Hoe geef je toestemming tot meegluren aan je televisie?

Via Twitter zag ik het screenshot rechts (klik voor vergroting) voorbij komen van Willem Karssenberg. Willem kreeg dit in beeld toen hij Ziggo on demand installeerde. Wij legen uw kijk en klikgedrag vast, ga hiermee akkoord want zo verbeteren wij onze producten en verhogen wij uw gebruiksgemak. Wacht, wat, we zaten toch televisie te kijken?

De vaste lezer weet ondertussen dat algemene voorwaarden in zo’n scrolvenster niet rechtsgeldig zijn. Je moet ze kunnen opslaan voor latere kennisname. En dat is hier onmogelijk – oké, je kunt een foto nemen maar dat is niet de bedoeling van de wetgever. Dat telt dus niet.

Echter, hier gaat het niet om algemene voorwaarden (aansprakelijkheid, gebruiksrecht, duur en opzegging, dat soort prullaria) maar om iets veel wezenlijkers: men wil toestemming om iets met je persoonsgegevens te mogen doen. En die toestemming moet volgens de wet in vrijheid worden gegeven. Een knop die je verplicht moet indrukken of vinkje dat je verplicht moet zetten (zoals bij algemene voorwaarden gebruikelijk is), is dus niet rechtsgeldig als het om privacygerelateerde zaken gaat.

Opmerkelijk genoeg is er geen aparte eis dat de informatie over wát er met die privacy gaat gebeuren, op te slaan moet zijn voor latere kennisname. Maar die informatie moet wel beschikbaar zijn, dus op zijn minst moet dit venster met uitleg ergens later terug te halen zijn zodat je nog eens kunt lezen of je dit wel wilt. En de toestemming moet intrekbaar zijn.

Op Twitter meldt de webcare dat het niet verplicht is om deze optie te gebruiken. Ik moet zeggen dat me dat verbaasde gezien de interface met uitsluitend een “akkoord”-knop, maar kennelijk is op “vorige” drukken hetzelfde als annuleren.

Arnoud

10 reacties

 1. gezien de interface met uitsluitend een “akkoord”-knop, maar kennelijk is op “vorige” drukken hetzelfde als annuleren
  Dat lijkt me zodanig misleidend dat het niet rechtsgeldig zijn van een dergelijke toestemming nog steeds het geval is.

  Nu Ziggo net heeft aangekondigd geen Windows app te maken (terwijl er in Nederland ruim meer dan 2 miljoen laptop, tablet en telefoon zijn met Windows 8 of hoger) ga ik daar ook weg zodra er glasvezel is aangelegd. Ik ga niet meer betalen voor diensten die ik van Ziggo toch niet krijg aangeboden.

 2. Het is dan wel misleidend maar hoe nu verder? Het kwaad is kennelijk al geschied en vele mensen zullen zich vast gedwongen voelen om hiermee akkoord te gaan. Hoe kan Ziggo nu worden gedwongen om dit alles weer ongedaan te maken en hoe weet de consument zeker dat zijn kijkgedrag gewoon prive blijft? Ach, dat krijg je nou van die digitale televisies. Zolang ik gewoon analoog via de coax-kabel TV kan kijken ga ik niet over op digitaal. 🙂

   1. Er is geen toestemming gegeven, dus kan er ook geen toestemming worden ingetrokken. De vraag is hoe Ziggo gestraft gaat worden en het antwoord daarop is makkelijk te raden: helemaal niet.

    Ze hadden net zo goed die dialoog kunnen weglaten, want hij dient alleen om mensen kwaad te maken.

   2. Lijkt mij veel te veel moeite voor de meeste abonnees. Het probleem is vooral dat als ze deze gegevens gewoon zouden verzamelen zonder deze dialoogbox, dat ze dan vervolgens een zware boete zouden krijgen wegens schending van de privacy. Via deze dialoog krijgen ze toestemming, hoewel het niet de juiste manier is. Ziggo kan dan gewoon dom doen en alle gegevens alsnog verwerken en later sorry zeggen als blijkt dat het toch niet mocht. Tot die tijd verzamelen ze best veel informatie die ze weer kunnen doorverkopen… Maar ik denk dat het tijdperk van televisie gewoon voorbij is. Online streaming via Internet lijkt mij veelbelovender dan dat stomme digitale gedoe met die irritante decoders. En bij online streaming zal niemand klagen over het verzamelen van deze gegevens. (Of ze weigeren cookies en dan werkt het online streamen gewoon niet.)

 3. Beste heer Engelfriet, Brief van Ziggo gedateerd 2 januari 2015 opent met de kop ‘Makkelijker On Demand kijken’. In de nacht van 7 op 8 januari wordt automatisch de software van de interactieve HD recorder geupdate als die op ‘stand-by’ staat. Vervolgens met 1 druk op de rode knop volgt het nieuwe on demand menu. Echter de eerste keer verschijnt een welkomstscherm en dienen 5 stappen te worden doorlopen die in de meegeleverde folder zijn vermeld. Stap 1 Stand-by; stap 2 druk op de rode knop; stap 3 welkomstscherm, selecteer ‘Instellen’; stap 4 betaalcode instellen, voer hier een nieuwe betaalcode en een nieuw kinderslot in – hoezo nieuwe betaalcode? en kinderslot nooit gebruikt; stap 5 scherm gefeliciteerd, u kunt nu optimaal gebruik maken van Ziggo On Demand. Het was optimaal genoeg in de oude situatie, maar de adder onder het gras is, dat er een scherm verschijnt, zoals ook dhr. Willem Karssenberg kreeg te zien. Deze stap wordt niet in de folder vermeldt! Geen toeval lijkt mij. Het was direct duidelijk dat deze handelswijze niet rechtsgeldig is en dat weet Ziggo ook maar al te goed. De keuze is dus ‘akkoord’ gaan en privacygegevens aan Ziggo doen toekomen, waarop zij geen recht hebben, maar een ‘niet akkoord’ keuze is er niet. Of geen ‘akkoord’ geven en vervolgens wel betalen voor de On Demand service, maar er geen gebruik van kunnen maken. ‘Akkoord’ gaan en een brief sturen naar Ziggo om het verzamelen en analyseren van privacygegevens stop te laten zetten gaat weken duren en intussen heeft Ziggo reeds allerlei privacygegevens verzameld. En indien zij uiteindelijk akkoord gaan, is het nog maar de vraag of het verzamelen wordt stopgezet. Een brief sturen naar de Consumentenbond of een privacyrechten/burgerrechten organisatie als Bits of Freedom, die zich ook op internet gebied bezig houdt met netneutraliteit, en op deze wijze deze onrechtmatige handelswijze van Ziggo aan de kaak stellen, is wellicht een weg te gaan in het belang van alle consumenten, maar gaat ongetwijfeld vele malen langer duren dan enkele weken. En ondertussen geen On Demand, maar wel betalen. Ik zou u willen vragen uw gedachten hieromtrent met mij en de andere bloggers te delen. Mvg. A. Wijkstra

 4. Na alle commotie vandeweek over de Samsung CEO die waarschuwde dat je niets persoonlijks moet zeggen terwijl je voor je tv zit en de bijbehorende 1984-telescreen-referenties, blijken de Samsung TV’s nu reclames te injecteren in je eigen spulleboel, meldt Arstechnica: http://arstechnica.com/gadgets/2015/02/samsung-smart-tvs-inserting-ads-into-third-party-apps/

  Ik ben blij dat ik geen teevee meer heb, eerlijk gezegd. Maar ik vraag me toch af wat de nederlandse wet eigenlijk zegt over het injecteren van reclames in een 3rd-party-app.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.