Mag T-Mobile haar Flex en Relax-abonnementen zomaar opzeggen?

t-mobile-akkoor.pngT-Mobile gaat klanten die nog een Flex- of Relax-abonnement hebben, waarbij het beltegoed ‘onbeperkt en voor altijd’ houdbaar blijft, overzetten naar een ander abonnement, las ik bij Tweakers. Het gaat in totaal om meer dan 80.000 abonnees, die hun opgebouwde beltegoed kwijtraken. Volgens T-Mobile wil men van deze abonnementen af omdat de achterliggende techniek verouderd is, en bieden ze een passend alternatief door een goedkoper abonnement aan te bieden dat ook onbeperkt lijkt te zijn. Maar mag dat zomaar?

Nee, niets in het recht mag zomaar. Er mag veel, maar dat is altijd met belangenafwegingen en redelijkheid omgeven. Het komt dus altijd neer op een afweging: hoe hard was de afspraak, waar zitten we ondertussen en hoe redelijk is het nog om het bedrijf aan dit contract te houden?

Ik kan flauw doen en zeggen, een telecomboer mag altijd de contracten wijzigen mits ze je met een maand vooraankondiging laten gaan als je dat wilt (art. 7.2a Telecomwet) maar daar is tegenin te brengen dat dat artikel niet bedoeld is voor het opzeggen van contracten. Het volledig herschrijven van een contract is trouwens een onredelijk bezwarende algemene voorwaarde (art. 6:236 sub a BW) dus T-Mobile kan niet zeggen, wij mogen de contracten herzien dus we herzien ze bij deze tot “u heeft geen contract meer”.

We moeten dus terug naar algemene principes uit het recht. Oké, dat kan. In het algemeen heeft de Hoge Raad al diverse malen bepaald dat duurovereenkomsten (contracten voor onbepaalde tijd) in principe altijd mogen worden opgezegd. Ik citeer even de juridische mond vol:

Of, en zo ja onder welke voorwaarden, een dergelijke overeenkomst opzegbaar is, wordt bepaald door de inhoud daarvan en door de van toepassing zijnde wettelijke bepalingen. Indien, zoals hier, wet en overeenkomst niet voorzien in een regeling van de opzegging, geldt dat de overeenkomst in beginsel opzegbaar is. De eisen van redelijkheid en billijkheid kunnen in verband met de aard en inhoud van de overeenkomst en de omstandigheden van het geval meebrengen dat opzegging slechts mogelijk is indien een voldoende zwaarwegende grond voor de opzegging bestaat. Uit diezelfde eisen kan, eveneens in verband met de aard en inhoud van de overeenkomst en de omstandigheden van het geval, voortvloeien dat een bepaalde opzegtermijn in acht moet worden genomen of dat de opzegging gepaard moet gaan met het aanbod tot betaling van een (schade)vergoeding.

In iets behapbaarder formaat:

 1. Als de overeenkomst bepaalt hoe er mag worden opgezegd, dan is dat leidend.
 2. Als de overeenkomst niets zegt over opzeggen, dan mag er worden opgezegd.
 3. In beide gevallen kan het zijn dat opzeggen alleen redelijk is wanneer
  1. men een voldoende zwaarwegende grond heeft, en/of*
  2. men een voldoende lange opzegtermijn hanteert, en/of
  3. men een schadevergoeding aan de wederpartij moet betalen.

(* Ik zeg en/of hoewel in het Nederlands ‘of’ altijd ‘en/of’ betekent – Ruud corrigeer me als ik het fout heb alsjeblieft. Het is een ICT-blog hier dus voor de zekerheid toch maar en/of.)

Goed. Wat zegt de overeenkomst? De algemene voorwaarden (PDF) van de telecomboer zeggen niets over zomaar opzeggen door T-Mobile. Het enige dat er staat, is dat het abonnement onbepaalde tijd wordt na de eerste periode en dat T-Mobile mag ontbinden bij wanprestaties door de klant. Voor T-Mobile is er dus geen opzegregeling. Daarom mag T-Mobile opzeggen.

