Incompatibel internet reden voor ontbinding koop smarttelevisie

| AE 6793 | Ondernemingsvrijheid | 23 reacties

samsung-smart-tv-televisieHoe een televisie incompatibel kan zijn met het Nederlandse internet ontgaat me, maar het was in dit vonnis reden om de aanschaf van die televisie te mogen ontbinden. Wel mooi om te zien dat het verwijzen naar de fabrikant ook hier eenvoudig naar de prullenbak verwezen wordt. De winkel die een televisie verkoopt, is verantwoordelijk voor een goede werking. Dat de fabrikant het beter kan onderzoeken, is leuk voor de fabrikant maar de winkel blijft aansprakelijk. Alleen: hoe is Duits internet anders dan Nederlands?

Een consument had bij het bedrijf Qplaza een smarttv merk Samsung gekocht. Een smart-tv heeft internettoegang, maar het gekochte exemplaar bleek soms vast te lopen als deze werd aangesloten op internet. Niet echt conform de verwachtingen.

Wie precies Samsung heeft gebeld is me niet duidelijk, maar de monteurs van de fabrikant slaagden er niet in het probleem op te lossen. Zelfs waar het precies aan lag, is onduidelijk: de gebrekkige internetaansluiting van meneer of een gebrek in de televisie zelf?

De rechter ziet in het onderzoek van Samsung bewijs dat de internetaansluiting goed is: monteurs van een bedrijf als Samsung kijken daar natuurlijk als eerste naar.

Ook had Samsung in een rapport vermeld:

Betreft een compatibiliteitsprobleem waar geen technische oplossing voorhanden is. Bovendien is dit een buitenlands model wat niet in aanmerking kan komen voor ECF.

Wat ECF precies is, weet ik niet. Electronic Content nogwat? Of European Conformity iets? Hoe dan ook, om deze reden haakt de fabrikant af. Kennelijk iets met Duits internet dat anders is dan het onze?

Nee nee, dit is niet ons pakkie an, aldus het verweer van Qplaza. Men heeft twee jaar fabrieksgarantie van Samsung. Qplaza verleent zelf geen garantie aan de koper van een product.

Sorry jongens, maar dát verweer is al een jaar of vijftien niet meer juridisch relevant. Als een tv niet goed werkt, moet deze worden hersteld of vervangen en als dat niet gebeurt dan mag de consument de koop ontbinden: televisie terug en geld terug.

Oh ja er was wel aangeboden te vervangen maar alleen tegen bijbetaling van €750. Eh, nee.

De kantonrechter is er snel klaar mee: televisie terug en geld terug. Wel krijgt de consument nog €326 aan buitengerechtelijke kosten en wettelijke rente als het geld niet snel genoeg is terugbetaald.

Mooi vonnis. Alleen: hoe krijgen we nu ándere winkels zo ver dat die hiervan schrikken en het wel netjes gaan doen?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Wel krijgt de consument nog €326 aan buitengerechtelijke kosten en wettelijke rente als het geld niet snel genoeg is terugbetaald.

  De consument krijgt dit sowieso, ongeacht hoe snel er betaalt wordt.

  Mooi vonnis. Alleen: hoe krijgen we nu ándere winkels zo ver dat die hiervan schrikken en het wel netjes gaan doen?
  Door ook maar eens een boete te gaan heffen als een winkel het tot een zaak laat komen waar ze zo duidelijk ongelijk hebben. Die boete mag wat mij betreft de werkelijke kosten van de rechtszaak zijn (want ik geloof nooit dat dat met die griffiekosten uit kan).

  Om de consument nog te verleiden om vooral wel een zaak te beginnen zou er ook een deel van de boete voor hem kunnen zijn. Of bijvoorbeeld een forfaitair bedrag per verstuurde email/brief en per telefoontje.

 2. Alleen: hoe is Duits internet anders dan Nederlands?

  De diensten die op de TV staan zijn anders in Duitsland dan in Nederland en voor sommige diensten is een Duits IP vereist. Zo kon je ook geen livestreams van de NOS van het WK voetbal in het buitenland kijken, omdat de NOS alleen de rechten heeft om in Nederland uit te zenden (tenzij je natuurlijk een proxy gebruikt). Het aanbod van Netflix varieert om dezelfde redenen van land tot land.

  Ik vermoed dus dat er bij de verkoop is vertelt dat er een hele stapel diensten op die TV meekomt, die alleen maar in Duitsland werken.

