Hoe voorkom ik dat een ex-werknemer blijft whatsappen onder mijn bedrijfsnaam?

whatsappEen lezer vroeg me:

Ik wil mijn werknemers mobiele telefoons geven, maar eentje heeft een dual sim toestel en wil dus alleen een zakelijke sim van me. Prima, maar wat nu als hij gaat WhatsAppen op dat nummer? Als hij de SIM straks inlevert, dan kan hij dat blijven doen immers. En dan kan hij zich blijven uitgeven voor een werknemer. Hoe voorkom ik dat?

Als werkgever beslis je hoe het werk wordt uitgevoerd en welke ‘gereedschappen’ de werknemer daarvoor nodig heeft. Het is dus jouw keuze als werkgever of deze werknemer met een toestel van de zaak moet rondlopen of een bedrijfssim in een eigen toestel mag doen.

Kies je voor het laatste, dan kunnen er problemen als deze ontstaan. Technisch is er weinig aan te doen, hoewel er opties zijn om een WhatsApp account over te zetten naar een nieuw mobiel nummer. Dat zou je dan op de laatste werkdag samen moeten doen.

Doe je dat niet, dan wordt het lastig. Natuurlijk mág iemand zich niet voor werknemer uitgeven als hij dat niet is, en zeker als hij een relatiebeding heeft kun je hem verbieden contact te onderhouden met klanten en andere relaties. Maar op deze manier kan dat wel eens lastig zijn om op te sporen, tenzij die relaties vervolgens bij jou uitkomen met “maar Jan zei tegen me dat”.

Het is op zich geen nieuw probleem, dit kon ook al met een klapper met telefoonnummers of een kopie van een setje visitekaartjes. En dat geldt wel voor meer ICT-rechtelijke vraagstukken. Maar het wordt wel een heel stuk makkelijker op deze manier.

Arnoud

7 reacties

 1. Wanneer de vraag stellende na het vertrek van de medewerker de simkaart in een ander toestel zet en daarop WhatsApp installeert dan vervalt WhatsApp op het privé toestel van de medewerker. Lijkt mij toch niet zo’n groot probleem, en is met een paar minuten geregeld.

  1. Een sim zonder internetbundel voorkomt niet dat er mee gechat kan worden via Whatsapp. De validatie/activatie van WA gaat via sms, zolang je die kunt ontvangen op het toestel, maakt het Whatsapp vervolgens niet uit van welke internetverbinding het toestel gebruik maakt. Ronald geeft hierin de juiste oplossing. WA kan slechts op één apparaat tegelijk actief zijn voor een bepaald telefoonnummer. Het is dus een kwestie van de simkaart even in een ander toestel steken en hierop WA activeren.

   Bedenk overigens wel dat WA (zover mij bekend) ook geen ondersteuning heeft voor dual sim. De medewerker zal dus moeten kiezen om gebruik te maken van WA via zijn privé of zijn zakelijk nummer. Geen lastige keuze lijkt mij 😉

 2. Ik heb als aandenken van al mijn visitekaartjes een paar bewaard. Ik zou mij nu voor kunnen doen als werknemer van mijn vorige werkgever, maar dat doe ik niet. Als ik het wel doe is er een kans dat men er achter komt, net als bij whatsapp.

  Moeten we nu maar een administratie gaan bijhouden van hoevel kaartjes iemand heeft gehad en aan wie die zijn uitgedeeld? Sorry, maar het wantrouwen gaat wel heel ver als ik dit lees. En zoals in mijn opvoeding vaak gezegd: Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten …

 3. Je kunt die werknemer toch een papiertje laten tekenen? Iets van: Ik zal na mijn dienstverband alle telefoon- en internetaccounts verwijderen waaronder whatsapp, facebook en alle andere die accounts aan dat telefoonnummer gekoppeld zijn, en ik zal ze niet meer gebruiken.

  Daarvoor geldt toch hetzelfde als voor het relatiebeding: Getekend = getekend, en als hij het wil laten vernietigen moet de werknemer eerst naar de rechter.

 4. Ik heb het nog niet uitgetest, maar is het niet zo dat als de werkgever een simwissel uitvoert en dan vervolgens whatsapp met dat nummer in een ander toestel activeert dan werkt Whatsapp op de oude sim niet meer en ben je er toch vanaf?

  Of is dit iets te simpel gedacht?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.