De redelijkheidstoets dan. T-Mobile komt met een redelijke grond (verouderd systeem ter administratie, abonnementsvorm die in 2011 uit de markt gehaald is). Is dat zwaarwegend? Na 4 à 5 jaar denk ik van wel. Het houdt een keer op met oude abonnementen. Ja, ik weet dat ze “beltegoed ‘onbeperkt en voor altijd’ houdbaar” hebben gezegd maar het lijkt me niet redelijk om daaruit af te leiden dat ze dus maar eeuwig een legacy systeem in de lucht moeten houden.

Is er een voldoende lange opzegtermijn? Ik kan niet ontdekken wanneer je over móet zijn, het lijkt vooralsnog een “goh het zou leuk zijn als je eens overstapte”-actie te zijn. Een half jaar tot een jaar lijkt me redelijk.

Moet er een schadevergoeding worden betaald? Niet perse. De HR bedoelde met die eis niet dat je áltijd de schade moet vergoeden, alleen dat dat een grond kan zijn om een opzegging legaal te verklaren. De vraag bij deze eis is of er schade is door het voortijdig opzeggen. Daarbij moet je rekening houden met de aard en inhoud van het contract en de omstandigheden van het geval, wat zo veel betekent als “bedenk zelf wat leuks, succes”. Maar het punt is dat niet elk nadeel schade is.

Het beltegoed, zeggen veel mensen dan. Genoeg die er honderden euro’s aan ongebruikt beltegoed hadden staan. Dat ben je kwijt als je overstapt naar een nieuw abonnement. En dat klopt, maar in de algemene voorwaarden van T-Mobile staat dat opgebouwd beltegoed komt te vervallen. En ik zou niet weten waarom dat tegen de wet is. Beltegoed is geen zaak, geen bezit. Het is gestolde dienstverlening, een teller die zegt hoe veel je nog mag. Die teller kun je niet laten uitbetalen enkel omdat hij toevallig in Euro’s wordt uitgedrukt.

Dus nee, ik zie niet waarom T-Mobile dit niet mag, mits ruim van tevoren aangekondigd natuurlijk, en mits het verhaal over de infrastructuur natuurlijk klopt. Hoewel ik geen reden heb om aan dat laatste te twijfelen.

Arnoud

170 reacties

 1. Ik denk dat als de gedupeerden massaal publiek hun ongenoegen uiten op facebook, twitter etc er mogelijk wel wat kan gebeuren.

  T-mobile houdt vast niet van negatieve publiciteit. Een rechtzaakje hier en daar zal ze niet veel kunnen schelen.

 2. Gisteren met TM gebeld en gevraagd of ze me een nieuwe toestel konden geven voor mijn bel tegoed (€ 768), maar geen enkele medewerking van TM. Dus op de forum van Kassa en tip opgevolgd en van mijn beltegoed alvast via http://www.thoorn.nl € 460 veiliggesteld d.m.v. een 0900 nummer te bellen (€ 1,30 per gesprek waarvan € 0,84 voor mij), het kost wat tijd maar ik denk dat het bij elkaar 2 uur heeft geduurd. Ik kan een leuke nieuwe toestel voor kopen. Tegen de tijd dat mijn oude flex contract afloopt dan maak ik op deze manier de rest van mijn beltegoed op. Dus mensen kies eieren voor je geld, doneer het aan een goede doel of kies ervoor om wat van terug te krijgen via Thoorn of een vergelijkbare aanbieder. Hierdoor loopt TM veel geld mis want als 80.000 klanten met een gemiddelde va € 200 beltegoed hebben, dan loopt TM € 16.000.000 mis. Ze gunnen ons niets dus haal je tegoed weg bij TM.

 3. T-Mobile gaat niet serieus in op mijn vragen. Het tegoed wat ik heb staan (en gekocht heb met 50% korting*) sms ik nu volledig naar goede doelen. Ik sms me suf naar 4333 met de codes Unicef, Gift (voor KWF), Rode Kruis, Ei en Boom (voor WNF) en. Per sms kost het mij 50% van 15 cent en gaat er 2 tot 3 euro naar het goede doel. Waar T-Mobile dus uit eigen zak 1 tot 1,50 euro per sms voor bij moet leggen. Eind deze maand heeft T-Mobile op deze manier ongeveer 125 euro aan een goed doel geschonken (mijn tegoed lag boven de 250 euro). Als ik het niet mag houden, dan T-Mobile zeker niet. *sinds 2007 ontvang ik 50% korting op mijn abonnementskosten, elke euro tegoed kostte mij 50 cent.

  1. Ik hoop dat je een Flex abo hebt en geen Relax abo (heb ik namelijk). SMS-en naar 4333 gaat buiten mijn Relax bundel om. Ik had die€404,- die ik nog heb staan graag aan het KWF gedoneerd. Ik weet wel dat ik nooit meer zaken ga doen met T-mobile.

 4. Kan niet iemand een stichting opstarten waar je je beltegoed kunt opbellen naar een 0900 nummer en waarbij ~50% van de opbrengst wordt uitgekeerd naar de houder van het 06-nummer??

  Lijkt me een technisch werkende oplossing voor dit probleem. T-Mobile kan je niet verbieden je tegoed op te bellen toch?

 5. Ook ik heb deze brief ontvangen voor het abonnement zowel van mijn vrouw als van mij. Mijn beltegoed is dik 1500 euro en dat van mijn vrouw ruim 1000. De abonnementen zijn van origine van Orange wat later overgenomen is door T-mobile. Mijn voorstel is om onze krachten te bundelen en een groep op te richten gedupeerde van T-mobile flex abonnementen. Vervolgens met met juridische steun op basis van no cure no pay een zaak te beginnen tegen T-mobile. Heb zelf geen kennis van juridische zaken maar voel me behoorlijk genomen door T-mobile met hun zwak argument. Wie doet mee?

 6. T-mobile wint deze keer maar verliest duizenden klanten die nooit meer terugkomen als klant, en nog eens duizenden klanten die het nog eens doorvertellen.

  🙁

  Een teleurgestelde trouwe klant van meer dan 12 jaar met meer dan €1000 beltegoed

 7. Hi Arnoud,

  ook ik heb zo’n T-Mobile Flex 15 abonnement dat in december wordt omgezet naar onbeperkt bellen en sms’en. En ja ook ik heb nog wat beltegoed. Je schrijft dat beltegoed geen “goed” is maar dan moet je toch maar eens de volgende 2 artikelen lezen. Daar heeft de Hoge Raad bepaald dat beltegoed (belminuten en sms) wel een goed is. Aangezien T-Mobile zonder mijn toestemming deze goederen gaat gebruiken/van mij afpakken is er dus sprake van diefstal. – http://tweakers.net/nieuws/79687/hoge-raad-stelen-belminuten-is-diefstal.htmlhttp://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2012:BQ6575&keyword=belminuten

  Graag je reactie,

  Martin

  1. Hallo Martin Ik ben het helemaal met je eens. Ook mijn vrouw heeft een tegoed uit Flex 15, Flex 20 en relax 15 SIM Only van 800 Euro dat in december is omgezet naar onbeperkt bellen en sms’en. En ja ook ik heb nog beltegoed van 500 Euro. Nogmaals jouw schrift dat beltegoed geen “goed” is maar dan moet je toch maar eens de volgende 2 artikelen lezen. Daar heeft de Hoge Raad bepaald dat beltegoed (belminuten en sms) wel een goed is. Aangezien T-Mobile zonder mijn toestemming deze goederen gaat gebruiken/van mij afpakken is er dus sprake van diefstal. – http://tweakers.net/nieuws/79687/hoge-raad-stelen-belminuten-is-diefstal.html –http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2012:BQ6575&keyword=belminutenIk wil graag dat we gezamenlijk “een punt” kunnen maken. Graag reactie Harrie

 8. U geeft in U reactie aan dat ze her ruim van tevoren moeten aangeven. 30 dagen vind ik erg kort, zeker gezien het feit dit contracten waren waar mensen soms heel veel tegoeden hadden om dit veelal voor vakanties tegebruiken. T Mobile wist van deze tegoeden. als ze het 1 jaar van tevoren hadden aangegeven had ik netjes gevonden. Vind het prima dat het verandert wordt, alleen de korte tijd vind ik heel slecht. Daardoor voel ik me benaadeelt.

