Jaaroverzicht 2015: hoe vonden mensen deze blog?

Net zoals elk jaar is het weer tijd voor de jaaroverzichten. Na gisteren de bezoekersstatistieken vandaag eens kijken naar de vraag, hoe vonden mensen me? Welke sites en trefwoorden leverden zoal bezoekers op?

Verreweg het populairste is natuurlijk Google. Maar wat me opvalt, is dat RSS erg populair is: 19 procent van alle bezoeken is op de /feed/ URL voor de RSS-readers. Daarnaast brengt Feedly zo’n 6 procent van de bezoeken. Andere populaire bronnen zijn Tweakers.net, Nu.nl en diverse forums (zoals de Viva).

Het intrigerendste vind ik zelf altijd het kijken naar de zoekopdrachten waarmee men binnenkomt. Ik doe een greep uit veel voorkomende opdrachten:

  • aansprakelijk pakket niet bezorgd zakelijk – in diverse varianten, het blijft een probleem in de praktijk.
  • pakkans usenet downloaden – het gevoel blijft dat het minder kwetsbaar is dan torrenten
  • seksfilmpje whatsapp – vanwege deze blog denk ik.
  • https://blog.iusmentis.com/ – waarom zou je dat Googelen?
  • verwijderen linkedin connecties op verzoek werkgever – het blijft een gevoelig onderwerp.

Meelezende docenten ICT: wie had er een huiswerkopdracht “noem nog twee technische hulpmiddelen die docenten gebruiken (…)”? Zo ja, dan heeft iemand het antwoord hier lopen googelen.

En waarom “watch als je het over de duivel hebt”? Wat verwacht je te vinden als je dat typt?

Oh en “baas stuurt app omdat hij vanuit huis op de camera’s meekijkt” – baas, dat mag niet!

Volstrekt niet representatieve enquête: hoe vaak lezen jullie deze blog, en welk hulpmiddel (RSS, nieuwsbrief, Feedly, etc) gebruik je daarvoor?

Arnoud

40 reacties

  1. Ik lees je blog praktisch elke dag, hoort bij m’n opstart ritueel. Over het algemeen kom ik dus gewoon door de url in te tikken.

    Soms heb ik wat bronnen nodig voor een discussie en dan zoek ik via Google met iusmentis erbij. Dat werkt beter dan je eigen zoek functie omdat die geen comments doorzoekt (hint!).

      1. Ik typ dat altijd manueel in, maar veelal weet ik mij – bij benadering – wel termen te herinneren uit de tekst en dan gebruik ik de sitezoektool ook wel eens.

        Uit frustratie over de ongelofelijke hoeveelheid poep die je te zien krijgt bij Maxius.nl linkjes en de ongebruiksvriendelijkheid van wetten.overheid.nl ben ik bezig om zelf maar wetten (via overheid API) binnen te trekken. Zelfs Elsevier lukt het niet heel goed met T&C online. Is het dan echt zo moeilijk?

  2. Dagelijks bij het eerste kopje thee van de dag. Ik kom hier door simpelweg te beginnen met het tikken van het webadres. Niet veel pagina’s beginnen met ‘blog.’ dus na het intypen van ‘bl’ doet auto-complete van Edge de rest.

    Overigens:

    “watch als je het over de duivel hebt”? Wat verwacht je te vinden als je dat typt?
    Is wellicht iemand die dacht dat hij hier iets gelezen had met de uitspraak “als je het over de duivel hebt, dan zie je zijn staart” in combinatie met YouTube. Het woord duivel wordt immers meer dan eens in je blogs gebruikt.

  3. De antwoorden :
    1. dagelijks, onder te verdelen in:
    1.1 het laatste artikel inclusief commentaren,
    1.2 de commentaren op de voorgaande twee artikelen,
    2. met de autocomplete funktie van Firefox na het ingeven van ‘ius’ in de adresbalk.
    Opmerking: vrijwel nooit commentaar daar anderen vrijwel altijd het revelante al gepost hebben.

  4. Dat RSS populair is verbaast mij niets. Ikzelf gebruik Feedly waarmee ik een honderdtal sites kan volgen. GeenStijl, Nu.nl, dit blog, noem maar op. Ik zie de feeds met titel en een korte samenvatting en ik kan dan snel de titels scannen en aanklikken wat ik wil lezen.

    Zoeken op “http://blog.iusmentis.com” is overigens best logisch! Je moet het alleen een keer gedaan hebben om het nut ervan in te zien! 🙂 Google toont dan namelijk als eerste je blog met daarin enkele populaire resultaten. Maar je krijgt daarnaast ook informatie over andere sites die naar jouw blog verwijzen, zoals deze facebook-post of dit boek dat jouw artikel noemt. (Ken je dat boek trouwens?)

    Kortom, zoeken op jouw URL is best handig.

    En hoe vaak lees ik dit blog? Ongeveer 5x per week. Even de titels bekijken en ook altijd klikken met het middelste knopje (wieltje) op mijn muis om het meteen in een nieuwe tab te openen zonder direct naar de pagina toe te gaan. Dat doe ik sowieso met meer artikelen in de feed, tot ik er een stuk of 20 open heb. Dan ga ik ze vervolgens lezen. Maar geef wel toe dat ik veel minder ben gaan reageren. Heb het iets te druk daarvoor. 🙂

    1. Het interessante is dat als ik die term in Google gooi ik op de eerste paar paginas geen enekel link naar dit iusmentis te zien krijg. Erg verwarrend die zoekterm 🙂

      Verder kom ik hier door net als hAl in de adresbalk ‘b’ in te typen, alleen dan in chrome of edge.

  5. Volstrekt niet representatieve enquête: hoe vaak lezen jullie deze blog, en welk hulpmiddel (RSS, nieuwsbrief, Feedly, etc) gebruik je daarvoor?

    Ik lees je blog meestal om de paar dagen en dan check ik vrijwel alle nieuwe artikelen. Ik heb de slechte gwoonte om in mijn RSS reader te lezen, tenzij genoodzaakt door opmaak of nieuwsgierigheid naar de reacties. Scrollt zo lekker makkelijk door en laadt lekker snel (preloaded immers).

    Google’en op de URL kan ik me wel wat bij voorstellen. Uit gewoonte open ik een nieuwe browser-tab en vervolgens druk ik op de [Tab]-toets (soort dwangneurose denk ik ;-)) om ergens naar te gaan zoeken. Prompt staat dan de gekopieerde URL in het duckduckgo.com zoekveld.

    Daarnaast als bijvoorbeeld mijn ouders naar een URL willen surfen tikken ze die ook steevast in Google in, omdat dat immers dé plek is waar je altijd start om te internetten. De adresbalk kennen ze gewoon niet. Ik vermoed dat dit bij je gemiddelde publiek wat minder mee zal spelen.

    Leuk overzicht: Top-10 jargon of buzz-words gebruikt afgelopen jaar.

  6. Ik kijk vrijwel dagelijks even, zonder hulpmiddelen. Of nou ja, op autocomplete in firefox na dan : ‘bl’ enter. Vrijwel dagelijks even kijken resulteert bijna altijd ook in het lezen van de blog, de keren dat ik denk ‘meh.., niet interresant’ zijn echt de uitzondering.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.