te melden. Nu alleen nog even wachten wanneer deze refund is bijgeschreven.

 11. Mag dit? http://www.gymstudio.nl/ppgratis.php Er staat dat je 30 dagen gratis mag proberen. Er staat helemaal niets over een automatisch vervolgabonnement. Als je op ‘Probeer gratis’ klikt kom je op een vervolgpagina, waar heel summier staat dat je niets hoeft te doen als je verder wilt gaan na 30 dagen. Als je dan doorklikt naar de voorwaarden staat er dat je binnen 14 dagen moet opzeggen en dat je anders, naast de abonnementskosten, ook 57 euro startkosten betaalt. Als je daar echter niet op de voorwaarden klikt maar gelijk op ‘Gratis aanmelden’ en je je vervolgens registreert, kom je pas bij het betalen een link naar de voorwaarden tegen. Toen ik me destijds registreerde was dit niet zo en waren die voorwaarden er niet (dat kan ik echter niet aantonen). Ik heb daar echter geen bewijs van. Ik heb alleen een factuur voor een gratis probeer registratie, maar daar staat ook niets op over automatisch verlengen en de daarbij behorende voorwaarden. Behoorlijk schimmig, als je het mij vraagt. Intussen heb ik een brief van een Incassobureau gekregen…

  1. Als ik het goed zie, staat er voordat je besteld een link naar de algemene voorwaarden onderaan de pagina. Die komt niet in beeld als je halverwege de pagina op aanmelden klikt, maar dat is niet ongebruikelijk: veel pagina’s hebben pas helemaal onderin een linkje naar de AV. Na het klikken op aanmelden mag je al je gegevens invullen. Pas daarna zie je dit betaalscherm. Daar wordt levenslange toegang met updates voor 0 euro verkocht. Het linkje naar de voorwaarden is expliciet zwart gemaakt (met style=”color:#000;”) om je te misleiden zodat je er niet op klikt (hoewel je er wel op kunt klikken). Verder staat nergens staat een termijn van 14 of 30 dagen genoemd. Je kunt niet “levenslang voor 0 euro” verkopen en daarna via de AV alsnog abonnementsgeld rekenen. Daarnaast zou ik aandragen dat de AV niet ter hand zijn gesteld (omdat die link zwart is gemaakt). Ik zou er in het geheel geen aandacht meer aan schenken en op zoveel mogelijk plekken op internet je ervaring beschrijven. Mochten ze het voor de rechter laten komen (kans schat ik heel laag in), zorg dan dat je voldoende printscreens hebt van zoals je nu door de bestelprocedure heenkomt; want daarmee kun je de zaak niet verliezen. De vraag is wel of je stand ‘durft’ te houden en of je er slecht van gaat slapen, want anders is betalen wellicht toch beter.

   1. Ik moet heel juridisch lachen. Op het scherm dat ik zie na de sales pitch, zie ik deze voorwaarden: het is gratis maar je betaalt na 30 dagen “het éénmalige starbedrag van 57 euro + het maandelijkse lidmaatschap voor de afgelopen maand (9,9 euro)”. Is het weglaten van de centen-nul misleidend, bedoeld om je oog het niet als een geldbedrag te laten herkennen?

    Maar goed, er staat “gratis proberen” en zo te zien vat deze handige jongen dat op als “je mag binnen 14 dagen annuleren [een wettelijk recht] en je kunt altijd per maand opzeggen”. Hoewel ik dan weer niet zie dat je het een máánd gratis mag proberen, dat klopt ook niet met “binnen 14 dagen annuleren” want een maand gratis proberen betekent normaliter dat je na een maand pas iets hoeft te doen of zeggen lijkt me.

    Bij het aanvragen van een gratis proberen account (sic) wordt niet naar voorwaarden verwezen. Het betaalscherm van lezer krijg ik niet gevonden?

    Oh en de testimonials zijn allemaal voorzien van stockfoto’s (Google Afbeeldingen omgekeerd zoeken). Dat geeft me weinig vertrouwen in de rest van de site. Zo zie ik dan dat er nu nog 4 plaatsen beschikbaar zijn, maar het is een digitaal pakket, dus hoezo is dat schaars? Ben benieuwd of die teller écht verandert na iedere bestelling.

    1. Als je in dat plaatje (‘aanvragen‘) gegevens achterlaat*, kom je in het betaalscherm.

     De teller met ‘nog 4 plaatsen’ zag ik gisteren ook, er is schijbaar niets verkocht. Op zich kan het wel dat de eerste x voor een lager tarief weggaan ook al is er geen schaarste. Op oa. deze pagina staat een tijdsteller die aftelt tot 0. Eenmaal bij 0 aangekomen, begint hij weer opnieuw af te tellen. Misleidende handelspraktijk?

     • Even expliciet niet ‘jouw gegevens’, want daarna ontvang je ongevraagde reclamemails. Dit lijkt in strijd met art. 11.7 lid 3 Tw: aan het stukje “mits bij de verkrijging van de contactgegevens aan de klant duidelijk en uitdrukkelijk de gelegenheid is geboden om kosteloos en op gemakkelijke wijze verzet aan te tekenen tegen het gebruik van die elektronische contactgegevens” is niet voldaan (al bevat de email wel een unsubscribelink). ** “voordat je besteld” had met een t gemoeten
    2. Om het betaalscherm te zien te krijgen doe je het volgende: – klik op ‘probeer nu’ – laat een e-mailadres achter (pietje@pukje.nl of zo) – op het volgende scherm klik je op ‘gratis aanmelden’ – vul weer ‘fake’ gegevens in en klik op ‘inschrijven. – vervolgens zie je het betaalscherm

    3. Het concept van “nep-schaarste” als marketingtechniek is vrij gebruikelijk in de wereld van internet-marketing (en een behoorlijk smerige/misleidende tactiek, wat mij betreft). Ook de rest van de site roept bij mij toch wel diverse internet-marketing-vlaggetjes op – dit soort sites staat erom bekend misleidende diensten en ‘producten’ aan te bieden, op zo’n manier dat het allemaal nog net een juridisch grijs gebied lijkt, maar met de duidelijke intentie tot misleiding.

     Goed, dat was even een rant, maar het komt erop neer dat je dergelijke sites beter gewoon kunt vermijden. Als hun product of dienst goed genoeg was geweest, hadden ze sowieso niet met misleidende handelspraktijken aan de slag hoeven gaan, dus het is erg veelzeggend dat dat wel het geval is.

     Kan ik deze mensen nu “oplichters” noemen of hebben we het dan alweer over smaad, om maar even in het juridische thema te blijven?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.