Hoe generiek mag je privacyverklaring zijn onder de AVG?

| AE 11148 | Privacy | 12 reacties

Een lezer vroeg me:

Een van mijn ‘leveranciers’ heeft in de Privacy Verklaring staan dat ze bij websitebezoek mijn IP-adres, Internetbrowser, besturingssysteem en apparaattype opslaan. Dat doen ze “Voor het onderzoeken van je (surf)gedrag op onze website, zo kunnen we bijvoorbeeld de website en onze tools nog beter maken.” Bij navraag blijkt dat ze zich beroepen op het gerechtvaardigd belang. Mag dat zo generiek? Als dat zo is, dan mag iedereen weer alles opslaan van de website bezoeker, want alles is bruikbaar voor verbetering van de website.

Het is inderdaad mogelijk om met een beroep op het gerechtvaardigd belang van alles te doen onder de AVG. Maar dat moet je wel onderbouwen, en een tekst als deze voelt wat magertjes.

Het eigen gerechtvaardigd belang is een grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens. Als je je hierop beroept, heb je geen toestemming nodig maar alleen een gemotiveerde belangenafweging die in jouw voordeel uitkomt. Het is dus ten onrechte dat dingen “niet mogen” van de AVG of niet mogen zonder toestemming; deze grondslag (en er zijn er nog 4) is net zo goed als met toestemming werken.

Die belangenafweging is natuurlijk wel kern. Bij toestemming weet je dat het mag, omdat je hebt uitgelegd wat je gaat doen en de betrokkene daar expliciet mee instemt. Bij het gerechtvaardigd belang weet je dat niet, je moet zelf verzinnen wat men ervan zou vinden en hoe je de privacy van betrokkenen afweegt tegen jouw belang.

In de praktijk komt het erop neer dat je eerst op een rijtje zet wat je wilt doen en wat je daarvoor nodig hebt, en dat je daarna kijkt of het niet een onsje minder kan. In juridische taal: dat je privacybevorderende maatregelen neemt die eventuele inbreuken door jouw verwerking beperken of tot nul reduceren.

Bij de verwerking hierboven kun je je afvragen hoe lang daarbij is stilgestaan. Het is zeker een gerechtvaardigd belang om te kijken hoe je site wordt gebruikt zodat je deze beter kunt maken. Maar daarmee is niet gezegd dat je dus alles mag verzamelen. In dit geval vind ik wel dat inventariseren van besturingssysteem en apparaattype weinig kwaad kan, die gegevens zijn erg relevant in de aggregatie (moeten we Safari blijven ondersteunen, tablets gebruikt niemand meer) maar niet voor persoonsgebonden onderzoek (he daar heb je die Linuxgebruiker weer).

Natuurlijk kún je die gegevens ook voor heel persoonlijk volgen gebruiken (device fingerprinting) maar dat wordt hier niet genoemd en zou ook een hele andere belangenafweging eisen. Gegevens verzamelen voor doel X en dan inzetten voor niet-genoemd doel Y is AVG-technisch onder geen voorwaarde toegestaan (oké tenzij X en Y zeer dicht bij elkaar liggen), dus als jurist zou ik dan zeggen dat hier niets aan de hand is.

Ik had wel graag gezien dat in de privacyverklaring werd uitgelegd dát die gegevens alleen voor geaggregeerde gebruiksstatistieken werden ingezet. Dat had in ieder geval deze vraagsteller gerustgesteld vermoed ik.

Arnoud

Waarom mag een app gewoon verwijzen naar privacybeleid van derden?

| AE 9422 | Intellectuele rechten, Security | 2 reacties

Een lezer vroeg me:

Veel apps op de telefoon gebruiken analyticssoftware van derden. In de EULA en/of wordt er dan verwezen naar het privacy beleid van de derde partij en aangegeven dat ik daar moet zijn voor een opt-out. Nu vraag ik me af of dat zo wel mag. Is de leverancier van de App niet degene die dit met de derde partij moet regelen? Ik heb toch alleen een end-user overeenkomst met de leverancier van de App?

Het klopt dat je die software gebruikt onder een eindgebruikersovereenkomst (EULA) met die leverancier. Maar dat wil niet zeggen dat je dus altijd alleen maar een relatie met die partij hebt.

Een softwareleverancier mag software van derden bundelen. Dit kan gebeuren onder sublicentie – het gebruiksrecht is deel van de eigen EULA – of als aparte licenties. In dat laatste geval zou je dan ieder van die licenties apart moeten accepteren.

Meestal zal de leverancier die software van derden onder sublicentie verspreiden, zodat je geen aparte EULA per derde nodig zal hebben. Maar als die software iets doet waarbij data wordt opgeslagen of uitgelezen op je computer (terwijl dat niet technisch noodzakelijk is) dan is er desondanks toestemming nodig – dat is waar de cookiewet voor bedoeld is.

Wie precies die toestemming moet vragen, is onder de cookiewet altijd een lastige. Voor de hand ligt dat de derde dat moet doen – het is zijn analytics of andere opslag/uitlezen immers. Maar ik doe zaken met die ene leverancier en het boeit mij niet met wie hij samenwerkt, dus dan is het ook weer logisch dat hij toestemming vraagt voor zijn partners.

Als er geen toestemming wordt gevraagd, dan is het problematisch voor beide partijen, want dan overtreedt die software de cookiewet. (Tenzij het gaat om simpele first party analytics gefaciliteerd door een derde, dan is er geen toestemming nodig. Ook geen opt-out trouwens.)

Arnoud

Mag een bedrijf toestemming afleiden uit het feit dat je ze mailt?

| AE 9406 | Privacy | 8 reacties

Een lezer vroeg me:

In het privacystatement van Vereniging Eigen Huis staat: “Het anderszins verwerken van uw persoonsgegevens geschiedt alleen voor zover u Vereniging Eigen Huis daarvoor ondubbelzinnig toestemming heeft verleend. Die toestemming kan blijken uit het enkele feit dat u per e-mail of anderszins een vraag aan Vereniging Eigen Huis stelt.” Is dat laatste wel rechtsgeldig? Hoe kan men nu uit zo’n “enkel feit” toestemming afleiden?

Toestemming wordt als begrip in de Wet bescherming persoonsgegevens gedefinieerd als een “vrije, specifieke en op informatie berustende wilsuiting waarmee de betrokkene aanvaardt dat hem betreffende persoonsgegevens worden verwerkt”. Dat is een vrij open definitie, maar natuurlijk kan een bedrijf of instelling niet zelf bepalen hoe wettelijke termen moeten worden uitgelegd.

Volgens mij klopt het wel zoals VEH het formuleert. In principe mag je persoonsgegevens alleen verwerken met toestemming. Toestemming moet vrijwillig worden gegeven, maar het is niet verplicht dat expliciet te laten doen. Toestemming mag je onder de privacywet ook concluderen uit ander handelen, zolang maar duidelijk is dat die handeling bedoeld was als (mede) een toestemmingshandeling.

Het lijkt mij dat als iemand je een mail stuurt met een vraag, je wel mag concluderen dat je toestemming hebt om die persoon terug te mailen. Ik denk dat je ook nog wel toestemming hebt om een week later na te mailen of de oplossing beviel en of ze een enquete in willen vullen.

Verder hoef je denk ik niet bang te zijn dat men die toestemming dan gebruikt om bijvoorbeeld verkoop van je gegevens aan de hoogste bieder te rechtvaardigen. Dat kan namelijk niet onder de privacywet: toestemming moet specifiek en doelgebonden zijn. Deze tekst maakt dat duidelijk met “voor zover”. Ze zeggen dus zelf niet meer te doen dan waarvoor je toestemming hebt gegeven.

Toestemming om een antwoord op je vraag te mailen is wezenlijk iets anders dan toestemming om op een nieuwsbrief te komen, of om je gegevens aan een derde te verstrekken. In programmeertaal: toestemming is geen boolean maar een array met toegestane handelingen. En in dit geval zal er dus niet meer gebeuren dan een reactie op je mail.

Arnoud

Tiradeweek: Ja, en die privacyverklaringen zelf dan dus

| AE 7949 | Privacy | 20 reacties

Ah ja, die privacyverklaring. Gisteren noemde ik het een verplicht nummer, en daar kreeg ik wat geïrriteerde reacties op. Het is toch een nuttig instrument, en mensen hebben toch een eigen verantwoordelijkheid als ze niet de moeite willen nemen zich te informeren over wat een site doet? Eh, ja, whatéver: iedereen weet dat die privacyverklaring… Lees verder

De overheid gaat mijn privacypolicygenerator kapodtconcurreren!

| AE 7550 | Privacy | 24 reacties

Het ministerie van Economische Zaken komt halverwege 2015 met een online dienst waarmee bedrijven hun privacyvoorwaarden kunnen versimpelen en transparanter kunnen maken, las ik bij Nu.nl. De dienst wordt ingezet omdat veel Nederlanders aangeven voorwaarden en het privacybeleid van online diensten die zij gebruiken niet lezen, met name (36%) omdat de tekst te lang is… Lees verder

Privacyvoorwaarden Google in strijd met de wet

| AE 6182 | Ondernemingsvrijheid, Privacy | 32 reacties

Het combineren van persoonsgegevens door Google sinds de invoering van hun herziene privacyvoorwaarden is in strijd met de Nederlandse privacywet, de Wbp. Dat concludeerde privacytoezichthouder Cbp vorige week. Google koppelt persoonsgegevens van internetgebruikers die via allerlei verschillende Google-diensten worden verkregen, zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens toestemming te vragen…. Lees verder

Wijziging privacyverklaring zonder te informeren

| AE 2964 | Privacy | 10 reacties

Regelmatig zie ik in privacyverklaringen zinnen als deze: <li>Bedrijf kan deze Privacyverklaring wijzigen. Wij adviseren u daarom regelmatig deze Privacyverklaring na te lezen op eventuele wijzigingen.</li> <li>Bedrijf kan op elk gewenst moment de inhoud van deze privacyverklaring wijzigen indien wij bijvoorbeeld andere voorwaarden gaan hanteren.</li> <li>Als wij deze Privacyverklaring wijzigen, zullen wij maatregelen treffen om… Lees verder