 9. Het valt op dat het na een vloedgolf van klachten en tevens een aantal zéér doordachte reacties (Paul, Cybertronic e.a) “Erg stil aan de overkant” is. Ik geloof ook niet dat we met Kassa/Wijkman of Arnoud de oorlog zullen winnen. Sorry Arnoud, is niet persoonlijk bedoeld. Mijn rechtsgevoel heeft weer eens een aardige deuk opgelopen. Maar ik merk dat ik niet de enigste ben…

 10. Een telecombedrijf die een abonnementsvorm opheft en het opgebouwde tegoed vervalt aan het telecombedrijf? Een bank die een spaarvorm opheft en het spaartegoed vervalt aan de bank? Iemand enig idee wat een ‘eurotegoed’ is? Mijn verbruiksstatus wordt uitgedrukt in ‘eurotegoed’, maar dat wordt verder niet gedefinieerd.

 11. Ik stel voor om met z’n allen aangifte van diefstal te doen bij de politie of/en radar aan te schrijven. Dit is niet de eerste keer dat die oplichters van T mobile bij hun in het programma negatief in het daglicht komen. Ik zit volgende maand voor €449,74 beltegoed in het schip. Het is en blijft pure diefstal of er nu een nieuwe infrastructuur opgestart word of niet. ‘WAT VAN JOU IS, BLIJFT VAN JOU’ is de slogan van T mobile. Maar nu dus ff niet. Dieven en oplichters zijn het. Niet meer en niet minder.

 12. Doorslaggevende reden om mijn Flex-45 abonnement uit 2007 niet in 2014 op te zeggen? De belofte dat mijn beltegoed geldig bleef! Voor altijd!! Deze belofte is mij níet alleen in 2007 gedaan.. Nee.. deze belofte is mij IEDERE maand opnieuw gedaan! IEDERE maand opnieuw ontving ik een sms met de mededeling: “Heb je nog tegoed over, dan blijft dat onbeperkt geldig” De laatste keer was in 2015. In november 2015… Ik vind dit dwaling. Ik had nóóit verwacht dat ze me zouden beloven dat mijn beltegoed onbeperkt geldig was, en binnen een maand na deze laatste belofte mijn beltegoed inpikken. (Abonnement gebruikte ik trouwens niet. Ik spaarde de minuten op om straks in het buitenland te kunnen gebruiken)

 13. Beste allen,

  Ook ik gebruikte mijn gespaarde beltegoed in het buitenland, mijn roots komen ervandaan dus Tmobile zie dat aan mijn belgegevens. Zij hebben mij het volgende aangeboden:

  {Beste ……,

  Bedankt voor je bericht waarin je aangeeft dat je speciaal minuten had opgespaard om te gebruiken vanuit Azië. Naar aanleiding van je bericht heb ik je gebeld en je aangeboden om je abonnement om die reden pas later (rond half maart) om te zetten naar Stel Samen & Stel Bij. Hierbij vervallen dan wel de kortingen zoals die in het oorspronkelijk aanbod golden.

  Je gaf aan, dat je hiermee geholpen zou zijn, maar dat je er wel nog even over wil nadenken. We horen graag nog van je of je van deze mogelijkheuid gebruik wilt maken. Hiervoor kan je bellen met Klantenservice via 06 – 2400 1200}

  Thoorn.nl is wel leuk, maar je bent 45% kwijt en ze hebben het erg druk, dus niet zo zeker of je je geld krijgt. Zelf heb ik nog €100,- openstaan en zij hebben mij een nieuwe contract aangeboden wat geen slechte deal is. Ik heb het zelfde ook gecontroleerd bij SIM only, en dat was €6,50 duurder voor het zelfde en nog 2 jaar vast contract. Rond deze tijd vorige jaar had ik een tegoed van €350,- maar vanwege eigen onderneming bel ik helaas steeds meer. Dus voor mij is dit een goede deal.

  Hierboven lees ik dus dat veel mensen gespaard hebben of van Orang/Ben komen. Mijn advies, probeer bij Tmobile je abonnement te verlengen tot aan Maart en maak het rustig op of via Thoorn.nl of andere website zoals goede doelen! Voor degene die google play hebben kunnen die zelf ook aankopen (apps) doen. Helaas dus niet voor apple!

  Wat ik lees in de Media is dat Tmobile-Nederland te koop staat, met zo’n beltegoed is het bedrijf niks waard, dus ze doen er alles aan om het op te lossen. Ook heb ik juridisch advies gekregen en zelf ook hiervoor speciaal lid geworden van de consumentenbond. Helaas kunnen ze allemaal niks, en Tmobile heeft het heel slim aangepakt. Want ze bieden je een betere pakket aan en ook een betere dan de marktwaarde (dus goedkoper dan hun bestaande pakketten) en dat voor 2 jaar! Maar je moet dus wel klant van hun blijven, en als je dat niet wil zeg je je contract op- per direct.

  Enigste wat je kan doen is vragen of ze je tegoed langer kunnen bewaren zoals mijn mail hierboven, dus volgens mij 6 maanden. Ook volgens de regels!

  Doe wat jullie zelf het verstandig vinden…. MAAR OM TMOBILE TERUG TE PAKKEN!!! MAAK HET OP en gun het iedereen (ja ook THOORN.nl) behalve TMOBILE!!!

  En Tmobile bestuur interesseert het TOTAAL NIET, ze verkopen het voor een goede prijs en pakken hun DIKKE BONUS en weg zijn ze!!! Kijk maar naar KPN, ABN AMRO… en zoveel bedrijven! Voor de nieuwe eigenaren dus hun eigen visie wat ze ermee willen, andere naam, nieuwe aanbiedingen … what else!

  Met vriendelijke groeten,

 14. Ik heb sinds Dutchtone een abonnement waarbij ik mijn beltegoed onbeperkt zou sparen. Daarna werd het Orange, Online en T-Mobile; bij allemaal expliciet nagevraagd of deze regeling overgenomen werd, c.q. zou blijven en bij allemaal (ook T-Mobile dus) pertinent toegezegd. Op dit moment heb ik een beltegoed van meer dan 800 euro en daar zetten ze dus “gewoon” een streep door! Het zou netter zijn wanneer ze je bijv. 2 jaar de tijd geven om je tegoed op te maken zonder betaling van het abonnement totdat het tegoed verbruikt is (want volgens hen is het tegoed geen geld dat teruggegeven kan worden).

 15. jb ik vind het schandalig dat t-mobile haar zakken mag vullen met geld van een ander dit is gewoon diefstal het beltegoed is betaald voor een dienst die ze moeten leveren dit zijn maffiapraktijken die gestopt moeten worden.

 16. Ik heb T-mobile een brief gestuurd met de boodschap het niet eens te zijn met het wegschrijven van mijn beltegoed. Ik ben voornemens mijn rechtsbijstand in stelling te brengen en misschien moeten we TrosRADAR eens berichten zodat heel Nederland weet wat een boevenstreek dit is. Kent er niemand een politicus die hier vragen over kan stellen?

 17. De redenatie dat het beltegoed een opgespaard krediet is klopt van geen kant. Bijvoorbeeld een klant met een flex 15 abo betaalt daar geen 15 euro voor (maar 7,50) en krijgt wel 15 euro tegoed. Dit laat zien dat het tegoed niet echt geld (krediet) is.

  1. Maar het vertegenwoordigt wel degelijk een waarde, die je ook in belminuten kan uitdrukken. Ik heb dit abonnement niet en ben zelf altijd heel correct behandeld door T-mobile, maar als ze mij dit flikten was ik er voor altijjd weg.

   En ik heb een aantal mensen overtuigd en die hebben hun hele tegoed aan goede doelen opgemaakt. Onder het motto als ik het kwijt raak, dan zullen die volksverlakkers het ook niet krijgen.

 18. Ik heb net een zeer frustrerende chat met een medewerkster van T-mobile achter de rug om precies dezelfde reden. Mijn flex-abonnement is ook omgezet naar een volgens T-mobile soortgelijk (maar wel duurder) abonnement en mijn opgebouwde beltegoed ben ik kwijt.

  T-mobile sluit contracten af met bepaalde voorwaarden, maar T-mobile kan zelf de voorwaarden veranderen wanneer het hen uitkomt. Volgens mij is dat niet de essentie van een contract.

  Dat zou hetzelfde zijn als je bij de bank een jaar lang geld op je spaarrekening hebt gezet, de bank na dat jaar de voorwaarden eenzijdig verandert en dan tegen je zegt “je spaartegoed schrappen we, want we hebben de voorwaarden veranderd”.

 19. Ik ben ook de dupe van deze geweldige actie van T-Mobile. Ik heb mij door alle commentaren op pagina 1 geworsteld en zie dat er inderdaad grond is voor onze klachten.

  Zelfs ben ik ~ € 480,-* aan tegoed kwijtgeraakt nadat T-Mobile mijn Flex heeft omgezet in een StelJeNietAan abo. (*Volgens mijn laatste factuur die het tegoed vermeldt, maar volgens mij zit er een fout in het laatste factuur er moet het ~ € 400,- zijn, maar dat die fout komt T-Mobile dan nog duurder te staan.)

  T-Mobile klantenservice legde mij vanmorgen uit dat ik er alleen maar winst van zou hebben, want ik heb voor dezelfde prijs geen x aantal belminuten meer, maar onbeperkte belminuten in Nederland. Helaas gaat dat niet op, want het was een tegoed en dat tegoed konden we zelf beslissen hoe het op te maken (minuten in NL, minuten in EU, minuten in de wereld of sms-berichten met eenzelfde tarievenstelsel).

  Helaas werkt dat voor mij niet. Ik woon in Canada en gebruik mijn T-Mobile Flex als reserve-telefoonverbinding en als ik terug in Nederland ben, zodat al mijn familie en bekenden mij op mijn oude nummer kunnen bereiken zonder zich scheel te betalen om mij op mijn Noord-Amerikaanse nummer te bereiken. Onbeperkt bellen in NL kan ik dus niets mee, op 2-3 weken per jaar na.

  Prepaid is ook geen optie, dat heb ik in 2010 al uitgeprobeerd: prepaid werkt niet buiten de EU (in ieder geval niet in Noord Amerika, waarom de idioot destijds op de klantenservice dat niet wist toen hij mij overzette is mij nog altijd een raadsel en kostte mij de nodige moeite om weer terug te draaien). Zelfs al had ik daar mijn beltegoed willen parkeren, ik moet dan 1x per 6 maanden bellen of een sms sturen om mijn beltegoed te houden, dus leg mij uit hoe ik dat kan doen zonder draadloze verbinding te kunnen maken in het buitenland.

  Maar goed, het is te laat. Ik dacht het nieuwe product af te wachten om te kijken wat het zou zijn. Met hun “je opgespaarde beltegoed [wordt] omgezet naar onbeperkt bellen en SMS’en in Nederland” dacht ik dat ze bedoelden dat ze mijn tegoed zouden nemen en daar het maandbedrag iedere keer vanaf zouden schrijven. Mooi niet dus: te laat! En ze willen ook niet het tegoed terugstorten op mijn rekening.

  Zou de ING eens moeten proberen met een spaarrekening die ze willen stopzetten: “Je krijgt een andere rekening toegewezen, maar je oude spaartegoed is nu van ons.” Kijken hoe lang zij het overleven… En vooral als reactie naar Kassa sturen dat spaarders te emotioneel zijn over hun spaartegoed.