 3. Misschien heeft het hier iets mee te maken: http://www.eyeondemand.com/2013/02/07/how-to-changing-your-samsung-tvs-country-app-store/

  Die TV’s schijnen regio-specifieke instellingen te hebben, en soms maken ze van internet-services gebruik die alleen in bepaalde regio’s beschikbaar zijn (waarschijnlijk gebaseerd op IP-adres van de gebruiker). De oorzaak van het probleem ligt dus waarschijnlijk bij de “content-industrie” die hun content in verschillende regio’s onder verschillende voorwaarden beschikbaar wil stellen.

 4. Mooi vonnis. Alleen: hoe krijgen we nu ándere winkels zo ver dat die hiervan schrikken en het wel netjes gaan doen?
  Ik denk dan aan schandpalen naast de gerechtelijke acties. Als een webwinkel ergens voor is veroordeeld dat klanten heeft benadeeld dan zou dat gewoon ergens gepubliceerd moeten worden met (eventueel) de naam van het bedrijf en details van wat het bedrijf verkeerd heeft gedaan. Iedereen kan dat dan nalezen en bedrijven kunnen er van leren. En dan ook specifiek een schandpaal voor alleen webwinkels…

 5. Citaat: “veroordeelt Qplaza in de kosten van de procedure, aan de zijde van [eiser] begroot op € 296,52, waarvan € 77,52 aan explootkosten en € 219,- aan griffierecht;”

  Zal de eiser daarmee uit de kosten zijn? Dat is de ellende met dit soort kwesties. Kost je onnoemelijk veel geld en energie. En de rechter kan niet anders dan wat stuivers toewijzen aan onkostenvergoeding voor advocaten of andere adviseurs. Wat dat betreft is dit een nederlaag voor de consument, en tegelijk een extra reden voor winkeliers om – in weerwil van 15 jaar staand recht – gewoon ‘nee’ te zeggen.

 6. Die ‘incompatibiliteit’-verklaring heb ik even nagevraagd bij iemand in mijn kennissenkring die bij de klantenservice van Samsung werkt.heeft gewerkt.

  Er blijkt een levendige parallelle import te zijn uit ondermeer Duitsland en het voormalige Oostblok, omdat sommige smart-tv’s daar eerder verkrijgbaar zijn en sommige modellen zelfs specifiek alleen in bepaalde landen worden uitgebracht.

  De Benelux-klantenservice behandelt op dat moment ook (nog) geen klachten over die modellen, omdat de combinatie firmware-apps-providerinstellingen zo specifiek schijnt te zijn, dat de werking simpelweg niet wordt gegarandeerd. Een typisch issue schijnt bijvoorbeeld te zijn dat verschillende modellen/verkooplanden gebruikmaken van verschillende servers in Azie voor hun software-updates.

  Mijn vermoeden is dus dat de Duitse tv vanuit Nederland aanklopte bij update-server, op basis van ip-adres werd doorverwezen naar de Nederlandse software en daardoor een foutieve update toegestuurd kreeg. Of nog simpeler: model en land kwamen niet overeen, dus computer says no…

  Dit illustreert overigens direct waarom de verkoper het aanspreekpunt moet zijn voor de klant, omdat hij uiteindelijk de keuze maakt om die tv parallel te importeren. De tv voldoet (zo neem ik aan) gewoon aan de Duitse variant van de conformiteitseisen, maar Samsung kan dat waarschijnlijk niet garanderen voor de hele wereld…

 7. Op onze Samsung smart TV dook de netflix app precies op op de dag van de introductie in Nederland, dus er zal wel iets inzitten wat per land is. Wat we ondertussen ook gezien hebben is dat allerlei apps op de tv het niet meer doen als ns11.whois.co.kr niet vindbaar is. De foutmelding geeft dan aan dat er geen verbinding met het Internet zou zijn.

 8. Simpel waarom een duits model niet werkt met nederlands internet. Natuurlijk werkt dat wel. Alleen de apps die content leveren zijn vastgeplakt op een gebied. Dat komt omdat de content providers nog steeds denken dat de wereld ophoudt buiten de grens van het land waar ze de content maken. De Omroep gemist app zal dus in alle toonaarden zwijgen als je hem in Duitsland inplugt. De fabrikanten zijn hier niet blij mee, maar ze zijn afhankelijk van de content providers. Dus dat Samsung zijn handen ervan af trekt is logisch. Gewoon een NL model leveren, de wederverkopers weten donders goed dat dit soort problemen ontstaan bij grijze import. Dus prima dat de rechter de schuld en verantwoording bij de verkoper legt.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS