Steam laat gebruikers geld terugvragen bij games

steam-valve-gamingVia Steam kunnen gebruikers voortaan het aanschafbedrag van een game terugkrijgen van Valve als zij bijvoorbeeld niet tevreden zijn over hun aankoop, las ik bij Nu.nl. Men lijkt hiermee verder te gaan dan in maart aangekondigd: je hebt veertien dagen en ook maximaal twee uur speeltijd, en dat is méér dan de wet voorschrijft. Wel is het verboden misbruik te maken van de retourregeling, bijvoorbeeld door heel vaak even een spel te proberen.

Het recht van retournering van online aankopen geldt ook bij diensten, en Steam-spellen worden gezien als diensten. Binnen veertien dagen na het sluiten van de overeenkomst mag je deze herroepen, zo staat in de wet. Alleen is er een uitzondering: als de levering al begonnen is én je daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven, dan is de dienst niet meer te herroepen.

Dat is hoe ik in maart dacht dat Valve de wet zou gaan toepassen – je mag wel annuleren maar niet als je begint te spelen. Maar het bedrijf is flexibeler: je mag het spel wel spelen, maar niet meer dan twee uur in veertien dagen. Dat vind ik een hele nette oplossing, die beter aansluit bij de geest van de wet.

Voor downloadable content geldt een kortere periode: 48 uur na aanschaf. En ook dat hoeft het bedrijf niet te doen: dlc is iets dat je meteen gebruikt, en de wet zegt dat je bij dergelijke zaken géén retourrecht hebt, mits dit duidelijk vooraf is uitgelegd.

Ik moet zeggen, ik ben positief verrast. Eindelijk eens een bedrijf dat meer doet dan de wet eist. Is het werkelijk zo treurig dat je blij moet zijn met een bedrijf dat wél klantvriendelijk is?

Arnoud

4 reacties

 1. Er zitten wel wat meer voorwaarden aan vast dan je hier schetst. Zo gelden deze voorwaarden niet voor games van andere ontwikkelaars die via Steam verkocht worden (tenzij deze daarmee instemmen). Daarnaast mag ‘downloadable content’ ook binnen 14 dagen geruild worden, onder bepaalde voorwaarden (minder dan 2 uur de DLC gespeeld hebben, in het geval van in-game items, dit item niet gebruikt, aangepast of overgedragen hebben).

  DLC purchased from the Steam store is refundable within fourteen days of purchase, and if the underlying title has been played for less than two hours since the DLC was purchased, so long as the DLC has not been consumed, modified or transferred.

  Het verbaast me dan weer dat dit niet voor film geld die je via Steam koopt. Waarom zou je deze niet mogen terugsturen, zolang je deze nog niet gekeken hebt? Het zelfde geldt trouwens voor ‘Gifts’.

  Wat mij betreft is er dus een stap in de goede richting, maar zijn we er nog niet!

  1. Wat Steam nu doet is een poging om consumenten een redelijke deal aan te bieden. Helaas zijn zij voor de producten waar zij slechts doorverkoper zijn juridisch gebonden aan contracten met hun leveranciers. Ik zie de auteursrechtmaximalisten in Hollywood nog niet snel consumenten het aanbod doen om het eerste kwartier van een film gratis te mogen kijken.

   1. In Amerika is het vrij gebruikelijk om een vrijkaartje te vragen voor een andere film als een film echt tegenvalt. En waarom ook niet? Een vrijkaartje voor een niet-uitverkochte film kost de bioscoopexploitant niets, terwijl het wel weer een kans is meer zoete troep te verkopen. Dat is toch waar uiteindelijk het geld mee verdiend wordt; de recette gaat vrijwel volledig naar de distributeur (zeker bij de grote kaskrakers in de eerste weken na verschijning.)

 2. Nou ja, bij fysieke winkels mag je ook al jaar en dag producten retourneren, en ook daar is het gewoon een service als het product tenminste niet defect is of iets dergelijks. Ze doen dat niet allemaal overigens, sommige geven alleen store-credits of een andere vorm van tegoedbonnen. Dat dat online niet gewoonlijk is, komt vooral doordat de winstmarges daar zo laag liggen, dat iedereen die net iets meer doet dan minimaal wettelijk vereist, zichzelf de markt uit prijst.

  Wel zie je dat allerlei grote webshops, maar ook kleinere door middel van een keurmerk, zich proberen te profileren met een soepeler terugstuur beleid.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.