De overheid gaat mijn privacypolicygenerator kapodtconcurreren!

privacy-policy-lap-tekstHet ministerie van Economische Zaken komt halverwege 2015 met een online dienst waarmee bedrijven hun privacyvoorwaarden kunnen versimpelen en transparanter kunnen maken, las ik bij Nu.nl. De dienst wordt ingezet omdat veel Nederlanders aangeven voorwaarden en het privacybeleid van online diensten die zij gebruiken niet lezen, met name (36%) omdat de tekst te lang is en (16%) omdat deze te moeilijk is.

Ik ben heel benieuwd waar deze dienst uit gaat bestaan. Op de site zie ik een hoop tips en advies, maar denk ik dan gelijk “dat is nóg meer tekst om te lezen” dus hoe effectief gaat dat zijn?

Maar potverdrie, wat lees ik dan in de gelinkte Kamerbrief:

in 2014 een aantal goede voorbeelden van transparante privacyvoorwaarden in kaart is gebracht. Deze zullen als basis dienen voor een online instrument, waarmee bedrijven op laagdrempelige wijze een goede (basis) privacyvoorwaarde kunnen genereren

Héé. Word ik daar een beetje weggeconcurreerd met mijn generator waarmee je ook basisprivacyvoorwaarden kunt genereren? Dat kan toch niet zomaar. Ik heb honderden euro’s geïnvesteerd in het programmeren van dat stuk software en dat zou ineens waardeloos worden door een gratis generatordinges van de overheid?

In 2009 werd de Kamer van Koophandel veroordeeld wegens valse concurrentie door bedrijfsplansoftware op te markt te brengen waar ook commerciële bedrijven zich gewoon mee bezig houden. Oké, wanneer het gaat om data die de overheid zelf produceert (zoals het Nationale Wegenbestand) dan kan dat anders liggen maar het NWB is basaal, dit in tegenstelling tot privacyverklaringen.

Wat nu? Een rechtszaak tegen de Staat? Maar iedere ondernemer weet, je gaat geen goed geld naar kwaad geld gooien. De privacyverklaring afschrijven als product? Dat stuit me dan ook weer tegen de borst. Iedereen weet hoezeer ik de Wbp waardeer, dit instrument moet gewoon beschikbaar zijn vanuit de markt. Dus wat te doen?

Arnoud

24 reacties

 1. Ik zou volledig in de aanval gaan. Ik denk bijv. een Tweede Kamer generator, die beslissingen genereert aan de hand van een aantal parameters zoals wat er op TV was, of het gister laat geworden was, welk kamerlid een oogje heeft op welk ander kamerlid, hoe de lunch was, enz.

 2. Als eerste denk ik, dat het nog een ogenblikje duurt voor een deugdelijk produkt door de overheid op de markt gebracht wordt. Naar schatting 500 Miljoen Euro, minstens twee kamercomissies die onderzoek doen, een paar procedures voor de hoge raad en, als het typisch nederlands gaat, drie tot vier nieuwe regeringscoalitites die het werk van hun voorgangers opnieuw (en anders) beoordelen. Daarna, dus tegen de tijd dat jij je terugtrekt van het werk om dat te gaan doen waar je nu nooit tijd voor hebt, komt er een versie 1.0 op de markt. Over de commerciele gevolgen daarvan kunnen dan je erfgenamen in zestig tot zeventig jaar met de dan heersende overheid strijden. Niet vergeten, je bent in Nederland, daar duurt alles iets langer 🙂

 3. Misschien moet je contact opnemen met degene bij de overheid die met project belast is, en ze een voorstel doen. Ze kunnen jouw kant-en-klare, geteste generator leasen per gebruik. Voor elke keer dat ie gebruikt wordt vang je geld. Het scheelt hen een hoop ontwikkelingskosten en het volgende ICT debacle. Voor jou blijft je ‘monopolie’ in tact. Of zeg ik nu iets heel geks?

  1. Arnoud, je hebt wat weggeknipt in je citaat:

   Mijn ministerie heeft vorig jaar een samenwerking tussen overheid en marktpartijen geïnitieerd, waarmee in 2014 een aantal goede voorbeelden van transparante privacyvoorwaarden in kaart is gebracht.
   Kan ik daaruit concluderen dat ICTRecht niet een van die marktpartijen is? Dat lijkt me eerlijk gezegd hoogst vreemd, er zijn volgens mij niet veel andere private partijen die zich op IT&Recht richten.

 4. Klinkt een beetje als dezelfde situatie als de betaalde belastingaangifte invullers (of hoe we ze ook mogen noemen). Nu is de aangifte voor een groot gedeelte al ingevuld en kan er minder tijd besteed worden door deze mensen waardoor ze mogelijk ook minder vangen. Ik zal eens goed gaan nadenken waarin jouw generator beter is dan die van de overheid, wat niet heel moeilijk zal moeten zijn.

 5. Ik zou een text to speech generator toevoegen die jouw gegenereerde voorwaarden hardop uitspreekt door het hele kantoor ipv al die platte tekst waar iedereen altijd doorheen scrolt. Dan ben je weer uniek. Ik zou meteen twee versies op de markt brengen, een ingesproken door de cast van Hallo Gerso en een door Philip Frerichs. Dan heb je meteen de hele markt bediend.

 6. Lijkt op de recente casus Rijschoolregister vs Rijscholenkiezer. Die eerste maakte bezwaar tegen subsidieverstrekking van die tweede, maar dat bezwaar is twee maanden geleden ongegrond verklaard (“Wat betreft het bezwaar tegen oneerlijke concurrentie stelt de minister dat ze weliswaar enige gelijkenis ziet tussen Rijschoolregister en de Rijscholenkiezer, maar dat er vooral ook veel verschillen zijn tussen de websites. “). Er is beroep aangetekend (“De minister baseert zich op onjuiste informatie en blijkt niet helemaal op de hoogte van de feiten. Want ze zegt dan van niet, maar de sites zijn erg hetzelfde”).

 7. Heb je de krant al gebeld? Dit is natuurlijk gratis reclame.

  Je kan er tegen vechten, maar dat kost geld, en de vraag is of je dat terugziet. Daarnaast levert het imagoschade op. Dus dat lijkt geen goede strategie. De logische conclussie is dat je het tegenovergesteld moet doen.

  Dus bel de krant, zeg dat het een ge-wel-dig initiatief is “overheid neemt eindelijk verantwoordelijkheid” “privacy is onmisbaar in deze tijd met NSA onthullingen”. En -de crux- “als mensen er niet op willen wachten, kunnen ze nu al terecht op ictrecht.nl” “Omdat het zo belangrijk is voor de digitale economie van BV Nederland hebben we de algemene voorwaarden generator gratis beschikbaar gemaakt.” “Als de overheid dat wil, kunnen we dat ook doen voor de privacygenerator.”

  Ik zou hem -na lezen van de link die Richard noemde- nu nog niet gratis maken. Wacht eerst even af waar de overheid mee komt, met een beetje geluk kan je de overheid jouw tool nog verkopen. Als dat niet lukt, maak je die alsnog gratis. Probeer deze gebruikers te verleiden een andere andere generatoren te gebruiken. Jullie hebben nu 42 generatoren (mooi getal trouwens), 2 daarvan gratis maken kan een goed business model zijn (wellicht in ruil voor achterlaten klantgegevens, hoewel dat misschien wat ironisch is bij een privacy-generator).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.