  Zodra er een collectieve actie komt, word ik hier dan ook graag van op de hoogte gebracht. Ondertussen ga ik maar een aangetekende brief sturen naar T-Mobile met cc via email naar de klachtenafdeling met wat ik er allemaal wel niet van vind.

  1. Sowieso is je schade geen 400 euro maar het verschil van hoe je die 400 euro had willen besteden en hoeveel dat nu rdelijkerwijs kost bij je nieuwe abbo. Je had er bijvoorbeeld in een jaar 4000 minuten mee kunnen bellen (of zoiets) vanuit vanuit Canada naar Nederland. Met je nieuwe abbo kost dat bijvoorbeeld een tientje 12 maanden extra aan buitenland aanvulling. Je hebt in zo’n voorbeeld dan zo’n 120 euro verlies. eingelijk nog iets minder want je kan met het vervangende abbo nog wel een aantal weken onbeperkt bellen in Nederland.

    1. Als ik me niet vergis, betaalde je bij een Flex-abonnement bijv. € 15,00 en daarvoor kreeg je € 30,00 beltegoed, dus eigenlijk ben je benadeeld voor de helft van het bedrag. Neemt niet weg dat het een rotstreek is van T-Mobile. Ik stap daarom binnenkort over naar een andere provider. Niet dat dat T-Mobile veel zal interesseren, maar het is meer voor mijn eigen genoegdoening.

     1. Je zult bij vermoedelijk geen enkele provider de gunstige aanbiedingen vinden die T-Mobile nu gedaan heeft aan deze groep klanten. Met deze aanbiedingen worden deze groep klanten nog steeds sterk bevoordeeld ten opzicht van alle andere reguliere klanten voor de komende 2 jaar

 20. @Test Voor de zoveelste keer: de aanbieding is geweldig voor veelbellers en sms-ers in NL die geen normaal bruikbaar internet willen. Dat is een volledig andere doelgroep, aanbod is dus waardeloos voor de (ex) flex abohouders.

 21. Ik heb mijn abonnement aangeschaft bij orange. Daarin stond, dat beltegoed onbeperkt houdbaar is “wat van jouw is , blijft van jouw” deze slogan gekruikte Ben en ook Orange gebruikte deze slagan. T-mobile heeft beide bedrijven overgenomen en daarmee ook de overeenkomsten. Er staat nergens, dat mijn beltegoed vervalt aan het einde van de maand. Ook niet aan het einde van de contractperiode. Het is een serviceovereenkomst(je betaald hun geld en daarvoor krijg je het recht om te bellen=sevice), en die hebben een verjaringstermijn van 5 jaar. Daarom vind ik dat men ten onrechte mijn beltegoed heeft laten vervallen. Ook is er een zaak bezig over de vraag ” zijn mobiele telefoons bij je abonnement gratis? of krijg je ze op afbetaling?” De hoge raad bepaalde onlangs, dat je ze op afbetaing koopt en dat je daarom teveel betaald als je abonnement doorloopt zonder nieuwe telefoon of verlaging van je abonnementskosten

 22. Mooie late update, maar de geschillencommissie telecommunicatiediensten heeft klagers in het gelijk gesteld. De commissie noemt het handelen van T-Mobile in strijd met Europese en Nederlandse wetgeving. T-Mobile heeft verzuimd haar klanten ‘genoegzaam te informeren’ over de gevolgen van de wijziging. De commissie oordeelt dat T-Mobile de overgangsperiode (waarin zij klanten 24 maanden een behoorlijke korting gaf op het nieuwe abonnement) moet verlengen tot 36 maanden. Al met al komt T-Mobile hier, helaas, zeer goed weg. De overgangsperiode voor klanten die bezwaar hebben gemaakt moet slechts met 12 maanden verlengd worden. Anderzijds is dat weer 12 maanden 40% korting op mijn abonnement. Helaas kan ik de uitspraak niet op de site van de commissie vinden. Hij is verzonden op 09 december 2016 met als dossiernummer 100382.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.